Nog geen aanleiding aanscherping veiligheidsmaatregelen

Gestart door Cobra4, 10/08/2006 | 14:04 uur

Cobra4

Nog geen aanleiding aanscherping veiligheidsmaatregelen

DEN HAAG - De overheid ziet nog geen aanleiding om de veiligheidsmaatregelen in Nederland aan te scherpen. Wel is er bij alle betrokken diensten aangedrongen op een verscherpte aandacht en waakzaamheid voor terrorisme, liet een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorisme bestrijding (NCTb) donderdag weten.

Zowel de terrorismedreiging voor Nederland als die voor de luchthaven Schiphol blijft onveranderd op respectievelijk 'substantiële dreiging' en 'lichte dreiging'. ,,Wel hebben we gevraagd om met nog meer met stipheid alle geldende maatregelen uit te voeren", vertelt de zegsman.

De Britse politie heeft een plan verijdeld om een ,,talrijke" hoeveelheid vliegtuigen tijdens de vlucht op te blazen. ,,Daardoor zou een aanzienlijk aantal levens zijn vernietigd", liet de Britse minister van Binnenlandse Zaken, John Reid, donderdag weten. Vooralsnog leidt deze ontwikkeling niet tot extra maatregelen in Nederland, ook niet op Schiphol.

In Nederland blijft op dit moment het een na hoogste dreigingsniveau van kracht. Er is sprake van een substantiële dreiging. Dat betekent dat de kans op een aanslag in ons land reëel is en dat Nederland geregeld wordt genoemd in verklaringen over de aanwezigheid van serieus te nemen terroristische netwerken.

Als de Nationaal Coördinator besluit het dreigingsniveau te verhogen, dan komt hij terecht op het niveau 'kritiek'. In dat geval zijn er zeer sterke aanwijzingen dat in Nederland een aanslag zal plaatsvinden. Er is dan informatie dat er specifieke doelen serieus worden bedreigd.

Voor Schiphol en andere sectoren gelden aparte, oplopende dreigingsniveaus, ondergebracht in een zogenoemd alerteringssysteem. Voor Schiphol is het niveau lichte dreiging van kracht. De andere sectoren zoals bijvoorbeeld spoor, stads- en streekvervoer, drinkwater, de Rotterdamse haven, gas en electriciteit staan nog op het niveau 'basis'.

Het alerteringssysteem terrorismebestrijding kent vier niveaus: het basisniveau, lichte dreiging, matige dreiging en hoge dreiging. Bij ieder niveau hoort een pakket veiligheidsmaatregelen dat specifiek is afgestemd op de betreffende sector. Naarmate het opschalingsniveau hoger is, zijn de beveiligingsmaatregelen zwaarder en ingrijpender.

Volgens een woordvoerster van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is de transportsector kwetsbaar. Dat blijkt volgens haar ook uit de grote aanslagen die er tot nu toe zijn geweest. Daar waren vliegtuigen, treinen en metro's bij betrokken. ,,Via dit soort doelwitten kunnen terroristen namelijk veel slachtoffers maken en het doel van terrorisme is om bij grote groepen mensen angst aan te jagen."

bron:www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn