Duizendste operationele uur F-16's boven Afghanistan

Gestart door -Peter-, 04/01/2006 | 22:13 uur

-Peter-

Nederlandse F-16´s hebben zaterdag 31 december 2005 hun duizendste operationele uur boven Kaboel gevlogen. Sinds de start van hun missie in april vorig jaar, voerden gevechtsvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht honderden vluchten voor de International Stabilisation and Assistance Force (ISAF) uit.

De KLu opereert sinds 14 juli niet meer alleen vanaf Kabul International Airport. Op die datum integreerde een Belgisch detachement in het Nederlandse contingent. Hierdoor werd het 1ste Nederlands-Belgische European Participating Air Forces Expeditionary Air Wing F-16 Detachement International Security Assistance Force (Afghanistan) gevormd.

De hoofdtaak van de F-16's bestaat uit het verlenen van directe steun aan grondeenheden van ISAF. Daarnaast is het mogelijk dat eenheden van deze troepenmacht, en daarmee ook de aan haar ter beschikking gestelde gevechtsvliegtuigen, Afghaanse regeringstroepen ondersteunen. Tevens kunnen de jachtbommenwerpers worden ingezet voor machtsvertoon en verkenningen.

Het Nederlandse detachement is afkomstig van de vliegbasis Leeuwarden en staat onder leiding van luitenant-kolonel Wido van de Mast.

[bron: www.mindef.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...