Verhagen: niet bezuinigen op defensie

Gestart door Lex, 06/02/2010 | 16:19 uur

Ace1

Citaat van: Enforcer op 08/02/2010 | 23:07 uur
Bijna alles is al genoemd, behalve OSW..... :devil:

Je vergeet het budget van de Vogelaar wijken, wat ik zelf weg gegooid geld vindt

Enforcer

Bijna alles is al genoemd, behalve OSW..... :devil:

Lex

Welke politieke partij zal zich inzetten voor een "status aparte" voor Defensie? :angel:
Het CDA? ;)

Lex

Hamer: status aparte voor onderwijs

GRONINGEN - Mariëtte Hamer (PvdA) wil dat het onderwijs een 'status aparte' krijgt bij de komende heroverwegingen die tot besparingen moeten leiden. Dat zei ze maandag op een verkiezingsbijeenkomst in Groningen. Hamer staat al langer op het standpunt dat op onderwijs niet meer bezuinigd mag worden.

Hamer wil wel kijken waar en hoe doelmatiger gewerkt kan worden. Maar als een grotere efficiency geld oplevert, moet dat ook weer aan onderwijs worden besteed, aldus de socialiste.

Vooral het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) kan dat geld goed gebruiken, vindt Hamer.

Telegraaf, ma 08 feb 2010, 20:47

KapiteinRob

Overgang naar BUZA zou de laatste stap zijn in het Haagsche traject om defensie louter nog te zien als instrument om mooi weer te spelen op safari in het buitenland. Wat een mentaliteit......

Lex

Regeren is vooruitzien

Afgelopen zaterdag riep onze minister van Buitenlandse Zaken dat er niet verder op Defensie mag worden bezuinigd. Goed nieuws zou je denken: een belangrijke speler in het Nederlandse kabinet maakt zich sterk voor een relevante defensieorganisatie. Net zoals de minister van Binnenlandse Zaken aangaf dat er niet verder op de politie mag en kan worden bezuinigd.

De (financiële) toekomst van Defensie en politie krijgen zo grotere politieke en publieke aandacht. De elementen die onvoorwaardelijk in het basisverzekeringspakket van de Nederlandse overheid thuishoren: de veiligheidsinstrumenten politie en defensie, worden op voorhand al buiten de 35 miljard bezuinigingen gemanoeuvreerd. Het grote verschil tussen de opmerkingen van beide bewindspersonen is, is dat de één voor eigen parochie predikte, en de ander de taak van onze eigen minister van Defensie overnam. Wellicht vindt onze eigen minister misschien dat er nog wél wat af kan, zonder het voortzettingsvermogen van een relevante Nederlandse krijgsmacht verder af te kalven?

Of nam Verhagen al een voorschotje op de toekomstige ontwikkelingen, namelijk dat de defensieorganisatie, als uitvoeringsinstrument van buitenlandse politiek, dáár wordt opgehangen waar het buitenlands beleid wordt gemaakt? Zoals ook de uitvoeringsorganisatie van het beleid van de minister van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, is opgehangen.

Wanneer die ideeën serieuzere vormen aannemen wil Verhagen natuurlijk géén gemankeerd element naar binnen geschoven krijgen. Er zal eerst intern Defensie orde op zaken moeten worden gesteld, qua financiën, materieelonderhoud en qua personeelsbestand en ook qua aansturing (bijvoorbeeld het succesproject SPEER, waardoor de defensieleiding 'in control' is).

Want Verhagen zit niet te wachten op de complete operationele defensieorganisatie (alles wat nu onder de CDS is opgehangen) met een verouderd (door de ophogingen van de ontslagleeftijd, en dus duur) personeelsbestand en een in slechte staat verkerend materieelbestand. Want er schijnt nu al geen geld meer voor de materiële exploitatie en dus het onderhoud en verwerving voor het boekjaar 2010 te zijn en het jaar moet nog beginnen.

De bestuursstaf van het huidige Ministerie van Defensie zal worden afgebouwd tot een staf voor de staatssecretaris van Buitenlandse zaken met de portefeuille 'Defensie' (die zich in het buitenland 'minister' mag blijven noemen).
Dat kan straks niet allemaal uit de begroting van BuZa worden gerepareerd, want BuZa krijgt mét Defensie natuurlijk niet de bijbehorende € 8 miljard – de nieuwe ophanging moet wél wat opleveren, qua bezuinigingen. Regeren is vooruitzien, dus moet Verhagen nú al piepen, vóór hij een schoppenaas in handen krijgt die een joker blijkt te zijn.

Het worden nog spannende tijden, tot de rapporten van de ambtelijke werkgroepen Brede Heroverwegingen écht naar buiten komen (worden gelekt).

Uw voorzitter.
Blog Vzr KVMO, 9 februari 2010


Bron: KVMO.

Poleme

Citaat van: boekje_pienter op 07/02/2010 | 13:57 uur
Citaat van: Ace1 op 07/02/2010 | 02:48 uur
A.J. verhagen vindt ik nogal meevallen, heb dit idee meer bij Balkende, Bos; Rouvoet, van Middelkoop en Donner.
Kortom: het hele kabinet vervangen ;)
Nou, dat komt mooi uit :big-smile:
Met de gratuite reactie op het Rapport van de Commissie van onderzoek besluitvorming Irak én de besluitvorming rondom Afghanistan/Uruzgan voor de boeg, is dat denkelijk een eitje :devil:
Betreffende het Irak-dossier is een overeenkomst bijna gereed, waarin alle coalitie genoten hun gelijk kunnen lezen.
Een verlenging van Uruzgan in afgeslankte vorm wordt uit geruild met voortzetting van het  JSF project. 
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Cigarz

Citaat van: Verhagen op 06/02/2010 | 16:19 uur..."Het kan niet met minder"...

Sterker nog: er zou geld bij moeten...

Laurens

Citaat van: boekje_pienter op 07/02/2010 | 18:42 uur
Citaat van: Laurens op 07/02/2010 | 18:00 uur
:sick:...... :dead:

En allemaal even rechts van het midden: CDA,VVD, D'66 en CU :hrmph:

Gaat mij meer om een verziekt christelijk gedachtegoed wat CU/CDA willen doordrijven in dit land. Verbod op koopzondagen of een wetsbehandeling komende maandag die scholen met een religieus gedachtegoed de mogelijk geeft om leerlingen en docenten met een net iets andere seksuele voorkeur gewoon keihard werk/onderwijs te ontnemen. ...... Maar goed ik ga offtopic....

Ace1


boekje_pienter

Citaat van: Laurens op 07/02/2010 | 18:00 uur
:sick:...... :dead:

En allemaal even rechts van het midden: CDA,VVD, D'66 en CU :hrmph:

Laurens


KapiteinRob

Citaat van: Elzenga op 07/02/2010 | 17:48 uur
Citaat van: boekje_pienter op 07/02/2010 | 14:45 uur
Een ouderwets, politiek correct CDA/VVD-kabinet ???
doe er D66 en de CU bij en je bent klaar.....

Ja, daar ben je dan inderdaad klaar mee.

Elzenga

Citaat van: boekje_pienter op 07/02/2010 | 14:45 uur
Een ouderwets, politiek correct CDA/VVD-kabinet ???
doe er D66 en de CU bij en je bent klaar.....

Laurens

Herstel: Bezuinigen op Luchtmacht en Landmacht, extra budget voor Kmar en Marine. Het gros gaat inderdaad naar de hermandad....