[nieuws] SP wil patriots uitschakelen als Turkije niet terugtrekt

Gestart door Caspar, 22/03/2003 | 16:54 uur

Mourning

Ben het met je politieke "statement" absoluut niet eens ljafrouws, maar de militaire consequentie die je hier aan geeft (de Patriots operationeel houden), ondersteun ik wel.

Regards,

Mourning 8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

ljafrouws

Er is wel een hypocriet kantje aan het uitschakelen van de Patriots.
Wanneer Turkije de 30 miljard dollar had aangenomen had het van de VS wel Noord Irak mogen binnen vallen. Als de VS het had goed gevonden zou Nederland ook niet meer hebben gemekkert. Zo'n slavenstaat zijn wij inmiddels geworden zonder dat wij het bewust zijn. Laten we ons toch aansluiten bij het Franse en Belgische standpunt. Wij zijn Europeanen. We mogen de VS dankbaar zijn voor hun interventie tijdens WW 2, maar dat betekent niet dat wij een nieuwe arrogante leiderskliek met een heel ander beleid dan toen hoeven te volgen.
Als de VS een aanval op Irak als een preventieve aanval zien en van de andere kant van de wereldbol komen aanstomen dan is het bijzonder hypocriet om Turkije dat met een echt Koerdenprobleem aan zijn grens zit geen recht van een preventieve aanval te gunnen.
Zij hebben meer rechten dan de VS en de Britten.
De Patriots staan er om Iraakse raketten te onderscheppen. De Turken mogen binnen vallen om de Koerden onder controle te houden
Twee verschillende dingen dus.  Het besluit is genomen om een NAVO broeder te helpen; staan laten dus. Als er een SCUD op een Turks stadje valt en de Nederlandse Patriots staan uitgeschakeld dan is de SP verantwoordelijk, maar geeft dan vast niet thuis. En wat een figuur slaan we dan bij onze Turkse bondgenoten. En denk eens even aan wat er gezegd zal worden in de Turkse koffiehuizen in Nederland.

Airpower

Ik ben het helemaal met The Master eens. Onmiddellijk de patriot systemen uitschakelen als het zo is  >:(, en eventueel binnen een termijn terug verschepen naar Nederland.
Flying isn't dangerous. Crashing is what's dangerous
Milaviapress.com

-Peter-

Er valt vast wel te achterhalen of ze Irak daadwerkelijk zijn binnengetrokken. Mocht dit het geval zijn, dan ben ik het er mee eens om dan de bescherming die wij nu leveren op te schorten totdat deze actie ongedaan wordt gemaakt!  >:(
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

Caspar

Nederland moet dreigen zijn patriots in Zuidoost-Turkije buiten werking te stellen als het Turkse leger zich niet uit Noord-Irak terugtrekt. Dat vinden SP-Kamerlid Van Bommel en Karimi van GroenLinks.

De SP en GroenLinks willen nog zaterdag Kamervragen over de Turkse inval.

Drukmiddel
De Nederlandse patriotlanceerinrichtingen beschermen twee Turkse ases tegen mogelijke Iraakse raketaanvallen. Als het Turkse leger de inval in Noord-Irak vanaf die bases heeft ondernomen, moet Nederland de patriots als drukmiddel gebruiken om Turkije te bewegen zich terug te trekken, zei Van Bommel zaterdag tijdens een discussiebijeenkomst over Irak van het oecumenisch gesprekscentrum Babylon.

"In dat geval beschermen de patriots in feite de Turkse inval'', aldus het SP-Kamerlid. Patriots zijn weliswaar defensieve wapens maar dreigen volgens Van Bommel nu een rol te krijgen in een "offensieve strategie'' van de Turken. Daarmee misbruikt Turkije de middelen die Nederland ter beschikking heeft gesteld om het land te beschermen, vindt hij.

PvdA tegen
PvdA-Kamerlid Koenders ziet niets in het pleidooi van Van Bommel. Dreigen met het uitschakelen van de patriots is volgens hem geen effectief drukmiddel. "Daar zal Turkije niet van onder de indruk zijn.'' Wel vindt hij dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO zo snel mogelijk bijeen moeten komen om collega-lidstaat Turkije tot de orde te roepen.


Bron: www.rtl.nl

Maar ja, de Turken ontkennen het binnentrekken van Irak