Staatssecretaris Van der Knaap bezoekt Patriot-eenheden

Gestart door Airpower, 10/03/2003 | 19:09 uur

Airpower

Staatssecretaris bezoekt Patriots in Turkije



11-03-2003

Staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie heeft woensdag (11 maart) met eigen ogen kunnen zien dat de Patriot geleide wapens van de luchtmacht in zuid-oost Turkije zorgen voor de luchtverdediging van de steden en vliegbases Diyarbakir en Batman. Hij bezocht in de ochtend Batman en in de middags Dyarbakir en kreeg uit eerste hand informatie over de manier waarop de luchtmachteenheid het luchtruim bewaakt tegen Iraakse ballistische raketten. De staatssecretaris toonde zich tegen over de media onder de indruk van het feit dat de luchtmacht zo snel operationeel was in Turkije. "Er is sprake van een grote gemotiveerdheid al is het natuurlijk gruwelijk ver weg. Ze weten donders goed waar ze mee bezig zijn."



Het Patriot-systeem beschikt over een eigen radar die tot op een afstand van zo'n 150 kilometer kan kijken, de luchtmachters kunnen echter ook gebruik maken van informatie van vooruitgeschoven stations die zich zowel op de grond als in de lucht kunnen bevinden, de zogenoemde "early warning". Batman, dat zich hemelsbreed op een afstand van zo'n tachtig kilometer van Dyarbakir bevindt, ligt met een afstand van zo'n 180 kilometer, het dichtst bij de Iraakse grens. Dyarbakir ligt meer naar het westen. Voor de Nederlanders is deze Turkse plaats geen onbekende want ook tijdens de Golfoorlog van 1991 stonden hier Patriots paraat. "Anders dan toen hebben we nu geen Stingers bij ons", verklaart detachementscommandant luitenant-kolonel Erik Abma. "Die waren bedoeld tegen vliegtuigen en helikopters en daarvoor geldt nu geen dreiging."



Met het oog op het mogelijke gebruik van chemische en biologische middelen, heeft het personeel - zo Abma - de nieuwste NBC-pakken meegekregen. "Ook hebben we gezorgd dat de training nog eens tot in de puntjes werd herhaald. Iedereen kan binnen negen seconden zijn gasmasker ophebben, en in die tijd zijn collega hebben gecontroleerd. Binnen anderhalf à twee minuten moet de rest van het pak aangetrokken zijn." Het personeel van de Groep Geleide Wapens waar de Patriot toe behoren, heeft de afgelopen jaren voldoende kunnen trainen voor een uitzending als deze. Abma: "Daarvoor zijn de oefeningen als Rovins Sands in Amerika en onze life firings (schietoefeningen) op Kreta zo belangrijk. Daar ervaar je wat het is om daadwerkelijk een raket af te vuren. Net zo belangrijk zijn de oefeningen Joint Project Optic Windmill en bijvoorbeeld Dynamic Mix. Met dergelijke oefeningen zijn we prima voorbereid op een uitzending als deze."

Bron: www.mindef.nl
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com

Airpower

Staatssecretaris Van der Knaap bezoekt Patriot-eenheden

10-03-2003

Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap brengt morgen (11 maart) een werkbezoek aan de drie Patriot-eenheden van de Koninklijke Luchtmacht die in Turkije zijn ontplooid. De wapensystemen moeten bescherming bieden tegen eventuele aanvallen vanuit Irak.

Aan deze missie nemen in totaal 360 militairen deel. Zij zijn afkomstig van de Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht. De militairen zijn gestationeerd op de vliegbases Diyarbakir en Batman in het zuidoosten van Turkije. De eenheden staan onder het bevel van luitenant-kolonel E.H. (Erik) Abma en zijn beschikbaar gesteld voor een termijn van zes maanden.

Bron: www.mindef.nl
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com