VN-missie Darfur

Gestart door Cobra4, 11/03/2006 | 13:47 uur

Northside

En dat is de waarheid.
Si vis pacem... para bellum

ronjhe

Citaat van: Northside op 13/12/2006 | 13:19 uur
Ik weet niet, valt er nog wat te redden daar dan? Nou ja, het zal idd ook wel. Als de VN er nou maar van leert en een volgende keer eerder ingrijpt is het niet voor niks geweest.
Ik denk dat de VN hier zelf weinig mee te maken heeft. Het zijn immers haar lidstaten die beslissen of er wordt ingegrepen, en dan nog met name de permanente leden, niet de organisatie of haar baas zelf. Dat er nu wel actie lijkt te worden ondernomen komt volgens voort uit 2 beweegredenen. Allereerst willen Bush en Blair, wiens Irak-avontuur op een groot fiasco is uitgelopen en wiens "war on terrorism"-beleid zwaar onder vuur ligt, zo waarschijnlijk wat krediet terug verdienen. Zeker Blair, die in de nadagen is van zijn politieke carriere (we zagen iets soortgelijks bij de Amerikaanse acties in Somalie aan het eind van de ambtstermijn van president Bush sr.). Als 2e denk ik dat deze acties ook worden voorbereid omdat er steeds meer aanwijzingen zijn dat Al quada haar activiteiten en infrastructuur verplaatst naar Afrika en met name Sudan en Somalie. Nu die in Afghanistan/Pakistan onder druk staan. Dit was te voorspelen. Alsook de noodzaak, uitgaande van de strategie die Blair en Bush volgen, om nu ook daar in te grijpen. Waarbij ik niet uitsluit dat op termijn, al zal dit afhangen van of deze strategie overeind blijft, waar twijfels over zijn, er dan ook Westerse troepen ingezet gaan worden in die regio. Want alleen met het luchtwapen valt dit niet te controleren.

Voor de burgers daar kan er enige verlichting optreden. Maar ik geloof er niks van dat dit bij de afwegingen een belangrijke rol speelt. Er zijn immers meer gebieden in de wereld waar deze ellende heerst en niks wordt gedaan.

Northside

Ik weet niet, valt er nog wat te redden daar dan? Nou ja, het zal idd ook wel. Als de VN er nou maar van leert en een volgende keer eerder ingrijpt is het niet voor niks geweest.
Si vis pacem... para bellum

Ap

beter (te) laat dan nooit.
Luctor et Emergo

Northside

Dus, na dik 3 jaar nemen ze de situatie daar eindelijk serieus? Jammer voor de 400,000 mensen die de hulp eerder hadden kunnen gebruiken.
Si vis pacem... para bellum

Lex

Blair backs no-fly zone over Darfur

By Guy Dinmore in Washington
Published: December 12 2006 22:09 | Last updated: December 13 2006 01:34
Financial Times

Tony Blair has backed imposing a no-fly zone over Sudan's Darfur region, calling for "tougher action" if the government in Khartoum does not halt violence there and allow in a UN-led peacekeeping force.
The Bush administration is also working on other military options should the crisis continue to deteriorate, including air strikes and a naval blockade, US officials said.
Mr Blair declared his support for a no-fly zone for the first time during his visit last week to Washington. He told President George W. Bush that they had to deal with Omar al-Bashir, the Sudanese president, in the next two to three months.
"If rapid progress is not made, we will need to consider alternative approaches, with international partners," Mr Blair warned on returning to London.
Planning has moved ahead, according to one official, who added: "The Americans mean business."
Military action in another oil-rich Muslim country almost four years after the Iraq invasion would be risky. But some officials in Washington and London suggest that it might be the only way to deal with the situation in the western Sudanese region. Between 100,000 and 400,000 people have died there through famine and slaughter and 2.5m more have fled their homes since 2003.
A no-fly zone would be designed to prevent the Sudanese government using its air force or helicopter gunships in attacks against villages in Darfur. Such attacks have been alleged by UN monitors and human rights organisations.
No decisions over possible military action over Darfur have been reached and such a course would be considered only if Mr Bashir resists UN demands for the deployment of a "hybrid" force of UN and African Union peacekeepers.
Opposition from the US military is said to be strong. Analysts and diplomats are also sceptical the US and UK will conclude that military intervention against Khartoum's wishes would rescue a complex situation.
Armed action would also risk destroying a separate North-South agreement that ended decades of civil war last year.
China, which consumes almost two-thirds of Sudan's oil exports, is said to be concerned that its image is being tarnished by its close association with Khartoum. But envoys doubt that Beijing would back any UN plan that might affect its oil purchases.
Mr Blair spoke in Washington of his fears that the violence and "terrible suffering" in Darfur might destabilise the whole region. He called for "tougher action" but with UN approval.
Andrew Natsios, the US special envoy for Sudan, flew to Khartoum at the weekend to make another diplomatic push, though US officials doubted Mr Bashir would allow the deployment of peacekeepers.
"We are very concerned that [Mr Bashir] is buying more time to continue with military operations in Darfur. We need a different game plan," one official told the Financial Times. He referred to what the US is calling "Plan B", believed to be a package of sanctions and coercive action.
The official confirmed that the US wanted to work with France in Chad, where Paris already has about 1,200 troops to assist the government against Sudanese-backed rebels. The French air force is also defending a similarly threatened neighbouring regime in the Central African Republic.

Lex

#35
VS ontwikkelen plannen voor militaire actie tegen Sudan

Uitgegeven: 13 december 2006 04:06

LONDEN - De Amerikaanse regering ontwikkelt plannen voor militaire actie tegen Sudan als de situatie in Darfur zich blijft verslechteren. Dat schrijft de Britse krant Financial Times [zie volgende posting] woensdag op gezag van niet nader genoemde Amerikaanse functionarissen. Het zou onder meer gaan om luchtaanvallen en een maritieme blokkade.
Intussen zou de Britse premier Tony Blair het plan steunen om Darfur tot een 'no-fly zone' te verklaren in een poging de druk op de Sudanese regering op te voeren het geweld in Darfur te stoppen.
Blair zei dit vorige week tegen de Amerikaanse president George Bush, aldus de FT. Met de instelling van een 'no-fly zone' moet worden voorkomen dat de Sudanese gevechtshelikopters en -vliegtuigen nog langer dorpen in Darfur aanvallen.
Oorlog
In Darfur wordt sinds 2003 een oorlog. De door de Sudanese regering gesteunde militie Janjaweed vecht daar tegen rebellen, maar maakt ook heel veel slachtoffers onder de burgers. Het conflict eiste al 200.000 levens. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.
Volgens de krant is er nog geen besluit genomen over militaire actie en zou dit pas overwogen worden als Khartum blijft weigeren een VN-vredesmacht toe te laten tot Darfur. Binnen het Amerikaanse leger zou volgens de FT veel weerstand zijn tegen een militair ingrijpen.
Blair verklaarde vorige week na zijn bezoek aan Bush dat "als er niet snel vooruitgang wordt geboekt wij een alternatieve aanpak moeten overwegen".

Bron: www.nu.nl

Offenbach

Vredesmacht / Soedan geeft beetje toe aan VN in Darfur

18 november 2006
Soedan heeft gezegd dat het akkoord gaat met 'hulp' van de Verenigde Naties bij een vredesmissie voor Darfur. Maar het Oost-Afrikaanse land stemt er niet mee in dat de VN de leiding van de missie krijgen.
Toch is het een doorbraak, omdat Soedan zich er steeds tegen heeft verzet dat de huidige troepen van de Afrikaanse Unie in de West-Soedanese regio Darfur worden vervangen door een grotere, sterkere vredesmacht van de VN. Donderdag maakte Kofi Annan bekend dat er een compromis is bereikt over het inzetten van een gezamenlijke vredesmacht.

Meer dan 200.000 mensen zijn al omgekomen sinds het geweld in Darfur in 2003 begon, en 3 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

President Bashir zei gisteren op de staatstelevisie dat de regering van Soedan ,,alle financiële, materiële, logistieke en technische assistentie van de VN verwelkomt om de troepen van de AU te versterken".

Annan zei dat de nieuwe macht zou kunnen bestaan uit 27.000 militairen, inclusief de 7000 militairen van de AU die al in Darfur zitten. Maar dit aantal kan nog een punt van conflict worden, want Soedan vindt 12.000 man wel genoeg. De details van het compromis moeten nog worden uitgewerkt.

Volgens Soedan worden de problemen in Darfur door het buitenland overdreven. De regering ontkent dat het de Janjaweed steunt, de wrede Arabische milities die op paarden en kamelen Darfur terroriseren en de zwarte bevolking uitmoorden. De term genocide is al gevallen.

Volgens de regering zijn de Janjaweed ontmanteld, maar ooggetuigen zeggen dat het Soedanese leger nog altijd met de Janjaweed samenwerkt.

Ondanks een in mei gesloten vredesakkoord tussen de regering en een van de rebellengroepen in Darfur, neemt het geweld toe. Het conflict dreigt zich nu uit te breiden tot aangrenzende regio's in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek.

(www.trouw.nl)

Ap

Luctor et Emergo

Lex

Citaat van: Kapitein Rob op 05/09/2006 | 00:42 uur
Het hoeven ook geen 17.000 westerse troepen te zijn. Je kunt ze uit allerlei hoeken van de wereld halen. Als je er maar een gedeelte westers inzet en de zaak semi-integreerd.
Correct. Ik heb geen vermelding gedaan naar Westerse troepen.
Citaat van: Kapitein Rob op 05/09/2006 | 00:42 uur
Het aloude VN-probleem; iedereen moet overal mee eens zijn.
Ja, vandaar dat deze organisatie op de schop moet teneinde daarvoor in de plaats een "slagvaardige" organisatie te krijgen, die gerespecteerd wordt.

KapiteinRob

Citaat van: lex op 05/09/2006 | 00:38 uur
Wat blijft er dan nog over, als je praat over 17k pax?

Het hoeven ook geen 17.000 westerse troepen te zijn. Je kunt ze uit allerlei hoeken van de wereld halen. Als je er maar een gedeelte westers inzet en de zaak semi-integreerd.

Citaat van: lex op 05/09/2006 | 00:38 uur
zeker gezien het feit dat aangegeven is dat VN troepen niet welkom zijn.

Het aloude VN-probleem; iedereen moet overal mee eens zijn......

Lex

Citaat van: Kapitein Rob op 05/09/2006 | 00:14 uur
Stop dat geld in een (VN-)troepenmacht met genoeg westerse troepen daarin geïntegreerd zodat er eindelijk eens orde op zaken gesteld kan worden daar!
Vorige week donderdag is de VN resolutie hieromtrent, ingediend door zowel de VS als het VK aangenomen. Maar beide landen hebben ook aangegeven geen troepen te kunnen leveren vanwege verplichtingen elders. Dit zal dus ook gelden voor vele andere landen. Wat blijft er dan nog over, als je praat over 17k pax?
Citaat van: Kapitein Rob op 05/09/2006 | 00:14 uur
En vergeet, ik heb het al eerder aangehaald, vooral niet een Congo-achtige uitleg van een stevig mandaat en een dito generaal.
Ja die Generaal is gelukkig reeds aanwezig. Nu nog hem faciliteren met voor hun taak beruste troepen en financiën; maar daar wringt waarschijnlijk de schoen.
Ik ben benieuwd welke landen zullen opstaan en troepen beschikbaar zullen stellen, zeker gezien het feit dat aangegeven is dat VN troepen niet welkom zijn.

KapiteinRob

Citaat van: lex op 04/09/2006 | 23:59 uur
De EU moet in de ogen van de PvdA'er in ieder geval inspringen voor de betaling van de troepen.

Hè, het was de laatste jaren net zo lekker stil rond deze salonsocialist. En nu deze idioterie roepen; waarom zou de EU moeten betalen voor AU-troepen die hun taak niet aankunnen? Stop dat geld in een (VN-)troepenmacht met genoeg westerse troepen daarin geïntegreerd zodat er eindelijk eens orde op zaken gesteld kan worden daar! En vergeet, ik heb het al eerder aangehaald, vooral niet een Congo-achtige uitleg van een stevig mandaat en een dito generaal..... ;)

Lex

EP wil evenveel aandacht Darfur als Libanon

anp | Gepubliceerd op 04 september 2006, 23:28
Laatst bijgewerkt op 04 september 2006, 23:32

KHARTUM -  Het Europees Parlement wil dat de EU-lidstaten evenveel aandacht gaan besteden aan de Sudandese regio Darfur als aan Libanon. Volgens de commissie Ontwikkelingssamenwerking van het EP dreigt er zonder forse Europese inspanningen een ,,enorm bloedbad'' te ontstaan in Darfur.

De troepen van de Afrikaanse Unie zullen eind deze maand uit de regio trekken. ,,Dezelfde financiële middelen en energie die de EU voor Libanon heeft ingezet, moeten nu worden aangewend voor Sudan'', aldus PvdA-Europarlementariër Max van den Berg, die het overleg van de EP-commissie maandagavond in Straatsburg leidde. De commissie nam het standpunt van Van den Berg unaniem over.

Volgens Van den Berg moet EU-gezant voor het buitenland Javier Solana, die zich de afgelopen maanden continu inzette voor een vreedzame oplossing in Libanon, nu hetzelfde doen voor Darfur, waar gewapende bendes de oorspronkelijke zwarte bevolking met uitroeiing bedreigen. De afgelopen jaren kwamen in Darfur al meer dan 35.000 mensen om het leven.

Niet betaald

Troepen uit Rwanda, die onder leiding stonden van de Afrikaanse Unie, bewaakten er de afgelopen tijd de vrede. Zij worden echter niet meer betaald en zullen daarom eind van de maand wegtrekken. De EU moet in de ogen van de PvdA'er in ieder geval inspringen voor de betaling van de troepen.

Van den Berg wil verder dat Solana en de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten zich vooral inzetten voor een stevige resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor Darfur. De Sudanese regering gaf overigens maandag nog aan dat zij geen buitenlandse troepen meer zal dulden in Darfur.

Van den Berg zegt dat het regime in Khartoum de situatie in Darfur echter op zijn beloop zal laten. ,,Dan dreigt een enorme massaslachting, zoals we die al eerder in de jaren negentig hebben gezien in Rwanda.''

Lex

Sudan wil dat Afrikaanse missie vertrekt

anp | Gepubliceerd op 03 september 2006, 23:44

KHARTOUM -  Sudan heeft de Afrikaanse vredesmissie in de Sudanese crisisregio Darfur gevraagd om te vertrekken als hun mandaat op 30 september afloopt. Dat heeft een woordvoerder van het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken zondag gezegd.

,,De beslissing is definitief'', aldus de zegsman. Militairen van de Afrikaanse Unie proberen toezicht te houden op een wankel bestand dat in mei werd gesloten tussen Khartoum en een rebellengroep in Darfur. Een woordvoerder van de Afrikaanse Unie zei nog van niets te weten en weigerde te reageren.

Ondanks het bestand wordt in Darfur nog steeds gevochten. Twee rebellengroepen weigerden het staakt-het-vuren te ondertekenen. Het Sudanese leger wil meer dan 10.000 extra manschappen naar Darfur sturen om ook de overige opstandelingen te dwingen de wapens neer te leggen. Westerse waarnemers vrezen voor een bloedbad.

VN-vredesmacht

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich donderdag uitgesproken voor de stationering van een VN-vredesmacht in Darfur. De VN-macht moet het vaandel overnemen van de Afrikaanse vredesmacht. Sudan weigert een VN-vredesmacht op zijn grondgebied toe te laten, maar mogelijk gebeurt dit toch.

In Darfur zijn de afgelopen jaren al tienduizenden mensen gedood en miljoenen op de vlucht geslagen voor het geweld. Met name de Janjaweed, Arabische milities die door de Sudanese regering zouden worden gesteund, maken zich schuldig aan misdaden tegen de zwarte burgerbevolking, die het slachtoffer wordt van moord, verkrachting en plundering.