Krijgsmacht in problemen

Gestart door Lex, 12/07/2008 | 20:04 uur

Tanker

Bron : Elsevier site 02-09-2008

Kernenergie, defensie; CDA wordt weer rechts

Het Russische geweld in Georgië is voor het CDA een 'wake up-call'. De CDA-Kamerleden en bewindslieden belegden een heisessie om zich op te peppen voor het nieuwe politieke seizoen en komen meteen met een paar rechtse, realistische voorstellen.

Door Eric  Vrijsen

Fractieleider Pieter van Geel roept elektriciteitsbedrijven op bouwaanvragen in te dienen voor nieuwe kerncentrales. Minister Maxime Verhagen pleit ook voor méér kernenergie en voor hogere defensie-uitgaven. Hij brengt dat in verband met de dreigende afhankelijkheid van Russische energie.

In de coalitie stuit het CDA op de PvdA en de ChristenUnie, die beide weinig van kernenergie of duurdere defensie willen weten.  :DZo doet zich de vreemde situatie voor dat Defensieminister Eimert van Middelkoop (CU) lusteloos afwacht, terwijl een concurrerende partij – het CDA – vecht voor zíjn budget.   :D
Tegenstelling
Meer in het algemeen wordt onder het internationale gesternte van een nieuwe 'Koude Oorlog' de tegenstelling links – rechts aangescherpt. Waarbij links de confrontatie met de Russen schuwt en het liefst 'vertrouwenwekkende maatregelen' neemt. Rechts kiest voor een robuuste benadering.

De grens loopt dwars door het kabinet. De meningsverschillen tussen CDA, PvdA en CU leidden anderhalf jaar geleden tot de afspraak dat de kerncentrale van Borssele open mocht blijven, maar dat er tot 2011 geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd. Het CDA wil nu – tot afgrijzen van PvdA en CU – de bouw van nieuwe centrales gaan voorbereiden.

Onheilspellend
Heel verstandig, want als Nederland nu gaat zitten suffen, kan het in de periode ver na 2011 nieuwe kerncentrales compleet vergeten. Er zijn slechts een paar betrouwbare bouwers van kerncentrales in Frankrijk en Duitsland. Hun orderboeken voor de komende decennia raken aardig vol. Meldt Nederland zich nu niet als klant, dan krijgt het straks te horen 'dat we helaas de komende twintig jaar actief zijn in China'.

De situatie is onheilspellend. Hoe hard stelt het CDA zich op? Veel kunnen ze niet, want PvdA en CU roepen meteen de hulp in van een linkse Kamermeerderheid. .... >:( De Nederlandse kruideniersmentaliteit komt weer om de hoek kijken, voor een dubbeltje op de 1e rang zitten.
We willen overal aan mee doen, maar het mag alleen niks kosten.

Gelukkig gooien we miljarden per jaar over boord aan ontwikkelingshulp wat in de zakken verdwijnt van dictatoriale regimes en ander gespuis.
In een land waar een 2e kamer vol zit met linkse mileu terroristen, kan je natuurlijk ook niet verwachten dat er geld bij komt voor defensie, zal eerder alleen maar minder worden  >:(

Zo ik ben mijn frustratie weer even kwijt.

mikemans

Ik denk dat jullie de zin anders lezen dan ik:

Minder dure vliegtuigen kan betekenen, een goedkoper toestel, maar dat is gezien de omstandigheden onwaarschijnlijk. De economische belangen zijn voralsnog altijd vóór de taktische gegaan.

Minder dure vliegtuigen kan ook betekenen, minder in aantal, en dat is wat er gaat gebeuren.

Enforcer

Bos, zullen we dan maar meteen Lada Niva's bestellen voor de aankoop van wielvoertuigen?! Die zijn ook goedkoop. Naar kwaliteit en afkomst hoef je dan ook niet te kijken.  >:(   

"Meer geld overhouden" in welke wereld leef jij dat je niet kunt zien dat Defensie alles kan, behalve geld overhouden in de blinde politieke ambitie waar je mede verantwoordelijk voor bent?! Minister van Financiën en dan dit niet zien: om te janken. :'(

KapiteinRob

Citaat van: mikemans op 02/09/2008 | 16:59 uur
Dat zal nog maar moeten blijken.  ;)

Mee eens; Saab heeft trouwens uitstel gekregen voor het aanleveren van informatie (AD-site vandaag)........

mikemans

Dat zal nog maar moeten blijken.  ;)

KapiteinRob

Citaat van: lex op 02/09/2008 | 16:32 uur
Bos wees erop dat er ook andere manieren zijn om meer geld over te houden, 'zoals samenwerken met andere landen of minder dure vliegtuigen bestellen'.

Voglens mij praat Bos hier ook niet namens het gehele kabinet...... ;)

Lex

Bos fluit Verhagen terug

AMSTERDAM - Het kabinet is niet van plan meer geld uit te trekken voor Defensie. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA), die daar maandag voor pleitte, had dat beter niet kunnen doen.

Dat vindt vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA). 
"Elke minister moet zich realiseren dat wat hij zegt, namens het hele kabinet is. In dit geval sprak Verhagen niet namens mij en ook niet namens het kabinet", zei Bos in een interview met RTL-Z.

Pleidooi
Hij reageerde op het pleidooi dat Verhagen maandag hield om meer geld voor Defensie uit te trekken. Volgens Verhagen 'zal er een schepje bovenop moeten' als Nederland een rol van betekenis wil blijven spelen op het wereldtoneel.

Bos wees erop dat er ook andere manieren zijn om meer geld over te houden, 'zoals samenwerken met andere landen of minder dure vliegtuigen bestellen'.
Met dat laatste refereerde Bos aan de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF) als opvolger van de F16, die in zijn eigen partij erg gevoelig ligt.

Novum, Uitgegeven: 2 september 2008 16:03

A.J.

Citaat
Verhagen wil geld pompen in Defensie
Uitgegeven: 1 september 2008 07:36

AMSTERDAM - Investeringen in de defensiecapaciteit zijn cruciaal als Nederland een rol van betekenis wil blijven spelen op het wereldtoneel, vindt minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA).
Defensie

Dat schrijft De Telegraaf maandag. Het extra geld zou nodig zijn aangezien landen als India, China en Iran de autoriteit van instellingen als de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank openlijk in twijfel trekken.

Ook neemt de instabiliteit in de wereld toe, en zou Nederland zich niet blind moeten staren op de Navo en moeten zorgen voor goede samenwerking in Europa.

Videoverbinding

Verhagen grijpt de opening van het academisch jaar in Leiden maandag aan om te pleiten voor extra investeringen in Defensie. Het ochtendblad baseert zich op 'Haagse bronnen'. Vanwege een ingelaste EU-top over de situatie in Georgië zal Verhagen zijn verhaal via een videoverbinding doen.

Het kabinet neemt de taken van de krijgsmacht momenteel onder de loep. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) liet al doorschemeren dat zijn ministerie misschien met minder moet rondkomen, al zou de uitkomst van het onderzoek ook kunnen zijn dat er in de buidel wordt getast.

Afstoten

Coalitiepartner PvdA pleit er al jaren voor om te snijden in defensiematerieel. Nog geen jaar geleden lanceerde de sociaaldemocraten een plan dat voorzag in het afstoten van onder meer drie fregatten en enkele tientallen tanks en F-16's.
(c) Novum

Nu.nl

Wat hebben we weer een fantastische Mindef... Nu al laten doorschemeren dat we het met nog minder moeten doen, laat hem eens net zoveel inzet en vechtlust tonen als zijn personeel, dan krijgt hij wsl wel een flinke zak met duiten.

En die PVDA moet eens een keer reëel gaan nadenken, ipv dat eeuwige geld stelen van defensie.

Lex

Het (vacature) tij is nog niet gekeerd

Vandaag heeft de staatssecretaris de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken betreffende het Flexibel Personeelssysteem (FPS). De FVNO/MHB moet helaas constateren dat de uitstroom van militair personeel de afgelopen maanden wederom hoger was dan de instroom van nieuwe rekruten en dat derhalve het aantal vacatures met 1445 medewerkers is toegenomen.
De FVNO/MHB constateert dat het aantal vacatures (7068) een probleem voor de bedrijfsvoering begint te vormen. De afgelopen jaren is er al veel gevraagd van het personeel en is het vacatureleed door loyaliteit en de 'can do' mentaliteit opgevangen.
Dit laatste mag en kan niet te lang duren want óók Defensie kan teveel vragen van haar loyale personeel. Dit heeft zich vertaald in een veel te hoge irreguliere uitstroom van zeer ervaren militairen in de leeftijdscategorie 30-40 jaar.
Het is goed om te constateren dat de staatssecretaris het probleem van de irreguliere uitstroom wenst aan te pakken. Echter deze uitstroom zal niet opgevangen kunnen worden met horizontale instroming. Dit kan ook niet omdat zich in deze leeftijdsfase twee belangrijke zaken aan de orde zijn:
1. voor bijna alle gezinnen in Nederland geldt dat juist deze fase wordt ervaren als de 'spitsuurfase'. In onze tweeverdienermaatschappij dienen beide ouders in het kader van 'arbeid en zorg' aanwezig te zijn. Voor militairen waarvan de partner gewend is dat deze vaak van huis is, blijkt dit al een bijna onmogelijk opgave. Het is dus verwachtbaar dat dit probleem bij de horizontale instromers zich minstens in dezelfde mate gaat voordoen .

2. aantrekkelijkheid als werkgever: juist in deze fase is het salarisverschil met de arbeidsmarkt het grootst. Het zal voor Defensie dus niet gemakkelijk zijn om te kunnen concurreren met het bedrijfsleven.
Defensie als moderne en aantrekkelijke werkgever.
De FVNO/MHB leest dat het FPS zal gaan bijdragen aan de sterke profilering van Defensie als moderne en aantrekkelijke werkgever. Uiteraard hoopt de FVNO/MHB dat het FPS hieraan gaat bijdragen. Vooralsnog moet zij constateren dat de invoering van het FPS nog niet heeft bijgedragen tot het ombuigen van de neerwaartse spiraal. Dit laatste mag ook nog niet worden verwacht omdat het FPS nog in de kinderschoenen staat.
Het behoudt van personeel cruciaal voor Defensie
Defensie zal naast het werven van nieuw personeel er alles aan moeten doen om het huidige bestand te proberen te behouden. Immers deze groep vertegenwoordigt het huidige kapitaal van Defensie. Het FPS zal op meer dan de helft van het personeelsbestand nauwelijks van invloed zijn omdat dit personeel zich al in fase 3 bevindt en de staatssecretaris zich de komende jaren voornamelijk zal concentreren op de onderkant van het personeelsbestand (fase 1 en 2).
De bewindslieden moeten wat aan de werk- en uitzenddruk gaan doen en ook zullen zij een keer 'nee' moeten verkopen aan de wensen van de Tweede Kamer. Daarnaast moeten zij er voordragen dat Defensie weer een leuk bedrijf wordt. Een bedrijf dat niet gerund wordt door boekhouders, die 'vakmensen' alleen maar van hun werk afhouden en hun oneindige 'controledrift' bevredigd willen zien met 'bureaucratische' rapportages, maar een bedrijf dat vakmensen in de gelegenheid stelt om op verantwoordelijke wijze invulling te geven aan hun uitdagende en interessante werk.
Daarnaast verwacht de FVNO/MHB dat de werkgever eerdaags haar aantrekkelijkheid gaat tonen door te komen met een CAO-inzet. De CAO loopt immers over 6 maanden af en de ervaring leert dat arbeidsvoorwaardenonderhandelingen de nodige tijd in beslag neemt.

FVNO/MHB, 29 augustus 2008.

maristo1958

Chapeua voor de postings.  :) :)

De vastberadenheid om toch aandacht te geven aan dit onderwerp doet mij deugd.
Het vertrouwen in de volksvertegenwoordigers is bij mij al jaren tot op het absolute minimum gezakt.

M.i. komt er niet eerder actie vanuit de tweede kamer dan wel het kabinet wanneer wij niet meer kunnen voldoen aan de toezeggingen
die zij hebben gedaan.
Zeg niet wat je doet. Doe wat je zegt.

mikemans

Citaat van: Mourning op 29/08/2008 | 19:07 uur
Je hebt er dus gewoon geen zin in of vreest mogelijke risico's. Niets mis mee, maar zeg dat dan gewoon.

Ik doe meer op dat gebied dan slechts hier rondhangen op dit forum. Als er al risico's waren dan zijn die nihil gebleken, evenals de invloed op het beleid overigens. Misschien dat jij je stem eens kunt verheffen?  ;)

Lex

We hebben ook reeds ervaren dat de media ook meelezen, dus wie weet?

KapiteinRob

Citaat van: Mourning op 29/08/2008 | 19:07 uur
Je hebt er dus gewoon geen zin in of vreest mogelijke risico's. Niets mis mee, maar zeg dat dan gewoon.

Mikemans heeft, net als ik, al eerder de politiek aangeschreven. Men reageert gewoon niet. Tja, dan houdt het op en moeten we het doen met politici die het forum gewoon lezen en uit zichzelf er wat mee doen. Ik heb ooit de vaste kamercommissie voor defensie geschreven en de tekst van mijn email op het forum geplaatst. Resultaat verder zero......

Mourning

Je hebt er dus gewoon geen zin in of vreest mogelijke risico's. Niets mis mee, maar zeg dat dan gewoon.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

mikemans

Citaat van: Enforcer op 29/08/2008 | 12:53 uur
Inderdaad, en je weet wat de informele straf is voor het voorliegen van de kamer. Ik hoop dat je het vooral wil sturen naar de mensen van de vaste kamercommissie Defensie en de aanwezige (echte) reservemilitairen in de kamer, zoals Kortenhorst, Knops, en Van Baalen.

Beste mensen de kamerleden komen dagelijks op dit forum. Bovendien kunnen ze zelf ook rekenen, als dat ze zo uit komt.