Defensie bereid tot aanpassen dagtoelage

Gestart door -Peter-, 25/01/2005 | 18:59 uur

-Peter-

VBM|NOV pleit voor stevige verhoging

Door Peter Visser

Defensie is bereid de onkostentoelage te verhogen, die Nederlandse militairen in Irak en in andere uitzendgebieden krijgen. Over de vergoeding van 27 dollar per persoon was veel te doen. Hoe zat dat ook al weer?

Tijdens vredes- en humanitaire operaties krijgen militairen dagtoelagen. Deze zijn opgenomen in de Regeling Voorzieningen bij Vredes- en Humanitaire Operaties (VVHO). De toelagen bestaan uit twee onderdelen: een afkoopbedrag voor extra beslaglegging/werkdruk (39,76 euro bruto) en een afkoopbedrag voor onkosten (27 dollar netto).


De onkostenvergoeding is een afgeleide van de VN-vergoeding. Een percentage 18 % van die VN-vergoeding was bestemd voor onkosten in het land of regio waar de militair verbleef. Sinds 1996 is die toelage een vast bedrag van 27 dollar. Deze toelage is onbelast. Het bedrag is sindsdien nooit aangepast.

Door de huidige dollarkoers valt die toelage voor de nu in bijvoorbeeld Irak gelegerde militairen echter laag uit, en die militairen zijn daar niet blij mee.



Defensie heeft tijdens een overleg medio januari laten weten, te zoeken naar een systematiek om de toelage bij te stellen. Dit gaat in overleg met onder andere het Ministerie van Financiƫn. De vergoeding moet immers passen binnen fiscale kaders.

De vraag is nog, hoe die bijstelling eruit zou moeten zien. In de discussie is nog geen bedrag genoemd. Want hoe moet het bedrag bijgesteld worden? Men is het over een ding eens: er komt geen indexatie per land (Afghanistan, Irak, Bosniƫ etcetera).

Ook de vraag of het bedrag voortaan in euro's betaald moet worden, wordt door Defensie bekeken. De VBM|NOV vindt dit geen goed plan. De dollar is niet alleen een wereldwijd gekend en geaccepteerd betaalmiddel, maar veel van de wereldhandel vindt ook in dollars plaats. Een overstap naar de euro kan dus op termijn ook ongunstig uitpakken.

Defensie is in principe bereid de toelage bij te stellen. Met het voorstel van Defensie om een nadere inhoudelijke discussie uit te stellen tot het arbeidsvoorwaardenoverleg in maart, kon de VBM|NOV niet akkoord gaan. Wij willen er geen gras over laten groeien en vinden dat Defensie dat ook niet zou moeten willen.

De toelage voor extra werkdruk wordt overigens wel periodiek bijgesteld. Dit gebeurt aan de hand van de salarisverhoging voor defensiepersoneel.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...