Nederlands Fregat redt zes vermiste vissers

Gestart door Lex, 24/08/2006 | 02:39 uur

Lex

Nederlands Fregat redt zes vermiste vissers

MINDEF 23-8-2006

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Van Amstel heeft vanmorgen een vissersboot met zes opvarenden waaronder één kind gered op zee. De vissersboot was sinds maandagmorgen vermist.
Vandaag, dinsdagmorgen 22 augustus 2006, ontdekte het personeel op de brug van Hr. Ms. Van Amstel een vissersbootje van zo'n zes meter lang met de naam 'Deep Six' zo'n veertig mijl ten noordwesten van Antigua. De bemanning van het vissersbootje wist de aandacht van het personeel op de brug te trekken door met vlaggen te zwaaien. Omdat radiocontact met het bootje niet mogelijk was, werd besloten langszij het bootje te varen. Na onderzoek van het kustwachtboardingteam aan boord van het vissersbootje, bleek dat zij al sinds gisteren 21 augustus 2006 onderweg waren. De vissersboot was met zes opvarenden, waaronder één jongetje van veertien jaar, maandagmorgen vertrokken vanaf Antigua.
De motor van het bootje was uitgevallen en daardoor dreven zij zonder voortstuwing rond. Terstond zijn de kustwachters en technisch personeel aan boord gestapt om eten en drinken af te geven en te onderzoeken of het motorprobleem kon worden verholpen.
Toen bleek dat de motorstoring niet eenvoudig was te verhelpen, heeft de commandant van Hr. Ms. Van Amstel, Pim Croiset van Uchelen, besloten de opvarenden aan boord te nemen en het bootje op sleeptouw te nemen.
"Het is een gelukkig toeval dat we het bootje zijn tegengekomen. Ze hadden geen eten en drinken aan boord. Ze zijn nu nog in een goede conditie maar onder deze omstandigheden zouden ze het niet veel langer kunnen hebben uithouden". Aldus de commandant van Hr. Ms Van Amstel.
De kustwacht van Antigua is ondertussen op weg naar Hr. Ms. Van Amstel om de geredde vissers en het bootje op te halen. In afwachting van de Kustwacht van Antigua zal Hr. Ms. Van Amstel de mensen en het bootje 'Deep Six' richting Antigua brengen.
Hr. Ms. Van Amstel is sinds 10 juli 2006 het stationsschip in de Nederlandse Antillen en Aruba en is onder andere belast met het uitvoeren van drugsbestrijdingoperaties en kustwachtoperaties zoals Search and Rescue.
Hr. Ms. Van Amstel is een Multipurpose fregat van de Karel Doormanklasse. Ze is in de vaart sinds 1993 en heeft een bemanning van 146 personen.

Noot: het oorspronkelijke bericht is door mij bewerkt, daar er storende taalfouten aanwezig waren. Met excuses daarvoor.  :angel: