ACOM: Garantie-uitkering bij uitkering leeftijdsontslag

Gestart door -Peter-, 09/10/2006 | 13:02 uur

-Peter-

Garantie-uitkering bij uitkering leeftijdsontslag: ACOM legt zich voorshands niet neer bij de gevolgen hiervan voor doorberekening generieke verhoging

Voor militairen met leeftijdsontslag die inmiddels in de 'magere jaren' (leeftijd tussen 60 en 65 jaar) zijn aangeland, was het eind september jongsleden flink schrikken. Zij verkeerden in de verwachting dat de uit het recent gesloten arbeidsvoorwaardenakkoord in de sector Defensie voortvloeiende generieke verhoging van 2,2 % eindelijk in hun UKW-uitkering zou zijn verwerkt, net als bij hun collega's in actieve dienst alsmede hun collega-UKW-ers die zich nog in de 'vette jaren'(leeftijd tussen 55 en 60 jaar) bevinden. Wat was er aan de hand?

En weg was de verhoging...

De betreffende postactieve militairen kregen te maken met de negatieve gevolgen van het feit, dat zij in verband met de op hun 60e jaar opgetreden daling van hun UKW-uitkering in voorkomend geval een 'garantie-uitkering' hebben die er voor zorgt dat hun UKW niet kan zakken onder het niveau van het diensttijdpensioen waarop zij op dat moment recht zouden hebben. Geen overbodige luxe overigens gezien de altijd forse terugval waarmee deze UKW-ers in de betreffende periode te maken krijgen. Die garantie-uitkering zorgde er in het geval van de 2,2 % verhoging echter voor, dat die verhoging helemaal werd 'opgesoupeerd': de belanghebbenden zagen er in concreto niets van terug omdat het niveau van de garantie-uitkering doorgaans hoger is dan 2,2 %.

Op het eerste gezicht lijkt dat allemaal wel logisch en sommige van onze zusterbonden (KVMO en VBM/NOV) hebben zich derhalve dan ook al bij deze domper voor de groep 60-65-jarigen neergelegd, ervan uitgaande dat de regelgeving nu eenmaal in dit geval geen uitweg biedt. De ACOM is met de AFMP evenwel voorshands niet van plan zich bij het vorenstaande neer te leggen. Er is namelijk meer aan de hand: De UKW-ers in de 'magere jaren' zijn dit voorjaar meer dan anderen snoeihard getroffen door de financiële gevolgen van het nieuwe ziektekostenstelsel. Ook zij moesten immers afscheid nemen van de zeer gunstige SZVK-ziektekostenverzekering: die kon slechts behouden blijven voor de actieve militairen (minus hun gezinnen). Voor de goede orde overigens: in weerwil van wat door sommigen wel eens wordt beweerd waren de vakorganisaties van militairen dit voorjaar niet in de positie deze ontwikkelingen te verhinderen: het ging hier om politieke besluitvorming en niet om besluitvorming van! de werkgever Defensie.

Reparatiewerkzaamheden

De vakorganisaties konden wel iets anders doen: in eerste instantie via de overlegtafel bij Defensie zo veel mogelijk financiële compensatie bewerkstelligen voor de door de invoering van het nieuwe zorgstelsel veroorzaakte financiële achteruitgang, die – wij herhalen dat nog maar eens – de militairen met leeftijdsontslag het hardste trof.

Mede om die reden kon de ACOM dit voorjaar dan ook absoluut niet instemmen met het op dat moment voorliggende onderhandelingsresultaat: de toentertijd bereikte financiële paragraaf was simpelweg te mager. Uiteindelijk meende de ACOM via de moeizaam bereikte verhoging van 2,2 % (met terugwerkende kracht tot begin dit jaar) alsmede een aantal eenmalige uitkeringen een verdedigbaar financieel resultaat te hebben binnengehaald. Zoals wij al eerder hebben uiteengezet was er op dit moment eenvoudigweg niet meer haalbaar.
Dat ging wat de ACOM betreft echter wel onder de absolute randvoorwaarde, dat alle gedupeerden – dus ook en met name de UKW-ers in de magere jaren – van dit resultaat zouden kunnen profiteren. Wij hebben dat aan de onderhandelingstafel bij herhaling beklemtoond en dit werd door de werkgever Defensie ook niet bestreden.

De doorwerking van de garantie-uitkering – wat er zij van de vraag of een en ander formeel correct wordt toegepast – zorgt wat de ACOM betreft voor een onaanvaardbare materiële inbreuk op datgene wat we aan de onderhandelingstafel bereikt meenden te hebben. We leggen ons er dan ook voorlopig niet bij neer! Aan de staatssecretaris van Defensie is inmiddels door ons kenbaar gemaakt dat wij alsnog wensen te komen tot een voorziening teneinde de hierboven omschreven gedupeerden zo veel mogelijk in de positie te brengen als ware hun inkomen ook met 2,2 % opgehoogd. Gezien de grote gevoeligheid van dit onderwerp hopen wij van ganser harte dat wij daar zo spoedig mogelijk in positieve zin bij u op kunnen terugkomen.
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...