Israël valt Libanon binnen

Gestart door Offenbach, 12/07/2006 | 17:34 uur

Ros

Er is toch een Duits aanbod gedaan om het kustverkeer te controleren ?.

Lex

Kamp: marine mogelijk naar Libanon

Uitgegeven: 22 augustus 2006 12:28
Laatst gewijzigd: 22 augustus 2006 15:51

AMSTERDAM - Het kabinet bespreekt een Libanees verzoek om maritieme steun. Dat zei minister van Defensie Henk Kamp (VVD) dinsdag na afloop van begrotingsbesprekingen.

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken Fawzi Sallukh heeft Nederland gevraagd met de marine een bijdrage te leveren aan de vredesmissie van de Verenigde Naties. De VN stuurt een troepenmacht van vijftienduizend man.


Kamp wilde zich niet uitspreken over de vraag of Nederland het Libanese verzoek moet honoreren. Hij wil eerst weten welke verzoeken zijn gedaan aan minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA). Deze keert dinsdagavond terug van een bezoek aan de regio, waar hij sprak met leiders van Libanon, Israël en de Palestijnse gebieden. "We zullen naar aanleiding hiervan alle mogelijkheden onderzoeken", zei Kamp.

Benutten

Kamp liet doorschemeren een voorstander te zijn van het sturen van marineschepen. Volgens de bewindsman moet Nederland elke mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan een betere wereld benutten.

Voor zijn vertrek naar het Midden-Oosten zei Bot dat Nederland geen bijdrage levert aan de VN-troepen die naar het gebied worden gestuurd, omdat Nederlandse militairen al op veel plaatsen actief zijn. De VN-macht in Libanon zou moeten bestaan uit vijftienduizend man, van wie ongeveer de helft uit Europa. De Unifil-troepen moeten de situatie in de regio stabiliseren na de oorlog tussen Israël en Libanese Hezbollah-milities.

Tweede Kamer

Nu blijkt dat het inzetten van de marine wel tot de mogelijkheden behoort. De ministerraad bespreekt vrijdag de verzoeken die Bot hebben bereikt. Mocht het kabinet daarop besluiten een fregat naar de regio te sturen, dan moet ook de Tweede Kamer hiermee instemmen.

Lex

Citaat van: Kapitein Rob op 22/08/2006 | 12:31 uur
Als dit doorgaat, gaan we dus nutteloos een half jaar met een fregat (nu we er nog een paar hebben...) dobberen voor de Libanese kust of wordt er inzet van de RDAM overwogen als logistieke basis?
Antwoord op je vraag:

Libanon vraagt Nederland om maritieme bijdrage

anp | Gepubliceerd op 22 augustus 2006, 15:32
Laatst bijgewerkt op 22 augustus 2006, 15:38

DEN HAAG -  Libanon heeft Nederland dinsdag gevraagd of het mogelijk is een maritieme bijdrage te leveren voor de VN-vredesmissie in het zuiden van Libanon. Een van de taken van de marine zou zijn het voorkomen van illegale wapenleveranties.

Minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken kreeg het verzoek te horen tijdens zijn gesprek met zijn Libanese ambtgenoot Fawzi Salloukh in Beiroet op de laatste dag van een driedaagse reis door de regio, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Aan het eind van de dag keert Bot terug naar Nederland.

Bot zal het verzoek bij zijn terugkomst eerst nog eens bespreken met zijn collega van Defensie Henk Kamp. Het gaat dan waarschijnlijk om de uitzending van een fregat met circa 150 man personeel. Vervolgens moet het kabinet nog zijn goedkeuring hechten aan de uitzending en zal de Tweede Kamer nog een oordeel moeten vellen.

Ander verhaal

Bot had voor zijn gesprek met Salloukh al duidelijk gemaakt dat Nederland geen grondtroepen wil leveren voor een VN-vredesmacht vanwege het zware beslag dat Afghanistan al op de landstrijdkrachten legt. Het verzoek om een maritieme bijdrage is een ander verhaal, waar de minister serieus naar wil kijken, aldus zijn woordvoerder.

Libanon staat te springen om een internationale maritieme eenheid die de kust kan patrouilleren en zich voornamelijk richt op het tegengaan van illegale wapenleveranties. Nu wordt dat gedaan door de Israëlische marine, maar die houdt de boel potdicht, zo had de Libanese bewindsman Bot voorgehouden.

Ros

Tijdens de laatste UNIFIL missie (juni 1982) zijn ze ook gewoon over de VN jongens heen gelopen.

Grunt

Waarom dan nog de moeite nemen om een 'krachtig' mandaat te formuleren als je toch van plan bent weg te rennen zodra er stront aan de knikker is. ???

Bovendien, wat zal het Israël verdommen dat de Italianen niet ingrijpen als zij Hezbollah weer willen aanvallen, niks toch?
When evil strives to overcome good, when the sword is mightier than the pen, then death rides a winged horse!

KapiteinRob

Citaat van: Offenbach op 22/08/2006 | 12:38 uur
Citaat van: Kapitein RobMinister van Buitenlandse Zaken D'Alema waarschuwt dat Italië geen troepen zal sturen als Israël het bestand schendt.

En als Israel straks het bestand schendt als Italie
er al zit, rennen ze dan snel weg?

Ach, het is onder VN-vlag dus zou dat laatste me helemaal niet verbazen.... ::)

Offenbach

Citaat van: Kapitein Rob link=topic=8667.msg87082#msg87082 Minister van Buitenlandse Zaken D'Alema
waarschuwt dat Italië geen troepen zal
sturen als Israël het bestand schendt.
quote]

En als Israel straks het bestand schendt als Italie
er al zit, rennen ze dan snel weg?

KapiteinRob

Citaat van: Kapitein Rob op 22/08/2006 | 12:26 uur
Nederland levert mogelijk een maritieme
eenheid aan Unifil in Libanon.

Hebben we nou echt niets beters te doen dan met zo'n belachelijke "aanbieding" te komen? En Bot maar roepen dat Nederland geen bijdrage gaat doen. Als dit doorgaat, gaan we dus nutteloos een half jaar met een fregat (nu we er nog een paar hebben...) dobberen voor de Libanese kust of wordt er inzet van de RDAM overwogen als logistieke basis?

KapiteinRob

De Italiaanse regering heeft gevraagd
om een spoedvergadering van de Europese
Unie over de vredesmacht in het zuiden
van Libanon. Italië heeft aangeboden om
de Unifil-troepen te gaan leiden.     
                                       
In totaal moeten 15.000 VN-militairen 
de vrede gaan bewaren tussen Israël en
Hezbollah.De Italiaanse regering denkt
dat de EU tot 9000 militairen aan de   
VN-vredesmacht kan leveren. Italië wil 
zelf 2000 tot 3000 militairen sturen. 
                                       
Minister van Buitenlandse Zaken D'Alema
waarschuwt dat Italië geen troepen zal
sturen als Israël het bestand schendt.
Nederland levert mogelijk een maritieme
eenheid aan Unifil in Libanon.


Bron: NOS Teletekst dd. 22-08-2006

Ros

Israël wil geen Nederlandse deelname buffermacht



DEN HAAG - Minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken heeft maandag tijdens zijn gesprekken met Israëlische bewindslieden geen verzoek gekregen om deel te nemen aan de VN-buffermacht in het zuiden van Libanon. Bot voerde onder meer gesprekken met zijn ambtgenoot Tzipi Livni, de minister van Defensie Amir Peretz en vicepremier Shimon Peres.

Het bezoek aan Israël maakt deel uit van een meerdaags bezoek aan de regio. Dinsdag bezoekt Bot Libanon, afgelopen zondag sprak hij met Palestijnse autoriteiten. Tussendoor bezocht hij ook nog de families van een gedode en een gewonde Israelische soldaat van Nederlandse komaf, aldus zijn woordvoerder.


Terughoudendheid

Tijdens zijn gesprekken met zijn Israëlische collega's riep Bot op tot terughoudendheid bij militaire acties in het zuiden van Libanon. Ook wees hij erop dat een VN-macht ook zou moeten bestaan uit militairen uit moslimlanden om de geloofwaardigheid van de vredesmissie te schragen.

De bewindsman stelde verder de recente arrestatiegolf van Palestijnse politici aan de orde. Bot vroeg zich af of dergelijke acties de radicalisering van de publieke opinie niet eerder in de hand werkt.

Grenzen

Hij bracht ook de onvrede over die hij eerder van enkele gematigde Palestijnse voormannen had gehoord over "het te pas en te onpas sluiten van de grenzen". Het sluiten van de grens kost de Palestijnen veel geld. Mensen kunnen niet werken in Israël en landbouwproducten kunnen niet worden geëxporteerd.

Van Israëlische kant kreeg de Nederlandse bewindsman echter te horen dat als er sprake is van een veiligheidsprobleem, dat de hoogste prioriteit krijgt.

Italië

Italië is bereid de VN-vredesmacht in Libanon te leiden. De Italiaanse premier Romano Prodi maakte maandagavond bekend dat hij aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft laten weten dat zijn land er klaar voor is. Prodi, die met vakantie is in Toscane, zei dat Annan de definitieve beslissing over de leiding van de troepenmacht in het weekeinde neemt.


www.nu.nl

Geen moslimlanden en Nederland dus ook niet. Israel heeft geen belang bij deelname door landen die enigzins anti Israel zijn of landen die een neutrale opstelling willen. En dat notabene op Libanees grondgebied ?.

Lex

Citaat van: Ton de Zwart op 20/08/2006 | 23:37 uur
Zo vraag ik me ook af, waarom Frankrijk nog steeds in de Veiligheidsraad zit als vast lid, los van het feit dat er eigenlijk helemaal geen vaste leden behoren te zijn met hun veto-recht.....
Met mijn antwoord geraken wel wel off-topic, maar het probleem van een veto, hoort in mijn optiek niet thuis bij de VN. Als de VN democratie propageert in de wereld, dan kan het nooit zo zijn dat er landen zijn die dit middels een veto kunnen dwarsbomen.

Ton de Zwart

Ik kan me heel goed voorstellen dat Israël niet wil dat Frankrijk de leiding heeft over Unifil.  Frankrijk is altijd op de hand van de Arabieren geweest, i.v.m. de Franse belangen.  Bovendien is Frankrijk altijd doende om ergens de leiding over te verkrijgen. Ze willen overal een belangrijke vinger in de pap hebben. Dienen onder een andere mogendheid is er niet bij.  Dat is in strijd met de Franse grandeur.
Het is hard nodig, dat de Fransen eens een toontje lager zingen en er zich van bewust gaan worden dat ze allang geen wereldmacht meer zijn, maar een gewoon middelmatig land.  Zo vraag ik me ook af, waarom Frankrijk nog steeds in de Veiligheidsraad zit als vast lid, los van het feit dat er eigenlijk helemaal geen vaste leden behoren te zijn met hun veto-recht.....

Lex

Israël wil leidende rol van Italië

20 Augustus 2006 21:42

Israël wil dat Italië leiding gaat geven aan de versterkte VN-missie in het zuiden van Libanon. Premier Olmert heeft telefonisch overleg gevoerd met de Italiaanse premier Prodi. Daarin zou Prodi hebben gezegd dat hij bereid is veel militairen te leveren.

Tot nu toe gaat de vorming van een VN- macht voor Zuid-Libanon vrij moeizaam. Slechts weinig landen hebben toegezegd troepen te sturen. Uiteindelijk moeten 15.000 VN-militairen het bestand tussen Israël en Hezbollah controleren.

De missie wordt nu nog geleid door Frankrijk. Volgens de VS en de VN schiet dit land met 200 militairen tekort.

Bron: NOS teletekst.

KapiteinRob

Citaat van: Ap op 20/08/2006 | 20:13 uur
Wat een aanstellerig kinderachtig gedrag van Israel zeg.

Mwa, ik kan me wat voorstellen bij de Israelische huivering Islamitische VN-troepen in Zuid-Libanon te hebben. Per slot van rekening moeten die ook de Hezbollah-gasten in de gaten houden. Waar denk je dat hun "voorkeur" ligt; bij hun islambroeders of bij Israel waar zij geen banden mee hebben (of zelfs niet erkennen).

Ap

Wat een aanstellerig kinderachtig gedrag van Israel zeg.
Luctor et Emergo