Maatregelen nazorg uitgezonden militairen blijven uit!

Gestart door -Peter-, 18/05/2006 | 13:25 uur

cabez

Defensie moet ook niet gaan zeggen dat hun nazorg ook zo voortreffelijk is.
Want dat is het ,in mijn ogen,totaal niet.

KapiteinRob

Misschien omdat de nota veteranenzorg betrekking heeft op veteranen? Militairen die uit den vreemde terugkomen, zijn namelijk (nog) geen veteraan; daarvoor moeten ze eerst met ontslag.... :-\

-Peter-

BNMO-vereniging, de AFMP/FNV en MARVER/FNV maken zich grote zorgen over de nazorg van militairen die worden uitgezonden naar Uruzgan. Hoewel het ministerie van Defensie erkent dat deze uitzending grote risico's met zich meebrengt en extra maatregelen heeft getroffen voor de veiligheid ter plekke, is er op het gebied van de nazorg van militairen die terugkeren van de uitzending nog geen sprake van zulke maatregelen.

In de reeds een jaar geleden verschenen Nota Veteranenzorg van Defensie is weliswaar nieuw beleid aangekondigd, maar de implementatie daarvan laat nog altijd op zich wachten. Zelfs een op het oog simpele maatregel als het uitreiken van de veteranenpas aan militairen die de dienst verlaten, ingegaan per 1 januari 2006, blijkt tot op heden in de praktijk nauwelijks te worden uitgevoerd. Ook de beoogde integratie van de Geestelijke Gezondheidszorg van de krijgsmachtdelen tot een nieuw instituut, om effectiever met psychische problemen na uitzending te kunnen omgaan, lijkt nog geen zichtbare vooruitgang te boeken.

Uit recent onderzoek in Amerika blijkt dat onder Amerikaanse Irakveteranen veel vaker PTSS voorkomt dan na andere uitzendingen, vanwege het feit dat zij als militair tijdens hun missie langdurig en vrijwel dagelijks aan levensgevaarlijke omstandigheden bloot stonden. Hetzelfde onderzoek constateert dat de militaire hulpverlening niet berekent is op de grote stroom (ex-)militairen die met problemen aanklopt. Daardoor krijgen militairen die symptomen vertonen van een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) vaak niet de hulp die zij nodig hebben. Nog sterker, uit onderzoek blijkt dat sommige militaire met PTSS opnieuw worden uitgezonden.

BNMO-vereniging, AFMP/FNV en MARVER/FNV vrezen 'Amerikaanse toestanden' als het ministerie niet spoedig maatregelen neemt en werk maakt van de toegezegde maatregelen op het gebied van de nazorg. Zij zouden graag zien dat nazorg wettelijk geregeld wordt en uitgezonden militairen op basis daarvan garanties krijgen voor goede nazorg.
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...