Sparen prepensioen vrijwillig

Gestart door -Peter-, 15/10/2004 | 16:41 uur

-Peter-


Deelname van werknemers aan hun prepensioenregeling wordt op 1 januari 2006 vrijwillig. Werknemers die niet meer willen meedoen aan de tot nu toe verplichte regeling, kunnen het voor hun prepensioen gespaarde geld opvragen en naar eigen keus besteden. Het gaat daarbij om miljarden euro's. Per werknemer kan het oplopen tot een jaarsalaris. Werknemers die 'uitstappen', hoeven geen VUT of prepensioenpremie meer te betalen en houden dus elke maand netto meer over.

Dit heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van CDA-staatssecretaris Joop Wijn van Financiƫn. Het besluit is aan de vereniging van bedrijfspensioenfondsen, VB, meegedeeld. Komende vrijdag beslist de ministerraad over een wetsvoorstel dat het ministerie van Sociale Zaken hierover opstelt.

CNV-voorzitter Doekle Terpstra noemt het besluit de doodsteek voor VUT en prepensioenregelingen. 'De solidariteit in die regelingen wordt de nek omgedraaid. Dit heeft ook gevolgen voor de positie van pensioenfondsen en de toezeggingen aan werknemers.'

Vrijwel alle CAO's en pensioenregelingen kennen een verplichte prepensioenregeling. Het is de bedoeling dat werknemers op hun 62ste genoeg gespaard hebben om met pensioen te gaan. Deze regelingen zijn de voortzetting van VUT-regelingen. Die uitkeringen werden betaald uit premies. Bij de overgang van VUT naar prepensioenregeling in de tweede helft van de jaren negentig werd een opslag op de prepensioenpremie geheven om de uitkering aan vutters te betalen en als solidariteitsheffing voor oudere werknemers die te weinig jaren te gaan hadden om hun eigen prepensioen bijeen te sparen.

Het kabinet wil dat werknemers ervoor mogen kiezen te stoppen met sparen en hun prepensioenpot mogen opvragen. Hun pensioen gaat dan in op hun 65ste verjaardag. Zij betalen daarna geen premie meer, waardoor hun nettoloon stijgt.

Het kabinetsbesluit is een uitwerking van het standpunt dat leidde tot de ruzie met de vakbeweging. Het kabinet eiste in het overleg met de sociale partners dat werknemers keuzevrijheid moesten krijgen bij het sparen voor prepensioen. De vakbeweging weigerde dit omdat het de solidariteit met oudere werknemers ondergraaft. Nu gaat het kabinet een stap verder en voert deze opting out met terugwerkende kracht bij wet in. Daarnaast schrapt het kabinet de belastingvoordelen voor prepensioensparen.

De ingreep levert enorme problemen op voor de sociale partners, de bestuurders van prepensioen- en pensioenfondsen.

bron: Volkskrant.nl
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...