Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Ace1

'Sleuteleiland' Gotland op scherp na nieuwe Russische provocatie

Het Russische ministerie van Defensie berichtte gisteren dat de coördinaten van de Baltische Zee werden herzien. Dat bericht werd later verwijderd, maar het kwaad is al geschied, zegt Europa-correspondent Stefan de Vries. 'Dit veroorzaakt grote bezorgdheid bij de Zweden.'

Gisteren dook er in Rusland plotseling een document op waarin stond dat Rusland de maritieme grenzen in de Baltische Zee wil verleggen, omdat deze in 1985 zouden zijn vastgesteld op basis van verouderde zeekaarten. Hierdoor zou Rusland dichter bij Litouwen en Finland komen te liggen en sneller toegang krijgen tot het eiland Gotland, dat midden in de Oostzee ligt. 'Dit veroorzaakte grote bezorgdheid bij de Zweden, met name bij de Zweedse defensiechef Michael Bydén', zegt De Vries. Enkele uren later was het voorstel echter verdwenen en ontkenden de Russen alles. Desondanks is het duidelijk dat de spanningen in de Baltische Zee flink zijn toegenomen, benadrukt De Vries.

'De inwoners van het eiland reageren verrassend rustig, want de mensen hier zijn de laatste jaren wel wat gewend', zegt de Europa-correspondent. De verhouding met Rusland staat ook al langer op scherp, 'denk bijvoorbeeld aan het opblazen van de Nord Stream 2-pijpleiding die vlak langs het eiland loopt'.

Nieuwe provocatie
Maar dat Rusland de grenzen zou willen verleggen, is volgens De Vries weer een nieuwe provocatie. 'Ik sprak gisteren met de burgemeester van Gotland toen dit nieuws bekend werd. Zij benadrukte de strategische ligging van het eiland en noemde het zelfs een hotspot.'

Gotland ligt tussen Kaliningrad, de Russische enclave in de Europese Unie, Stockholm en de Baltische staten. 'En de afstanden zijn klein in de Oostzee, dus wie Gotland in handen heeft, controleert eigenlijk het hele gebied', zegt De Vries.

Tijdens de Koude Oorlog was dit al het geval, met veel militaire aanwezigheid op het eiland, maar die defensiefunctie werd in 2008 opgeheven. 'Dat kwam omdat het westen de Koude Oorlog had gewonnen en Rusland een handelspartner werd.' Het 'sleuteleiland' werd een idyllische vakantiebestemming, maar de laatste jaren is dit weer volledig veranderd. 'De militaire aanwezigheid op het eiland is enorm toegenomen, en in 2018 werd er weer een nieuw regiment gestationeerd', aldus De Vries.

Zweden is sinds kort volwaardig NAVO-lid en dat brengt grote strategische en militaire voordelen met zich mee. 'Provocaties, zoals Russische schepen die binnen de Zweedse territoriale wateren worden waargenomen, zijn bedoeld om te laten zien dat Rusland oplet en dat we niet moeten verslappen.' Maar de Zweden zijn alert, zegt De Vries. Sinds hun toetreding tot de NAVO, samen met de Europese Unie, is de hele regio beter voorbereid op eventuele dreigingen.

Een podcast is op onderstaande link te beluisteren.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10547660/sleuteleiland-gotland-op-scherp-na-nieuwe-russische-provocatie

Harald

https://nos.nl/artikel/2521633-explosieven-gevonden-vlak-bij-navo-pijpleiding-in-duitsland

Explosieven gevonden vlak bij NAVO-pijpleiding in Duitsland

In Duitsland hebben bouwvakkers bij werkzaamheden vlak bij een NAVO-pijpleiding explosieven in de grond gevonden. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung. Het is niet duidelijk wie die explosieven daar heeft geplaatst, maar inlichtingendiensten wijzen er al langer op dat Rusland bereid is om dergelijke infrastructuur van bondgenoten van Oekraïne te saboteren.

De explosieven werden gevonden in Bellheim, in de deelstaat Rijnland-Palts, tussen Mainz en Stuttgart. Onder die plaats loopt een pijpleiding waar kerosine doorheen stroomt. Die leiding is onderdeel van een netwerk van pijpleidingen van de NAVO, waarmee luchtmachtbases van brandstof worden voorzien. Ook de leidingen in Nederland, waar onder meer Schiphol op is aangesloten, zijn onderdeel van dit NAVO-netwerk.

Volgens de Süddeutsche Zeitung deden bouwvakkers de ontdekking afgelopen november in het bos bij Bellheim. Tijdens het renoveren van een hoogspanningsmast stuitten ze op enkele honderden grammen aan explosieven met ontstekers en twee handgranaten. De spullen lagen een halve meter onder de grond begraven, op een paar honderd meter afstand van de pijpleiding, netjes verpakt in plastic folie.

Recent geplaatst
De krant schrijft dat de vondst de Duitse veiligheidsdienst heeft gealarmeerd. Eerder werden wel vaker explosieven gevonden, die in de vorige eeuw door de links-extremistische terreurbeweging Rote Armee Fraktion (RAF) in de grond waren verstopt.

Maar de vondst in Bellheim van eind vorig jaar kan volgens de veiligheidsdiensten onmogelijk uit de jaren komen dat de RAF actief was. Geschat wordt dat de opgeslagen explosieven in Bellheim daar pas twaalf tot achttien maanden geleden zijn geplaatst.

Door wie is niet duidelijk. Het Duitse Openbaar Ministerie zegt tegen de krant dat onderzoek niet tot een verdachte heeft geleid. Veiligheidsdiensten wijzen er echter al langer op dat Rusland niet terugdeinst voor aanvallen met zulke explosieven en andere sabotageacties. Incidenten rond faciliteiten die kunnen worden toegeschreven aan de zogenaamde kritieke infrastructuur van Duitsland nemen toe.

Hybride oorlogsvoering
De geheime dienst vermoedt bij deze incidenten steeds vaker een link met Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Duitsland is een belangrijke bondgenoot van Oekraïne door het leveren van wapens en tanks. Het risico dat Rusland terug wil slaan wordt groter, waarschuwen veiligheidsdiensten.

"We moeten ervan uitgaan dat Moskou de komende weken en maanden het volledige scala aan hybride oorlogsvoering tegen ons zal gebruiken, inclusief sabotagedaden", zegt een officier van de Duitse geheime dienst tegen de Süddeutsche Zeitung. De oorlog in Oekraïne is "hier allang aangekomen".

Onlangs nog werden in Beieren twee vermoedelijke Russische spionnen gearresteerd omdat ze een militair oefenterrein van de NAVO zouden hebben bespioneerd waar Oekraïense militairen werden getraind.

Ook de Nederlandse veiligheidsdiensten waarschuwen al langer voor Rusland. Nederland is een aantrekkelijk doelwit voor bijvoorbeeld cyberaanvallen omdat het de thuisbasis is van veel internationale organisaties, zoals het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Parera

#10691
Citaat van: Huzaar1 op 23/05/2024 | 22:16 uurHeb altijd gedacht dat hij nog leeft, ging allemaal iets te film achtig.

Maar denk dat ie nu wel iets anders oogt.

Hoeveel plannen / voorbereidingen hebben we gezien toen de Russen zijn huis binnen vielen. Pruiken, paspoorten, verschillende valuta's en goudstaven. Die man was voorbereid om te vluchten en onder te duiken.

Hij vermomde zich vaker voor zijn bezoeken aan het front. Niet vreemd dat hij nu ergens opduikt, al wacht ik tot ik de beelden zelf gezien heb en er experts over heb zien schrijven om 100% zeker te zeggen dat hij leeft.


In september 2023 werd ook geclaimed dat hij in Venezuela zou zitten ondergedoken op Isla Margarita. Als hij nog in leven is, dan zal hij ergens zijn waar hij een (grote) groep vertrouwelingen rond zich heen heeft en mensen die hem (kunnen) beschermen.

Huzaar1

Heb altijd gedacht dat hij nog leeft, ging allemaal iets te film achtig.

Maar denk dat ie nu wel iets anders oogt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87


Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 23/05/2024 | 21:30 uurPlot twist: Prigozhin nog in leven en in Afrika gespot :confused:

Waar lees je dit?
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Plot twist: Prigozhin nog in leven en in Afrika gespot :confused:

bergd

NYT: Blinken favors lifting ban on Ukrainian strikes inside Russia with US arms

Lees verder
https://kyivindependent.com/nyt-blinken-us-arms/


Lex

Russisch ministerie verwijdert plannen over grenzen Baltische Zee

SINT-PETERSBURG-
Het Russische ministerie van Defensie heeft een document op de website verwijderd dat in buurlanden tot ophef had geleid. In het stuk stond dat het ministerie opnieuw de coördinaten van de territoriale wateren op de Baltische Zee wilde berekenen en de grenzen wilde verleggen. Finland en Litouwen reageerden verontwaardigd.

Eerder ontkende een "militair-diplomatieke" bron al bij Russische staatspersbureaus dat er plannen zouden zijn voor gebiedsuitbreiding in de Baltische Zee. Nu het document is verwijderd, lijken de grenzen inderdaad te blijven zoals die waren. Het ministerie heeft geen verklaring gegeven.

Litouwen sprak van "een duidelijke escalatie" van Rusland toen de plannen naar buiten kwamen en ontbood een Russische diplomaat om opheldering te geven. De Zweedse premier Ulf Kristersson zei dat Rusland niet "eenzijdig kan beslissen over nieuwe grenzen". Finland benadrukte dat Rusland zich aan het VN-zeerechtverdrag moet houden dat de afbakening van maritieme gebieden regelt.

ANP, 22-05-2024, 15:15

Ace1

#10684
Citaat van: Lynxian op 22/05/2024 | 13:48 uurHarpoon op ieder Russisch schip die probeert dit af te dwingen, dan zijn we snel klaar met deze onzin. Zal wel niet gebeuren in 't kader van deescalatie.

Zou het te maken hebben dat, Finland en Estland de Finse golf kunnen afsluiten met Anti Scheepsraketten?


https://marineschepen.nl/nieuws/Fins-Estse-maritieme-interdictie-Golf-van-Finland-190822.html

Lynxian

Citaat van: Ace1 op 22/05/2024 | 12:51 uurDrinken ze in Rusland te veel wodka, ik zie niet in hoe Rusland dit tegen getrainde NAVO troepen gaat klaarspelen?
Harpoon op ieder Russisch schip die probeert dit af te dwingen, dan zijn we snel klaar met deze onzin. Zal wel niet gebeuren in 't kader van deescalatie.

Lynxian

Als die brand van het winkelcentrum inderdaad een Russische 'sabotage'-actie blijkt, dan kan dat toch alleen maar gezien worden als oorlogsdaad? Lijkt me dat je daar alleen met geweld op kan reageren als je niet wilt dat dit soort acties schering en inslag worden. Ik zeg niet meteen meerdere pantserdivisies de grens over sturen, maar even een artilleriesalvo de grens overschieten, Koreaanse stijl, lijkt me wel een duidelijke boodschap.

Ace1

Citaat van:  ANP op 22/05/2024 | 11:18 uurRusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG-

Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

Rusland ligt bij de stad Sint-Petersburg aan de Baltische Zee en grenst daar aan Finland en Estland. Maar ook de Russische exclave Kaliningrad, grenzend aan Polen en Litouwen, ligt aan de Baltische Zee. Het is niet duidelijk op welke punten Rusland het territorium wil uitbreiden.

Het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt in een verklaring van een "bewuste, escalerende provocatie die bedoeld is om de buurlanden te intimideren". De regering in Vilnius eist een verklaring van een Russische diplomaat.

De Finse buitenlandminister Elina Valtonen zegt dat Rusland zich aan het VN-zeerechtverdrag moet houden dat de afbakening van de maritieme gebieden regelt. Rusland heeft dat verdrag getekend.

ANP, 22-05-2024, 10:35

Drinken ze in Rusland te veel wodka, ik zie niet in hoe Rusland dit tegen getrainde NAVO troepen gaat klaarspelen?

Lex

Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG-

Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

Rusland ligt bij de stad Sint-Petersburg aan de Baltische Zee en grenst daar aan Finland en Estland. Maar ook de Russische exclave Kaliningrad, grenzend aan Polen en Litouwen, ligt aan de Baltische Zee. Het is niet duidelijk op welke punten Rusland het territorium wil uitbreiden.

Het Litouwse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt in een verklaring van een "bewuste, escalerende provocatie die bedoeld is om de buurlanden te intimideren". De regering in Vilnius eist een verklaring van een Russische diplomaat.

De Finse buitenlandminister Elina Valtonen zegt dat Rusland zich aan het VN-zeerechtverdrag moet houden dat de afbakening van de maritieme gebieden regelt. Rusland heeft dat verdrag getekend.

ANP, 22-05-2024, 10:35

Ace1

Poolse premier Tusk: Russen mogelijk achter brand in enorm winkelcentrum

Russische geheime diensten zitten mogelijk achter de brand die eerder deze maand het grootste winkelcentrum van Warschau in de as legde. Dat stelt de Poolse premier Tusk op een persconferentie.

"We kunnen ervan uitgaan...." zei hij eerst, voordat hij zich verbeterde en zei "ervan uitgaan is misschien het verkeerde woord, maar we volgen de aanwijzingen dat de Russische geheime diensten achter de brand op het winkelcentrum zitten en dat onderzoek is nog bezig".

Bij de brand werden inwoners opgeroepen om binnen te blijven en de ramen dicht te houden, omdat de lucht zo vervuild werd door de rook. Van het winkelcentrum is vrijwel niets meer over.

Op dezelfde persconferentie vertelde Tusk dat er opnieuw mensen zijn opgepakt op verdenking van sabotage voor Rusland. In totaal zijn er daarmee de afgelopen dagen twaalf mensen opgepakt.

Polen speelt een belangrijke rol in de bevoorrading van Oekraïne. Volgens Tusk is het land daarom een belangrijk doelwit van de Russische geheime diensten, en zijn ook Litouwen en Letland doelwit geweest van sabotage. De Poolse premier zegt met omliggende landen samen te werken om de sabotage aan te pakken.

Om de dreiging tegen te gaan investeert de Poolse regering extra in de inlichtingsdiensten. Ook heeft Tusk een commissie opgetuigd die onderzoek moet doen naar de activiteiten van Russische en Belarussische geheime diensten in Polen de afgelopen twintig jaar.

Christiaan Paauwe, correspondent Midden- en Oost-Europa:
Premier Tusk leverde nog geen bewijs, maar dat hij nu naar Rusland durft te wijzen bij de brand zegt veel. Dit zou een van de meest vergaande sabotageacties in Polen zijn van de afgelopen jaren.

Polen en andere landen aan de oostflank van Europa, zoals de Baltische staten, houden er rekening mee dat Rusland op verschillende manieren de regio wil destabiliseren. Dat doet Moskou met hybride acties, bijvoorbeeld door desinformatie te verspreiden, en klassieke vormen van sabotage, zeggen Europese diensten.

Russische inlichtingendiensten zouden via apps als Telegram mensen ronselen om deze acties uit te voeren. Vorig jaar pakte Polen al een groep op die foto's nam van wapenleveringen aan Oekraïne en van plan zou zijn geweest om spoorlijnen te saboteren die gebruikt worden voor die leveringen. Eerder deze week zei Tusk dat verdachten waren aangehouden die een verffabriek in Wroclaw in brand wilden steken, ook in opdracht van Russische inlichtingendiensten."

https://nos.nl/artikel/2521382-poolse-premier-tusk-russen-mogelijk-achter-brand-in-enorm-winkelcentrum