Verhagen: niet bezuinigen op defensie

Gestart door Lex, 06/02/2010 | 16:19 uur

boekje_pienter

Goh... Wie weet hebben we Defensie nog keihard nodig voor de Verhagen-plannen die deel uitmaken van Uruzgan-revisited!

Laurens

Dit heeft Verhagen als vaker lopen rondbazuinen..."just get it done!"

Ace1

Citaat van: Lex op 06/02/2010 | 16:21 uur
Alweer een proefballonnetje?

Ben heel benieuwd of verhagen door coalitiepartijen wordt teruggefloten?

Enforcer

Nou ja, als je daadwerkelijk denkt dat er nog meer af kan, dan ben je behoorlijk gestoord. Dat er nog genoeg te winnen is door een verbeterde interne bedrijfsvoering staat buiten kijf. De slijtageslag van de afgelopen decenia versus de toenemende spanningen in de wereld hebben de Krijgsmacht reeds op een dieptepunt gebracht, waarin zij dus niet meer wereldwijd dienstbaar is. Of wanneer men denkt dat dit nog wel is, dan in heel erg beperkte mate. Ik las ergens anders op het forum dat we nog wel 1 hele persoon in Libanon hebben werken. Tja, zo kun je ook wereldwijd dienstbaar zijn...........  :sick:

Lex


Lex

OOSTERBEEK - Er moet niet worden bezuinigd op het budget van defensie. Dat stelde CDA-minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag op de jaarlijkse Bilderbergconferentie van werkgevers in het Gelderse Oosterbeek over duurzaam herstel. Verhagen noemt bezuinigen op defensie 'kortzichtig'. "Het kan niet met minder."

Verhagen pleitte ervoor dat de Europese Unie (EU) over tien jaar samen met de VS en China de G3 vormen en de EU met één zetel in de Veiligheidsraad zit. ,,Als we een rol van betekenis willen spelen op het wereldtoneel, dan zullen de lidstaten van de Europese Unie moeten leveren", aldus Verhagen. ,,Dat betekent dat we ook zullen moeten investeren in onze defensiecapaciteiten. In tijden van crisis is dat geen populaire boodschap, maar ik zeg het tóch: het zou kortzichtig zijn om in deze onzekere wereld, met zijn weerbarstige uitdagingen, en zijn vele crises in de maak, op defensie te bezuinigen."

Volgens Verhagen moet Europa, en daarbinnen Nederland, blijven werken aan de strategische alliantie met de VS en investeren in haar slagkracht. ,,We kunnen er immers niet blindelings op blijven vertrouwen dat de Amerikanen wel borg zullen blijven staan voor onze veiligheid in de wereld." Als wij niet leveren, zal de VS zich steeds meer op andere strategische partners gaan richten, zo betoogde Verhagen. Hij concludeert dat meer geld voor Defensie wellicht lastig wordt in verband met de miljardenbezuinigingen die eraan staan te komen, maar ,,met minder kan het niet", zo liet hij geen misverstand over de vraag of er op Defensie kan worden bezuinigd.

De uitspraken van Verhagen zijn opmerkelijk, omdat ambtenaren op verzoek van het kabinet nu werken aan bezuinigingsplannen ter grootte van 35 miljard euro. Daarbij zijn officieel alle opties open. Bovendien ligt de kwestie gevoelig, omdat de coalitiepartijen ernstig verdeeld zijn over de toekomst van Nederlandse missie in Uruzgan en het kabinet op eieren moet lopen om met een uitgebreid antwoord op het rapport van de commissie Davids naar de inval in Irak te komen.

Hoewel alle bezuinigingsopties officieel open liggen, liet Verhagen er gisteren voor zijn gehoor van werkgevers, verder geen twijfel over bestaan hoe hij aankijkt tegen het door de PvdA-gewenste nieuwe toptarief voor inkomstenbelasting van 60 procent. Hij noemt die maatregel ,,heel onverstandig". Het huidige Nederlandse toptarief van 52 procent is in vergelijking met het buitenland al hoog, stelt Verhagen. ,,Wat is er onverstandiger dan het hier in Nederland onaantrekkelijk te maken om ergens goed in te zijn? Wil je de mensen behouden die het geld voor Nederland moeten verdienen, dan moet je ze natuurlijk niet wegjagen. Ik noem het 60 procent toptarief een klassieke fout die Nederland en de Nederlanders op den duur alleen maar armer zal maken."

Eerder zei premier Balkenende (CDA) in een interview met De Telegraaf ook al niets te zien in het toptarief van 60 procent, zoals de PvdA-fractie graag zou zien. Vice-premier en PvdA-partijleider Bos liet kort daarop weten dat het toptarief nog een reële optie was.

Telegraaf, za 06 feb 2010, 15:56