Conflict Afghanistan

Gestart door Elzenga, 07/05/2015 | 13:12 uur

A.J.

Citaat van: Ros op 19/11/2020 | 21:25 uur
Zoals  het er staat. Dit moet van binnen de SAS komen. Lijkt mij logisch dat er de nodige verhoringen hebben plaats gevonden.

Het kan aan mij liggen maar "ontgroenen" doen ze ook bij studentenverenigingen... Dus ik begrijp de connectie die je maakt niet helemaal.

Lex

Citaat van: Poleme op 19/11/2020 | 21:24 uur
Deze beelden zijn niets nieuws.   Special Operations Forces uit bijvoorbeeld de VS, het VK, Zuid-Afrika, Duitsland, Israel, Rusland en ja ... ook Nederland hebben hetzelfde gedaan.   
Dit zo achteloos stellen dat ook NL dit gedaan zou hebben, roept op tot het leveren van bewijsvoering van dit soort daden.

Ros

Citaat van: A.J. op 19/11/2020 | 19:32 uur
Hoe bedoel je dit?

Zoals  het er staat. Dit moet van binnen de SAS komen. Lijkt mij logisch dat er de nodige verhoringen hebben plaats gevonden.

Poleme

Citaat van: Sparkplug op 19/11/2020 | 17:37 uur
Dat is de SASR ook. Jammer genoeg komt onder bepaalde omstandigheden toch het kaf onder het koren bovendrijven. En dan te bedenken dat dit ook nog eens 11 jaar heeft geduurd.
Het kaf onder het koren ?

Can you see the white in their bloody eye's ?   If that keeps you from killin' them, your the one that's going home in a bodybag.

Deze beelden zijn niets nieuws.   Special Operations Forces uit bijvoorbeeld de VS, het VK, Zuid-Afrika, Duitsland, Israel, Rusland en ja ... ook Nederland hebben hetzelfde gedaan.   
Ongewapend staat nu eenmaal totaal niet gelijk aan onschuldig of ongevaarlijk.   Ben je infanterist, dan kan je in pelotons verband 'je eigen drukken', door bijvoorbeeld globaal in de richting van de vijand te schieten.  Je kunt je opwerpen als gewonden afvoerder en tegelijk weer munitie mee sjouwen naar voren.  De meeste soldaten staan nou niet bepaald te springen om zoveel mogelijk vijanden om te brengen.  Slechts  3 a 5 % van de soldaten, maken de meeste slachtoffers.   Raad eens hoe ze die 3 - 5 % in de psychologie noemen ?

SOF ploegen werken in kleine ploegen achter de vijandelijke linies.  Komt het tot een contact, dan kun je je eigen niet drukken, want dan komt gelijk het voortbestaan van je hele ploeg in gevaar.  Afgelopen weekeinde werden in het programma "Kamp Koningsbrugge" de kandidaten niet voor niets getest op "vecht bereidheid".

Die "vecht bereidheid" zit of in je karakter ingebakken.  Of je kunt soldaten 'africhten' om te doden.   Oorlog is nu eenmaal een "very dirty business".
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

A.J.

Citaat van: Ros op 19/11/2020 | 16:18 uur
De bevinding 'ontgroening' komt ook niet zo maar uit de lucht vallen. Dit moet haast wel van binnen de eenheid gekomen zijn.

Hoe bedoel je dit?


Sparkplug

Citaat van: Oorlogsvis op 19/11/2020 | 15:49 uur
Raar verhaal ...volgens mij behoren de Australische SAS tot de besten ter wereld.

Dat is de SASR ook. Jammer genoeg komt onder bepaalde omstandigheden toch het kaf onder het koren bovendrijven. En dan te bedenken dat dit ook nog eens 11 jaar heeft geduurd.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

pz

#16
Weet wel dat er begin dit jaar al zaken naar buiten zijn gekomen over de AUS SAS. Deze beelden zijn in maart 2020 naar buiten gebracht.

Dit is geen oordeel over de situatie. Beelden spreken voor zich.

https://www.dailymail.co.uk/video/news/video-2131104/Video-Footage-shows-Australian-SAS-soldier-shoot-DEAD-unarmed-Afghan.html

https://www.abc.net.au/news/2020-03-16/video-shows-afghan-man-shot-at-close-range-by-australian-sas/12028512

Ros

Als een hooggeplaatste officier al excuses heeft gemaakt zal er een kern van waarheid zijn. Dit speelt al sinds de media er  in 2016 mee naar buiten kwam. Dit zal de nodige onderzoeken binnen de betrokken eenheid in gang hebben gezet. De bevinding 'ontgroening' komt ook niet zo maar uit de lucht vallen. Dit moet haast wel van binnen de eenheid gekomen zijn.

Oorlogsvis

Citaat van: Sparkplug op 19/11/2020 | 09:45 uur
Australische militairen doodden 39 burgers en gevangenen in Afghanistan

https://www.nu.nl/buitenland/6091403/australische-militairen-doodden-39-burgers-en-gevangenen-in-afghanistan.html
Raar verhaal ...volgens mij behoren de Australische SAS tot de besten ter wereld. In Colombia had je ook een
Generaal die jonge jongens liet ontvoeren uit de stad , die werden dan weken later doodgevonden met een AK-47 naast
zich ...en hoppa weer een dode FARC strijder ..dus succes !..promotie enz . Maar dat Australische Elite troepen SAS dit
zouden doen kan ik bijna niet geloven.

Als het waar is ...zal dit als een rode lap werken en zullen ze te maken krijgen met zware terreur aanslagen de komende
jaren ben ik bang.

Robert2

Om de waanbeelden van sommigen maar voor te zijn.. :cute-smile:
Citaat Defensie: geen Nederlanders betrokken bij Australische excessen in Afghanistan

Het Nederlandse ministerie van Defensie zegt dat er geen Nederlanders betrokken waren bij het ombrengen van burgers en gevangenen door Australiërs in Afghanistan.

Vannacht kwam uit een Australisch rapport naar voren dat speciale eenheden van het Australische leger tijdens hun dienst in Afghanistan in strijd met internationale regels 39 burgers en gevangenen hebben gedood. Een onderzoeksrechter spreekt van oorlogsmisdaden.

Een deel van de incidenten gebeurde in Uruzgan in een tijd dat daar ook Nederlandse militairen waren. Een woordvoerder van Defensie bevestigt dat voor het onderzoek ook Nederlanders zijn geïnterviewd.

Defensie in Den Haag noemt de uitkomsten van het onderzoek zeer ernstig. Het ministerie zegt al vorige week van de Australische minister van Defensie te hebben gehoord dat uit het onderzoek geen Nederlandse betrokkenheid naar voren is gekomen. Minister Bijleveld heeft haar Australische collega bedankt dat zij haar dat al voor de publicatie van het rapport heeft laten weten.
'Ruwere' krijgscultuur

Ook militair historicus Christ Klep benadrukt dat er nooit concrete beschuldigingen zijn geuit over Nederlandse militairen in Uruzgan. Hij ziet eerder een parallel met landen als de Verenigde Staten en Rusland.

"Dat zijn typisch landen met een 'ruwere' krijgshaftige cultuur. Ook in de VS spelen vergelijkbare zaken, onder meer bij de elitetroepen van de Navy SEALs. Maar vergelijkbare gevallen rond Nederlanders in Uruzgan ken ik niet."

Cultureel-antropoloog Tine Molendijk, die vijftig Uruzgan-veteranen interviewde, erkent dat norm-overschrijdend gedrag op de loer ligt op het slagveld, maar hoorde ook niets over Nederlandse misstanden. "Op basis van mijn gesprekken met militairen van verschillende rangen, die in verschillende jaren in Uruzgan zaten, heb ik geen reden om aan te nemen dat er sprake is van oorlogsmisdaden."

"Twee derde van de veteranen die ik sprak, kampte met stress. Ook hadden sommigen schuldgevoelens, maar de oorzaak daarvan lag met name in lomp verbaal gedrag en had niets te maken met oorlogsmisdaden", vertelt Molendijk.
bron

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Sparkplug

A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.


Lex

Oppositie eist uitleg over problemen Afghanistanmissie

De oppositie in de Tweede Kamer wil dat minister Ank Bijleveld van Defensie opheldering geeft over de mankementen in de Afghanistan-missie waaraan Nederland deelneemt. De veiligheid van de militairen loopt gevaar, berichtte deze krant vanochtend.

,,Onze mannen en vrouwen zetten zich elke dag in voor de veiligheid van de Afghanen'', zegt PvdA-Kamerlid Liliane Ploumen. ,,Juist hun veiligheid moet dus altijd zoveel mogelijk zijn gewaarborgd. De minister heeft dus wel wat uit te leggen.''.

Nederland levert tien adviseurs op een groep van honderd, die Afghaanse militairen opleiden. Er wordt slecht Engels gesproken, er zijn geen pantservoertuigen om missies buiten te poort te beveiligen en het is dubieus of medische hulp binnen het cruciale eerste uur (het zogeheten golden hour) kan worden verleend.

Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel is verrast door het verhaal in deze krant. Hij vindt dat de minister eisen kan stellen aan deelnemende NAVO-landen. ,,Bijleveld kan eisen dat er Engelssprekende militairen worden geleverd. En als er geen medische helikopterdekking is, gaan de manschappen niet van de compound af.''

Garanties
GroenLinks-Kamerleden Isabelle Diks en Bram van Ojik gaan bij andere fracties steun zoeken voor een brief waarin de minister uitlegt wat er aan de hand is en hoe ze dat denkt te verbeteren. Diks: ,,Wij willen nog deze week een brief van de minister waarin zij veiligheid garandeert.''

Haar collega Van Ojik wijst erop dat enkele maanden geleden Jeanine Hennis, de vorige minister van Defensie moest aftreden vanwege mankementen in de veiligheid van militairen. ,,Dat betekent dat kabinet en Kamer, in het belang van de uitgezonden militairen, extra alert moeten zijn op mogelijke tekortkomingen.'' Van Ojik wil extra pantservoertuigen ter plekke zodat de missie weer effectief kan zijn.

Zorgen
SP-Kamerlid Sadet Karabulut zegt: ,,De twijfel van artsen over het golden hour-principe is exemplarisch voor de zorgen die er zijn over defensie. Die moeten heel serieus genomen worden. Doet het kabinet dat en welke gevolgen heeft dat voor de missie?''

PvdA-Kamerlid Ploumen vindt dat zij niet goed is geïnformeerd door minister Bijleveld. ,,De zaken zoals die in het artikel staan, hadden met de Kamer moeten worden gedeeld zodat we er in debat over hadden kunnen gaan. Ik wil vooral snel weten hoe het precies zit rond het golden hour, hoe effectief de missie kan zijn met onvoldoende beveiligers en hoe deze zaken binnen de NAVO worden besproken.''

AD, 27-12-2017

Lex

Militairen morren over missie in Afghanistan

De Nederlandse missie in Afghanistan wordt gedwarsboomd door problemen met de beveiliging. Militairen die lokale agenten adviseren, kunnen vaak niet de poort uit.

Er zijn te weinig beveiligers om de adviseurs te begeleiden en sommigen spreken nauwelijks Engels. Dat blijkt tijdens een bezoek van deze krant met de nieuwe Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, aan de Nederlandse militairen in Afghanistan. Van de honderd adviseurs, onder wie tien uit Nederland, kan de helft niet worden ingezet.

Volgens de Nederlandse leider van de internationale compagnie militaire beveiligers zijn er vooral te weinig pantservoertuigen. De beveiligers moeten altijd mee met de adviseurs als die de lokale politie bezoeken om tips te geven hoe ze beter kunnen opereren.

Moeizaam
Leiding geven aan deze beveiligers gaat moeizaam, schetst de compagnieleider. Hij stuurt vier teams aan bestaande uit Nederlanders, Hongaren, Kroaten en Montenegrijnen. Slechts 30 procent kent meer Engels dan 'yes' of 'no'. Dat is lastig bij de planning en als een eenheid in problemen komt, iets dat nog niet is gebeurd. Bovendien kunnen eenheden uit de andere landen de opdrachten van de Nederlandse compagnieleider weigeren, omdat zij bijvoorbeeld van hun eigen regering minder bevoegdheden hebben gekregen.

Ook artsen uiten hun zorgen bij Bauer. Zo dreigt het 'gouden uur' - de tijd waarin een gewonde bij een arts moet zijn - niet altijd gehaald te worden, met name bij slecht weer en door de gebrekkige infrastructuur.

Lastig werken
Bauer erkent dat het lastig werken is, maar de veiligheid van de Nederlanders is volgens hem niet in het geding. ,,Er zit een operationele commandant, die ervoor moet waken dat troepen niet naar buiten gaan als dat niet verantwoord is.''

In deze operatie werken 21 landen samen. Bauer ziet dat als een kans om te leren samenwerken. ,,Het ingewikkelde van dit soort missies is dat ze moordend langzaam gaan en dat het een hele worsteling is door alle partijen die betrokken zijn. Moet je dan maar de stekker eruit trekken? Zonder ons waren de Afghanen veel slechter af."
Volgens Bauer kan Nederland niet zelf de beveiliging leveren, zodat in elk geval de Nederlandse adviseurs optimaal hun werk kunnen doen. ,,Dat betekent dat we andere dingen moeten laten.''

AD, 27-12-2017