Rumsfeld gaf legerleider Myers weinig ruimte

Gestart door Cobra4, 01/10/2005 | 10:33 uur

Cobra4

Rumsfeld gaf legerleider Myers weinig ruimte

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld voorspelde deze week dat luchtmachtgeneraal Richard B. Myers later zal worden herinnerd als een van de belangrijkste voorzitters van de Amerikaanse chefs van staven uit de geschiedenis. Volgens critici is het echter niet eenvoudig de betekenis van Myers voor het Amerikaanse leger vast te stellen, omdat de dominante Rumsfeld hem weinig vrijheid van handelen liet.

De 63-jarige Myers gaat vrijdag met pensioen. Hij maakt plaats voor Peter Pace, die als eerste generaal van het korps mariniers het Amerikaanse leger gaat leiden.

Myers trad op 1 oktober 2001 aan als voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven. Hij zag zich toen direct geconfronteerd met de door president George W. Bush afgekondigde oorlog tegen het terrorisme en de daaruit voortvloeiende invasie van Afghanistan.

De uit de staat Missouri afkomstige Myers had toen al ruime ervaring opgedaan in gewapende conflicten. Hij vloog meer dan 600 uren in Vietnam. Myers heeft in totaal meer dan 4100 vlieguren op zijn naam staan in onder meer de F4 Phantom, de F15 Eagle en de F16.

Myers stond van 1998 tot 2000 aan het hoofd van het US Space Command. Dit onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten houdt zich onder meer bezig met intercontinentale raketsystemen en satellietnavigatie.

De man van futuristische militaire systemen en van ruimtewapens kreeg in Afghanistan te maken met een Talibanleger dat vocht met verouderd afweergeschut en roestige vliegtuigen. Onder leiding van generaal Tommy Franks, de bevelhebber van de operatie in Afghanistan, en met steun van Afghaanse verzetsgroepen werden de Taliban snel uit het centrum van de macht verdreven. De Amerikanen en hun bondgenoten kregen al-Qaedaleider Osama bin Laden echter niet te pakken, waardoor in legerkringen de discussie ontstond of het Pentagon niet meer grondtroepen naar Afghanistan had moeten sturen.

Het debat over het sturen van grondtroepen speelde opnieuw aan de vooravond van de militaire operatie in Irak. Hoge legerfunctionarissen als generaal Eric Shinseki waarschuwden dat enkele honderdduizenden militairen nodig waren om na het verdrijven van het regime van Saddam Hussein voor stabiliteit in Irak te zorgen.

In navolging van Rumsfeld stelde Myers echter dat een kleinere, technologisch goed uitgeruste troepenmacht voldoende was. Waarnemers stellen dat door het volgen van de lijn van Rumsfeld Myers er medeverantwoordelijk voor was dat de de intensiteit en de hardnekkigheid van het Iraakse verzet de Amerikanen verraste.

In een persconferentie deze week zei Myers dat hij ervan overtuigd is dat de Amerikanen, de Iraakse regering en hun bondgenoten de strijd tegen de opstandelingen zullen winnen. Wat hem betreft is het voorlopig geen optie de ongeveer 140.00O militairen uit het Arabische land terug te halen. "Als Amerikaanse troepen voortijdig zouden worden teruggehaald en al-Qaeda zou Irak domineren, dan zouden we in mijn ogen hebben verloren", aldus de luchtmachtgeneraal. "Een niewe 11 september zou dan voor de deur staan, absoluut!"

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn