Delegatie Eerste Kamer bezoekt luchtmacht

Gestart door Dennis123, 25/06/2006 | 13:16 uur

Dennis123

Bron: mindef

Citaat
Delegatie Eerste Kamer bezoekt luchtmacht

Leden van de Eerste Kamer hebben gisteren een werkbezoek gebracht aan de Koninklijke Luchtmacht. De delegatie stond onder leiding van de voorzitter van de Vaste Commissie voor Defensie, voormalig staatssecretaris van Defensie, Hoekzema.

Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Hans de Jong heette hen welkom op de vliegbasis Gilze-Rijen. Na een presentatie over de inzet van helikopters bij alle operaties, de verhuizing van de transporthelikopters van Soesterberg naar Gilze-Rijen, de oprichting van het Defensie Helikopter Commando en de daarbij behorende omvangrijke infrastructurele projecten, bezocht de delegatie het 301 Apache Squadron. Daar sprak men onder anderen met vliegers die net waren teruggekeerd uit Kandahar, Afghanistan.

Met twee Alouette-III helikopters vertrok het gezelschap vervolgens naar vliegbasis Volkel. Op het 312 Squadron werden de Kamerleden bijgepraat over de ontwikkelingen op het gebied van jachtvliegtuigen, met name de inzet van F-16's in Afghanistan. Ze werden ook geïnformeerd over de bijzondere inzet van Nederlandse F-16's bij de belaging van het Noorse Provincial Reconstruction Team  (PRT) in het noorden van Afghanistan eerder dit jaar.

Ten slotte waren de Kamerleden aanwezig bij de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties aan militairen die deel uitmaakten van het F-16 detachement dat tussen januari en april 2006 was gestationeerd op Kabul International Airport in Afghanistan. Generaal de Jong sprak daarbij zijn waardering en dank uit voor de inzet van de militairen en toonde zich verheugd over de aanwezigheid van de politici. "De inzet van militairen wordt politiek bepaald en ik ben daarom ook verheugd dat vandaag een aantal politici een hele dag op bezoek zijn bij de luchtmacht en ook hier aanwezig zijn bij deze medaille-uitreiking om kennis te nemen van de zaken die de luchtmacht bezig houdt, maar vooral mensen te ontmoeten die het echte werk doen", aldus de hoogste baas van de Koninklijke Luchtmacht.

De delegatie bestond naast de heer Hoekzema uit de heren De Graaf, Van Middelkoop, Pormes en Kox en de griffier mevrouw Van Dooren.