Nederland wil overleg met Kabul over wapens

Gestart door Offenbach, 14/06/2006 | 12:05 uur

Offenbach

Den Haag, 14 juni. De Navo-landen die in Zuid-Afghanistan aan de 'stabilisatiemissie' ISAF beginnen, zijn door de Afghaanse regering niet op de hoogte gesteld van het plan om wapens uit te delen onder lokale stammen om tegen de Talibaan te vechten, en lokale milities op te richten.

Dat heeft minister Bot (Buitenlandse Zaken) gisteren gezegd tijdens een Kamerdebat over de Nederlandse militaire missie in de provincie Uruzgan.

Nederland, aldus Bot, wenst zo spoedig mogelijk overleg over deze kwestie met de Afghaanse regering en de andere landen die troepen in Zuid-Afghanistan hebben (VS, Canada en Groot-Brittannië).

Minister Kamp (Defensie) noemde het tijdens hetzelfde debat 'niet verstandig' dat hij enkele weken geleden in een tv-interview had gesuggereerd dat er omstandigheden waren waaronder de Nederlanders, wier missie rond 1 augustus begint, zich uit Uruzgan zouden terugtrekken. ,,Het betrof hier een algemene notie, dat er geen reden zou zijn om te blijven wanneer de militairen ergens niet zinvol bezig zijn en er geen mogelijkheid is om te slagen. Maar voor wat betreft Uruzgan is dat onzin: wij kunnen daar slagen. De hele wereld bemoeit zich met Afghanistan, wij kunnen daar alleen maar slagen."

Zowel Bot als Kamp verzetten zich tegen de door sommige Kamerleden gedane constatering dat de operatie ISAF, die in principe op stabilisatie, veiligheid, opbouw van bestuur en economie gericht zou moeten zijn, steeds meer begint te lijken op de Operation Enduring Freedom – voornamelijk door de Amerikanen bedreven terroristenjacht.

De beide ministers betoogden dat van de zijde van het kabinet er nooit een scherp onderscheid is gemaakt tussen een 'vechtmissie' en een 'opbouwmissie'.

Koenders (PvdA) laakte het feit dat dit weekeinde alleen via de pers is uitgelekt dat Nederlandse commando's in Uruzgan Talibaan hebben gedood, terwijl de Kamer vrijdag nog in een brief door het kabinet van dit feit onkundig was gelaten. Volgens Kamp is dit onvermijdelijk, gezien de permanente aanwezigheid van journalisten in het gebied. Kamp verdedigde de preventieve censuur waaraan verslaggevers die 'embedded' met de Nederlandse troepen in Uruzgan meegaan. 'De enige maatstaf is daarbij de veiligheid van onze eigen militairen', aldus Kamp.

(bron: www.nrc.nl)