Woest over prijsverhogingen!

Gestart door -Peter-, 17/04/2008 | 18:19 uur

Enforcer

Geweldig toch?! Over een tijdje kunnen ze Paresto gaan sluiten en dan hebben ze weer een bezuiniging "succesvol" uitgevoerd.

Dr_pepper

CitaatDefensie meent echter dat de prijzen, in vergelijking met andere kantines, in orde zijn.

ongelooflijk dat ze naar alle deze signalen, lege kantines, stijgendere verkopen in lokale snackbars en supermarkten en diverse signalen van kritiek van o.a. de vakbond en FNVO toch nog vastblijven houden aan hun standpunt.

Lex

Liever fles soldaat maken in kroeg

DEN HAAG - Nu soldaten massaal de kazernes ontvluchten vanwege de sterk gestegen kantineprijzen, liggen grote ordeproblemen buiten de militaire complexen op de loer.
Hiervoor waarschuwt de Federatie van Nederlandse Officieren (FNVO) na signalen van haar leidinggevende leden. "Omdat velen hun natje en droogje buiten de poort halen, geven commandanten aan dat ze het zicht op hun personeel kwijtraken", zo luidt de bond de noodklok over de buiten de kazernes recreërende manschappen. De na veel militair wangedrag ingestelde commissie-Staal adviseerde anderhalf jaar geleden juist het kazerneleven te verlevendigen. Dit om te voorkomen dat manschappen de straat opgaan uit verveling en daar problemen veroorzaken. De nieuwe, soms met zestig procent gestegen prijzen van de krijgsmachtcateraar Paresto werken volgens de militaire bonden averechts. "Als ze voor slechts een paar centen meer een drankje kunnen krijgen in een gewone kroeg, kiezen ze daarvoor. Met alle risico's van dien."
Volgens de officierenbond blijven de defensierestaurants leeg en stijgt de verkoop van magnetronmaaltijden in de supermarkten rond de kazernes enorm. Volgens andere bonden doen ook de snackbars rond de militaire complexen goede zaken.
Defensie meent echter dat de prijzen, in vergelijking met andere kantines, in orde zijn.

door door Roy Klopper
Telegraaf, zo 20 jul 2008, 09:20

boekje_pienter

In het artikel 'Eens generaal-majoor, nu cateraar' in de Volkskrant (d.d. 10 mei jl.) wordt onder andere de tweede carrière van de generaal-majoor van het Korps Mariniers, Egbert Klop, genoemd. Hij is tegenwoordig "personeelsdirecteur bij de beursgenoteerde cateraar Sodexho", directeur Personeel & Organisatie (P&O) dus.

Aangezien Sodexo in Nederland actief is op 1.350 locaties en dagelijks met meer dan 6.600 medewerkers zorgt voor meer dan 350.000 gasten, zou een vervanging van Paresto voor Sodexho misschien een geste zijn  ;). Blijft het alsnog in de familie van (oud-) Defensiemedewerkers...  :angel:

Het artikel is te lezen via http://www.volkskrant.nl/binnenland/article535396.ece/Eens_generaal-majoor,_nu_cateraar

maristo1958

Citaat van: mikemans op 07/06/2008 | 10:46 uur
Maar als er zoveel negatiefs gebeurd en als dat zelfs door ons wordt gezien dan zou de top dat toch zeker ook moeten zien?

Zien doen ze het, naar mijn mening, wel maar ervaart men het ook?

Hoe vaak moeten zijn hun eten betalen? Het is al weer enige tijd geleden dat ik een generaal in de rij heb zien staan met een chipkaart. Trouwens toen kon je nog met munten betalen ;)
Zeg niet wat je doet. Doe wat je zegt.

mikemans

Maar als er zoveel negatiefs gebeurd en als dat zelfs door ons wordt gezien dan zou de top dat toch zeker ook moeten zien? Zelfs een naïef kind kan toch tot deze conclusies komen? En als die top deze overduidelijke dingen kan zien maar er niets aan doet, als ze zelfs nog verder die voor het personeel negatieve kant op gaat met allerlei maatregelen, dan is er toch nog maar een conclusie mogelijk? Er gebeurd precies wat de top wil en alle maatregelen pakken precies zo uit als de top wil. En bovenal ze hebben precies het effect op het personeel dat de top wil.  ;)

maristo1958

Citaat van: mikemans op 07/06/2008 | 10:13 uurTen tweede vormt het bedrijfsrestaurant een van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Als de prijzen lager zijn dan normaal (zou moeten kunnen met de subsidie) dan is dat een positieve factor. Maar als de prijzen stijgen, zelfs tot boven normaal niveau dan betekend dat een uitholling van de arbeidsvoorwaarden en dat is iets waar defensie tegenwoordig om bekent staat. In woord zegt defensie dat ze de arbeidsvoorwaarden versterkt maar in daad is er de afgelopen 15 jaar slechts geplukt.

Hier kan ik mij wel in vinden :)

In mijn optiek spreekt ook hieruit dat er geen centrale regie is. De ene generaal is verantwoordelijk voor het personeelsbeleid de ander voor de logistiek enzovoort en allemaal willen ze hun doelen halen waardoor er ten telke male conflicten ontstaan op de werkvloer.

Nu nog even een commissie erbij en een generaal en dan komt het weer goed ::)
Zeg niet wat je doet. Doe wat je zegt.

mikemans

Sterker nog, men betaald voor wat men het waard vindt, anders koopt men het niet  ::) Maar dat is niet de essentie van de zaak.

De negativiteit werkt aan twee kanten:

Met behulp van paresto wordt op dit moment geld weggepompt, immers er gaat meer geld in (subsidie á 73 miljoen per jaar en wat de klant betaald) dan dat het geheel kost (inkoop, personeel, faciliteiten). Waar het geld blijft weet niemand. Een van de wegen om het geld de organisatie te doen verlaten is door aan de leveranciers van personeel, distributie of victualiën aanzienlijke, oneigenlijke marges te betalen. Er is dan sprake van fraude met belastingeld en úw geld.

Ten tweede vormt het bedrijfsrestaurant een van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Als de prijzen lager zijn dan normaal (zou moeten kunnen met de subsidie) dan is dat een positieve factor. Maar als de prijzen stijgen, zelfs tot boven normaal niveau dan betekend dat een uitholling van de arbeidsvoorwaarden en dat is iets waar defensie tegenwoordig om bekent staat. In woord zegt defensie dat ze de arbeidsvoorwaarden versterkt maar in daad is er de afgelopen 15 jaar slechts geplukt.

De meest directe vorm is zoals nu de subsidie aan het bedrijfsrestaurant korten. Dat geld wordt rechtstreeks uit de portemonai van de werknemer gehaald en is dus in feite een loonsverlaging, de zoveelste in de rij van het 5 tot 10 jaar ophogen van de flo leeftijd ( 5 tot 10 jaarsalarissen afgepakt), het verwijderen van het gezin uit de szvk en ga zo maar door.

In daad jaagt defensie het personeel weg maar in woord heeft defensie het over werving en behoud.

sgt Rob

Je betaalt niet voor wat het waard is, maar voor wat men er voor wil geven....


mikemans

Zomaar nog wat mijmeringen:

1800 man voor 150 locaties = 12 man per locatie. Maar alle locaties zijn appart genoemd, anders kom je nooit aan 150. Sommige van die locaties zijn dus het verblijf á 1 man of een toko á 1 man. We zouden eens moeten onderzoeken hoeveel defensielocaties er zijn met een paresto aanwezigheid.

1800 man met een jaarsalaris van 30000 euro kosten tezamen 54 miljoen aan loonkosten. Dan is er nog 19 miljoen over. Kanttekening is hierbij dat de meeste parestomedewerkers schaal 3 verdienen en ook al niet voltijd in dienst zijn, de loonkosten zijn dus nog veel lager.

Als je er van uit gaat dat alle gebouwen van defensie zijn en dat de klant voor de meeste producten 2 tot 3 keer de normale inkoopsprijs betaald die bijvoorbeeld een supermarkt voor haar producten betaald kun je alleen maar concluderen dat ergens iemand of diverse iemanden in de keten belachelijk rijk aan het worden zijn van het geld dat u en ik in het bedrijfsrestaurant betalen.

paul1011

Citaat van: mikemans op 06/06/2008 | 23:49 uur
Citaat van: paul1011 op 06/06/2008 | 23:46 uur
Wil je weten waarom het zo duur is? De heilig verklaarde Europeesche Openbare Aanbestedingsregels!

Maar paresto is niet europees aanbesteed.

Oeps *bloos*  :angel:
"A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him." - Winston Churchill

mikemans

Citaat van: paul1011 op 06/06/2008 | 23:46 uur
Wil je weten waarom het zo duur is? De heilig verklaarde Europeesche Openbare Aanbestedingsregels!

Maar paresto is niet europees aanbesteed.

mikemans

Wat ook interesant is: In 2009 wordt Paresto opnieuw gemeten tegenover andere cateraars, als we de prijsverhoging allemaal weer vergeten zijn.

Als dan gemeten wordt dat een particuliere cateraar goedkoper kan leveren wordt de hele zaak aanbesteed en kan een commercieel bedrijf het contract winnen, waarschijnlijk een meerjarencontract. Vervolgens kan zo'n bedrijf de prijs dan jaarlijks opschroeven.

Ik vraag mij af welke naam de eigenaar van dat bedrijf zal hebben en wie er allemaal in het management zitten op duurbetaalde fucties met weinig inhoud. We zullen het vast allemaal niet linken aan de ophef nu, een ophef die wel eens gepland zou kunnen zijn om extra draagkracht te genereren voor een aanbesteding.

Dingen gebeuren nooit voor niets en toeval bestaat niet.

paul1011

Wil je weten waarom het zo duur is? De heilig verklaarde Europeesche Openbare Aanbestedingsregels!
"A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him." - Winston Churchill

mikemans

#41
Nog eens wat verder onderzoek gedaan naar de oorzaak van dit geldlek.

De directeur lijkt vooralsnog een kolonel te zijn, die wordt dus ook niet exorbitant betaald. Het lek zit dus ergens anders.

Een paar interesante gegevens:

Paresto bediend 150 lokaties met 1800 man personeel. Het lijkt dus alsof zij 1800 man vast in dienst hebben maarrr

Paresto heeft één grote personeelsleverancier en dat is Tempo Tien. En tempo tien is wel een commercieel bedrijf met een directeur die elke maand een nieuwe auto moet.

Verder betrekt Paresto alles wat zij verkoopt maar van één grote leverancier/distributeur en dat is Kruidenier Foodservice. Deze doet alles voor paresto, van het leveren van de wortels tot het rondrijden van de post. Een monopoliepositie dus, in de handen van wederom een commercieel bedrijf mét een directeur.

Als laatste valt op: het kassasysteem is á 150 lokaties geleverd door de firma Eijsink. Is dat nu geen opvallende naam?