'Londen ziet af van troepenvermindering in Irak'

Gestart door Cobra4, 19/09/2005 | 01:11 uur

Ros

'Britten in mei 2006 weg uit Irak'



LONDEN/CANBERRA - De Britse regering begint in mei 2006 met de definitieve terugtrekking van Britse troepen uit Irak. Dat bericht de Britse zondagskrant The Observer. Het plan, waarover met de Amerikanen is overlegd, zal volgende maand worden gepresenteerd aan het Iraakse parlement.

Londen heeft volgens de krant de plannen al voorgelegd aan Japan, zo heeft ook het Japanse persbureau Kyodo gemeld. De Aziatische grootmacht heeft enkele honderden soldaten in het zuiden van Irak voor strikt humanitaire taken. De Japanners worden beschermd door de Britten, een taak die eerder de Nederlandse militairen in Irak ook hadden.


Het vertrek van de Britten zal vrijwel zeker ook leiden tot de aftocht van de Japanners, aldus functionarissen in Tokio tegen het zondagsblad.

Klus geklaard

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Defensie heeft het bericht in The Observer zondag tegengesproken. Volgens hem gaan de Britten pas weg als de "klus is geklaard" en pas nadat "de Irakezen zelf het anti-terrorisme ter hand hebben kunnen nemen". Tegenover de BBC zei de zegsman ook dat er geen gesprekken zijn geweest met Japanse functionarissen.

De mediaberichten komen op de dag dat de Labour-partij van premier Blair in vergadering bijeenkomt in Brighton. Een deel van de partij wil dat de premier een deadline stelt aan het verblijf van de Britten in Irak.

Australiƫ

Volgens het Japanse persbureau Kyodo heeft behalve Groot-Brittanniƫ ook Australiƫ aan de Japanse regering laten weten per mei 2006 weg te gaan uit Irak. Australische media meldden zondagochtend dat de Australische regering niet wilde reageren op berichten over de voorgenomen terugtrekking.

www.nu.nl

Cobra4

'Londen ziet af van troepenvermindering in Irak'

LONDEN - De Britse regering heeft een geheim plan om al volgende maand een fors aantal militairen terug te halen uit Irak, in de ijskast gezet na de recente geweldsgolf in het Arabische land. Dat berichtte de zondagskrant The Sunday Telegraph op gezag van bronnen bij het ministerie van Defensie.

Minister van Defensie John Reid had volgens The Sunday Telegraph een plan opgesteld dat voorzag in de terugtrekking volgende maand van 8500 Britse soldaten. De rest zou uiterlijk medio volgend jaar naar huis komen. Dat plan is volgens de krant echter voor onbepaalde tijd uitgesteld.

In plaats daarvan liggen er nu plannen om volgende maand 6000 manschappen van de zevende pantserbrigade - ook wel bekend als de Woestijnratten - juist terug te sturen naar Irak, aldus The Sunday Telegraph. Die brigade was voorjaar 2003 betrokken bij de slag om de Zuid-Iraakse stad Basra.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn