ACOM-CNV nieuwsbrief oktober

Gestart door -Peter-, 06/10/2005 | 18:04 uur

-Peter-

06-10-2005  Uit het overleg 
 
Werkgroep Post Actieven

Nadat op 23 september jl. de Pensioenkamer van de Raad voor het Overheidspersoneel heeft ingestemd met het voorstel om voor militair personeel een gemitigeerd eindloonstelsel te handhaven, is in de werkgroep PA ook overeenstemming bereikt tussen Defensie en de bonden over het pensioenreglement.

Werkgroep Algemene en Financiƫle Rechtspositie

Wijziging Militair Ambtenaren Wet (MAW)

Na al eerder in informeel overleg aangegeven te hebben dat de bonden eerst over de procedure (adviesrecht of overeenstemmingsvereiste) duidelijkheid wensten, stond nu dan het onderwerp op de formele agenda. De bonden hebben aangegeven dat de onderwerpen in de voorgestelde wijziging de individuele rechten en plichten van de militairen raken en dat daarom de onderwerpen onder het overeenstemmingsvereiste vallen. Defensie heeft hierop aangegeven dat zaken die het ongestoord functioneren van de Krijgsmacht raken geen onderwerp van overleg zijn. De bonden zijn het hier dus volstrekt niet mee eens en willen dit verschil van mening eerst opgelost zien voordat zij over de inhoud willen praten. Defensie heeft hierop aangegeven dat zij hun mening op papier aan zullen reiken aan de Centrales. De bonden hebben aangegeven dat zij deze brief zullen afwachten maar dat dit hun mening niet zal veranderen. Nogmaals wil de ACOM u er op wijzen dat zolang er niet inhoudelijk wordt gesproken over! de inhoud, er ook niets wijzigt en dat alle vreselijke verhalen die de ronde doen op niets zijn gebaseerd.

Arbeidsvoorwaardenonderhandelingen

Nadat in juni de bonden al hun vraagbrief aan Defensie hebben verstuurd, heeft Defensie eind september pas haar biedbrief aan de bonden verstuurd. (U kunt deze downloaden op de ACOM site, bij Overleg > SOD) Defensie wilde in deze vergadering nog niet op de inhoud ingaan maar eerst afspraken maken over de agenda en de procedure in een zogenaamd agendaoverleg om daarna een werkgroep arbeidsvoorwaarden in te richten. De bonden hebben aangegeven zich hierin te kunnen vinden maar hebben daarbij ook aangegeven dat in dit arbeidsvoorwaardenoverleg een aantal zaken staan die er niet in thuis horen maar in een later overleg. Wij bedoelen hiermee onder andere de ophoging van de ontslagleeftijd, zoals bekend is de ACOM fel tegen een koppeling tussen dit onderwerp en de overige onderwerpen in deze ronde van de onderhandelingen. Voorts hebben de bonden aangegeven dat zij bijzonder teleurgesteld zijn over de biedbrief van Defensie. Als laatste hebben de bonden gepleit om de gevolgen van d! e invoering van de zorgverzekeringswet apart en eerder te behandelen om het personeel van defensie zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over deze gevolgen.

bron ACOM-CNV
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...