Werkgroep AFR 18 januari 2005

Gestart door -Peter-, 25/01/2005 | 19:01 uur

-Peter-

Terugkoppelingsverslag

Jacques van Hulsen

Van de mogelijkheid om mededelingen te doen, maakte de voorzitter gebruik door aan te kondigen dat wat Defensie betreft in maart een start gemaakt kan worden met de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen. Bovendien gaf hij aan dat Defensie binnenkort met een regeling zal komen die het ook defensiepersoneel mogelijk maakt om verlofdagen te schenken aan de Gezamenlijke Hulporganisaties t.b.v. de Tsunami-ramp. Een derde mededeling was van minder plezierige inhoud. Alhoewel de omzetting van de burgersalarisadministratie zeer zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd was, waren er een aantal dingen niet geheel goed gegaan. Voor een aantal mensen heeft dat financiƫle consequenties. Er wordt echter alles aan gedaan, bijvoorbeeld door te werken met voorschotbetalingen, om een oplossing te bieden.

Geagendeerd was de aanpassing van de knelpuntenlijst. De nieuwe lijst bevat een aantal veranderingen ten opzichte van de oude lijst. De belangrijkste zijn wel de toevoeging van het personeel van PSA in Emmen en het schrappen van de lijst van de gebrevetteerde officieren (LKol en Kol) bij land- en luchtmacht. Naar aanleiding van ons verzoek zal ook voor deze laatste categorie gelden dat personen die op basis van de vorige lijst activiteiten hebben ondernomen, geen nadeel van deze verandering mogen hebben. Voorts zal de speciale oproep aan officieren en onderofficieren van de KM om een verzoek in te dienen om -gebruikmakend van het managementinstrument - te mogen vertrekken worden geschrapt. Dat wil overigens niet zeggen dat daarmee deze weg afgesneden is. Nog steeds geldt dat het SBK ook open staat voor medewerkers die niet als knelpuntcategorie zijn geduid, maar dan wel na individuele afweging.

Langdurig is stilgestaan bij de ouderenmaatregel burgerpersoneel. Defensie gaf aan dat zij (eindelijk) de vrijheid hadden gekregen om te komen tot een uitstroombevorderende maatregel voor ouder burgerpersoneel behorende tot de knelpuntgroepen. Centrales hebben tijdens de vergadering zowel over het lange tijdsverloop als over de inhoud van het voorstel hun teleurstelling uitgesproken en gewezen op het feit dat er al een afspraak gemaakt was. Daar tijdens de vergadering een impasse ontstond, is besloten een periode van nadenken van een week of twee in te lassen.

Op de agenda stond ook de VVHO. Defensie gaf aan positief te staan tegen een bijstelling(systematiek) die er voor moet zorgen dat de vergoeding die gegeven wordt voor onkosten redelijk up-to-date blijft. Zij waren over een dergelijke aanpak aan het nadenken en waren in gesprek met onder andere de ministeries van Financiƫn en Buitenlandse Zaken. Laatstgenoemd ministerie is betrokken omdat de financiering van vredesoperaties deels door dat ministerie geschiedt, eerstgenoemd ministerie heeft een betrokkenheid als hoeder van de fiscale regelgeving. Niet vergeten mag worden dat de huidige toelage onbelast is, omdat voldoende aannemelijk is dat zij dient ter bestrijding van onkosten. Voorts gaf het ministerie van Defensie te kennen een switch van een dollar- naar een euro-vergoeding te overwegen. De VBM/NOV is hier geen pleitbezorger van. Bedacht moet worden dat de vergoeding bedoeld is om in het operatiegebied te maken onkosten te bestrijden. De euro is daarvoor niet het meest voor de hand liggende betaalmiddel. Bovendien vindt veel van de wereldhandel in dollars plaats en bepaalt deze munt op die wijze mede het prijspeil in vele landen. Overigens, een overgang als zodanig lost het probleem van het up-to-date blijven van de vergoeding niet op. In de vergadering hebben wij aangedrongen om de afdoening voortvarend ter hand te blijven nemen.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...