Tweede Kamer kritisch over Darfur-missie

Gestart door Lex, 03/08/2007 | 20:47 uur

pewe64

En wat gaan die 15 politiemensen doen?
Als dat hetzelfde is als wat ze nu doen,ben ik benieuwd naar de meerwaarde.

Cobra4

VN-missie Sudan verlengd
Twingly blog zoekenJouw blog hier

DEN HAAG -  De Tweede Kamer steunt de verlenging van de vredesmissie Unmis in het zuiden van Sudan tot 13 april 2010. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.


Het gaat om ongeveer vijftien politiemensen, vijftien militairen en enkele stafleden. Unmis is bedoeld om de voortgang van het overigens traag verlopende vredesproces tussen het noorden en het zuiden van Sudan te bewaken.

De levering van een veldhospitaal voor de UNAMID-missie in Darfur, het westen van Sudan, gaat niet door. Maar de twee Nederlandse militairen die daar al naar toe waren gestuurd, blijven daar nog even. Volgens Van Middelkoop fungeren ze daar ook als ogen en oren van Defensie.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn

Ros

De waarheid is meer te vinden in de Uruzgan hoek. De minister haalt al aan dat er een zware wissel zal moeten worden getrokken op Defensie. Weer het bewijs dat de Uruzgan missie op het personeels gebied al een probleem is. Heeft dus niets met angst te maken maar meer met onmacht. De toko die Defensie heet draait op het tandvlees om de politieke ambities waar te kunnen maken.

Enforcer

Als het beste jongetje van de klas met z'n grote mond toch bang blijkt te zijn, verzint die wel een smoes. Van Middelkoop heeft vast overleg gehad met De Vries over een goede smoes.

KapiteinRob

Citaat van: Volkskrant op 25/06/2008 | 14:34 uur
Hij voegde eraan toe dat Nederlandse militairen momenteel in Afrika twee humanitaire missies uitvoeren: het begeleiden van maritieme VN-voedseltransporten naar Somalië, en de bescherming van hulpverleners en vluchtelingen in Tsjaad. 'We hangen onze betrokkenheid met Afrika niet op aan Darfur.'

1. De EVTN is (onderhand) weer op de terugreis.
2. De mariniers in Tsjaad "verkennen" louter,  toch?

En dan dat geneuzel over deelname aan riskante militaire missies met minimaal een westerse bondgenoot. Je schaamt je toch dood voor zo'n houding.

Lex

Missie naar Darfur lijkt van de baan

KHARTOUM - Nederland zal waarschijnlijk niet deelnemen aan een vredesmissie in de Soedanese crisisregio Darfur. Tijdens een bezoek aan Soedan maakte minister Van Middelkoop van Defensie dinsdag duidelijk dat de kans op een positief kabinetsbesluit gering is.

Nederland heeft een veldhospitaal aangeboden voor een in opbouw zijnde vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie. Formeel geldt dat aanbod nog, maar Van Middelkoop noemde gisteren een handvol argumenten tegen uitzending van Nederlandse militairen.

De belangrijkste is de weigering van de Soedanese regering om andere westerse troepen toe te laten tot Darfur. 'Nederland is het enige westerse land dat welkom schijnt te zijn', zei Van Middelkoop (ChristenUnie) na gesprekken met de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Khartoum. 'Toen we ons aanbod deden, gingen we uit van samenwerking met een of meer Scandinavische landen. De situatie is nu wezenlijk anders.' Volgens militaire bronnen in Khartoum heeft de houding van het goeddeels islamitische bewind alles te maken met de omstreden Deense cartoons van de profeet Mohammed.

Van Middelkoop denkt dat hij de Tweede Kamer er niet van kan overtuigen om een Nederlandse eenheid als 'a lonely cowboy far away from home' te laten opereren in een gebied waar het veiligheidsrisico moeilijk in te schatten is. Een van de voorwaarden die Nederland stelt aan riskante militaire missies is de deelname van ten minste één westerse bondgenoot.

Nederland zou bovendien meer troepen moeten leveren dan voorzien was (circa honderd), omdat het veldhospitaal beveiligd moet worden. 'Dat betekent een extra belasting voor de krijgsmacht', aldus Van Middelkoop, die zich ervan bewust is dat de Uruzgan-missie een zware wissel trekt op militairen en hun 'thuisfront'.

Hij wees ook op de trage opbouw van de vredesmacht in Darfur. Van de 26.000 beoogde VN-militairen zijn er nog maar 7.000 gelegerd.

Een negatief kabinetsbesluit zou volgens hem 'bitter' zijn, omdat de situatie in het door geweld geteisterde Darfur nog altijd 'tenhemelschreiend' is. Hij voegde eraan toe dat Nederlandse militairen momenteel in Afrika twee humanitaire missies uitvoeren: het begeleiden van maritieme VN-voedseltransporten naar Somalië, en de bescherming van hulpverleners en vluchtelingen in Tsjaad. 'We hangen onze betrokkenheid met Afrika niet op aan Darfur.'

Volkskrant, gepubliceerd op 25 juni 2008

Ace1

Volgens mij is een missie naar Dafur te hoog gegrepen voor de nederlandse krijgsmacht. Ik vindt dat Nederland op dit moment al genoeg doet. Laat Spanje, Italie, Griekenland en Portugal maar eens wat meer doen, die lopen er momentteel de kantjes ervan met troepen zenden voor missies naar het buitenland.

Lex

Citaat van: dudge op 12/04/2008 | 18:17 uur
punt is,  men piept in Den Haag ook al over een eventueele uitbreiding van de missie met slechts 60 man. Persoonlijk vind ik het toch een trieste zaak dat men het zo moeilijk vind om ergens die 60 man vandaan te halen, en toch wil men in Den Haag er nog meer missies bij!  en dan komt de vraag, afgezien van bepaalde specialisaties,  hoeveel kunnen we daar nou werkelijk uitrichten, met 60 man, in een gebied zo groot als Frankrijk!
Waarschijnlijk heb je het hier over de reeds afgeprocedeerde missie naar Tsjaad, waar het KMARNS verkenningen gaat uitvoeren voor de Ieren.

Waar MINDEF zich nu zorgen over maakt is het sturen van een veldhospitaal naar Darfur, waarbij NL afhankelijk is van de bescherming door de VN en AU. Tijdens deze missie is NL (tot op heden) het enige Europese land aldaar.

KapiteinRob

Citaat van: dudge op 12/04/2008 | 11:10 uur
Nederland is momenteel al actief met 11 missies in het buitenland,

Een beetje nuanceren is wel op z'n plaats, want je telt nu alles mee. Bij die door jou aangehaalde elf missies zitten ongetwijfeld missies met een miniem aantal militairen. Dus daarnaar wijzen en dan roepen dat je daarom geen manschappen meer beschikbaar hebt vind ik gepiep om niets.

Lex

#33
Voor het  interview in de Volkskrant, klik hier .

Ros


Om moe van te worden. Afghanistan stampen wij zo, zonder goed na te denken, naar toe maar Darfur is te moeilijk.

Ros

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft er een hard hoofd in om Nederlandse troepen naar de Sudanese regio Darfur te sturen.

Het kabinet loopt tegen tal van zaken aan die het lastig maken om mee te doen aan de gecombineerde missie van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties. Zijn vertrouwen erin is niet groter geworden de afgelopen tijd. 

Militair hospitaal

Dat zegt de bewindsman zaterdag in een interview in de Volkskrant. Het kabinet denkt al maanden na over het sturen van een militair hospitaal naar Darfur.

"Ik ben zeer gemotiveerd begonnen aan de discussie binnen het kabinet, ik mag wel zeggen: met compassie. De motivatie is niet verdwenen, maar wel gevolgd door frustratie. Het wordt nog een lastige afweging. Mijn vertrouwen in het avontuur is er niet groter op geworden", aldus Van Middelkoop.

Maxime Verhagen

Al eerder liet zijn collega Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zich kritisch uit over een Nederlandse deelname. Vooral de beveiliging is een heikel punt.

Nederland kreeg tot nu toe als enig westers land toestemming van Sudan om naar Darfur te komen.

Volgens Van Middelkoop betekent dit dat Nederland dan voor zijn eigen militaire bescherming moet zorgen, waardoor het aantal manschappen zal verdubbelen.

Sterke partners

Bovendien gaat Nederland bij militaire missies altijd uit van deelname van een of meer andere sterke partners, meestal westerse landen.

Troepen van de Afrikaanse Unie zijn al langer in Darfur actief maar zij zijn met enkele duizenden te zwak om goed op te kunnen treden in de gewelddadige regio.

Daar wordt de bevolking belaagd door milities van rebellen en van het leger.

Tsjaad

Nederland doet sinds kort wel mee aan de Europese missie in Tsjaad, met zestig mariniers (EUFOR). Ook vaart een Nederlandse fregat voor de kust van Somalië om VN-voedseltransporten te beschermen.

Hoewel dit op verzoek van de VN gebeurt, is er een bilaterale afspraak tussen Nederland en Somalië.

www.nu.nl

Dr_pepper


max


Maristo1958

Citaat van: Enforcer op 05/01/2008 | 16:18 uur
Ja, maar eerst worden de plannen gemaakt op basis van politiek ambitie niveau, en vervolgens mag Defensie op gaan lossen hoe ze dat kunnen gaan invullen. Of het nu daadwerkelijk wel of niet kan, maakt voor de politiek niet veel uit. Zij kunnen er goed mee voor de dag komen en verder mag het niks extra's kosten.
De spijker op zijn kop. En op het plein is realiteitszin ook al vaak ver te zoeken en wordt de "plannenmakers"(politiek) geen strobreed in de weg gelegd.

De kritische noot van de tweede kamer komt niet voort uit de kennis die men heeft van defensie maar meer uit het niet voldoende politiek (economische) rendement kunnen halen uit deze missie. :-X

max

'Terwijl die vragen onbeantwoord blijven, stoten we belangrijke wapensystemen als houwitsers en tanks af. Daardoor wordt het moeilijker te opereren in het hoogste geweldsspectrum, waarmee je rekening moet houden in elke vredesoperatie. Tegelijkertijd reserveren we enorme bedragen voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF. De logica is ver te zoeken'.

Deze man per direct CDS maken en de rest met FLO sturen. DIT is pas mannepraat  :)

BRAVO!

Lex

DEN HAAG - De Tweede Kamer discussieert de komende tijd over twee vredesmissies naar Afrika.
Als militair adviseur van de vorige VN-chef, Kofi Annan, vroeg generaal der mariniers Patrick Cammaert de Nederlandse regering jaren geleden om één hoge officier voor de vredesmacht in Congo. Hij kreeg nul op het rekest, 'zoals zo vaak'. Geef ze een vinger, dan willen de hele hand, zo verwoordt Cammaert de angst in Den Haag.
Er lijkt wel iets veranderd. De komende weken buigt de Tweede Kamer zich over twee vredesmissies in Afrika waaraan de regering wil deelnemen. Cammaert is uitgenodigd voor een hoorzitting dinsdag op het Binnenhof, over de inzet van enkele tientallen mariniers in Tsjaad. Wegens verblijf in het buitenland is hij verhinderd, maar de generaal buiten dienst wil wel kwijt dat hij de aarzelingen in de Kamer niet deelt.
De nieuwe EU-vredesmacht moet vluchtelingen en hulpverleners beschermen, zonder zich te mengen in de strijd tussen regeringstroepen en rebellen. Kamerleden twijfelen aan de onpartijdigheid van de Eufor-missie, omdat Frankrijk de meeste militairen levert. Onlangs hielp Frankrijk de Tsjadische regering stand houden tegen oprukkende rebellen.
Cammaert: 'Zeker, Frankrijk houdt de president in het zadel en heeft een eigen militaire basis in Tsjaad. Maar de missie staat onder EU-bevel, wordt geleid door een Ierse commandant, en zal volgens het mandaat regeringstroepen en rebellen met rust laten zolang zij niet de burgerbevolking aanvallen. Met duidelijke geweldsinstructies kan de vredesmacht adequaat opereren. Het argument van partijdigheid is nogal verwrongen. Als je iets niet wilt, kun je altijd wel redenen vinden om nee te zeggen.'
Naast de Nederlandse presentie in Tsjaad staat ook de inzet van een marineschip voor de kust van Somalië ter discussie. Het fregat moet voorkomen dat piraten VN-hulptransporten plunderen.
Een goede, zij het bescheiden missie, in de ogen van Cammaert. Hij vindt dat Nederland moet nadenken over een mogelijke, veel grotere maritieme operatie.
'De VN-Veiligheidsraad vindt dat de troepen van de Afrikaanse Unie (AU) in Somalië versterking moeten krijgen. Vooralsnog is daar weinig zicht op. Somalië, waar een burgeroorlog woedt, is een wespennest zonder peace to keep. Maar het conflict destabiliseert een groot deel van Afrika. Nederland, met de pretentie van een wereldwijd inzetbare krijgsmacht en bevordering van de internationale rechtsorde hoog in het vaandel, moet vooruit kijken. Wat willen we met onze krijgsmacht? We hebben amfibische schepen die geschikt zijn als tijdelijk mobiel VN-hoofdkwartier en als logistieke basis voor een toekomstige UN/AU-vredesmacht in Somalië. Daarover kun je nu al praten met de VN'.
Cammaert betreurt het dat de regering draalt met een besluit over een Afrikaanse missie in de Soedanese rampregio Darfur. 'Al in oktober kreeg Nederland van de AU het groene licht om een veldhospitaal te stationeren. Later ging de Soedanese regering ermee akkoord. Maar nu hoor je in Den Haag tegenargumenten als: we doen niet mee als enige westerse land, er zijn geen grote bondgenoten, wie zorgt er voor de veiligheid van onze mensen? Zo kun je wachten tot je een ons weegt. Een hospitaal is een geringe, maar nuttige en uitvoerbare bijdrage.
'VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon schreeuwt daarnaast om transportmiddelen. Ik zou zeggen: Nederland: stuur tien diepladers en een klein logistiek clubje, plus commando's ter beveiliging. Dat kan geen probleem zijn, tenzij Soedan dwarsligt.'
Cammaert heeft meegewerkt aan een nog te verschijnen rapport van het instituut Clingendael over de mogelijkheden van meer Nederlandse militaire activiteiten in Afrika. 'Een soort gereedschapskist waaruit de regering kan putten. Of niet, natuurlijk'.
In regeringskringen heet het dat de krijgsmacht met de Uruzgan-operatie en, als het allemaal doorgaat, drie nieuwe missies in Afrika 'aan de grens zit' – zowel qua mankracht als financieel. Cammaert: 'Als geld het probleem is, waarom komt de minister voor Ontwikkelingssamenwerking zijn collega van Defensie dan niet te hulp? Defensievoertuigen in Uruzgan rijden rond met hulpverleners en diplomaten. De regering hamert erop dat militaire inspanningen hand in hand gaan met ontwikkelingssamenwerking en diplomatie. Dat concept kun je ook toepassen in Afrika'.
De generaal b.d., die vorig jaar het bevel over tienduizenden blauwhelmen in Congo neerlegde, proeft in Nederland nog steeds de weerstand waarop hij als VN-topfunctionaris stuitte. 'We verschuilen ons achter gelegenheidsargumenten en worden daardoor ongeloofwaardig. De kern van het probleem is: we weten niet goed wat we willen. Wat zijn onze politieke ambities? Hoe past de krijgsmacht daarin? Wat vraagt de klant, ofwel de internationale gemeenschap?
'Terwijl die vragen onbeantwoord blijven, stoten we belangrijke wapensystemen als houwitsers en tanks af. Daardoor wordt het moeilijker te opereren in het hoogste geweldsspectrum, waarmee je rekening moet houden in elke vredesoperatie. Tegelijkertijd reserveren we enorme bedragen voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF. De logica is ver te zoeken'.

Volkskrant,
gepubliceerd op 17 maart 2008 07:37

Enforcer

Ach, als de film van Wilders uitkomt, wil Khartoum de NL Krijgsmacht ook niet meer.........

Lex

'Niet als enig westers land naar Darfoer'

DEN HAAG - Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) weigert akkoord te gaan met de uitzending van Nederlandse troepen naar Darfoer als andere westerse landen wegblijven. De bewindsman vindt het volstrekt onverantwoord om als enig westers land militairen in de Afrikaanse regio te stationeren.
"Als er geen andere westerse landen deelnemen of mogen deelnemen, vind ik deelname van Nederlandse militairen niet verantwoord en zal ik daar dus niet mee instemmen", aldus de minister stellig. Daarmee koerst hij af op een confrontatie met minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), die graag ziet dat ons land bijdraagt aan de gemengde missie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in de Soedanese regio.
Het regime in Khartoem wil tot dusverre, naast Afrikaanse eenheden, alleen Hollandse troepen toelaten. Dat groene licht werd gegeven tijdens een bezoek van Verhagen en Koenders aan het Afrikaanse land, vorige maand. Bijdragen van onder meer Scandinavische landen zijn afgewezen.
Nederland zou zo'n 70 militairen kunnen leveren, al dan niet voor een veldhospitaal. Verhagen noemt een goede bescherming van de troepen echter essentieel. "Als bijvoorbeeld Gambia daarvoor moet zorgen, zeg ik nee. Nederlandse troepen moeten niet nodeloos risico lopen. Dan nemen we niet deel."
Overigens stuurt ons land ook een marineschip naar Somalië en gaan er zestig mariniers naar een EU-missie in Tsjaad. Koenders was ook warm pleitbezorger van deze missies.
Verhagen wil niet zeggen of hij het eigenlijk welletjes vindt wat betreft de Nederlandse inspanningen in Afrika.

Telegraaf,
door onze parlementaire redactie
za 08 mrt 2008, 05:30

HermanB

We hebben niet de middelen, jammer maar helaas. Laat OSW maar wat extra miljoenen er tegenaan gooien.

KapiteinRob

Citaat van: Maxell op 05/01/2008 | 22:43 uur
Define 'geweten sussen'?

Kom op Maxell, ik mag toch aannemen dat je genoeg hersencellen in gebruik hebt om te begrijpen wat ik hiermee bedoel?

Apies


KapiteinRob

Ik kan de inzet van een FDS niet echt koppelen aan "politiek ambitie niveau", zeker niet als je de zogenaamde wensen uit de tweede kamer hoort om meer in Afrika te gaan doen. Dan is dat, met alle respect voor degenen die met een FDS op pad moeten, maar een zeer minieme bijdrage die ik categoriseer onder "geweten sussen"......

Enforcer

Ja, maar eerst worden de plannen gemaakt op basis van politiek ambitie niveau, en vervolgens mag Defensie op gaan lossen hoe ze dat kunnen gaan invullen. Of het nu daadwerkelijk wel of niet kan, maakt voor de politiek niet veel uit. Zij kunnen er goed mee voor de dag komen en verder mag het niks extra's kosten. Haal het maar uit de eigen begroting............. :-X

KapiteinRob

Tja, dat krijg je ervan als je niet nadenkt over hetgeen je aanbiedt. Als je een tekort aan medisch personeel hebt, moet je niet terwijl het in Nederland al "zozo" is gesteld met de hoeveelheid medisch personeel en we een serieuze operatie in Afghanistan doen nog meer een beroep op deze groep doen. Doe iets wat je hard kan maken, en liefst iets dat daadwerkelijk helpt ter plaatse. Een veldhospitaal sturen is weer geheel in de eerdere lijn van uitzendingen, relatief "makkelijk". Goed voor de PR maar effectief en massaal ten behoeve komend van de bevolking? Mwa....

Enforcer

Tja, en alle GNK-reservisten oproepen en verschepen kan ook nog. Alleen dan gaan de NL burgers het misschien ook nog een beetje merken.

KapiteinRob

Het resultaat zal ongetwijfeld zijn dat er in Nederland nog meer een beroep zal moeten worden gedaan op burgerartsen en dat de genezerikken vaker een pilletje mee zullen geven tegen de hoofdpijn omdat er geen dokter is. Daar is volgens mij laatst ook al nieuws over geweest en op het forum geplaatst.

Lex

VVD: 'Geen tekort medisch personeel door Darfur-missie'

De VVD wil de garantie van minister Eimert van Middelkoop van Defensie dat het straks optuigen en bemensen van een militair veldhospitaal in Darfur (Sudan), niet leidt tot een tekort aan hospikken en militaire artsen onder de Nederlandse ISAF-eenheden in Afghanistan.

ACOM-voorzitter Jan Kleian wees er de afgelopen maanden herhaaldelijk op, dat een 'flankerende' missie naar Darfur, onder meer zal leiden tot een tekort aan medisch personeel onder de Nederlandse ISAF-eenheden. De krijgsmacht moet namelijk nu al alle zeilen bijzetten om het benodigde contingent op de been te brengen.

Het liberale Kamerlid Arend Jan Boekestijn wil nu van de Defensieminister weten welke personele gevolgen de aanstaande uitzending van hospikken en artsen naar het Sudanese conflictgebied, heeft voor Afghanistan.

4 januari 2008
(Bron: De Telegraaf)

marc66

Kijk om je heen en, hoewel ik een hekel heb aan de media, de kranten staan er bol van.

Lex

Citaat van: marc66 op 05/08/2007 | 23:01 uur
Nederland heeft en geen militairen om naar Darfur te sturen EN, veel belangrijker, geen geld om zo'n operatie te bekostigen.
Wie zegt dat, kan je dat onderbouwen?




marc66

Wat een drukte. Nederland heeft en geen militairen om naar Darfur te sturen EN, veel belangrijker, geen geld om zo'n operatie te bekostigen. Geen materieel, personeel en geld maar toch wel willen (oh jee, wat is Nederland sociaal) en dus zullen er vast binnen nu en een half jaar ineens wederom enkele tanks, vliegtuigen en schepen verkocht gaan worden  >:( :'(

Enforcer

Een aparte tak binnen de VN slaat nergens op. De Afrikaanse Unie, en dus ook de aangewezen soldaten, zijn gewoon een tegenhanger van de EU, zonder voor Darfur aangewezen soldaten. Afrikanen kunnen beter de rotzooi op hun eigen continent bewaken, net zoals Europeanen dat in Europa doen (of ze het nu wel of niet goed doen is wat anders). Een stelletje Westerlingen wat de boel een beetje zou gaan bewerken lijkt mij niet goed voor Darfur. Die Afrikanen weten meestal beter hoe de verhoudingen liggen...en daar wil je je denk ik ook niet zo snel in mengen als Westers land. Je hebt toch je voorouders die de boel daar een beetje verziekt hebben, met name op het gebied van grenzen trekken met een lineaal op een stuk papier.

Ton de Zwart

Citaat van: ronjhe op 05/08/2007 | 14:53 uur
.....Al zie ik die liever omgevormd worden tot een Afrikaanse tak van de VN (maar goed da's weer een heel ander idee van me ;).......

Het eind is zoek als er binnen de VN weer aparte zuilen gevormd moeten gaan worden.  Waarom nu Afrikaanse landen apart?  Nieuwe apartheid?....

oud_zijde

ja nu ja als iedereen elke keer als er niet 100% kans van slagen roept 'wegblijven daar' dan heeft de VN op dit gebied idd weinig nut nee
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

Enforcer

Als ik Jan Pronk zo lees kan ik maar 1 ding concluderen: daar weg blijven, vergeefse moeite! En dan heeft de regering in Khartoum gelijk: Het is de schuld van een ongeloofelijk zwak VN. Na de Iraakse resoluties, de Koreaanse, de Iraanse: wat heeft die VN nog voor nut?! Afschaffen, want het kost meer dan het oplevert!

Mourning

Goh! Wie had DAT nou verwacht van de VN? Dit is echt "nieuws" ::). En zijn er nog echt mensen die denken dat de VN ooit slagvaardig zal optreden in een conflict als deze?  :-X

Leve de Internationale rechtsorde  ;D ;D ;D.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Lex


Ton de Zwart

Jan Pronk, oud-VN-gezant in Soedan, oordeelt hard over de nieuwste resolutie voor Darfur. ,,Het gaat heel lang duren eer die missie compleet is."

Een paar jaar probeerde oud-minster Jan Pronk als speciaal gezant van de Verenigde Naties in Soedan het tij te keren. Vergeefs: in het zuiden staat de wederopbouw nog in de kinderschoenen, in westelijk Darfur duurt de crisis onverminderd voort.

Pronk wijt de crisis in Darfur aan de orthodox-islamitische regering in Khartoem. ,,Die heeft geen enkele resolutie van de VN-Veiligheidsraad uitgevoerd. Alles, álles hebben zij aan hun laars gelapt." Anderzijds is hij bijzonder teleurgesteld over de Veiligheidsraad: ,,Die maakt zichzelf steeds zwakker. Je moet een land niet binnenvallen, maar er kan zoveel meer. Denk aan sancties."

De nieuwste VN-resolutie over Unamid, de hybride vredesmissie van VN en Afrikaanse Unie, kent op papier een ongekend groot aantal militairen (19.555) en agenten (3772), maar er staat geen enkele sanctie op niet uitvoeren van de plannen. ,,Terwijl ik nooit heb gemerkt dat dit regime vrede wil."

Pronk constateert dat het regime diplomatiek sterker staat dan ooit. ,,Voor het eerst heeft een land mogen meepraten over een resolutie over zichzelf, waardoor de tekst enorm verwaterd is. Volgens Khartoem is er vrede in Darfur, behalve op sommige plaatsen, maar dat is dan de schuld van de Verenigde Naties. Steeds weer kan Khartoem met die boodschap wegkomen."

Een groot probleem met deze resolutie, en dus de nieuwe Unamid-vredesmissie, vindt Pronk dat er met geen woord meer wordt gerept over het ontwapenen van de beruchte Janjaweed. ,,Alles is eruit! Als de vluchtelingen ooit naar huis willen, moet je eerst de milities verdrijven. Dat is een taak voor militairen. Ook daarover wordt niet gesproken."

Een volgende valkuil is de beperking dat Unamid geweld mag gebruiken, maar rekening moet houden met de verantwoordelijkheid van de Soedanese regering om haar eigen bevolking te beschermen. ,,Ze hebben hun burgers nog nooit beschermd, ze vallen ze juist aan", stelt Pronk. Hij waarschuwt dat de regering nu al aankondigt dat de missie alleen zichzelf mag beschermen.

Bron:  Trouw, van 040807


KapiteinRob

Citaat van: ANP op 03/08/2007 | 20:47 uur
Angelien Eijsink van de PvdA kan zich bij voorbeeld ook voorstellen dat Nederland inzet op het geven van trainingen voor Sudanese agenten.

Zeer nuttig; kan de Soedanese politie tenminste op gedegen wijze haar taak uitvoeren. Dus ook foutloos achter de struikjes liggen met de lasergun of parkeerbonnen uitschrijven voor foutgeparkeerde kamelen. Wat een slap geklets weer. Doe dan niets!

Citaat van: ANP op 03/08/2007 | 20:47 uur
en hoeveel geweld militairen bijvoorbeeld mogen gebruiken om de bevolking, hulpverleners en zichzelf te beschermen tegen aanvallen van de militia.

Gewoon datgeen wat nodig is. Die idioterie van regeltjes opstellen over wat te gebruiken in welke situatie. Ik geloof dat ze er in Uruzgan inmiddels ook wel achter zijn dat zoiets niet werkt. Althans, er wordt niet meer vreemd van opgekeken als er een Hellfire wordt afgeschoten op een Afghaans stuk tuig in een schuurtje. Dus dat gezemel over proportioneel geweld kan dan ook eindelijk eens achterwege blijven. Wat bomt het mij als er voor mij part een partij napalm o.i.d. op een kudde Sudanese moordenaars en verkrachters wordt gegooid?

oud_zijde

"We moeten geen Srebrenica II hebben"
"Dat hebben we eerder meegemaakt in Rwanda, dat wordt toekijken als het fout gaat"

ik weet niet hoe goed men in Den Haag geinformeerd is maar het stadium waar zij het over hebben is al heel lang geleden gepasseerd, het is nu nog enkel redden wat er nog te redden valt
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

Ton de Zwart

Misschien is dat wel een goede bijdrage, een veldhospitaal. Medische ondersteuning, en niet alleen voor de VN vredesmacht maar ook voor de bevolking die al zo lang door de hel gaat vanwege de terreur van de Janjaweet en dus vele gewonden, zieken en invaliden tellen.  Nederlandse gevechtstroepen ligt niet voor de hand, dat hebben de politieke partijen dit keer eens goed gezien. Afghanistan geeft een zware belasting inzake uitzendingsdruk, materieel en kosten. Hoewel ik altijd tegen Nederlandse betrokkenheid in de Afghanistanmissie ben geweest, vind ik dat men daar nu toch de beloofde tijd uit moet dienen en de gestelde taak zo goed mogelijk uit moet voeren, als is daar nooit echt een goed eind aan te breien. 

Maar wat voor nationaliteiten de VN troepen in Darfur straks ook zullen hebben, het zal ook dar een stevige klus worden.  Niet zozeer door dat stelletje gewapende bandieten, de Janjaweet, maar door het aantal naties wat er bij betrokken gaat worden. Hoe meer verschillende nationaliteiten, des te meer verwarring en langs elkaar heen werken op de loer liggen.
Vooral het onvermijdelijke deelnemen van een groot contingent van de Afrikaanse unie, belooft niet veel goeds.  Dat zijn veelal moslims.  Ik had niet het idee, dat die echt fanatiek op de Janjaweet zullen gaan jagen.....

Lex

#1
DEN HAAG - De Tweede Kamer vreest dat een te grote Nederlandse betrokkenheid bij een VN-vredesmacht in Darfur moeilijk te combineren is met de missie in Uruzgan.
Ook moet voorkomen worden dat Nederlandse militairen machteloos moeten toekijken als de bevolking door militia wordt aangevallen.

Srebrenica

"We moeten geen Srebrenica II hebben", zei CDA-Kamerlid Raymond Knops in een eerste reactie.
Net als coalitiegenoot PvdA vindt het CDA dat goed gekeken moet worden of Nederland zijn ambities in Darfur wel kan combineren met Afghanistan.
De missie in Uruzgan is "behoorlijk belastend voor Defensie", vindt Knops.

Beperkte bijdrage

De ChristenUnie is om die reden vooralsnog voor een beperkte Nederlandse bijdrage.
Angelien Eijsink van de PvdA kan zich bij voorbeeld ook voorstellen dat Nederland inzet op het geven van trainingen voor Sudanese agenten.
De Kamer wil echter het definitieve oordeel laten afhangen van het voorstel van het kabinet.
Verheugd
De ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) reageerden deze week verheugd op de resolutie van de Veiligheidsraad van de VN die een vredesmacht mogelijk maakt.
Zij onderzoeken momenteel of Nederland ook een bijdrage kan leveren, bijvoorbeeld met een militair hospitaal.

Vredesmacht

Ook de Kamer is blij dat een grotere vredesmacht in Darfur weer een stuk dichterbij is gekomen, maar steun voor een Nederlandse bijdrage is geen vanzelfsprekendheid.
De Kamer wil eerst duidelijk weten wat de resolutie inhoudt en hoeveel geweld militairen bijvoorbeeld mogen gebruiken om de bevolking, hulpverleners en zichzelf te beschermen tegen aanvallen van de militia.

Optreden

De ChristenUnie vindt dat er wel stevig tegen militia opgetreden moet worden als de bevolking en hulpverleners worden aangevallen. Het mag geen gecombineerde vredes- en waarnemingsmissie worden.
"Dat hebben we eerder meegemaakt in Rwanda, dat wordt toekijken als het fout gaat", stelt Joël Voordewind.

Sceptisch

Ook de SP en GroenLinks, die altijd vonden dat de internationale gemeenschap en ook Nederland meer moeten doen in Darfur, zijn sceptisch.
GroenLinks moet de resolutie nog goed bestuderen en zal dat vooral doen op de bevoegdheden van de VN-troepen.
De partij heeft altijd gepleit voor verdergaande bevoegdheden dan de VN-Veiligheidsraad toestond.

Uruzgan

De SP denkt dat Darfur er niet in zit, als Nederland niet uit Uruzgan weggaat. Net als GroenLinks is de SP altijd tegen de missie in Afghanistan geweest.
De Partij voor de Vrijheid (PVV) vindt het goed dat er een resolutie is. "Maar vooralsnog is de PVV niet overtuigd dat Nederland daar aan moet bijdragen", zegt fractievoorzitter Geert Wilders.

ANP | Uitgegeven: 3 augustus 2007 19:17