Categorale belangenbehartiging past niet bij moderne krijgsmacht

Gestart door -Peter-, 15/10/2004 | 16:37 uur

-Peter-

Persbericht

Datum: woensdag 13 oktober 2004

De Nederlandse Officieren Vereniging, de grootste vereniging voor officieren van de Nederlandse krijgsmacht, is fel gekant tegen de terugkeer van categorale belangenbehartiging.

Onlangs zag de Federatie van Nederlandse Officieren (FVNO) het daglicht. Deze federatie wil in het Defensieoverleg de belangen van slechts één groep gaan behartigen: de officieren. De NOV kiest er voor, zich niet bij deze federatie aan te sluiten.

Categorale belangenbehartiging, waarbij elke categorie personeel zijn eigen belangenvereniging heeft, is niet wat de NOV voorstaat. Voorzitter A. Hazenberg: "In het verleden is men daar juist vanaf gestapt. Het Defensieoverleg is sinds die tijd sterk geprofessionaliseerd. Tot nu toe heeft iedereen zich aan die afspraken gehouden. Het is ondenkbaar om met de huidige moderne krijgsmacht weer terug te keren naar categoraal onderhandelen."

De NOV is een beroepsvereniging voor officieren van alle vier de krijgsmachtdelen. De NOV is aangesloten bij de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV, de grootste belangenvereniging in zijn soort. Hazenberg: "De belangen van onze leden worden behartigd door beroepskrachten die deel uitmaken van een professionele organisatie en niet door amateurs en deeltijdwerkers. De belangen van officieren zijn bij de NOV dus in goede handen."

Volgens Hazenberg is niets of niemand gediend bij categorale belangenbehartiging: "Wij willen kunnen meepraten over alle aspecten van een moderne krijgsmacht in het geheel van de Defensie-organisatie. Daar willen wij ook een stem in hebben. En dus niet slechts in zaken die alleen officieren aangaan. Een bijkomend nadeel van categorale belangenbehartiging is dat andere organisaties voor wat betreft hun achterban geen rekening meer hoeven te houden met officieren. En die zullen dat dan ook zeker gaan doen. Wij bieden alle officieren van de FVNO graag de gelegenheid om zich aan te sluiten bij de NOV, om zo één beroepsvereniging voor officieren te vormen en de belangen te laten behartigen binnen de VBM|NOV."

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...