ISAF: voertuig met Nederlandse vredesmilitair moedwillig opgeblazen 09-03-2003

Gestart door -Peter-, 09/03/2003 | 13:53 uur

-Peter-

Citaat
De explosie in het zuiden van Kabul waarbij afgelopen vrijdag een Nederlandse militair van de vredesmacht ISAF gewond raakte en een Afghaanse tolk omkwam, werd veroorzaakt door explosieven die langs de kant van de weg waren geplaatst en die van een afstand tot ontploffing werden gebracht toen het voertuig met de Nederlander en de Afghaan passeerden. Onderzoek heeft dat uitgewezen, verklaarde een woordvoerder van ISAF.

Wie achter de aanslag zit wordt nog onderzocht. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. In de wijk waar het voertuig werd opgeblazen, heeft ISAF de beveiliging opgevoerd, zei woordvoerder Thomas Lobbering. De betrokken Nederlandse militair is een 23-jarige korporaal van de 11de Luchtmobiele Brigade.

ISAF is belast met de zorg voor de veiligheid in Kabul en omgeving. De Afghaanse president Hamid Karzai zou het werkterrein van de vredesmacht graag uitgebreid zien, maar de deelnemende landen zijn daar vooralsnog niet toe bereid. De vredesmacht telt momenteel rond de 5.000 militairen uit 22 landen. Ongeveer 700 militairen zijn afkomstig uit Nederland, dat sinds 10 februari samen met Duitsland de leiding heeft over de vredesmacht. Voordien stond ISAF onder Turks bevel.

[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum Nieuws / Associated Press]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...