Kritiek op KMar onjuist, ongehoord en onterecht

Gestart door -Peter-, 03/03/2005 | 20:51 uur

-Peter-

MARVER/FNV:
Kritiek op KMar onjuist, ongehoord en  onterecht


De Marechausseevereniging (MARVER/FNV)  heeft de afgelopen dagen kennis genomen van de berichtgeving rondom de diamantroof op Schiphol. In verschillende media is een beeld neergezet dat er sprake is van een falende beveiliging die te wijten zou zijn aan 'onkunde' van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Een beeld dat de MARVER/FNV pertinent niet deelt omdat dit niet overeenkomt met de feiten.

In 2002 heeft het parlement de wijziging van de luchtvaartwet geaccordeerd. Daarmee werd de overheid op afstand gezet op het gebied van de beveiliging. Van een uitvoerende taak ging men naar een toezichthoudende taak. De MARVER/FNV heeft zich hier altijd hevig tegen verzet. De MARVER/FNV was en is nog steeds van mening dat de beveiliging van de burgerluchtvaart een publieke verantwoordelijkheid is. Commercie en veiligheid zijn in onze visie twee botsende grootheden.

Zonder alle details te kennen met betrekking tot de diamantroof op Schiphol, hechten wij er wel aan de positie van onze leden op Schiphol nog eens onder de aandacht te brengen.
De KMar is belast met de handhaving van de openbare orde op Schiphol alsmede de opsporingstaak. Tevens is zij verantwoordelijk voor de grensbewaking.
In het kader van de beveiliging burgerluchtvaart is de KMar toezichthouder namens het Ministerie van Justitie .

De controle op de toegang  tot het beschermd gebied waaronder het platform  is een verantwoordelijkheid van de Luchthaven zelf. De luchthaven voert deze taak uit aan de hand van richtlijnen gesteld door het ministerie van Justitie. De KMar heeft hier de toezichthoudende taak en rapporteert direct aan Justitie.  Met betrekking tot de beveiliging van waardetransporten had de KMar tot heden geen enkele rol. Het betreft hier een private aangelegenheid waarbij de verantwoordelijkheden hetzelfde zijn als elders in de maatschappij. De rol van de KMar is hier gelijk aan de rol van de politie.

Op zeer regelmatige basis vindt met betrokken partijen afstemming plaats over alle zaken met betrekking tot de beveiliging van de luchthaven Schiphol. Het buitengewoon gecompliceerde operationele proces op Schiphol vereist dit. Het bevreemd ons derhalve dat er een nu een beeld wordt opgeworpen dat er onduidelijkheid bestaat over bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

De MARVER/FNV is content met de wijze waarop minister Donner van Justitie op heldere wijze uitleg heeft gegeven aan de Tweede Kamer. Onze leden, het personeel van de Koninklijke Marechaussee, verdienen deze steun!


bron (marver/fnv)
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...