De Hoop Scheffer twee jaar langer bij NAVO

Gestart door Lex, 20/12/2006 | 00:28 uur

Lex

De Hoop Scheffer twee jaar langer bij NAVO

ANP | Gepubliceerd op 19 december 2006, 18:18

BRUSSEL -  Jaap de Hoop Scheffer blijft twee jaar langer aan als secretaris-generaal van de NAVO. Hij blijft tot en met het einde van 2009, zo hebben de 26 landen van de NAVO dinsdag besloten.
Een woordvoerder van De Hoop Scheffer bevestigt dat de ambassadeurs van de lidstaten dinsdag het informele besluit hebben genomen De Hoop Scheffer te vragen zijn termijn met twee jaar te verlengen.
De Hoop Scheffer heeft positief gereageerd op dat verzoek. De verlenging zal in januari in een formele zitting door de ministers van Buitenlandse Zaken worden bevestigd.

Tevredenheid

De tevredenheid over het werk van De Hoop Scheffer is bij de lidstaten over het algemeen groot. De termijn van de 58-jarige De Hoop Scheffer zou eind volgend jaar aflopen, maar hij kan nu in elk geval de viering van zestig jaar NAVO in 2009 nog voorzitten.
De Hoop Scheffer volgde in januari 2004 als NAVO-baas de Schot Lord George Robertson op. Voor hij naar de NAVO vertrok was De Hoop Scheffer onder meer minister van Buitenlandse Zaken en fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer.
Drukke jaren
De Hoop Scheffer gaat nog twee drukke jaren tegemoet. De NAVO heeft op dit moment de leiding over de ISAF-operatie in Afghanistan. Ook mag de secretaris-generaal de NAVO-top van regeringsleiders en staatshoofden in het voorjaar van 2008 voorbereiden.