Alle militairen krijgen conditietest

Gestart door boekje_pienter, 08/12/2007 | 23:07 uur

Ton de Zwart

Citaat van: Ros op 04/02/2014 | 11:38 uur
Goedkope, aanvullende, manier om van mensen af te komen.

Dat zit er zeker achter.  Maar vergeet ook niet het aan de weg timmeren van hen die sport als dienstvak hebben.  Het lijkt mij sterk dat er sportinstructeurs ontslagen worden.

Ros

Goedkope, aanvullende, manier om van mensen af te komen.

Lex

Meer instructeurs en faciliteiten nodig!   

De VBM vindt dat de reorganisatie van de defensie-sportorganisaties te ver is doorgeschoten. Zeker nu blijkt dat nog altijd duizenden militairen niet toekomen aan het afleggen van de conditieproef. Dat zegt VBM-voorzitter Jean Debie in het AD van 4 februari. Ook BNR-radio besteedt aandacht aan de kwestie.

Volgens cijfers van Defensie kwamen in 2013 bijna 7000 militairen niet opdagen voor het afleggen van de test. Dat is zo'n 19%, iets minder dan 1 op de 5, van het aantal opgeroepen militairen. In 2012 was het nog erger, toen kwam 1 op de 3 militairen niet aan de verplichte sit-ups, opdrukken en coopertest toe.
Defensie heeft de cijfers intussen wel aan de pers verstrekt, maar nog niet aan de bonden. Bonden en Defensie zijn het niet eens over de vraag of het voor militairen verplicht is om aan de conditieproef te voldoen.

Meer instructeurs en faciliteiten!

De bonden verwijzen naar de grote bezuinigingen op de sportorganisaties. Op veel locaties, met name de staven en op het departement, zijn weinig of geen sportvoorzieningen. Elders – bij de operationele en uit te zenden eenheden, is het nauwelijks mogelijk om in de vrije tijd de conditie zo nodig bij te werken.
De bonden pleiten daarom voor voldoende instructeurs en faciliteiten op alle defensielocaties. Dan kunnen leidinggevenden de medewerkers verplichten om de conditie op peil te houden. Ook kunnen ze dan zelf makkelijker het goede voorbeeld geven, aldus Debie op BNR-radio.

VBM, 4 februari 2014

A.J.

Gaan we weer...

Als defensie zich nou eens net zo druk maakt over de wul, cao, rechtspositie, loopbaan etc. dan praten we wel weer eens verder. Ik begin een beetje moe van dit soort eenzijdig beleid te worden.

Lex

Soldaten slaan sporttest over

Bijna zevenduizend militairen zijn afgelopen jaar niet komen opdagen bij de verplichte sporttest. Ook blijken zo'n 1400 soldaten zo'n slechte basisconditie te hebben, dat ze eenvoudige oefeningen niet haalden binnen de gestelde tijd.


Niet alleen 1388 militairen die zakten voor de basisconditietest van defensie, maar ook bijna 7000 militairen die vorig jaar niet kwamen opdagen kunnen niet worden ingezet voor een militaire missie. Er waren 35.747 militairen opgeroepen voor de test.

Defensie wil nu met de bonden in overleg om consequenties te verbinden aan het niet halen van de test. 'Het is in het belang van iedere militair dat hij de test haalt,' zegt een woordvoerder van Defensie.

Verplicht
De Defensie Conditie Proef is sinds 2009 verplicht voor elke soldaat om zeker te zijn dat de fitheid in orde is. De test bestaat voor een man tot 30 jaar uit twintig keer opdrukken, dertig buikoefeningen en 2,4 kilometer hardlopen binnen 12 minuten.

Defensie wil met de bonden overleggen hoe ze de sporttest 'beter kunnen afdwingen'. Of dat ook personele gevolgen krijgt, is onduidelijk. Eerst wordt bekeken wat de investeringen in sportfaciliteiten en instructeurs hebben opgeleverd.

4-2-14 - 07:56  bron: Algemeen Dagblad   

onderofficier

Citaat van: Ros op 14/02/2013 | 12:42 uur
Voorlopig is weer een stuk gereedschap opgetuigd om van overtollige mensen af te komen.

19.000 militairen weg incl 52 "hoogste militiaren"     tuurlijk.........   :devil:
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Ros

Citaat van:  De Gelderlander op 13/02/2013 | 21:20 uur
Defensie laten weten dat zij 'personele consequenties' wil verbinden aan het niet halen van de test, maar de voorzitters van de twee grootste militaire vakbonden (de VBM en de AFMP) laten weten dat zij daar niet aan mee willen werken.

Defensie zal diep onder de indruk zijn van deze pittige reactie van de bonden  :devil:

Voorlopig is weer een stuk gereedschap opgetuigd om van overtollige mensen af te komen.

Lex

Conditietesten Defensie onder vuur

DEN HAAG - Militaire vakbonden en Tweede Kamerleden reageren kritisch op het nieuws dat veel militairen zich niet houden aan de plicht om jaarlijks de Defensie Conditieproef af te leggen.


19.000 van de in totaal 43.000 militairen haalden de test vorig jaar niet, doordat ze niet fit genoeg waren of niet meededen, zo berichtte het Algemeen Dagblad woensdagmorgen. De test bestaat uit push-ups, sit-ups en een 12-minutenloop.

Defensie laten weten dat zij 'personele consequenties' wil verbinden aan het niet halen van de test, maar de voorzitters van de twee grootste militaire vakbonden (de VBM en de AFMP) laten weten dat zij daar niet aan mee willen werken. ,,Defensie kennende gaan ze daar namelijk niet genuanceerd mee om'', zo zegt VBM-voorzitter Jean Debie, die ervoor wil waken dat het niet halen van de test tot ontslag zal leiden. ,,Commandanten moeten eerst maar eens het goede voorbeeld geven.''

Volgens de vice-voorzitter van de AFMP, René Schilperoort, is overigens onduidelijk hoe groot het probleem eigenlijk is. ,,Het registratiesysteem dat bijhoudt wie de test gedaan heeft, functioneert namelijk helemaal niet goed. Maar waar ik mij vooral zorgen over maak, zijn de bezuinigingen. Die hebben namelijk grote gevolgen voor sportfaciliteiten en dus ook voor de fitheid van het Defensiepersoneel.''

Tweede Kamerlid Wassila Hachchi (D66) gaat de minister morgen vragen stellen over de conditietesten, tijdens de vergadering van de Kamercommissie voor Defensie.

de Gelderlander,
3 februari, 15:55

onderofficier

Van de 82 "hoogste militiaren" halen / doen 52 de test niet.....   

Generaal van Middelkoop trouwens ook niet....  deze heeft wel een langlopende blessure....   gelijjke monniken, gelijke kappen.....want er zijn regels als men een langlopende blessure heeft: iets van 2 jaar training bij de fysio/sport dan moet de proef hebben afgelegt....maar ook het onderdeel moet ruimte geven voor deze trainingen.  Daar wordt de hand door het onderdeel ook mee gelicht....    En dan kan je het toch niet bij de militair zelf leggen?

Daarnaast wordt er behoorlijk gekort op de sportinstructeurs.  Slechte zaak.

Ik merk in mijn functie ook: druk? Dan wordt de sport geschapt.   

Voorheen was de regel: 4 uur sport per week, dit al reeds terug gedraaid naar 2 uur sport per week.   
Om de conditie bij te houden heb je 2 tot 3 trainen per week nodig a 1,5 uur...... (gemiddeld) 
Maar ja typisch defensie: je wordt voor bijna alles zelf verantwoordelijk gehouden... lekker makkelijk.

Vraag me af wat de bonden hiervan vinden. 
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Lex

Duizenden militairen niet fit genoeg voor missie

Een derde komt niet eens opdagen voor verplichte sporttest

Duizenden Nederlandse militairen zijn niet fit genoeg om op missie te kunnen. Ze zakken voor een eenvoudige sporttest of leggen die om allerlei redenen niet af. De test is sinds 2009 verplicht voor elke soldaat. Zonder deze vereiste basisconditie kunnen militairen niet worden uitgezonden.
Daarmee opent het AD vandaag. Met de jaarlijks terugkerende Defensie Conditieproef (DCP) wil het leger militairen dwingen hun fitheid op peil te houden. Vorig jaar zakten 3300 militairen voor het eenvoudige sportexamen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Defensie. Nog eens 15.500 soldaten van de in totaal 43.000 militairen kwamen niet eens opdagen, waren ziek of hadden een blessure. Ze mogen daardoor niet op missie.

Opvallend is dat ook het gros van de generaals de test niet haalde of er niet aan deelnam. Van de 82 hoogste militairen hebben er slechts dertig de vereiste basisconditie. Vakbonden noemen de bedroevende cijfers van het leger zorgelijk. 'We hebben er alle belang bij dat onze mensen in een goede conditie blijven,' zegt de onlangs afgetreden AFMP-voorzitter Wim van Burg.

Volgens generaal Tom Middendorp is het voor veel militairen nog wennen dat ze elk jaar de conditieproef verplicht moeten afleggen, maar betekent het niet dat de 19.000 militairen die de test niet haalden of deden, onvoldoende fit zijn. 'Daar hoeft niemand aan te twijfelen. Bij de meeste operationele eenheden zijn sport en fysieke activiteiten onderdeel van het wekelijkse programma.'

Sporttest
Hans Couzy, tegenwoordig luitenant-generaal buiten dienst, bedacht de sporttest 20 jaar geleden voor de Landmacht. De test bestaat uit twintig keer opdrukken, 25 sit-ups en 2250 meter hardlopen. Een dergelijke conditietest is voor buitenlandse legermachten al veel langer gebruikelijk en bovendien vaak zwaarder. De Nederlandse test zou voor iedere gezonde militair makkelijk te doen moeten zijn, maar in de praktijk blijkt een groot deel het er belabberd van af te brengen.

Volgens generaal Tom Middendorp is meer aandacht voor het afleggen van de proef wel noodzakelijk. Defensie hoopt binnenkort personele consequenties te verbinden aan het niet halen van de test. Dat moet echter gebeuren in overleg met de militaire vakbonden en die hebben onlangs juist elk contact opgeschort in verband met een loongeschil.

Algemeen Dagblad
13-2-13 - 06:18

mikemans

Citaat van: Laurens op 29/08/2009 | 23:23 uur
Als het allemaal klopt, doe dan eens ff doormailen naar CDS

De CDS kan prima rekenen, die hoef ik niet te helpen. De CDS wil ook graag gratis geld en wil dus graag dat alleen maar doen lijken alsof je veel capaciteit kunt leveren voldoende is.
CDS is een politieke functie.  ;)

Slaap gerust Nederland we hebben een Defensiemacht van wel 70000 trotse en loyale mannen en vrouwen is nog steeds te tekst welke de Staatssecretaris van defensie op TV en (nog genanter) in de tweede kamer bezigt. Een Staatsecretaris welke niet eens weet of wil zeggen hoeveel militairen hij nu werkelijk nog maar heeft. pffft!

Laurens

Als het allemaal klopt, doe dan eens ff doormailen naar CDS

mikemans

Waarschijnlijk om te rechtvaardigen dat je in een tijd waarin je:

a. 7000 vacatures hebt op een bestand van 45000 funcites.
b. In een crisis zit waarin je GEEN geld hebt voor de volgense CAO

Toch de gelegenheid wil geven om:

2/40 = 1/20 = 5% van de volledige personeelscapaciteit wilt vrijmaken om met belastingeld lekker te gaan ontspannen. Het gaat dan overigens om 175 miljoen op een loonsom van 3.5 milijard.

Voor de 2/3 aan ondersteunende functies is dot voor het behalen van de sporttest gewoon weggegooid geld want:

a. 99% zal het met gemak halen en hoeven dus niet 2 uur in de week extra van de baas te sporten.
b. 100% van deze ondersteunenden zullen niet in een situatie geraken waarbij ze zo'n conditie zullen aanspreken.

Voor die 1/3 operationeel geplaatsten is het weggeooid geld want:

a. door de aard van hun functie hebben zij een conditie welke de test ver overstijgt
b. zij trainen 100% van de tijd die de baas betaald.

Als we nu in een luxe positie zouden verkeren dan zou het niet zo veel uitmaken maar:

7000 vacatures is 15,6% van de militaire capaciteit.
adv + flex, wat de meeste militairen hebben komt op 4 uur per week. dat is 10% van de totale militaire capaciteit.
VVHO Uitzendingen zijn tegenwoordig secundaire plaatsingen, dat betekend dat elke uitgezondene een vacature in de normale bedrijfsvoering trekt. (een truukje van de politiek om te laten lijken alsof je iets voor niets kunt krijgen) +/- 2500 mensen permanent = 5.6%
Opleidinge anders dan de initiele betekenen tegenwoordig ook een vacature op de werkplek = 0,8%
En dan nu de betaalde sport 5%

In totaal missen we dus 37% aan effectieve doelgerichte arbeid. Dat zijn 16650 vte'en die niet worden ingezet waarvoor ze eigenlijk ingeboekt zijn of gewoonweg helemaal ontbreken.

Het lijkt me dat we ons beter op het werk kunnen gaan concentreren dan op zinloze sporttestjes.

devos

#149
Citaat van: Enforcer op 29/08/2009 | 21:20 uur
Misschien heeft men de conditietest gebasseerd op het allerlaagste niveau en worden er geen hogere eisen gesteld aan de hogere niveau's?!
klopt maar waarom dan dit geneuzel, waarschijnlijk voor een soort stoer (hollywood) gevoel ??.

Enforcer

Citaat van: Kapitein Rob op 29/08/2009 | 21:12 uur
Citaat van: Enforcer op 29/08/2009 | 21:09 uur
Ik doelde enerzijds op de initiële keuringsniveau's en anderzijds op de door jou aangegeven verschillenin eisen qua leeftijd.

Inderdaad, laten ze daar eens wat van vinden. Want waarom bij het DWS keuren in 4 clusters en vervolgens de jaarlijkse conditietest maar op 1 niveau hanteren?  ???

Misschien heeft men de conditietest gebasseerd op het allerlaagste niveau en worden er geen hogere eisen gesteld aan de hogere niveau's?!