Behandeling Defensiebegroting 2009.

Gestart door Lex, 26/11/2008 | 16:22 uur

Lex

Defensie stopt geld vacatures in materieel

DEN HAAG - De 90 miljoen euro die Defensie dit jaar overhoudt vanwege het tekort aan personeel, gaat naar onvoorziene uitgaven. Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) wil 70 miljoen euro bestemmen voor de aankoop van drie C-17-transportvliegtuigen samen met een aantal NAVO-landen. Met de andere 20 miljoen euro worden de hogere brandstofprijzen gedekt.
De Vries zei dat donderdag in Kamer tijdens de behandeling van de begroting van Defensie 2009. CDA en PvdA hadden gevraagd een deel van dit overgebleven geld te bestemmen voor een bonus die militairen krijgen als ze de afgelopen vijftien jaar drie keer op uitzending zijn geweest. Als ze in totaal twaalf maanden weg waren, zouden ze dan 1000 euro netto op hun rekening krijgen.
De staatssecretaris noemde het voorstel eerder al sympathiek, zowel voor de militair als voor het thuisfront. Toch wil hij het eerst met de militaire vakbonden bespreken, omdat het om arbeidsvoorwaarden gaat. De bonus zou mogelijk daarna uitgekeerd kunnen worden en moet dan uit het budget van 2009 komen. CDA en PvdA dienden voor de zekerheid toch nog maar een motie in met deze wens, net als vorig jaar.
De Vries ziet niets in een centraal onafhankelijke klachtencommissie waar veteranen terecht kunnen als zij niet tevreden zijn over de geboden zorg. De PvdA, SP, ChristenUnie en GroenLinks willen dit wel graag. Maar volgens de bewindsman zijn er al genoeg instituten voor veteranen waar ze met hun klacht terecht kunnen en wil hij liever aansluiten bij initiatieven van minister Ab Klink van Volksgezondheid.

Telegraaf, do 27 nov 2008, 21:21

KapiteinRob

MINISTER: VOORTBOUWEN OP EXPEDITIONAIRE KRIJGSMACHT

Consolideren, orde op zaken stellen en voortbouwen aan een expeditionaire krijgsmacht. Dat was vanavond het motto in het repliek van minister Van Middelkoop tijdens de behandeling van de Defensiebegroting in de Tweede Kamer. Van Middelkoop en staatssecretaris De Vries gingen in op voorstellen, opmerkingen en vragen uit de inbreng van de fracties in de Kamer.

De partijen gaven aan in algemene zin akkoord te gaan met de begroting voor 2009. De moties en amendementen komen volgende week aan de orde en dan zal er ook worden gestemd over de gehele Defensieparagraaf.

Het consolideren betreft vooral de personele bezetting bij Defensie. "Werving en behoud zijn daarom een prioriteit voor 2009." De minister betoogde dat de transformatie naar een expeditionaire krijgsmacht nu al succesvol is. "Dat blijkt uit de wereldwijde inzet van de krijgsmacht. Met een inzetbaarheid van de grondeenheden van 59 procent zit Nederland ruim boven de NAVO-norm van 40 procent, en met de inzet van 10 procent van de beschikbare troepen behoort ons land tot de top tien van het bondgenootschap."   De minister toonde zich verheugd over de samenwerking met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking in de provincie Uruzgan. "Sinds mijn aantreden heb ik mij sterk gemaakt voor meer samenhang van het veiligheids- en ontwikkelingsbeleid."

In 2009 worden nieuwe mini onbemande toestellen voor tactische doeleinden (RAVEN) ingezet in Uruzgan en er wordt gezocht naar een tijdelijke capaciteit ter vervanging van de Sperwer. "Uit verkennend onderzoek is gebleken dat een versnelling van het reguliere verwervingstraject ter vervanging van de Sperwer niet mogelijk is", zei staatssecretaris De Vries. "Die zal daarom niet eerder inzetbaar zijn dan medio 2011", sprak De Vries.

De aanschaf van twee testtoestellen van het type Lightning-II, beter bekend als de Joint Strike Fighter, kan volgens de staatssecretaris met enkele maanden worden uitgesteld. De Kamer krijgt zo meer tijd om een goede vergelijking te maken met de andere kandidaat, de Saab Grippen Next Generation.

Bron: MINDEF-site dd. 271108

mikemans

Citaat van: Kapitein Rob op 27/11/2008 | 19:12 uur
Tweede citaat:

Bij de prijsverhoging is rekening gehouden met een afname van de klandizie bij Paresto. Vooralsnog is deze afname minder groot dan verwacht.

En dus?

Deze opmerking geeft inzicht in de lange termijn strategie van defensie jegens zijn werknemers, namelijk het afschaffen van een groot deel van de bedrijfscatering via de meest achterbakse manier denkbaar.

Defensie is schijbaar van plan om met tussenstappen de prijzen bij paresto zo op te laten lopen dat niemand er meer wil eten. Vervolgens kan de gehele catering dan afgeschaft worden en huurt men voor uitzendingen, oorlog en oefeningen incidentele burgercatering in.

Vervolgens kan zo'n cateringbedrijf (als defensie zijn eigen cateringcapaciteit kwijt is) vragen wat het wil en is er weer een mogelijkheid gecreƫerd om overheidsgeld naar burgervriendjes te pompen. Blackwater verdient miljarden aan de oorlogen en maakt honderden miljoenen winst bovenop de kostprijs. Het is die winst die in de zakjes van de vrienden vloeit, terwijl de belastingbetaler verliest.

Een overheidsgedreven defensiecatering hoeft geen winst te maken en is dus per definitie goedkoper, mits er niet doelbewust mismanagement gevoerd wordt om bovenstaande strategie van draagvlak te voorzien. Als men schaalvoordeel wil dan kan de catering overheidsbreed belegt worden in plaats van specifie bij defensie voor defensie.

KapiteinRob

Citaat van: A.J. op 27/11/2008 | 18:50 uur
Die Brinkman heeft zeker stront in zijn ogen...

Citaat
17.
(Brinkman, PVV)
De prijzen in bedrijfs- en kazernerestaurants zijn behoorlijk verhoogd. Ik wil graag weten hoe dat gevallen is binnen Defensie. Ik wil graag weten of dat niet op een andere manier geregeld kan worden, zodat het personeel daar tevreden over is.

Daarentegen is het antwoord van de bewindslieden van een niveau waar ik als simpele vlootbaal niets van snap. Ik citeer:

Met de prijsverhoging bij Paresto komen deze prijzen op een niveau dat vergelijkbaar is met bedrijfscatering. Overigens ontvangt het personeel tijdens inzet en oefeningen gratis voeding en ontvangt het personeel dat inwonend is en een eigen huishouding voert een vergoeding voor de voeding. Tegen deze achtergrond was het redelijk de bijdrage van Defensie aan Paresto te beperken en dat geld voor andere doeleinden te gebruiken.

Wat heeft het feit dat personeel op oefening/ernstinzet voeding van Rijkswege verstrekt krijgt en dat personeel met een EHH een vergoeding ontvangt te maken (wat in beide gevallen een situatie is die al voor de beperking van de defensiebijdrage bestond!!!) met de beperking van de bijdrage van defensie aan PARESTO, los van de vraag of het redelijk is?

Tweede citaat:

Bij de prijsverhoging is rekening gehouden met een afname van de klandizie bij Paresto. Vooralsnog is deze afname minder groot dan verwacht.

En dus?

A.J.

Die Brinkman heeft zeker stront in zijn ogen...

Citaat
17.
(Brinkman, PVV)
De prijzen in bedrijfs- en kazernerestaurants zijn behoorlijk verhoogd. Ik wil graag weten hoe dat gevallen is binnen Defensie. Ik wil graag weten of dat niet op een andere manier geregeld kan worden, zodat het personeel daar tevreden over is.


Lex

Schriftelijke antwoorden begrotingsbehandeling

Ondertekenaar: Minister en staatssecretaris van Defensie

Hierbij doen wij u toekomen de schriftelijke antwoorden op enkele vragen die gisteren zijn gesteld tijdens de eerste termijn van de behandeling van de defensiebegroting.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,

E. van Middelkoop

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

drs. J.G. de Vries

MINDEF, 27-11-2008

Chris81

Citaat van: Sproit op 27/11/2008 | 14:20 uur
Ja nee ik zal een beetje op jouw KMar = politie grapjes ingaan. :P

Word het nu ja of nee?

:D

Chris.

Ik ben bang dat Defensie geen extra geld gaat krijgen.

Sproit

Ja nee ik zal een beetje op jouw KMar = politie grapjes ingaan. :P
KMar Off:
11-11-08: Gesolliciteerd
19-01-09: PO: Check
03-03-09: OAC: Niet geschikt genoeg

KapiteinRob

Citaat van: Sproit op 27/11/2008 | 13:10 uur
Geld is geld, daar doe ik niet moeilijk over.

Ik zie het al; jij hebt in deze de benodigde mentaliteit voor politioneel dienaar van de overheid.  ::)

Sproit

Geld is geld, daar doe ik niet moeilijk over.
KMar Off:
11-11-08: Gesolliciteerd
19-01-09: PO: Check
03-03-09: OAC: Niet geschikt genoeg

KapiteinRob

Citaat van: hudinie op 27/11/2008 | 10:39 uur
De PVV vraagt dan wel om meer geld voor de KMAR, maar is doorgaans niet zo defensie minded.

Wellicht ziet de PVV de Kmar meer als politie.....  ::)

hudinie

De PVV vraagt dan wel om meer geld voor de KMAR, maar is doorgaans niet zo defensie minded. Laten we het hopen dat Defensie
er een smak geld bijkrijgt maar net als jullie zal me dat verbazen.

loopmans

Je kan het ook lezen als: De VVD vindt dat het kabinet de AMBITIES van defensie naar beneden bij moet stellen. Dat komt de VVDwss een stuk beter uit mochten ze ooit weer eens in de regering belanden..

A.J.

Citaat van: lex op 26/11/2008 | 16:48 uur
VVD
De VVD vindt dat er veel meer geld nodig is om de huidige ambities van het kabinet met Defensie te kunnen handhaven.

Veel meer nog wel... Dat hadden ze een paar jaar geleden moeten verzinnen.

KapiteinRob

Citaat van: lex op 26/11/2008 | 16:48 uur
VVD
De VVD vindt dat er veel meer geld nodig is om de huidige ambities van het kabinet met Defensie te kunnen handhaven.

Ach gut, daar gaan we weer vanuit de oppositiebanken. Volgens mij is er aan de ambitie van de achtereenvolgende kabinetten de laatste tijd niet zoveel veranderd. We doen nu echt niet "meer" dan in de tijd van bv. minister Kamp. In die periode hoorde ik de VVD als regeringsfractie ook niet over het feit dat er veel meer geld nodig was. Sterker nog, er werd lekker bezuinigd.....