Toch naar 60 jaar ...

Gestart door -Peter-, 06/03/2006 | 15:44 uur

KapiteinRob

Ik lees alleen maar dat de verstrekking van openbaar vervoerbewijzen t.b.v. WWV in de loop van 2006 door defensie gaat geschieden.

Blijkbaar krijg je, als je dergelijke vervoerbewijzen wilt, ze voortaan door tussenkomst van defensie. Iets anders kan ik er niet in lezen....

Lady Di

In de brief met de onderhandelingsresultaten staat naast alle gegevens over leeftijdontslag en salaris gelden ook dat Defensie er in de loop van 2006 toe over gaat om openbaar vervoer bewijzen te verstrekken voor woon/werkverkeer.

Wat ik niet uit de tekst kan opmaken is of deze ov bewijzen in aanvulling op de bestaande regelingen zijn. Dus als je normaal woon/werkverkeer met het ov doet, dat je daar nu kaartjes voor krijgt OF dat we - in het ergste geval - de vergoeding in geld kwijt raken en alleen nog ov kaartjes kunnen krijgen.

Kan iemand dit voor mij uitleggen?

-Peter-

Resultaat onderhandelingen Arbeidsvoorwaarden 2004-2006

Defensie wilde de ontslagleeftijd voor militairen verhogen naar 65 jaar. In eerste instantie moest dat – zo wilde Defensie – zelfs gebeuren voordat de overgangstermijn naar de eerste leeftijdsverhoging voorbij zou zijn. U weet wel: de afspraak dat via een 'ingroeimodel' in 2014 alle BOT-militairen van KL, KLu en KMar pas op hun 58e met leeftijdsontslag zouden gaan en de KM-militairen vanaf hun 53/55e.

Defensie wilde in 2014 iedereen (dus ook de KM-militairen) op een ontslagleeftijd van minimaal 60 jaar zetten. De KL, KLu en Kmar-militairen zelfs al vanaf 2011. Zo erg is het niet geworden, maar toch gaat - als de afspraken uw instemming hebben - de ontslagleeftijd naar 60 (voor KM naar 55/57 jaar) tussen nu en 2018.

Voor de groep van opper- en vlagofficieren, kolonels/kapiteins-ter zee gaat de ontslagleeftijd zelfs naar een individueel te bepalen moment tussen de 60 en 65 jaar. Ook een deel van de luitenant-kolonels en luitenant-kapiteins-ter-zee zal een individueel ontslagmoment tussen 60 en 65 jaar krijgen. Specifiek gaat het daarbij om de groep academisch gevormde militairen met die rang die onder meer werkzaam is als accountant, arts, jurist, MDD'er en gedragswetenschapper, technisch specialist en geestelijk verzorger.

Ook groepen burgermedewerkers krijgen te maken met een verhoging van de ontslagleeftijd als het onderhandelingsresultaat wordt goedgekeurd. De burgers die nu nog op hun 55e met leeftijdsontslag gaan, -voornamelijk brandweerpersoneel -, zullen te maken krijgen met een geleidelijke verhoging van de ontslagleeftijd tot 60 jaar. De burgers die nu op hun 60e eruit kunnen stappen - zoals MBK-personeel - zal geleidelijk toegroeien naar een ontslagleeftijd van 62 jaar.

Het onderhandelingsresultaat biedt de mogelijkheid om een deel van de tijd dat men als militair uitgezonden was, in mindering te brengen op de ontslagleeftijd. Maar daarbij gaat het slechts om een klein deel (maximaal 2 jaar eerder met leeftijdsontslag). Bovendien geldt de regeling slechts voor die militairen die een ontslagleeftijd van 58 jaar of ouder hebben. Waarbij het wel zo is dat de ontslagleeftijd dan nooit lager kan zijn dan 58 jaar.

Is er ook nog zoet na al dit zuur?

Ja, maar met mate. Per 1 januari 2006 een – in vergelijking met andere overheidssectoren ruime - salarisverhoging van 2,2% en eenmalige uitkeringen in 2004, 2005 en 2006 van 0,8%.

Een aantal maatregelen biedt een gedeeltelijke compensatie voor de gestegen ziektekosten, dan wel voor het verdwijnen van bepaalde tegemoetkomingen.

Verder biedt Defensie een aantal – kleinere – verbeteringen in de reiskostenregelingen.

Daarnaast zijn er ook verschillende verbeteringen te melden voor het personeel dat in het buitenland (inclusief Aruba en de Antillen) geplaatst is of dat uitgezonden is. Zo is Defensie bereid om ook de repatriëringkosten te vergoeden bij ernstige ziekte of overlijden van een familielid in de 2e graad.

De afkoop extra werkdruk VVHO operaties wordt – ook voor de waarnemers – verhoogd naar € 79,52 per dag.

Personeel op Aruba en op de Antillen krijgt een vergoeding van circa € 400,- per jaar per kind wanneer deze daar naar school gaat.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV legt het resultaat van de onderhandelingen zonder advies voor aan de leden. Er zullen nog deze maand (van 20 tot en met 28 maart) overal in het land regiobijeenkomsten worden georganiseerd door de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV.

Regiobijeenkomsten:

Maandag 20 maart 2006, PMT Oirschot, aanvang 20.00 uur
Dinsdag 21 maart 2006, VBM|NOV-katoor Den Haag, aanvang 20.00 uur
Woensdag 22 maart 2006, VBMNOV-kantoor Den Helder, aanvang 20.00 uur
Donderdag 23 maart 2006, Campanile-hotel, Amersfoort, aanvang 20.00 uur
Maandag 27 maart, PMT Havelte, aanvang 20.00 uur
Dinsdag 28 maart, Zalencentrum De Raayberg, Antwerpsestraat 267, Bergen op Zoom, aanvang 20.00 uur
Op donderdag 6 april 2006 geven de bonden te kennen of zij wel of niet akkoord gaan met de tekst van het resultaat.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV zal in de eerstkomende Trivizier alle leden uitvoerig over het resultaat van de onderhandelingen inlichten. U kunt uw oordeel geven over het resultaat tijdens de regiobijeenkomsten. Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om via een referendum ja of nee te zeggen tegen het resultaat van de onderhandelingen. Een stemkaart treft u aan in de eerstkomende Trivizier. Ook zal het binnenkort mogelijk zijn om digitaal uw stem uit te brengen. De sluitingsdatum voor het referendum is donderdag 30 maart.

In het artikel op onze website (www.vbmnov.nl) kunt u de integrale tekst van het resultaat van de onderhandelingen downloaden. Alleen aan die tekst kunt u rechten ontlenen.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...