VBM|NOV: Uitbrander voor OM, Vrijspraak Erik O. schept duidelijkheid

Gestart door -Peter-, 04/05/2005 | 14:25 uur

-Peter-

Het gerechtshof in Arnhem heeft sergeant-majoor der mariniers Erik O. vrijgesproken. De uitspraak betekent een flinke uitbrander voor het Openbaar Ministerie, vindt voorzitter Jean Debie van de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV.

Het Openbaar Ministerie had hoger beroep aangetekend tegen de eerdere uitspraak van de rechtbank. Deze had Erik O. vrijgesproken.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV is zeer blij met de vrijspraak voor ons lid Erik O.

De bond vindt de uitspraak daarnaast verhelderend voor de juridische positie van militairen bij crisisoperaties.

Jean Debie: "Ik ben blij met de uitspraak omdat het Openbaar Ministerie op een aantal punten een flinke tik op de vingers krijgt. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak absoluut ondeugdelijk aangepakt. Het had meer rekening moeten houden met de specifieke omstandigheden waarin militairen moeten opereren. Het had beter met het ministerie van Defensie moeten overleggen over de positie van de militairen in Irak.

Daarnaast is het een heldere uitspraak. Volgens het Hof zijn handelingen van militairen die binnen de grenzen van de Rules of Engagement vallen, toegestaan, ook al is de toepassing van die handelingen niet voorzien in de geweldsinstructie. Het Hof vindt dat de Rules of Engagement een dienstvoorschrift zijn. Dat geeft juridische duidelijkheid."



Debie dringt er op aan om nu snel de motie Van Baalen/Eijsink uit te voeren. In die motie dringen VVD en PvdA aan op een evaluatie van de strafvervolging door het OM van uitgezonden militairen door het openbaar ministerie. De Kamer constateert in deze motie dat alle specifieke militair-operationele omstandigheden bij een eventueel vervolgingsbesluit moeten worden meegewogen. Het is voor de Kamer de vraag of dit nu wel ten volle geschiedt.

Daarom wil de Kamer dat een kleine commissie van onafhankelijke deskundigen de structuur, de werkwijze en de procedures bij vervolging van uitgezonden militairen 'doorlicht'. Bovendien zou deze commissie met aanbevelingen voor verbetering ervan kunnen komen. De regering moet bij de aanbieding van de evaluatie en de eventuele voorstellen de Kamer het regeringsstandpunt meedelen.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...