‘Iran gaat door met verrijking’

Gestart door Offenbach, 22/08/2006 | 17:45 uur

Offenbach

Iran reageert op voorstel over kernprogramma

22 augustus 2006
TEHERAN - Iran heeft dinsdag een schriftelijke reactie overhandigd op een compromisvoorstel dat de internationale zorgen over het kernprogramma van Teheran moet wegnemen.

Volgens de Iraanse staatstelevisie Al-Alam heeft de belangrijkste Iraanse onderhandelaar Ali Larijani de reactie in het gebouw van de Opperste Nationale Veiligheidsraad in de Iraanse hoofdstad overhandigd aan de ambassadeurs van China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en Zwitserland. De ambassade van het laatstgenoemde land vertegenwoordigt de belangen van de VS in Teheran, omdat Washington al meer dan een kwart eeuw geen diplomatieke betrekkingen met Iran heeft.

De grote mogendheden hebben Iran een voorstel gedaan dat een eind moet maken aan het conflict tussen Teheran en de internationale gemeenschap over de Iraanse nucleaire ambities. De kern van het voorstel is dat Iran stopt met het verrijken van uranium in ruil voor handelsvoordelen en Europese hulp bij de bouw van lichtwaterreactoren.

De VN-Veiligheidsraad, gedomineerd door de mogendheden die eisen aan Iran stellen, heeft het land tot 31 augustus de tijd gegeven om de verrijking te staken. Anders kan de raad tot sancties besluiten.

(www.telegraaf.nl)

Offenbach

22 augustus 2006
De geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, heeft maandag gezegd dat zijn land atoomtechnologie zal blijven ontwikkelen. Het wil zijn atoomprogramma niet opgeven. Teheran zal vandaag reageren op een pakket maatregelen dat het Westen in juni heeft aangeboden om Iran er toe te bewegen het nucleaire verrijkingsprogramma te staken.

De Islamitische Republiek Iran heeft zijn eigen besluit genomen en zal in het nucleaire dossier, zo God het wil, met geduld en kracht zijn weg vervolgen', zei Khamenei maandag. Hij beschuldigde de Verenigde Staten ervan druk op Iran uit te oefenen ondanks Teherans verzekering dat zijn programma slechts vreedzame doelen dient. 'Arrogante mogendheden en de VS oefenen druk op Iran uit terwijl ze weten dat Iran geen kernwapens probeert te verkrijgen.'

De VS waarschuwden maandag in een verklaring van het Witte Huis dat Iran de consequenties zal ondervinden als het land het nucleaire programma niet staakt vóór 31 augustus, de door de Veiligheidsraad vastgestelde deadline.'We hebben duidelijk gemaakt dat als Iran zich niet houdt aan het mandaat van de Veiligheidsraad, wij snel actie zullen ondernemen binnen de de VN om sancties op te leggen.'

Iran stuurde maandag inspecteurs van de Verenigde Naties weg die het ondergrondse atoomcomplex in Nantaz wilden bekijken, meldden VN-medewerkers. Met deze stap laadt Iran de verdenking op zich dat zijn nucleaire agenda minder vredelievend is dan Khamenei en andere leiders willen doen geloven, zeiden zij.

Zondag zei Iran dat het met een 'veelzijdig antwoord' zal komen op de eisen van de Veiligheidsraad, maar dat het zijn uraniumverrijkingsprogramma niet geheel zal opschorten, zoals in een resolutie wordt geëist.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel drong maandag aan op een 'positief' antwoord van Iran. In het ook door Duitsland opgestelde plan waarvan delen zijn uitgelekt, biedt het Westen aan om Iran van civiele nucleaire technologie te voorzien en zouden de VS direct overleg gaan voeren met Teheran.

(www.volkskrant.nl)