Tweede Kamer kritisch over Darfur-missie

Gestart door Lex, 03/08/2007 | 20:47 uur

max

'Terwijl die vragen onbeantwoord blijven, stoten we belangrijke wapensystemen als houwitsers en tanks af. Daardoor wordt het moeilijker te opereren in het hoogste geweldsspectrum, waarmee je rekening moet houden in elke vredesoperatie. Tegelijkertijd reserveren we enorme bedragen voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF. De logica is ver te zoeken'.

Deze man per direct CDS maken en de rest met FLO sturen. DIT is pas mannepraat  :)

BRAVO!

Lex

DEN HAAG - De Tweede Kamer discussieert de komende tijd over twee vredesmissies naar Afrika.
Als militair adviseur van de vorige VN-chef, Kofi Annan, vroeg generaal der mariniers Patrick Cammaert de Nederlandse regering jaren geleden om één hoge officier voor de vredesmacht in Congo. Hij kreeg nul op het rekest, 'zoals zo vaak'. Geef ze een vinger, dan willen de hele hand, zo verwoordt Cammaert de angst in Den Haag.
Er lijkt wel iets veranderd. De komende weken buigt de Tweede Kamer zich over twee vredesmissies in Afrika waaraan de regering wil deelnemen. Cammaert is uitgenodigd voor een hoorzitting dinsdag op het Binnenhof, over de inzet van enkele tientallen mariniers in Tsjaad. Wegens verblijf in het buitenland is hij verhinderd, maar de generaal buiten dienst wil wel kwijt dat hij de aarzelingen in de Kamer niet deelt.
De nieuwe EU-vredesmacht moet vluchtelingen en hulpverleners beschermen, zonder zich te mengen in de strijd tussen regeringstroepen en rebellen. Kamerleden twijfelen aan de onpartijdigheid van de Eufor-missie, omdat Frankrijk de meeste militairen levert. Onlangs hielp Frankrijk de Tsjadische regering stand houden tegen oprukkende rebellen.
Cammaert: 'Zeker, Frankrijk houdt de president in het zadel en heeft een eigen militaire basis in Tsjaad. Maar de missie staat onder EU-bevel, wordt geleid door een Ierse commandant, en zal volgens het mandaat regeringstroepen en rebellen met rust laten zolang zij niet de burgerbevolking aanvallen. Met duidelijke geweldsinstructies kan de vredesmacht adequaat opereren. Het argument van partijdigheid is nogal verwrongen. Als je iets niet wilt, kun je altijd wel redenen vinden om nee te zeggen.'
Naast de Nederlandse presentie in Tsjaad staat ook de inzet van een marineschip voor de kust van Somalië ter discussie. Het fregat moet voorkomen dat piraten VN-hulptransporten plunderen.
Een goede, zij het bescheiden missie, in de ogen van Cammaert. Hij vindt dat Nederland moet nadenken over een mogelijke, veel grotere maritieme operatie.
'De VN-Veiligheidsraad vindt dat de troepen van de Afrikaanse Unie (AU) in Somalië versterking moeten krijgen. Vooralsnog is daar weinig zicht op. Somalië, waar een burgeroorlog woedt, is een wespennest zonder peace to keep. Maar het conflict destabiliseert een groot deel van Afrika. Nederland, met de pretentie van een wereldwijd inzetbare krijgsmacht en bevordering van de internationale rechtsorde hoog in het vaandel, moet vooruit kijken. Wat willen we met onze krijgsmacht? We hebben amfibische schepen die geschikt zijn als tijdelijk mobiel VN-hoofdkwartier en als logistieke basis voor een toekomstige UN/AU-vredesmacht in Somalië. Daarover kun je nu al praten met de VN'.
Cammaert betreurt het dat de regering draalt met een besluit over een Afrikaanse missie in de Soedanese rampregio Darfur. 'Al in oktober kreeg Nederland van de AU het groene licht om een veldhospitaal te stationeren. Later ging de Soedanese regering ermee akkoord. Maar nu hoor je in Den Haag tegenargumenten als: we doen niet mee als enige westerse land, er zijn geen grote bondgenoten, wie zorgt er voor de veiligheid van onze mensen? Zo kun je wachten tot je een ons weegt. Een hospitaal is een geringe, maar nuttige en uitvoerbare bijdrage.
'VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon schreeuwt daarnaast om transportmiddelen. Ik zou zeggen: Nederland: stuur tien diepladers en een klein logistiek clubje, plus commando's ter beveiliging. Dat kan geen probleem zijn, tenzij Soedan dwarsligt.'
Cammaert heeft meegewerkt aan een nog te verschijnen rapport van het instituut Clingendael over de mogelijkheden van meer Nederlandse militaire activiteiten in Afrika. 'Een soort gereedschapskist waaruit de regering kan putten. Of niet, natuurlijk'.
In regeringskringen heet het dat de krijgsmacht met de Uruzgan-operatie en, als het allemaal doorgaat, drie nieuwe missies in Afrika 'aan de grens zit' – zowel qua mankracht als financieel. Cammaert: 'Als geld het probleem is, waarom komt de minister voor Ontwikkelingssamenwerking zijn collega van Defensie dan niet te hulp? Defensievoertuigen in Uruzgan rijden rond met hulpverleners en diplomaten. De regering hamert erop dat militaire inspanningen hand in hand gaan met ontwikkelingssamenwerking en diplomatie. Dat concept kun je ook toepassen in Afrika'.
De generaal b.d., die vorig jaar het bevel over tienduizenden blauwhelmen in Congo neerlegde, proeft in Nederland nog steeds de weerstand waarop hij als VN-topfunctionaris stuitte. 'We verschuilen ons achter gelegenheidsargumenten en worden daardoor ongeloofwaardig. De kern van het probleem is: we weten niet goed wat we willen. Wat zijn onze politieke ambities? Hoe past de krijgsmacht daarin? Wat vraagt de klant, ofwel de internationale gemeenschap?
'Terwijl die vragen onbeantwoord blijven, stoten we belangrijke wapensystemen als houwitsers en tanks af. Daardoor wordt het moeilijker te opereren in het hoogste geweldsspectrum, waarmee je rekening moet houden in elke vredesoperatie. Tegelijkertijd reserveren we enorme bedragen voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF. De logica is ver te zoeken'.

Volkskrant,
gepubliceerd op 17 maart 2008 07:37

Enforcer

Ach, als de film van Wilders uitkomt, wil Khartoum de NL Krijgsmacht ook niet meer.........

Lex

'Niet als enig westers land naar Darfoer'

DEN HAAG - Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) weigert akkoord te gaan met de uitzending van Nederlandse troepen naar Darfoer als andere westerse landen wegblijven. De bewindsman vindt het volstrekt onverantwoord om als enig westers land militairen in de Afrikaanse regio te stationeren.
"Als er geen andere westerse landen deelnemen of mogen deelnemen, vind ik deelname van Nederlandse militairen niet verantwoord en zal ik daar dus niet mee instemmen", aldus de minister stellig. Daarmee koerst hij af op een confrontatie met minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), die graag ziet dat ons land bijdraagt aan de gemengde missie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in de Soedanese regio.
Het regime in Khartoem wil tot dusverre, naast Afrikaanse eenheden, alleen Hollandse troepen toelaten. Dat groene licht werd gegeven tijdens een bezoek van Verhagen en Koenders aan het Afrikaanse land, vorige maand. Bijdragen van onder meer Scandinavische landen zijn afgewezen.
Nederland zou zo'n 70 militairen kunnen leveren, al dan niet voor een veldhospitaal. Verhagen noemt een goede bescherming van de troepen echter essentieel. "Als bijvoorbeeld Gambia daarvoor moet zorgen, zeg ik nee. Nederlandse troepen moeten niet nodeloos risico lopen. Dan nemen we niet deel."
Overigens stuurt ons land ook een marineschip naar Somalië en gaan er zestig mariniers naar een EU-missie in Tsjaad. Koenders was ook warm pleitbezorger van deze missies.
Verhagen wil niet zeggen of hij het eigenlijk welletjes vindt wat betreft de Nederlandse inspanningen in Afrika.

Telegraaf,
door onze parlementaire redactie
za 08 mrt 2008, 05:30

HermanB

We hebben niet de middelen, jammer maar helaas. Laat OSW maar wat extra miljoenen er tegenaan gooien.

KapiteinRob

Citaat van: Maxell op 05/01/2008 | 22:43 uur
Define 'geweten sussen'?

Kom op Maxell, ik mag toch aannemen dat je genoeg hersencellen in gebruik hebt om te begrijpen wat ik hiermee bedoel?

Apies


KapiteinRob

Ik kan de inzet van een FDS niet echt koppelen aan "politiek ambitie niveau", zeker niet als je de zogenaamde wensen uit de tweede kamer hoort om meer in Afrika te gaan doen. Dan is dat, met alle respect voor degenen die met een FDS op pad moeten, maar een zeer minieme bijdrage die ik categoriseer onder "geweten sussen"......

Enforcer

Ja, maar eerst worden de plannen gemaakt op basis van politiek ambitie niveau, en vervolgens mag Defensie op gaan lossen hoe ze dat kunnen gaan invullen. Of het nu daadwerkelijk wel of niet kan, maakt voor de politiek niet veel uit. Zij kunnen er goed mee voor de dag komen en verder mag het niks extra's kosten. Haal het maar uit de eigen begroting............. :-X

KapiteinRob

Tja, dat krijg je ervan als je niet nadenkt over hetgeen je aanbiedt. Als je een tekort aan medisch personeel hebt, moet je niet terwijl het in Nederland al "zozo" is gesteld met de hoeveelheid medisch personeel en we een serieuze operatie in Afghanistan doen nog meer een beroep op deze groep doen. Doe iets wat je hard kan maken, en liefst iets dat daadwerkelijk helpt ter plaatse. Een veldhospitaal sturen is weer geheel in de eerdere lijn van uitzendingen, relatief "makkelijk". Goed voor de PR maar effectief en massaal ten behoeve komend van de bevolking? Mwa....

Enforcer

Tja, en alle GNK-reservisten oproepen en verschepen kan ook nog. Alleen dan gaan de NL burgers het misschien ook nog een beetje merken.

KapiteinRob

Het resultaat zal ongetwijfeld zijn dat er in Nederland nog meer een beroep zal moeten worden gedaan op burgerartsen en dat de genezerikken vaker een pilletje mee zullen geven tegen de hoofdpijn omdat er geen dokter is. Daar is volgens mij laatst ook al nieuws over geweest en op het forum geplaatst.

Lex

VVD: 'Geen tekort medisch personeel door Darfur-missie'

De VVD wil de garantie van minister Eimert van Middelkoop van Defensie dat het straks optuigen en bemensen van een militair veldhospitaal in Darfur (Sudan), niet leidt tot een tekort aan hospikken en militaire artsen onder de Nederlandse ISAF-eenheden in Afghanistan.

ACOM-voorzitter Jan Kleian wees er de afgelopen maanden herhaaldelijk op, dat een 'flankerende' missie naar Darfur, onder meer zal leiden tot een tekort aan medisch personeel onder de Nederlandse ISAF-eenheden. De krijgsmacht moet namelijk nu al alle zeilen bijzetten om het benodigde contingent op de been te brengen.

Het liberale Kamerlid Arend Jan Boekestijn wil nu van de Defensieminister weten welke personele gevolgen de aanstaande uitzending van hospikken en artsen naar het Sudanese conflictgebied, heeft voor Afghanistan.

4 januari 2008
(Bron: De Telegraaf)

marc66

Kijk om je heen en, hoewel ik een hekel heb aan de media, de kranten staan er bol van.

Lex

Citaat van: marc66 op 05/08/2007 | 23:01 uur
Nederland heeft en geen militairen om naar Darfur te sturen EN, veel belangrijker, geen geld om zo'n operatie te bekostigen.
Wie zegt dat, kan je dat onderbouwen?