ACOM: Ophoging leeftijdsontslag

Gestart door -Peter-, 22/09/2005 | 15:07 uur

-Peter-

Ophoging leeftijdsontslag

Hoewel er in het overleg nog niet over is gesproken, laat staan afgesproken, toch een paar woorden over dit onderwerp.

Met enige regelmaat worden wij gebeld door leden die vragen wat er is afgesproken. Op de werkvloer gonst het van geruchten. De ene persoon heeft het over een accoord dat gesloten is, de ander weet al wat de overgangsregeling is. Allemaal flauwekul!
Wat voor ligt is een conceptwijziging van de Militaire Ambtenaren Wet (MAW). De staatssecretaris wil deze wet aanpassen en op die manier onder andere regelen dat:
- de militair drugstesten moet ondergaan
- tot zijn 65e moet werken
- er een "up or out" model komt
- de scheiding tussen curatieve (huisarts) gezondheidszorgen en bedrijfsgeneeskundige zorg verdwijnt
- de militair geen collectieve acties (bijv. stakingen) mag voeren

Daar het een wetswijziging is hebben de bonden alleen een adviesrecht, overeenstemming is derhalve volgens de staatssecretaris niet nodig. Hier verschilt de ACOM ten principale van mening met de staatssecretaris. De ACOM wil overleg voeren met als uitgangspunt dat er op de hiervoor genoemde punten wel overeenstemming moet zijn. Gezien de opstelling van Defensie en de ACOM zal het naar verwachting nog wel enige tijd duren alvorens er iets wordt bereikt.

In het overleg zal de ACOM ten aanzien van de ophoging van het leeftijdsontslag inbrengen dat er in 2002 glasharde afspraken zijn gemaakt met de staatssecretaris. Laatstgenoemde heeft toen gesteld dat er tot 2014 niets meer gewijzigd zal worden. De ACOM wil de staatssecretaris hier aan houden. Het niet nakomen van de gemaakte afspraken door de staatssecretaris moet tot de conclusie leiden dat het maken van afspraken zinloos is.

In het licht van het vorenstaande adviseert de ACOM u: laat u niet gek maken!

Op het moment dat er onderhandelingsresultaten zijn dan zullen wij u daarover informeren en bovendien daarover met u van gedachten wisselen.

Militaire pensioenen

In de pensioenkamer van de Raad voor het Overheidspersoneel is gisteren besloten dat de militair een pensioen houdt dat gebaseerd is op het eindloon. In het komende nummer van ACOM Journaal zullen wij hierover nader berichten.
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...