Waddenvereniging ageert tegen marinevliegkamp de Kooy

Gestart door Lex, 27/11/2006 | 22:17 uur

Lex


Lex

Extract from the site:

Militaire activiteiten

Achtergrond:

Verschillende plekken in het waddengebied wordt door het ministerie van Defensie gebruikt als oefenterrein. Zo worden er amfibische oefeningen gedaan op de Zuidpunt van Texel en in de Mokbaai, schietoefeningen met jachtvliegtuigen op de Vliehors, schietoefeningen en vliegoefeningen vanuit Den Helder en schietoefeningen en laagvliegoefeningen boven de Marnewaard.

Probleem:

Behalve dat de militaire activiteiten een groot ruimtebeslag innemen, vervuilen ze het water, de bodem en de lucht, ze verstoren flora, fauna en mensen en bovendien doen de militaire activiteiten ernstig afbreuk aan de beleving van het gebied.

Wat wil de Waddenvereniging bereiken:

De Waddenvereniging is van mening dat militaire activiteiten niet thuishoren in een internationaal erkend natuurgebied als de Waddenzee. De militaire aanwezigheid in het gebied moet daarom op korte termijn worden afgebouwd. Zo lang militaire activiteiten nog plaatsvinden in het waddengebied, is het echter van het grootste belang dat de overlast en verstoring wordt teruggedrongen.

Hoe pakt de Waddenvereniging dit aan?

De Waddenvereniging zet zich in om een compleet inzicht in de effecten van de militaire activiteiten in het waddengebied te krijgen.
Daarnaast probeert zij maatschappelijke en politieke aandacht voor de noodzaak tot vermindering, verandering of beëindiging van militaire activiteiten in het waddengebied te bewerkstelligen en soms worden juridische procedures gevoerd.
Op sommige dossiers lukt het om samen met Defensie tot een dialoog te komen om bijvoorbeeld een bodemsanering uit te voeren of om eenvoudig weg een juridische procedure te voorkomen.

Bron: www.waddenvereniging.nl  (militaire activiteiten)

KapiteinRob

Hoezo uniek natuurgebied? Als ik bij de OPSCHOOL sta en over het wad kijk, zie ik alleen maar water bij vloed en wat blubber bij eb. Geen geschrokken zeehondjes, geen gefrustreerde zeemeeuwen, geen texelse wadkrabben die bang omhoog kijken; nada, niente niets. En dat "unieke natuurgebied" is belangrijker dan het economisch belang van Den Helder Airport en lijdt onder die paar keer, als dat al gehaald wordt, dat er per dag een Lynx overvliegt? Pffff.......

Lex

Waddenvereniging ageert tegen marinevliegkamp

Gepubliceerd op 27 november 2006, 21:37
Laatst bijgewerkt op 27 november 2006, 21:42

DEN HELDER -  De minister van milieu moet optreden tegen Marinevliegkamp De Kooy. Vindt de Waddenvereniging. ,,We bereiden nu een verzoek aan de minister van natuurbeheer voor om handhavend op te treden. De Kooy heeft geen vergunning en draait in onze ogen illegaal'', stelt beleidsadviseur Ellen Kuipers.

,,De overheid heeft zelf regels opgesteld. Hoeveel vertrouwen kan de burger stellen in diezelfde overheid wanneer niet wordt opgetreden tegen overtredingen? Wij moeten onszelf wel in de spiegel durven blijven kijken. Als we niet in het geweer komen zijn we geen knip voor de neus waard. Wij springen in de bres voor een uniek natuurgebied. Dat niet alleen van groot belang is voor flora en fauna. Maar ook voor de mens die recreatie en ontspanning nodig heeft in een samenleving, die steeds meer stress oplevert'', aldus de adviseur.

Haar organisatie pleit voor één vergunning voor Den Helder Airport en marinevliegkamp De Kooy. ,,Zodat alle effecten op het Waddengebied in één klap in beeld komen'', vindt Kuipers.

Bron: NHD