Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Huzaar1

Open deuren artikel, en de Russen hebben meer militairen dan Oekraine, in Oekraine? Dat zou een primeur zijn.

Maargoed, het is ook alsof de Duitsers rechtstreeks de maginot in gingen i.p.v. door NL en BE.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Lastig verhaal natuurlijk, ik heb niet de beschikking over gedetailleerde inlichtingen briefings zoals dhr Quigley die wel krijgt maar op de openbare kaarten is de laatste 2 weken weinig beweging zichtbaar. De aangekondigde hoofd fase van het offensief lijkt inmiddels ook weer afgebroken. Volgens de verslagen van ISW van afgelopen 1,5 week is Oekraïne op alle 3 de assen gestopt met grootschalige aanvallen en over gestapt op "small unit assaults" om zwakke plekken in de verdediging te vinden. Daarnaast is Oekraïne  weer terug gevallen op aanvallen in de diepte met HIMARS en storm shadows om de Russische logistieke lijnen te raken in de hoop Russische eenheden uit te putten. Tijd moet leren of deze in het verleden beoefende tactiek vruchten zal gaan afwerpen. Ik vind het zelf persoonlijk nog een beetje te vroeg om te zeggen dat offensief mislukt is maar dat het niet gaat zoals gepland is inmiddels wel duidelijk  :(

Benji87

Kans dat Oekraïense tegenaanval lukt steeds kleiner: 'Moeilijkste tijd van oorlog'

De tegenaanval die Oekraïne sinds enkele weken uitvoert tegen Rusland heeft een steeds kleinere kans op slagen. Westerse experts noemen de informatie die ze krijgen over het offensief "ontnuchterend". Het lijkt onwaarschijnlijk dat Oekraïne door de Russische verdediging kan breken.

Oekraïne begon begin juni met een serie tegenaanvallen om land te heroveren op de Russen. De regering in Kyiv gaf al toe dat het offensief moeizaam verloopt. De Russen hebben hun verdediging nu beter op orde dan een paar maanden geleden.

In eerste instantie boekte Oekraïne enkele successen, vooral nadat het land door het Westen geleverde tanks en pantservoertuigen inzette. Sindsdien hebben de strijdkrachten moeite om door de Russische mijnenvelden en loopgraven te komen.

"De Oekraïners kijken nog een paar weken of ze vooruitgang kunnen boeken. Maar het wordt steeds onwaarschijnlijker dat ze de terreinwinst boeken waar ze op hoopten, die de oorlog kan doen kantelen", zegt een westerse diplomaat tegen CNN.

"De laatste weken heeft Oekraïne niet meer door de Russische verdediging kunnen breken. De kans daarop neemt alleen maar verder af. De strijd wordt heviger, en ze verliezen ook nog steeds veel mensen."

'Omstandigheden waren al niet in voordeel van Oekraïne'

Dat laatste is in het voordeel van de Russen. Zij lijden minder verliezen doordat ze vanuit versterkte verdedigingsposten vechten. Bovendien hebben de Russen meer militairen dan Oekraïne.

"De omstandigheden waren al niet in het voordeel van Oekraïne. Daar lijkt voorlopig geen verandering in de komen", zegt een hoge, anonieme militair.

Mike Quigley, lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is ook niet hoopvol. "De informatie die wij te horen krijgen bij onze bijpraatsessies is ontnuchterend. Oekraïne stuit op enorme obstakels. Dit is de moeilijkste tijd van de oorlog."

Bron: nu.nl

Ace1

Deze Amerikaanse fabriek maakt Oekraïnes belangrijkste munitie

Een video op onderstaande link te bekijken.

https://www.businessinsider.nl/deze-amerikaanse-fabriek-maakt-oekraines-belangrijkste-munitie/

Ace1

Rusland was niet klaar voor grote hoeveelheid slachtoffers in Oekraïne, ondanks extra bloeddonaties en oefenoperaties op dieren

Het nu al 17 maanden durende conflict in Oekraïne heeft inmiddels zo'n 50.000 Russische slachtoffers geëist, blijkt uit een in juli gepubliceerd rapport van Associated Press. Dat komt neer op ongeveer 400 doden per dag, een bloederig cijfer waar het Kremlin zich blijkbaar op probeerde voor te bereiden.

In de maanden voordat Rusland Oekraïne zou binnenvallen, waren er meerdere indicaties dat het land zich aan het voorbereiden was op grote hoeveelheden slachtoffers, en daarmee dus ook op oorlog. Dat zegt generaal-majoor Tim Hodgetts, hoofd van de militaire medische diensten van de Britse strijdmachten, tegenover The Economist.

Rusland verplaatste meerdere veldhospitalen dichter naar de grens met Oekraïne. In die hospitalen waren chirurgen aan het oefenen op de lichamen van grote dieren die onder narcose waren gebracht. Ondertussen werden er ook bloeddonaties georganiseerd op Russische universiteiten.

Ondanks deze voorbereidingen, lijkt het alsof Rusland toch niet klaar was voor de grote hoeveelheid slachtoffers. Waarschijnlijk komt dit doordat president Vladimir Poetin, net als de rest van de wereld, niet had verwacht dat Oekraïne zich zo hard en lang zou verzetten tegen de invasie.

In januari meldde de Russische krant Agentstvo al dat zwaargewonde Russische soldaten werden teruggestuurd naar de frontlinies, zonder voldoende behandeling of rust te hebben gekregen. Als voorbeeld gaf de krant twee soldaten die met geperforeerde longen weer de oorlog in werden gestuurd. Anderen hadden verwondingen door granaatscherven en moesten, zonder dat deze verwijderd werden, weer vechten.

In januari meldde het Oekraïense leger dat Rusland drie nieuwe ziekenhuizen binnen een week had gebouwd. Hiermee zou het een poging willen doen om gewonde militairen op te vangen.

Volgens The Wall Street Journal zouden de medische capaciteiten van Oekraïne het land de overhand geven op Rusland. Volgens de krant heeft Kiev betere medische materialen en getrainde medici aan de frontlinies, waardoor Oekraïense soldaten een grotere overlevingskans hebben dan de Russen.

https://www.businessinsider.nl/rusland-was-ondanks-voorbereidingen-niet-klaar-voor-slachtoffers/

Ace1

Duitsland heeft slechts een tiende van de aan Oekraïne beloofde Leopard 1-tanks geleverd

Duitsland beloofde Oekraïne in mei een wapenpakket van 2,7 miljard euro.

Maar het Oost-Europese land wacht nog steeds op veel van het toegezegde wapentuig, zo meldt de Duitse krant Die Welt.

Slechts 10 van de 110 beloofde Leopard 1-tanks zijn tot dusver geleverd.

Duitsland leverde tot nu toe slechts 10 Leopard 1-tanks aan Oekraïne, zo meldt de Duitse krant Die Welt. Dat komt neer op zo'n 10 procent van het in mei beloofde aantal.

Onze oosterburen kwamen in mei met een wapenpakket van 2,7 miljard euro voor Oekraïne. Onderdeel daarvan zijn 110 Leopard 1-tanks, waarvan dus slechts een fractie is geleverd.

Ook enkele Duitse Gepard-luchtafweertanks laten op zich wachten. Oekraïne heeft inmiddels 12 van de 18 tanks in ontvangst genomen, zo meldt Die Welt.

Duitsland beloofde ook vier IRIS-T-raketafweersystemen en twintig Marder-pantservoertuigen te sturen. Daarvan zijn er nog geen aangekomen. Van de 26.350 toegezegde artilleriegranaten zijn er slechts 850 verzonden.

Het Duitse steunpakket omvat ook enkele honderden drones, luchtverkenningsradars, ambulances en tank- en vrachtwagens.

Of die Oekraïne ooit zullen bereiken, is nog maar de vraag. Zo zijn 5.032 antitankwapens zomaar van de Duitse lijst verdwenen, meldt Die Welt.

Het is niet duidelijk waarom Duitsland treuzelt met het sturen van de wapens.

https://www.businessinsider.nl/duitsland-leopard-tanks-oekraine-rusland-oorlog/

Huzaar1

Veel Chinese steun zal ook 'via' Noord-Korea gaan.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Via omweg koopt Rusland alsnog microchips voor raketten en drones

Dat Rusland op allerlei manieren probeert de sancties te omzeilen zal geen verrassing zijn. Zo ontdekten journalisten dat een groente- en fruitbedrijf in Servië eigenlijk een belangrijke bron is van levering van microchips en printplaten aan Rusland, goederen die nodig zijn voor de productie van raketten, drones en andere wapens.

Het gaat om het bedrijf met de toepasselijke naam GoodForwarding, opgericht in juni 2022 door een Rus. Journalisten van het onafhankelijke onderzoeksplatform  Balkan Security Network hadden toegang tot de handelstransacties van november en december van afgelopen jaar. Zij ontdekten dat het bedrijf in die maanden fungeerde als een soort doorgeefluik van allerlei goederen die gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden. Er was vooral handel met China, maar ook met landen als de VS, Taiwan en Japan.

Geen sancties
Servië is geen lid van de Europese Unie en steunt als één van de weinige landen de sancties tegen Rusland niet. Maar, het land is wel kandidaat-lidstaat en volgens het officiële beleid zegt Servië geen platform te willen zijn om de internationale sancties te omzeilen.

Maar de cijfers laten zien dat Servië in 2022 flink meer handel is gaan drijven met Rusland. Er werden maar liefst 1020 Russische bedrijven opgericht, ruim twaalf keer meer dan in het jaar daarvoor.

GoodForwarding is het enige bedrijf dat door de onderzoekers bij naam genoemd wordt, maar er zouden meerdere Russische 'groente- en fruitbedrijven' in Servië zijn die soortgelijke activiteiten uitvoeren. Soms is de export niet direct naar Rusland, maar gaan de goederen eerst nog via Turkije. Er wordt gesproken over 20 bedrijven die onderzocht worden en mogelijk zullen er arrestaties plaatsvinden.

Bovendien gaat deze handel in tegen de regels van de landen die wél sancties tegen Rusland hebben. Afgelopen juni heeft de EU nog een nieuw sanctiepakket geïntroduceerd waarin speciaal aandacht is voor handel via zogenaamde derde landen, zoals bijvoorbeeld Servië dus. In het meest extreme geval zou ook handel met dit land kunnen worden stopgezet.

Ver-22-voudiging van export uit Kazachstan
Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse bedrijven die via deze Servische route naar Rusland exporteren. Maar in maart dit jaar bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat het OM wel een groeiend aantal Nederlandse bedrijven verdenkt van het omzeilen van sancties.

Voor zover bekend heeft dat tot nu toe tot één concrete rechtszaak geleid: Dmitri K. wordt ervan verdacht microchips via Kazachstan naar Rusland te hebben geëxporteerd. De landen delen een 7500 kilometerlange grens met elkaar en de export van elektronica is maar liefst 22 keer zo hoog als een jaar eerder. In mei kondigde de overheid van Kazachstan aan een nieuw systeem op te zetten om de handel te monitoren.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5400387/servie-rusland-sancties-omzeilen

Ace1

Hoe Russische miljardairs huurlingen leveren aan het Kremlin

Russische huurlingen die vechten in Oekraïne worden betaald door Russische bedrijven die nog zaken mogen doen met Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistencollectief iStories waar Trouw over schrijft. Het gaat om huurlingen die, anders dan bij de Wagner Group, direct vechten voor het Russische leger. Volgens Ruslandkenner Hella Rottenberg doen deze bedrijven dit vooral om hun loyaliteit aan het Kremlin te tonen. 'Maar een echte keuze hebben ze niet.'

Volgens het onderzoek gaat het onder andere om aluminiumproducent Rusal, vastgoedontwikkelaar Pik Group en gasbedrijf Novatec, na Gazprom het grootste oliebedrijf van Rusland. Volgens Rottenberg krijgen deze bedrijven als het ware een 'extra belasting' opgelegd. 'Als ze hier niet aan voldoen, kunnen ze in problemen komen.'

Oligarchen
Er waren al eerder aanwijzingen dat niet alleen het Kremlin, maar ook het Russische bedrijfsleven op zoek is naar mensen voor aan het front. Uit het onderzoek blijkt nu dus ook hoe bedrijven van de grootste oligarchen direct betrokken zijn.

'Als ze hier niet aan voldoen, kunnen ze in problemen komen'
Hella Rottenberg, Ruslandkenner

Deze bedrijven hebben eigen beveiligingsbedrijven die formeel losstaan van het moederbedrijf. 'Maar dat beveiligingsbedrijf rekruteert beveiligers, en die beveiligers komen op de loonlijst van dat bedrijf te staan en worden vervolgens vrijgesteld om als contractsoldaat te gaan vechten in Oekraïne.' Hun lopende contract blijft dan bestaan, voor het geval ze van het front terugkeren. 'Een deel van hun soldij wordt betaald door het ministerie van Defensie en een deel wordt betaald door het beveiligingsbedrijf.'

Economische belangen
De moederbedrijven, de multinationals, vallen echter niet onder Europese sancties en werken ook samen met dochterbedrijven die in Nederland actief zijn. Volgens Rottenberg heeft dat te maken met de corebusiness van de genoemde bedrijven. 'Europa heeft te grote economische belangen.' Net als Gazprom staat het genoemde oliebedrijf Novatec niet op de sanctielijst, omdat Europa de producten van deze bedrijven nog niet kan missen. Datzelfde geldt voor aluminiumproducent Rusal, het op één na grootste aluminiumbedrijf ter wereld. 'Omdat de Europese industrie daardoor te veel gedupeerd zou zijn, staan deze bedrijven niet op de sanctielijst.'

Overigens staan de eigenaren en de grootste aandeelhouders persoonlijk wel op die lijst. En de onthulling van iStories kan er mogelijk voor zorgen dat deze bedrijven alsnog op een sanctielijst komen te staan, denkt Rottenberg. De kans dat er geld vanuit Nederland via de dochterondernemingen naar het Russische leger en de ingehuurde contractsoldaten gaat, is klein. 'Indirect zou dat kunnen, maar er is geen directe link gevonden', benadrukt Rottenberg. 'Alle verdiensten van zo'n bedrijf kunnen daar eventueel voor worden gebruikt, maar het is moeilijk om daar de vinger op te leggen.'

Een podcast is op onderstaande link te beluisteren.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10520211/hoe-russische-miljardairs-huurlingen-leveren-aan-het-kremlin

Ace1

'Rusland mag de Zwarte Zee niet in wurggreep houden'

Door zich terug te trekken uit de graandeal met Oekraïne, bedreigt Rusland de voedselzekerheid van landen over de hele wereld, aldus de Amerikaanse sanctiecoördinator James O'Brien. 'Het doel is om de beschikbaarheid van voedsel en kunstmest te verminderen, zodat de prijzen stijgen en Rusland aandacht krijgt voor een aantal van zijn eisen.'

O'Brien, verbonden aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waarschuwde tijdens een speciale persbriefing voor de mondiale gevolgen van de Russische blokkade van de deal. 'Oekraïne was verantwoordelijk voor bijna de helft van de voedselvoorziening van de armste landen ter wereld. Dit stopte toen Rusland Oekraïne binnenviel op 24 februari 2022.' Door uit de graandeal te stappen, is de situatie alleen maar verslechterd, zegt O'Brien.

Tijdens de vredestop in Jeddah afgelopen weekend is er ook gesproken over de graandeal, mede omdat veel van de landen die het graan uit Oekraïne nu mislopen bij de top aanwezig waren. Volgens de Amerikaanse gezant is het vooral van belang dat de sancties tegen Rusland worden voortgezet, en zelfs uitgebreid. 'We moeten Rusland blijven isoleren.' Het feit dat de landen, verenigd in de Global South, recentelijk zelf met de Russische president Poetin hebben gesproken, beschouwt hij als een positief teken van solidariteit.

Turkije, VN
De vraag is hoe de deal alsnog vlotgetrokken kan worden. Hiervoor kijkt O'Brien vooral naar Turkije en de Verenigde Naties, de twee andere partijen die betrokken zijn bij de graandeal. 'Elk van hen heeft duidelijk gemaakt dat ze bereid zijn om met Rusland samen te werken.' De verwachting is dat Poetin deze week met de Turkse leider Erdogan zal spreken. 'Rusland moet echter uitleggen hoe het van plan is meer voedsel te verstrekken, en aan wie', benadrukt hij.

Toch heeft hij goede hoop dat de voedselvoorziening weer op gang komt. 'Het zal echter enige tijd duren', geeft hij aan. 'We kunnen niet toestaan dat Rusland de Zwarte Zee in een wurggreep houdt. Dat probeert Rusland al langere tijd te doen, en nu proberen ze het opnieuw. In dit geval zal het ze niet lukken.'

Door zich terug te trekken uit de graandeal met Oekraïne, bedreigt Rusland de voedselzekerheid van landen over de hele wereld, aldus de Amerikaanse sanctiecoördinator James O'Brien. 'Het doel is om de beschikbaarheid van voedsel en kunstmest te verminderen, zodat de prijzen stijgen en Rusland aandacht krijgt voor een aantal van zijn eisen.' (Unsplash)

Een podcast op onderaande link te beluisteren.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10520122/rusland-mag-de-zwarte-zee-niet-in-wurggreep-houden

Benji87

#9578
Citaat van: Huzaar1 op 08/08/2023 | 10:34 uurNee die T55's waren operationeel inzetbaar. De Gepards niet. De Belgen willen simpelweg de portomonnee niet trekken.

Zuinige en merkwaardige houding.

Denk vooral dit ja. Je kan mij moeilijk wijsmaken dat OIP een stel Gepards in opslag heeft dat ze niet meer kunnen opknappen. Er staan er 40, daarvan moeten sowieso 10 op te knappen zijn maar de Belgen weigeren gewoon de portemonnee te trekken.

Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 08/08/2023 | 10:24 uurDit vooral.
Ik geloof direct dat het niet efficiënt is. Maar die dingen moeten toch op dezelfde standaard te brengen zijn als waar ze nu al mee rondrijden. Ik bedoel, we sturen ook T55's met mods. Als dat ding acceptabel te maken is moet dat met die gepards zeker lukken. 

Nee die T55's waren operationeel inzetbaar. De Gepards niet. De Belgen willen simpelweg de portomonnee niet trekken.

Zuinige en merkwaardige houding.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 08/08/2023 | 01:22 uur[Belgie staat er al niet zo fraai op, krijgt inzake Oekraïne een draai om de oren van Businessam.Be inzake de befaamde Belgische Leopardd1's.

Dubbele post, had het ook al gepost  ;)

Ik vind vooral de opmerking over de
Gepards wel erg treffend. Staan dus blijkbaar 40 van die krengen klaar om opgeknapt en verscheept te worden maar de bureaucraten in Brussel hebben er zelf ook een technische mening over  :neutral: ben je lekker mee, die dingen hebben hun nut op het slagveld inmiddels wel aardig bewezen

Benji87

Supacat HMT with RAF ASRAAM missiles will counter Russian Ka-52s

In a strategic move to mitigate the looming threat of Russian Ka-52 helicopters, the UK is contemplating the deployment of improvised mobile short-range air defense systems. These systems comprise ASRAAM IR air-to-air missiles, mounted on the robust Supacat HMT truck chassis, intended for dispatch to Ukraine.

Such information has been widely circulated by pro-Russian Telegram channels. The same narrative is echoed by the Twitter handle, Sprinter, known for its consistent tracking of events in Ukraine and its clear pro-Russian bias.

Unveiling the ASRAAM IR Missile
The Advanced Short Range Air-to-Air Missile (ASRAAM) is an infrared-homing missile used by the Royal Air Force (RAF) and the Royal Australian Air Force (RAAF).

The missile is designed to engage and destroy enemy aircraft at short ranges and can be launched from various platforms such as fighter jets, helicopters, and unmanned aerial vehicles (UAVs).

ASRAAM has a range of up to 25 kilometers and can reach a maximum speed of Mach 3. The missile is equipped with an imaging infrared seeker that allows it to track and engage targets in all weather conditions, day or night.

The missile is highly maneuverable and can perform high-G turns to engage agile targets. It also has a low smoke motor that reduces its visibility to the enemy, making it harder to detect and evade.

ASRAAM has been used in combat operations by the RAF and RAAF, including in the Gulf War, the Kosovo War, and the War in Afghanistan. It has proven to be a reliable and effective weapon system, with a success rate of over 90% in air-to-air engagements.

Unveiling the Supacat HMT
The Supacat High Mobility Transporter (HMT) is a versatile off-road vehicle designed for military and civilian use. It is manufactured by Supacat, a UK-based company that specializes in the production of high-performance vehicles for extreme conditions.

The HMT is available in a range of configurations to meet different operational requirements. It can be fitted with various weapons systems, communications equipment, and other mission-specific gear. The vehicle is also designed to be air-transportable, making it ideal for rapid deployment in remote or hostile environments.

The HMT has been used by the British Armed Forces in a variety of roles, including reconnaissance, patrol, and logistics support. It has also been exported to several other countries, including Australia, Denmark, and New Zealand. The vehicle's rugged design and exceptional off-road capabilities make it well-suited for a wide range of military and civilian applications.

Advantage of ASRAAM over Ka-52 countermeasures

The advantage of ASRAAM over Ka-52 countermeasures is that it is designed to be highly resistant to electronic countermeasures (ECM) and infrared countermeasures (IRCM). The missile's guidance system is capable of filtering out ECM signals and focusing on the target's heat signature, making it difficult for the helicopter's ECM systems to jam or confuse the missile.

Additionally, ASRAAM has a high off-boresight capability, which means it can engage targets that are not directly in front of the launching aircraft. This makes it more difficult for the helicopter to evade the missile by performing evasive maneuvers.

Another advantage of ASRAAM is its high maneuverability, which allows it to track and engage agile targets such as the Ka-52 helicopter. The missile can perform high-G turns and adjust its flight path to intercept the target, making it difficult for the helicopter to avoid the missile.

Additionally, ASRAAM has a low smoke motor, which reduces the missile's visibility and makes it more difficult for the helicopter to detect and evade the missile.

Bron: https://bulgarianmilitary.com/

Huzaar1

#9574
CitaatBelgie staat er al niet zo fraai op, krijgt inzake Oekraïne een draai om de oren van Businessam.Be inzake de befaamde Belgische Leopardd1's.


Oekraïne krijgt Belgische Leopard 1-tanks, maar de Belgische regering zit daar voor niks tussen

Maandagochtend werden de eerste Leopard 1-tanks vanop Belgische bodem verscheept naar Oekraïne. Dat vertellen bronnen aan Business AM. De tanks stonden op stock bij OIP Land Systems in Doornik, dat ze restaureerde en verkocht. De Belgische regering toonde naar verluidt op geen enkel ogenblik interesse.

In het nieuws: Oekraïne krijgt Leopard 1-tanks, die vroeger dienden in het Belgische leger.

-De tanks werden enkele jaren geleden volledig uit dienst genomen. Onder druk van extra besparingen besloot de legertop om alle zware rupsvoertuigen uit dienst te nemen, en te vervangen door lichtere pantservoertuigen op banden. De Leopards waren daarbij ook slachtoffer: vijftig stuks staan sindsdien op voorraad bij OIP in Doornik.

-De tanks kwamen echter nooit terecht op het lijstje van door België aan Oekraïne geleverd materiaal: volgens minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zijn ze te duur om operationeel te maken. Zo zei ze begin dit jaar: "Er is gewerkt om ze terug op te lappen, maar het bedrijf vraagt nu tot 500.000 euro per voertuig. Ik begrijp dat werk niet gratis is, maar de marge is overdreven." Experts geven echter aan dat een half miljoen euro nu eenmaal de marktwaarde is van deze voertuigen, die de afgelopen maanden zeer gegeerd zijn, vooral om aan Oekraïne te doneren.

-Vooral pijnlijk is dat België de tanks destijds voor maar 15.000 euro per stuk verkocht aan het bedrijf, ongeveer de prijs voor het oud ijzer alleen. Het leger had te weinig hangars om het uitgefaseerde materiaal op te hokken, en verkocht ze dan maar aan dumpingprijzen.

Toch verkocht
De essentie: Een ander land denkt daar anders over.

-Een ander land besliste om de Leopard 1's toch te kopen. Na een grondige renovatie, vertrekken de eerste exemplaren nu via Duitsland naar Oekraïne. Welk land de toestellen kocht is niet bekend. Op dit moment maakten enkel Duitsland, Denemarken en Nederland bekend Leopard 1's te zullen doneren aan Oekraïne, opgekocht bij de industrie.

Onderliggend:

- Opnieuw laat België zich de kaas van het brood stelen. Dat gebeurde eerder al met houwitsers en pantservoertuigen.

-OIP is een van de weinige bedrijven met een grote voorraad pantservoertuigen. De overheid toont echter maar weinig interesse om deze op te kopen, en noemt de hoge prijzen als de voornaamste reden.

-Die prijzen lijken voor andere landen echter een minder groot probleem te zijn. Vorig jaar kocht het Verenigd Koninkrijk zo twintig M109-pantserhouwitsers op bij het bedrijf, om aan Oekraïne te doneren. Ook kocht het VK een vijftigtal M113 gepantserde troepenverplaatsers op bij het bedrijf uit Doornik.

-Tegelijk blijft nog een groot aantal voertuigen voorlopig op stal, waaronder ook Gepard-luchtafweertanks. Deze zijn bijzonder gewild in Oekraïne, waar ze het geschikte materiaal blijken om Russische drones uit de lucht te schieten. Nog zo'n 40 Gepards staan in de loodsen van OIP, maar volgens een bron binnen Defensie zouden ze te oud zijn om nog operationeel te maken: "We hebben alles geprobeerd".

-Een andere betrokkene geeft echter aan dat ze wel operationeel te maken zijn, maar niet aan de prijs die België ervoor wil betalen. Die prijs, voor de operationeel gemaakte toestellen, zou richting twee miljoen euro per stuk gaan. Dat is ongeveer dezelfde prijs die de Verenigde Staten aan Jordanië betaalden om hun toestellen op te kopen. Die moeten echter nog klaargemaakt worden voor de strijd.


https://businessam.be/belgische-leopard-1-tanks-vertrekken-naar-oekraine-maar-geen-enkele-interesse-vanuit-de-regering/
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"