Controles op taxistandplaatsen grote steden.

Gestart door Nick, 09/01/2006 | 18:36 uur

Defensieforum

ROTTERDAM - De Inspectie Verkeer en Waterstaat voert vanaf maandagochtend grootschalige controles uit op de taxistandplaatsen in de grote steden en op Schiphol. De komende vier weken worden duizenden taxichauffeurs in het hele land gecontroleerd. Per 1 januari dienen zij in het bezit te zijn van een chauffeurpas, waarvoor ze een examen hebben moeten afleggen.


De eerste resultaten lieten maandag zien dat verreweg de meeste taxichauffeurs een pas hebben. Van de honderden gecontroleerde chauffeurs (honderd op Schiphol en in Amsterdam, 110 in Rotterdam en vijftig in Utrecht) hadden slechts twee chauffeurs bij de luchthaven geen geldige pas. ,,Waarschijnlijk zijn de chauffeurs zonder pas op de hoogte van de controle en nemen ze een andere route", legt H. Mosselman, hoofdinspecteur van de toezichteenheid Personenvervoer van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, uit.

Met de invoering van een examen wil het ministerie van Verkeer en Waterstaat de kwaliteit van het taxivervoer verbeteren. De chauffeurs worden onder meer getest op rijvaardigheid en stratenkennis.

Volgens Mosselman zijn in Nederland rond 40.000 taxichauffeurs actief. De helft daarvan is vrijgesteld van het examen, onder meer door hun lange ervaring. Ruim 17.000 chauffeurs hebben de afgelopen jaren met goed gevolg het examen afgelegd. Dat betekent dat ruim 2000 chauffeurs rondrijden zonder pas. ,,Een deel daarvan is inmiddels gestopt", aldus de hoofdinspecteur.

Wie geen geldige pas heeft, krijgt vanaf nu onherroepelijk een boete van 170 euro. Dat geldt ook voor het bedrijf waar de chauffeur voor werkt. Dat krijgt bovendien een dwangsom opgelegd van 7500 euro, als er weer een overtreding wordt begaan.

De chauffeurs zijn blij met de verplichte pas. ,,Ik heb een heleboel geleerd van het examen", zegt een van hen. ,,Je leert over wetgeving, stratenkennis en vooral gedrag. Je voelt dat je serieus met het chauffeursvak bezig bent."

De Inspectie Verkeer en Waterstaat is tevreden met het resultaat van de eerste controledag. ,,Het beeld dat we vooraf hadden was slechter dan we vandaag hebben gezien", vindt een woordvoerder. Volgens hem blijven controleteams de komende dagen nadrukkelijk aanwezg op de standplaatsen.

Bij de controle op Schiphol wordt ook de marechaussee ingezet.

bron: detelegraaf.nl
===

Yep, zag er goed uit!