Bonden en Defensie maken technische afspraken

Gestart door KapiteinRob, 07/02/2006 | 19:28 uur

Mikemans

Natuurlijk subdienstgroep gerelateerd, daarom vermeld ik ook technische/wapentechnische.

Ik lees zojuist dat de stachef nog een ander puntje onderschat heeft, namelijk dat als je iemand maar twee kwartjes geeft en niets anders dat het dan wel eens zo kan zijn dat diegene liever ergens anders gaat werken dan dat ie zich voor z'n corupte regering voor zijn flikker laat schieten door een onstuimige fanatikus in een vreemd land.

Let wel : Ik vindt het verwerpelijk gedrag dat een militair zich op deze manier onttrekt aan de uitzending. Maar ja als je alles maar binnen laat komen ook de slechte schaapjes binnen.

KapiteinRob

Citaat van: Mikemans op 07/02/2006 | 22:55 uur
Ditmaal zullen de SGT-en massaal vertrekken.

Dat is waarschijnlijk subdienstgroep gerelateerd..... ;) Trouwens, dat is precies wat de STASDEF beoogt, dat er veel mensen uit zichzelf opstappen. Alleen hij denkt (weer eens) niet na, omdat precies die collega's opstappen die mogelijkheden in de burgermaatschappij hebben. Laten dat nu over het algemeen net de mensen zijn die hij niet wil zien vertrekken.....

Mikemans

#4
je zou bijna gaan denken dat stasec perse vertraagde zodat hij compensatie voor de ziekenkosten kon gebruiken als ruilmuntje voor zijn flo 60 jaar. Een soort van hee gezondheidszorg pakt 200 euro af, als ik die nou teruggeef spelen we kiet en heb ik m'n zin.

Als de overgangsregeling alleen gaat gelden voor 50 jaar en ouder voorspel ik de grote exodus van al het personeel dat ergens anders voor meer geld aan de bak kan. De economie trekt aan tenslotte en ik herinner me nog goed de exodus van een jaar of 5 geleden. De marine zit daarvan nog steeds op een tekort van meer dan 50% aan technische/wapentechnische korporaals. Ditmaal zullen de SGT-en massaal vertrekken.

KapiteinRob

Citaat van: Kapitein Rob op 07/02/2006 | 19:28 uur
De kilometervergoeding dienstreizen per auto wordt m.i.v. 1 januari 2006 € 0,19 per km (was € 0,18)

Toch vreemd dat die € 0,19 al ruim voor vandaag in DIDO werd gehanteerd.....

Citaat van: Kapitein Rob op 07/02/2006 | 19:28 uur
Defensie wil naar een generieke ontslagleeftijd van 60 jaar voor militairen, in combinatie met een ontslagmoment op een hogere leeftijd voor een beperkte groep militairen. Defensie wil een overgangsregime en daarin zal ook het huidige overgangsregime (naar 53/55/58 jaar) worden betrokken. De bonden willen hierover open en reëel overleggen. Zij zullen met eigen voorstellen over de aanpassing van de ontslagleeftijd en van het daarbij behorende invoeringsregime komen

En de vakbonden hadden als klip en klaar standpunt dat er over ophoging van de FLO-datum niet gesproken zou worden omdat ze de staatssecretraris aan de eerder gemaakte afspraken wilde houden??

Mikemans

En wat schertst onze verbazing, flo leeftijdsgrens verhogen NEEEN!! is als bij toverslag (of in huidige tijd als een d66 standpunt) veranderd in mwwwaaah mischien wel maar we willen er over praten en zelf ook een ideetje ingeven. En dat voor een luttele eenmalige niet pensioengevende uitkering van 140 a 150 euro over 2004, een kleine 12 euro per maand. De staatssecretaris heeft zijn nul procent loonsverhoging over 2004 alvast binnen en dat betekend voor de militair over 2004 in iedergeval het inflatiepercentage over 2004 aan koopkrachtverlies.

Maak uwe borstjes maar nat, als de staatssecretaris over 2005 ook 0,8$ eenmalig aan de bonden geeft wordt het tot 70 jaar doorwerken tegen half loon, defensie moet tenslotte het goede voorbeeld geven in zake het langer doorwerken en loonmatiging.

KapiteinRob

Met name het overheidspersoneel merkt de gevolgen van de invoering van de Zorgverzekeringswet (ZVW). Een inkomensachteruitgang van meer dan € 100,- per maand is geen uitzondering. Dat geldt ook voor het defensiepersoneel.

Vandaar dat de bonden en Defensie eind vorig jaar hebben afgesproken een aantal punten 'technisch' op te lossen. Dat bleek toch meer tijd te vergen dan vooraf gedacht. Maar op 7 februari zijn er technische afspraken gemaakt om de eerste klappen op te kunnen vangen.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV realiseert zich dat met deze afspraken lang niet alle koopkrachteffecten geneutraliseerd zijn.

Maar ... het arbeidsvoorwaardenoverleg gaat door. En daarbij zullen zeker ook in de inkomenssfeer afspraken gemaakt moeten worden over het repareren van het koopkrachtverlies.

Hieronder kunt u lezen wat de technische afspraken van 7 februari inhouden. Nogmaals: het arbeidsvoorwaardenoverleg is nog niet afgesloten. Er zal ook nog onderhandeld moeten worden over de ontslagleeftijd van militairen en over de inrichting van het flexibele personeelssysteem.

De afspraken (van 7 februari 2006) in het kort:

Personeel dat op 1 januari 2006 in dienst is, krijgt over het jaar 2004 een eenmalige uitkering ter hoogte van 0,8% van het jaarsalaris

Bij ziekte ontvangt de medewerker 12 maanden 100% van de bezoldiging, daarna (maximaal 12 maanden) 70%
Een werknemer die langer dan 12 maanden ziek is krijgt na de eerste 12 maanden het volle salaris voor de uren, gewerkt in het kader van een reïntegratietraject

Er komt een compensatie voor de ZVW ziektekostenpremies (zie hieronder)*

De kilometervergoeding dienstreizen per auto wordt m.i.v. 1 januari 2006 € 0,19 per km (was € 0,18)

Defensie komt op korte termijn met een (vervolg)notitie over onder meer het flexibele personeelssysteem naar aanleiding van de vragen en opmerkingen van de bonden

Defensie wil naar een generieke ontslagleeftijd van 60 jaar voor militairen, in combinatie met een ontslagmoment op een hogere leeftijd voor een beperkte groep militairen. Defensie wil een overgangsregime en daarin zal ook het huidige overgangsregime (naar 53/55/58 jaar) worden betrokken. De bonden willen hierover open en reëel overleggen. Zij zullen met eigen voorstellen over de aanpassing van de ontslagleeftijd en van het daarbij behorende invoeringsregime komen

* COMPENSATIEMAATREGELEN ZVW:

UKW'ers en FLO'ers: Defensie vergoedt voor deze groep de inkomensafhankelijke bijdrage. UKW'ers verblijvend in het buitenland krijgen een tegemoetkoming ter hoogte van de voor hen geldende inkomensafhankelijke bijdrage.

Interimregeling burgerpersoneel: Ter vervanging van de interimregeling ontvangen burgers een nominale uitkering van € 1400,- per jaar. Deze uitkering wordt in 12 maandelijkse termijnen verstrekt en is pensioengevend. Er wordt geen vakantie- of eindejaarsuitkering over opgebouwd. Het bedrag zal jaarlijks worden geïndexeerd op basis van de contractloonontwikkeling in de sector Defensie.
Gebruikers van de ZVD-regeling: De ZVD-regeling vervalt per 1 januari 2006. Aanvragers die tot die datum aanspraak hebben gemaakt op de regeling, ontvangen een afbouw. De afbouw is gebaseerd op het bedrag van de uitkering over 2005. De afbouw start in 2007 en eindigt in 2012 ( in 2006 ontvangt men nog de reguliere uitkering over 2005). Zie staffel:
2007: 55%
2008: 45%
2009: 40%
2010: 30%
2011: 20%
2012: 10%
De afbouwregeling geldt niet voor invaliditeitsgepensioneerden (en nabestaanden als gevolg van overlijden in verband met een dienstongeval jonger dan 65 jaar), voor wachtgelders en voor FPU'ers (zie hierna).
Degenen die in het buitenland geplaatst zijn: Indien Defensie toestemming heeft gegeven aan gezinsleden van militairen en aan burgers en hun gezinsleden om zich in het buitenland te vestigen, dan geeft Defensie een tegemoetkoming van € 35,- per maand per volwassene. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd en is bedoeld voor het afsluiten van een aanvullende ziektekostenverzekering die de onkosten tot 200% van het Nederlandse prijspeil dekt. Tot 1 april 2006 vergoedt Defensie – op declaratiebasis - het deel van de per 1 januari verzekerde ziektekosten dat aantoonbaar het niveau van 200% van het Nederlandse prijspeil overstijgt. De 'clearing house' constructie wordt verlengd tot 1 april 2006. Per 1 april 2006 moet duidelijk zijn hoe een nieuw systeem (een op de 'clearing house' gelijkende regeling of een systeem van voorschotten) er uit zal zien.
Invaliditeitsgepensioneerden en nabestaanden als gevolg van overlijden in verband met een dienstongeval jonger dan 65 jaar: Defensie vergoedt aan militaire invaliditeitsgepensioneerden – jonger dan 65 jaar - de inkomensafhankelijke ZVW-bijdrage.

Wachtgelders: Defensie vergoedt de inkomensafhankelijke ZVW-premie.
FPU'ers: Het VUT-fonds betaalt de inkomensafhankelijke bijdrage voor deze groep. Defensie vergoedt de inkomensafhankelijke ZVW-bijdrage over de financiële aanvulling waarop men recht heeft als gevolg van de FPU-plusregeling.

Grensgangers: In België en Duitsland wonende gezinsleden van in Nederland geplaatste militairen zullen per 1 januari 2006 onder de toepassing van de Europese sociale zekerheidsverordening vallen. Defensie probeert dit ook te regelen voor gezinsleden van militairen die in Seedorf geplaatst waren en die in Duitsland (blijven) wonen. Indien de gezinsleden in Duitsland of België salaris of een uitkering ontvangen – en daardoor in het woonland verzekerd zijn voor ziektekosten- , komen zij niet in aanmerking voor deze regeling. Defensie zal betrokkenen die hiervoor in aanmerking willen komen, aanmelden bij het College voor Zorgverzekeringen. Na aanmelding is men de nominale ZVW-premie verschuldigd. Men krijgt zorg in overeenstemming met het woonlandpakket en het recht om in Nederland zorg in te roepen (N.B. België vanaf 01-07- 2006). Er ontstaat recht op een zorgtoeslag en deze wordt uitgekeerd indien men aan de criteria voldoet.


Bron: www.vbmnov.nl dd. 070206