Kamermeerderheid wil vóór zomerreces duidelijkheid over up-or-out

Gestart door -Peter-, 09/06/2005 | 21:52 uur

KapiteinRob

Volgens mij is het zomerreces begonnen maar ik heb nog niets gemerkt van duidelijkheid!

-Peter-

Een kamermeerderheid (van VVD, PvdA en LPF) wil vóór het zomerreces duidelijkheid over de concrete invulling van het flexibele personeels systeem. Dat bleek tijdens een overleg in de Kamer op 8 juni. Ook de Raad van State oefent druk uit op Van der Knaap.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV had op 7 juni Van der Knaap opgeroepen om aan het personeel en de bonden snel duidelijk te maken welke ideeën hij heeft over het 'up or out'-systeem en de verhoging van de UKW-leeftijd. Dit signaal hebben VVD, PvdA en LPF snel opgepikt.

Jelleke Veenendaal (VVD) heeft Van der Knaap er op gewezen dat de Staatssecretaris van Defensie in het verleden met de vakbonden een afspraak heeft gemaakt over de verhoging van het leeftijdsontslag. Bovendien zou er tot 2014 niet over verdere verhoging van de leeftijd voor militairen worden gesproken. Indien de staatssecretaris deze afspraak schendt, komt hij volgens Veenendaal bij het defensiepersoneel als onbetrouwbare werkgever over.

Verder vindt de VVD dat er een regeling moet komen waarbij de tijd die militairen in crisisbeheersingoperaties hebben doorgebracht in mindering wordt gebracht op de ontslagleeftijd. Daarbij moet niet generiek worden vastgehouden aan de minimum ontslagleeftijd van 60 jaren die de staatssecretaris wil.

De VBM|NOV steunt dit initiatief van harte.

Zowel de VVD als de PvdA (Angelien Eijsink) hebben forse kritiek geuit op het uitblijven van een hoofdlijnennotie over het 'up or out'-systeem. VVD, PvdA en LPF hebben de staatssecretaris gedwongen om vóór het zomerreces te komen met een uitgewerkt plan op papier. Ook riepen zij de Van der Knaap op, om met de vakbonden hierover het overleg te voeren.

De Raad van State stuurde onlangs een verzoek om advies in verband met de aanpassing van de Militaire Ambtenarenwet (nodig om 'up or out' mogelijk te maken) terug naar de staatssecretaris. De Raad van State wil eerst kennis nemen van het advies van de vakbonden voordat hij een advies geeft.

De staatssecretaris zal dus eerst met de vakbonden moeten onderhandelen over concrete voorstellen van zijn kant.
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...