Zorgen over uitblijven overleg nieuw personeelssysteem

Gestart door -Peter-, 07/06/2005 | 17:22 uur

-Peter-

Bonden militair personeel:

Zorgen over uitblijven overleg nieuw personeelssysteem

WOERDEN/DEN HAAG – De vakbonden AFMP/FNV, MARVER/FNV en VBM|NOV maken zich grote zorgen over het uitblijven van overleg over het nieuwe flexibele personeelssysteem van Defensie. Staatssecretaris van Defensie Van der Knaap wil het nieuwe systeem op 1 januari 2007 invoeren, maar heeft tot nu toe nagelaten hier met de vakbonden over te spreken.  



Op Prinsjesdag 2004 kondigde de staatssecretaris aan te zullen komen met een plan voor een nieuw personeelssysteem, ook wel het 'up or out'-systeem genoemd. De hoofdlijnen van dat plan presenteerde hij in de personeelsbrief. De consequenties van dit nieuwe personeelssysteem zijn zeer groot. Zo zullen het loopbaanbeleid en het opleidingsbeleid ingrijpende veranderingen ondergaan en zal er voor het overgrote deel van de militairen geen sprake meer zijn van 'life time employment'.

De staatssecretaris heeft aangekondigd dat de invoering gefaseerd zal plaatsvinden in een periode van tien tot vijftien jaar.

In tegenstelling tot datgene dat de staatssecretaris in de richting van de Tweede Kamer suggereert vindt er geen enkel overleg plaats met de vakbonden over het nieuwe personeelssysteem. De geplande vergaderingen in het Sectoroverleg Defensie over Algemeen Personeelbeleid worden al maanden lang door de staatssecretaris afgezegd.



Ondertussen neemt de onrust onder het personeel grote vormen aan, omdat er binnen de defensieorganisatie informatie circuleert die erop wijst dat de invoering van het nieuwe personeelssysteem drieduizend oudere militairen hun baan zal kosten.



De bonden roepen de staatssecretaris op om in het belang van het personeel en de defensieorganisatie nu eindelijk het overleg over het nieuwe personeelssysteem met de vakbonden te starten.

Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...