VBM-NOV: Betere rechtsbescherming militairen nodig

Gestart door -Peter-, 01/09/2006 | 11:31 uur

-Peter-

Datum: 31 augustus 2006

Volgens de commissie Borghouts is een betere – wettelijke - rechtsbescherming van militairen gewenst. De commissie doet in totaal 22 aanbevelingen voor verbetering van het militaire strafprocesrecht. De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV stelt tevreden vast dat de commissie veel punten overneemt die de bond heeft ingebracht.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV heeft 5 punten ingebracht bij de commissie. Belangrijkste punt was de verdere professionalisering van de kennis bij Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie van VN-resoluties, Rules of Engagement en daarvan afgeleide geweldsinstructies en soortgelijke documenten. Volgens de commissie Borghouts heeft het OM zijn kennis en kunde inmiddels duidelijk verbeterd. Ook is er tegenwoordig een intensief contact tussen de Officier van Justitie in Arnhem en de commandant van de uit te zenden eenheid. Elk operatiegebied heeft een eigen 'gebiedsofficier'. Deze is het aanspreekpunt van de militaire commandant. De gebiedsofficier bezoekt het operatiegebied bij elke rotatie. Daarmee is voldaan aan het tweede en vierde verbeterpunt van de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV.

Volgens de commissie Borghouts is het niet nodig om bij Algemene Maatregel van Bestuur vast te leggen dat een militair bij geweldsgebruik initieel als getuige wordt gehoord, zoals de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV wil. Sinds oktober 2004 is dit geregeld in een 'Aanwijzing van procureurs-generaal'. Dit is volgens de commissie voldoende.

Tot slot doet de commissie een belangrijke aanbeveling voor verbetering van het wettelijke kader voor 'strafvordering' in militaire zaken. Met de Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV deelt de commissie de conclusie dat de term 'tijd van oorlog' in het Wetboek van Militair Strafrecht niet voldoet. Volgens de commissie zal een reparatierijkswet in ieder geval gaan zorgen voor een aanvulling ('... en gewapend conflict). Toch is dit niet voldoende. Daarom stelt de commissie voor dat de regering onderzoekt of het mogelijk is om de 'strafuitsluitingsgronden' voor militairen wettelijk te verruimen.

De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV zal met grote belangstelling en met een kritisch oog de uitvoering van de aanbevelingen van de commissie Borghouts volgen.

[bron: www.vbmnov.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...