De toekomst van de Nederlandse Defensie organisatie

Gestart door mikemans, 03/11/2007 | 07:11 uur

A.J.

Citaat van: Ton de Zwart op 22/11/2007 | 22:02 uur
Je bedoelt die slachter van de complete MLD, de sluiter van vliegbasissen, de verkoper van fregatten?  Wil je die terug?

Ja en daarom staat er ook bij: "ik kan het zelf bijna niet geloven" Je kunt zeggen van Kamp wat je wil, maar hij was A: duidelijk en B: hij hield zich aan de afspraken die gemaakt waren en tolde niet als een windvaan in het rond.

En laten we eerlijk wezen, de landmacht is al meer dan 15 jaar lang het (zand)haasje mbt bezuinigingen, de marine en luchtmacht zijn er destijds redelijk ongeschonden vanaf gekomen.

Ton de Zwart

Citaat van: A.J. op 22/11/2007 | 21:20 uur
.... maar ik wil Henk Kamp terug als MinDef.

Je bedoelt die slachter van de complete MLD, de sluiter van vliegbasissen, de verkoper van fregatten?  Wil je die terug?

A.J.

Wat een kneuzenkermis daar in Den Haag... Ik kan het zelf bijna niet geloven, maar ik wil Henk Kamp terug als MinDef.

KapiteinRob

Citaat van: www.nu.nl op 22/11/2007 | 20:47 uur
Volgens Eijsink was de opmerking, die volgens de minister slecht is gevallen binnen de krijgsmacht, niet bedoeld voor het personeel.  

Simpele vraag: voor wie dan wel?

Citaat van: www.nu.nl op 22/11/2007 | 20:47 uur
Van Middelkoop zei geen voorstander te zijn van ingrijpen in wapensystemen. Hij mist in het plan samenhang tussen personeel en spullen die nodig zijn om te kunnen oefenen en werken.

Oh, wat is de minister plotseling flink; hoelang is het geleden dat hij zelf verkondigde materieel af te willen stoten om personele uitgaven te kunnen bekostigen? Een paar maanden?

Ros

Van Middelkoop hekelt uitspraken PvdA

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) op de vingers getikt. Volgens de minister deed Eijsink de militairen geen recht toen ze eerder deze week kritiek op haar plan met Defensie afdeed als overgevoeligheid van "boys op de toys".

Dat zei de minister donderdag tijdens de behandeling van de Defensiebegroting van 2008 in de Tweede Kamer. Volgens Eijsink was de opmerking, die volgens de minister slecht is gevallen binnen de krijgsmacht, niet bedoeld voor het personeel. 

Snijden

In dat plan stelt de PvdA voor fors te snijden in tanks en F-16's onder meer om geld vrij te maken voor personeel. Van Middelkoop zei geen voorstander te zijn van ingrijpen in wapensystemen. Hij mist in het plan samenhang tussen personeel en spullen die nodig zijn om te kunnen oefenen en werken. Ook gaf hij aan dat de ambitie van Defensie de komende jaren ongewijzigd blijft.

Wat Van Middelkoop betreft staat het huidige ambitieniveau dan ook niet ter discussie, wat de PvdA wel vindt. Volgens hem doet de Nederlandse krijgsmacht op dit moment veel in het buitenland maar kan Defensie alle taken aan. Wel zijn er enkele knelpunten die extra aandacht nodig hebben en die ook krijgen.

Opmerking

Hoewel de PvdA in het plan voorstelt al volgend jaar bijvoorbeeld F-16's te verkopen en daar geld voor inboekt, nam de minister genoegen met de opmerking van de PvdA dat het plan bedoeld is voor de lange termijn. Ondanks aandringen van het CDA, weigerde hij dan ook verder inhoudelijk op het plan in te gaan.

Hij wil het meenemen bij de "verkenningen" naar de ambities en de middelen voor Defensie die het kabinet de komende twee jaar wil verrichten en die een volgend kabinet zou moeten uitvoeren. Ook andere partijen kunnen daar eigen voorstellen inbrengen.

www.nu.nl

Citaat
Hij wil het meenemen bij de "verkenningen" naar de ambities en de middelen voor Defensie die het kabinet de komende twee jaar wil verrichten en die een volgend kabinet zou moeten uitvoeren. Ook andere partijen kunnen daar eigen voorstellen inbrengen.

En toen was de minister van zijn verantwoordelijkheid af.....Wie na mij komt........

boekje_pienter

In plaats van te gaan soebatten over al dan niet bezuinigen, kunnen we beter in oplossigen gaan denken. Dat leren we toch bij Defensie? Een oplossing is een finaal kabinetsbesluit over de relatie tussen taken en middelen. Welke taakstelling heeft Defensie en welke middelen hebben we daar nu en in de nabije toekomst (15 jaar?) voor nodig.

Oude wijn in nieuwe zakken? Het zou eens tijd worden. Misschien wel iets voor de werkgroep Defensiebeleid en Krijgsmacht (DenK) van de NOV, of is dit reclame?

KapiteinRob

Citaat van: telegraaf op 22/11/2007 | 11:42 uur
Hij kenschetst de uitspraak als "een steek onder water tegen alle mannen en vrouwen van defensie die op gezag van regering en parlement hun moeilijke en belangrijke werk in het buitenland verrichten."

Alsof de militairen die in Nederland hun taken uitvoeren geen belangrijk werk verrichten en die steken niet voelen. Dat modeverschijnsel om louter waardering te uiten over en te vragen voor de collega's in het buitenland begint me goed de strot uit te hangen!  >:(

Lex

Militairen keren PvdA de rug toe

DEN HAAG - Veel militairen in ons land zijn zo kwaad over de draconische bezuinigingen die de PvdA wenst bij Defensie, dat ze hun lidmaatschap van deze partij opzeggen.
Een sociaaldemocraat, die op het punt staat tot een gemeenteraad toe te treden, overweegt zelfs sterk zijn zetel bij voorbaat ter beschikking te stellen. Hij wil niet meer optreden namens een partij die de krijgsmacht dramatisch wil uitkleden.
Dit zegt voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond VBM/NOV. "Veel van onze leden die de PvdA een warm hart toedragen, voelen diepe teleurstelling over hun partij. Het betreffende gemeenteraadslid moet eerst zijn standpunt definitief bepalen voordat ik vertel wie het is, maar zijn twijfel is wel tekenend voor de onvrede."
Tweede Kamerlid Arend Jan Boekestijn (VVD) maakte gisteren gewag van grote wrevel in Defensiekringen over uitspraken van zijn PvdA-collega Angelien Eijsink tijdens de begrotingsbehandeling van Defensie.
"Haar vraag 'Zijn het dan toch weer de boys die op hun toys reageren?' is bijzonder slecht gevallen", aldus de liberaal in zijn weblog.
Hij kenschetst de uitspraak als "een steek onder water tegen alle mannen en vrouwen van defensie die op gezag van regering en parlement hun moeilijke en belangrijke werk in het buitenland verrichten."

do 22 nov 2007, 05:30
Telegraaf

Ton de Zwart

PvdA hekelt kritiek op Defensieplan

DEN HAAG - De PvdA is diep getergd door alle kritiek die is geleverd op het eigen plan over de toekomst van Defensie.

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink sprak dinsdag van ''losse flodders en de week van het papegaaien'' en vroeg zich af of ''toch weer alleen de boys op de toys reageren.''

Ze hekelde tijdens het begrotingsdebat van Defensie dat de bewindslieden van Defensie weigerden om in de Tweede Kamer inhoudelijk te reageren op de plannen maar wel daarbuiten kritiek leverden via speeches en ''een groot eenzijdig verhaal in de Defensiekrant.''

De sociaal-democraten pleiten in hun plan voor de verkoop van meer materieel ten faveure van het personeel. Volgens Eijsink is dat hard nodig om een leegloop binnen de krijgsmacht tegen te gaan. Ondanks de kritiek blijft ze erbij dat het de PvdA erom gaat een discussie te voeren over de ambities en de keuzes.

Ze wees erop dat het kabinet op dit moment gaat voor 100 procent ambities met 85 procent personeel. Defensie kampt met een personeelstekort van ongeveer 5000 mensen.

Net als het CDA is ook de PvdA bezorgd over het verschil in toon die Defensie aanslaat over het budget. In het voorjaar zei minister Eimert van Middelkoop (Defensie) nog dat hij tevreden was met de middelen om de ambities waar te maken. Enkele maanden later is het geluid van de bewindsman heel anders en noemde hij de situatie bij Defensie alarmerend, constateren beide regeringsfracties.

Bron: het Parool van 211107

Lex

Kamer ook bezorgd over budget leger

DEN HAAG - Minister Van Middelkoop (Defensie) heeft met zijn opmerkingen over het defensiebudget op de vorige week maandag gehouden RD-debatavond een gevoelige snaar geraakt bij de Kamer. Die reageerde dinsdag op zijn noodkreet.
De bewindsman zei vorige week in Amersfoort dat het ,,onverantwoord" zou zijn om de missie in Uruzgan nog langer voort te zetten als er geen extra geld komt voor de krijgsmacht. De aanwezigheid van Nederlandse troepen in Uruzgan kost Defensie zo veel geld dat op andere onderdelen en taken van de krijgsmacht moet worden bezuinigd.,,De uitvoering van operaties mag niet ten koste gaan van de slagkracht van de krijgsmacht", zei Van Middelkoop daar over. ,,Niemand koopt wat voor een krijgsmacht die na één operatie is uitgewoond. Daarom zal enig besluit tot voortzetting van de militaire bijdrage in Uruzgan vergezeld moeten gaan van een deugdelijke financiële onderbouwing. En deugdelijk betekent in dit geval ook dat er geld beschikbaar moet zijn om schadelijke gevolgen voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht op te vangen. Zonder dergelijke maatregelen zou een langer militair verblijf in Uruzgan immers onverantwoord zijn."
VVD-Kamerlid Boekestijn noemde die uitlatingen van de minister dinsdag in het debat over de defensiebegroting ,,wijze woorden." De regeringsfracties CDA, PvdA en ChristenUnie stelden dinsdag dat Defensie de slijtage van materieel tijdens missies vergoed moet krijgen. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind opperde het voorstel om de extra slijtage aan materieel door missies voortaan te betalen uit de gezamenlijke pot die Defensie samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken beheert.
CDA en SGP pleitten voor een structurele verhoging van het defensiebudget. SGP'er Van der Staaij riep het kabinet op de ,,kaalslag" bij defensie te stoppen. Hij vroeg om extra geld voor de krijgsmacht op korte termijn en financiële zekerheid voor de lange termijn. CDA-Kamerlid Knops komt met een voorstel om defensie vanaf 2009 structureel te compenseren voor hogere belastingen en stijgende prijzen.
Het plan van Van Middelkoop om te onderzoeken of het budget van Defensie wel past bij de ambities die Nederland met de krijgsmacht heeft, kon op een welwillend onthaal in de Kamer rekenen. Wel bleef de Kamer verdeeld over de vraag of Defensie in de toekomst haar ambities moet aanpassen aan het beschikbare geld of juist andersom.
PvdA-Kamerlid Eijsink toonde zich diep getergd door de aanvallen van minister Van Middelkoop -onder meer op de RD-debatavond- en anderen op het PvdA-plan voor Defensie. Ze noemde de kritiek ,,losse flodders."

woensdag 21 november 2007 11:18 | Redactie politiek
Reformatorisch Dagblad

hudinie

Wel een blunder van Geertje Wilders vind ik, als je trots bent op Nederland moet je een sterk leger hebben toch ???
wat te denken als we een burgeroorlog krijgen met al dat ....je weet wel...hahaha
Dank je Mourning ik dacht altijd dat die PVV zo def minded was, die Wilders liet defensie dus gewoon vallen ?
ongeloofelijk.
Dan ga ik maar weer VVD stemmen i.p.v. op die geblondeerde lampekap.

Offenbach

Oud commandant: hou aantal F-16's gelijk

20 november 2007

LEEUWARDEN -  De Nederlandse luchtmacht kan grote internationale missies niet meer aan als de helft van het aantal F-16's moet verdwijnen. Dat zegt kolonel Ben Ruijs, de oud-commandant van de Leeuwarder vliegbasis die tot zijn pensionering in juli ook commandant was van het Nederlandse detachement van de luchtmacht in Afghanistan.

Ruijs neemt stelling tegen plannen van de PvdA in de Tweede Kamer, die één van de twee F-16-bases in Nederland wil sluiten. Met het geld dat zo uitgespaard wordt, kan de luchtmacht zich beter toerusten op langdurige internationale missies, is het idee.

Door het aantal straaljagers te verminderen, moet er ook flink worden bezuinigd op het personeel. Daardoor zullen militairen veel vaker moeten worden uitgezonden om de missie op dezelfde kracht vol te kunnen houden, zegt Ruijs.,,Als je dan de helft weghaalt, valt de basis weg. Machines zijn niet het kritische punt, maar de mensen."

De regelmaat waarmee militairen naar conflictgebieden worden uitgezonden belast het leger nu al, vindt Ruijs. ,,Eén keer vier maanden is voor iedereen te doen, maar als het meerdere keren moet, weer een keer moet en daarna nog een keer, wordt het vervelend." Een militair van de luchtmacht die voor vier maanden wordt uitgezonden, mag daarna in principe zestien maanden thuisblijven.

De kolonel erkent dat de luchtmacht nu relatief weinig beroep moet doen op F-16's. Maar dat kan veranderen: ,,Je moet nooit de fout maken dat je je bij het plannen van de toekomst alleen richt op het huidige conflict.

Nu hebben we aan zes F-16's genoeg, maar in Kosovo waren er meer dan dertig nodig. En als je in 2000 had gezegd dat we over vijf jaar in Afghanistan zouden zitten, had iedereen je voor gek verklaard."

(www.leeuwardercourant.nl)

Mourning

Ik heb het hele debat gevolgt op de televisie en wil toch wel benadrukken dat de PVV geen extra middellen voor Defensie wil. Dit heeft zij nu onomwonden te kennen gegeven, ondanks dat zij OSW zo'n beetje laats verdwijnen naar 0,15 van het BNP.

Zoals, de samenvatting hierboven al aangeeft wordt alleen de bezuiniging op de KMarr (70 functies) ongedaan gemaakt in de voorstellen van de PVV en ook de financiering daarvan is op zijn minst "dubieus" te noemen (nl. het geld wat niet uitgegeven wordt aan het personeel binnen Defensei dat er niet is).

Regards,

Mourning  8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Lex

Nieuwsflits debatten Defensiebegroting 20 nov

Bron: www.fvno.nl

Nieuwsflits 0: 17.00, in afwachting Eerste termijn
- Partijen of minister die hebben gesproken.
- Moties ingediend, aangenomen of verworpen
- Toekenning van de 7 militaire zetels (zie MPB) op dit moment (plus en min)
- Volgende nieuwsflits : 19.00

Nieuwsflits 1: 18.30, op het plein. nog 1,5 uur te gaan.
- volgorde partijen in grote van zetels.
- 7 zetels toe te kennen.
- aanzien en vertrouwen van nederlander in krijgsmacht nog nooit zo hoog. 80 %.
volgende flits: 19.30

Nieuwsflits 2: 19.45, in de tweede kamer. het stroomt binnen.
- volgorde SP, CDA, VVD, PVDA
volgende flits: 20.30

Nieuwsflits 3: 20.20, debat begonnen.
- SP geweest, is weer tegen. maar geen alternatieven. CDA nu bezig.
- SP (-1)
volgende flits: 20.50

Nieuwsflits 4: 20.50, VVD aan het woord.
- CDA handhaaft ambitie, maar nog geen geld erbij. PVDA probeert krijgsmacht te verkopen. SP heeft rustige dag zo.
- SP (-1), CDA (0), VVD (+1), PVDA (-1)
volgende flits 21.30

Nieuwsflits 5 : 21.15, PVDA aan het woord.
- VVD is helder. PVDA draait in een rondje. Geeft de SP de kans om de krijgsmacht op te heffen. De paar goede punten van PVDA gaan verloren in onheldere antwoorden. Weer dat stomme -Toys for boys- argument.
- SP (-1), VVD (+2), CDA (+1), PVDA (-2), SGP (+1)
volgende flits: 21.50

Nieuwsflits 6 21.50, CU spreekt
- PVV geweest, laat de krijgsmacht vallen. Alleen iets over KMAR als politie ?
- CU heeft goede voorstellen.
- SP(-1), VVD (+2), CDA (+2), PVDA (-2), PVV (-1), CU (+1), SGP (+1)
volgende flits: 22.30

Nieuwsflits 7, debat geschorst na 1e termijn.
- SGP als laatste, D66 was afwezig.
- GL zei verstandige dingen, maar steunt PVDA. Jammer
- SGP meest helder van allemaal.
- eindscore
CDA(+2), VVD (+2), CU (+1), SGP(+2), GL(0), SP (-1), PVDA (-2), PVV (-1), D66 en TON
afwzg.

laatste flits.

Lex

CDA wil ambitieniveau krijgsmacht op peil houden

DEN HAAG - Het CDA wil het huidige ambitieniveau van de Nederlandse krijgsmacht intact houden. Als over twee jaar blijkt dat dit niet kan, willen de christen-democraten kijken of er extra middelen nodig zijn.
Dan zal een politieke keuze moeten worden gemaakt. 
CDA-Kamerlid Raymond Knops wilde dinsdag bij de behandeling van de begroting van Defensie voor 2008 niet vooruitlopen op die keuze. Hij maakt zich zorgen dat het defensiebudget komend jaar al onder druk komt te staan, onder meer omdat de hogere prijzen niet volledig worden gecompenseerd.

Prijsverhoging

Prijsverhogingen kosten Defensie 70 miljoen euro en het departement krijgt daarvoor 28 miljoen euro terug.
Vanaf 2009 zou het departement interen met in totaal 92 miljoen euro per jaar, heeft Knops berekend. Dat komt door een hogere BTW, onvoldoende compensatie van hogere prijzen en snijden in de overhead.
"In het coalitieakkoord wordt 500 miljoen incidenteel bijgeplust en via de achterdeur stroomt het geld binnen vier jaar tijd volledig naar de minister van Financiën." De CDA'er wil daarover opheldering van minister Eimert van Middelkoop (Defensie).
Het kabinet is zelf bezig met een plan om het budget te laten aansluiten op de ambities van Defensie. Deze verkenning is pas in het najaar van 2009 klaar.

(c) ANP Uitgegeven: 20 november 2007 21:33