Amerikaanse Senaat ratificeert kernwapenverdrag 07-03-2003

Gestart door -Peter-, 07/03/2003 | 11:06 uur

-Peter-

Citaat
WASHINGTON, 7 maart (AP) - De Amerikaanse Senaat heeft donderdag unaniem het tussen de Verenigde Staten en Rusland gesloten verdrag over het terugbrengen van het aantal kernwapens geratificeerd.

Voor 2012 moeten beide landen hun voorraad nucleaire langeafstandsraketten met tweederde terugbrengen tot 1.700 . Daarmee zouden beide kerngrootmachten het aantal kernwapens terugbrengen tot het niveau van rond 1950.

Het Verdrag van Moskou is vorig jaar mei door de Amerikaanse president George Bush en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ondertekend. Volgens de Republikeinen in de Senaat wordt de wereld er veiliger op dankzij het kernwapenverdrag. De Democraten vinden het vooral van symbolisch belang, omdat de sterke vriendschapsband met Rusland ermee wordt bekrachtigd.

De Democraten in de Senaat hebben lange tijd kritiek gehad op het verdrag omdat is afgesproken dat de kernwapens niet worden vernietigd, maar worden ontmanteld en opgeslagen. De controle op de naleving van het verdrag zou daardoor moeilijker worden.

Het verdrag wordt naar verwachting binnenkort door het lagerhuis van het Russische parlement geratificeerd. Maar de voorzitter van de Internationale Commissie van de Staatsdoema, Dmitri Rogozin, gaf vrijdag aan dat de stemming in het parlement mogelijk negatief zal worden beïnvloed door een eventuele oorlog in Irak. De gevoelens van de parlementsleden zijn afhankelijk van de situatie rond Irak, zei Rogozin. Ook de voorzitter van de defensiecommissie van de Doema, generaal buiten dienst Andrej Nikolajev, gaf aan dat de ratificatie kan worden bemoeilijkt als de VS besluiten Irak aan te vallen.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...