Aardbeving (8,9 richter) en Tsunami treffen Japan

Gestart door VandeWiel, 11/03/2011 | 08:59 uur


Ace1

Fijnaart in gevarenzone van kerncentrale Doel
Ramen en deuren dicht bij nucleaire ramp
FIJNAART - De gevarenzone rondom de kerncentrale in het Belgische Doel blijkt veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Een klein deel van de gemeente Moerdijk, namelijk Fijnaart, en het grondgebied van de gemeenten Etten-Leur, Zundert, Rucphen, Halderberge, Roosendaal en Steenbergen blijkt te liggen in de door de Rijk vastgestelde maatregelstreken.
DOOR MONIQUE JANSEN

De discussie over kernenergie is flink opgelaaid na de ramp in de kerncentrale in het Japanse Fukushima. In totaal heeft de overheid drie zones vastgesteld met drie verschillende kleuren, namelijk rood, oranje en geel. Wie in de rode cirkel rondom de kerncentrale van Doel woont dient te woord geëvacueerd.

Binnen de oranje zone waaronder de gemeente Bergen op Zoom, Woensdrecht en het dorp Wouwse Plantage vallen, worden mensen bij een ramp geadviseerd jodiumtabletten te slikken om te voorkomen dat vrijgekomen radioactief jodium zich opstapelt in de schildklieren.

Potdicht

Dat is niet nodig in de gele zone waar Fijnaart en de gemeenten Etten-Leur, Zundert en Rucphen liggen. Bewoners van deze plekken worden geadviseerd om bij een ramp binnen te blijven en ramen en deuren potdicht te houden. Het slikken van jodiumtabletten zou niet nodig zijn voor bewoners in het gele gebied. Afgelopen tijd zijn er in de kerncentrale van Doel twee incidenten geweest.

In maart waren er problemen met een koelpomp. Een noodpomp was toen niet goed ingesteld.

Volgens exploitant Electrabel had dit gebrek geen gevolgen voor de medewerkers, omwonenden of de omgeving. In april was het opnieuw raak. Toen bleek dat de thermische bewaking van de ventilatoren niet goed was afgesteld.

Opvallend is dat de gevarenzone rondom de kerncentrale van Doel veel groter is dan van de Nederlandse kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Bij een ramp in Borssele hoeven er alleen maatregelen te worden getroffen in Zeeland en een heel klein deel van België. Voor Borssele zijn zones tot een straal van twintig kilometer ingesteld, terwijl dat voor Doel twee en half keer zo groot is. Dat verschil komt doordat landen afzonderlijk de gevarenzones bepalen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil dat landen samenwerken bij de bestrijding van kernongevallen. Mogelijk zou dat betekenen dat de gevarenzone rondom de kerncentrale in Borssele fors wordt vergroot, waardoor ook een deel van West-Brabant in die risicostreek komt te vallen. Uit het rapport 'Risicomanagement Straling' blijkt dat Nederland veel doet aan preventieve maatregelen, maar dat praktijkervaring niet aanwezig is. Daardoor is het onzeker hoe er hier wordt gereageerd qua bestrijding en reparatie wanneer zich hier daadwerkelijk een nucleaire ramp voltrekt.

Fukushima
De ramp in Fukushima blijkt inmiddels vergelijkbaar te zijn met het nucleaire drama dat zich in 1985 voltrok in Tsjernobyl in Oekraïne. Deze grote ongevallen laten zien dat de gevolgen van een kernramp enorm zijn. In Japan is een hoge radioactiviteit aangetroffen in de lucht, in zeewater, in groenten en in kraanwater. Verwacht wordt dat Fukushima in een soort spookgebied zal veranderen. Het nucleair afval zal duizenden jaren nodig hebben om afgebroken te worden. Technici werden daar nog steeds met man en macht om reactorkernen en de baden met splijtstofstaven koel te houden.

http://www.internetbode.nl/DorisEpaper/05%20De%20Moerdijkse/epaper/page3.htm

SMI de Boer

Het rode kruis heeft giro 6868 beschikbaar gesld voor donaties t.b.v japan.

Ik zou haast zeggen: Doneer he-le-maal niets!! Volgens mij wil de rodekruisdirecteur een nieuwe mercedes, zijn de Apple laptopjes uitgefaseerd en aan vervanging toe en wil het rode kruis nog wat vastgoed aanschaffen. Japan is een schathemelrijk land dat absoluut niet op die 50 euro van u zit te wachte,n koop daar maar es een mooie bos bloemen voor thuis voor of een gadget voor bij de computer.
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Ace1

 Nissan hervat productie in Japan

De Nissan-fabrieken in Japan zijn weer actief. Vanaf vandaag maakt de fabrikant weer onderdelen, later deze week wordt ook de productie van auto's weer opgestart.

"We doen er alles aan op het leven daar zo snel mogelijk weer op de pakken", vertelt Bart van Thienen van Nissan Nederland. "Daar waar het kan, gaat men in Japan nu weer aan het werk." Vanaf vandaag produceert Nissan in haar thuisland weer onderdelen. Aanstaande donderdag wordt ook de productielijn van auto's hervat. Het gaat daarbij om vrijwel het volledige modellengamma van Nissan.
Alleen de Nissan-fabriek in Iwaki, die dicht bij de instabiele kerncentrale in Fukushima ligt, blijft voorlopig nog gesloten. "Daar worden de V6-motoren gebouwd", licht Van Thienen toe. "Die vinden we eigenlijk alleen maar in de 370Z, en de vraag naar die auto ligt een stuk lager verleken met andere Nissans."

http://www.autoweek.nl/autonieuws/16278/Nissan-hervat-productie-in-Japan

Ace1

 Opel, Renault en GM leggen productie stil

Ook buiten Japan beginnen autofabrikanten nu serieus de gevolgen van de natuurramp te voelen. Opel en Renault moeten noodgedwongen de productie stoppen wegens een onderdelentekort en ook General Motors kampt met schaarste.


Vanwege de nog steeds instabiele situatie in Japan kunnen onderdelenfabrikanten aldaar niet hun normale productieaantallen draaien, waardoor ook merken buiten het eigen land in de problemen komen. Opel heeft aangekondigd dat de fabriek in het Spaanse Zaragoza aankomende maandag noodgedwongen 24 uur op non-actief moet en volgende week vrijdag wordt er acht uur niet geproduceerd. Hierdoor worden er naar schatting 2.400 voertuigen minder geproduceerd. In de Spaanse fabriek worden onder meer de Corsa en Meriva gefabriceerd.
Renault voelt eveneens de pijn, al is die voor de Europese markt minder. In het Zuid-Koreaanse Busan wordt de komende tijd 15 tot 20 procent minder geproduceerd. Het onderdelentekort is voornamelijk voor de productie van de Samsung SM7 belemmerend, Renault produceert echter geen Europese modellen in Korea.
In de Verenigde staten moet autogigant General Motors de fabriek in Shreveport maandag stilleggen. In die vestiging worden de Chevrolet Colorado en GMC Canyon gemaakt. Hoe lang de productiestop daar aan zal houden is nog niet bekend, maar GM gaat ervan uit minstens een week geen productie te kunnen draaien.

Japanse merken hebben het zwaar
Hoe vervelend ook, de problemen van buitenlandse merken vallen in het niet bij de situatie in Japan zelf. Honda heeft aangekondigd de productiestop te verlengen, voor woensdag zal er in ieder geval niets meer gebeuren. Honda produceert meer dan 20 procent van z'n modellen in het thuisland, met name de zuinige modellen, die juist nu erg in trek zijn, komen uit Japan.
Ook bij Toyota en Nissan is de situatie zorgelijk. Toyota probeert vanaf maandag weer te gaan draaien, maar het zal zeker dinsdag zijn voordat het grootste deel van Toyota's faciliteiten operationeel zal zijn. Ook bij Nissan gaat men er vanuit na het weekend weer in het grootste deel van de vestigingen van start te kunnen gaan. Voor de Europese tak van Nissan heeft de stop vooralsnog weinig gevolgen, volgens Nissan Europe kan men hier nog zeker zes weken vooruit.
Analisten zijn vooralsnog sceptisch over de huidige situatie. Volgens sommige experts moet de Japanse industrie binnen tien dagen grote stappen richting herstel gaan maken. Gebeurt dat niet, dan zouden er wereldwijd problemen kunnen uitbreken. Japan is één van de grootste exporteurs van elektronica wereldwijd.

http://www.autoweek.nl/autonieuws/16273/Opel-Renault-en-GM-leggen-productie-stil

Ace1

Aardbeving Japan treft auto-industrie *Update*

Hoewel Toyota zoals het er nu uitziet het zwaarst is getroffen door de ramp in Japan, zijn ook andere automakers getroffen. De ramp trekt een zware wissel op de industrie door het gehele land. Nissan en Honda werden eveneens gedwongen vestigingen te sluiten.

Door de aardbeving wordt ook de communicatie bemoeilijkt, dus een duidelijk plaatje is er vooralsnog niet. Toyota, dat van de Japanse fabrikanten het grootste aantal productiefaciliteiten in het noorden heeft, maakte eerder al bekend bezig te zijn met het inventariseren van de schade. Niet alleen moest het merk een aantal fabrieken sluiten, ook bij toeleveranciers Toyota Boshoku Corporation en Denso Corporation werd er schade geleden.
Ook Honda zag zich genoodzaakt twee fabrieken stil te leggen. In Suzuka is de productie inmiddels weer hervat, maar in de Sayama-vestiging ligt de productie vooralsnog helemaal stil, de werknemers daar zijn geëvacueerd. In het Research & Development Centre in de prefectuur Tochigi stortte een deel van het gebouw in, hierbij was een dode te betreuren.
Nissan, dat eveneens fabrieken ten noorden van Tokio heeft, moest bij vier vestigingen de deuren sluiten. In twee vestigingen brak kort na de aardbeving brand uit. Ondanks dit vielen er gelukkig slechts twee gewonden.

Suzuki en Mitsubishi niet getroffen
Navraag bij de importeurs leert dat Suzuki en Mitsubishi vooralsnog geen directe schade lijken te ondervinden van de ramp. Mitsubishi's vestigingen liggen te ver zuidelijk om de effecten van de beving mee te krijgen. Een woordvoerder van Suzuki verklaarde nog geen concrete informatie te hebben, maar nog niks had vernomen over eventuele schade. Toch is het niet uit te sluiten dat de merken later alsnog hinder ondervinden van de aardbeving, bijvoorbeeld door schade bij toeleveranciers.

**Update 14.10 uur**
Een woordvoerder van Toyota importeur Louwman & Parqui meldt dat de Japanse fabrikant een e-mail heeft gestuurd waarin ze melden dat alle productiefaciliteiten inmiddels weer operationeel zijn.

http://www.autoweek.nl/autonieuws/16214/Aardbeving-Japan-treft-auto-industrie-Update

Elzenga

Tsunami Japan was 23 meter hoog
Uitgegeven:    18 maart 2011 16:43
Laatst gewijzigd:    18 maart 2011 18:47
OSAKA - De tsunami die op 11 maart de noordoostelijke kust van Japan verwoestte, was 23 meter hoog. Dat meldde de Japanse krant Yomiuri Shimbun op basis van een Japans onderzoek.

De gigantische golf overspoelde volgens de Japanse autoriteiten ruim 400 vierkante kilometer land.

Met behulp van gps en andere meetapparatuur werd vrijdag duidelijk dat de golf twee keer hoger was dan eerder werd gedacht.

Japans grootste tsunami was in 1896 en was 38 meter hoog. Onderzoekers denken echter dat zonder de golfbrekers, die in 1896 nog niet bestonden, de tsunami van 11 maart waarschijnlijk de hoogste zou zijn geweest die ooit is gemeten in het Oost-Aziatische land.
© ANP

onderofficier

Overlevenden gevonden in Japanse stad

TOKIO - Een 16-jarige scholier en een 80-jarige vrouw zijn zondag door reddingswerkers levend onder het puin van de stad Ishinomaki gehaald.

Dat is negen dagen nadat de aardbeving en vloedgolf het noordoosten van Japan troffen en de kuststreek verwoestten.
De twee werden erg verzwakt maar bij bewustzijn aangetroffen. Beiden zijn in een ziekenhuis opgenomen, berichtte de publieke omroep NHK

http://www.nu.nl/buitenland/2472518/overlevenden-gevonden-in-japanse-stad.html
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.


andré herc

#49
Citaat van: andré herc op 15/03/2011 | 22:30 uur
Operation Pacific Assist is the Australian Defence Force (ADF) component of a joint effort between the ADF and Emergency Management Australia (EMA). Their mission is to provide an Emergency Services Task Force in the wake of the of the earthquake in Japan and the subsequent devastating tsunami.

NSW Police, Fire and Ambulance services; ACT fire fighters; and, search and rescue dog handlers from Queensland have come together to create the Task Force.

The ADF provided strategic air lift of the Task Force to Yokota Airbase, Japan by Royal Australian Air Force (RAAF) C-17A Globemaster. The Task Force arrived in the early hours of Monday 14 March.

The efforts of the Task Force over the coming days will be focused on Urban Search and Rescue (USAR) and emergency medical support in the vicinity of Minami Sanriku, Miyagi prefecture, about 200 kilometres north-east of Tokyo.

The RAAF C-17A Globemaster and aircrew remain in Japan to assist the Japanese authorities with heavy airlift capability as part of the international disaster relief effort.

defence.cov.au
zie ook video
http://www.defence.gov.au/op/pacificassist/video.htm
En ook nog een van de Amerikanen
http://www.youtube.com/watch?v=mmNUSL0zHOw
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Laurens

Citaat van: Kapitein Rob op 15/03/2011 | 23:12 uur
Zoals het mij ooit op de SNBCDBV in Den Helder is verteld, "weet" een commandant tot welke dosis hij zijn personeel kan blootstellen aan radio-activiteit en weet jij dat als uitvoerder (bv. ontsmetter) niet.

"Hey jongens, succes in Fukushima. Die Jappen hebben liggen blunderen met het koelen van de staven. Deze hebben van een statische solide vorm een iets hoger percentage viscositeit aangenomen. Succes enne, we gaan het wel zien wat de effecten zijn. VRA'tjes liggen 3e la links onder m'n bureau."

Als een commandant niet weet wat de maximale blootstelling aan radioactieve straling is, dan mag hij dat gaan uitzoeken. Je kunt je als leidinggevende niet verbergen onder, "ik wist het niet." Wanneer jij als militair bij een dienstbevel overtuigd bent dat jij een te groot risico loopt mag je dat weigeren. De vraag is of je het dan op 'safe' speelt en uitvoert en daarna in beklag gaat of meent dat je zeker weet dat de boel niet pluis is en gewoon weigert. Die grens is natuurlijk zo grijs als maar zijn kan.

Maar als ik nu de opdracht zou krijgen om zonder middelen rond de reactor in Fukushima te gaan huppelen, dan kan men de spreekwoordelijke radioactieve pleuris krijgen.


KapiteinRob

Citaat van: Laurens op 15/03/2011 | 16:11 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 14/03/2011 | 17:57 uur
Citaat van: onderofficier op 14/03/2011 | 17:54 uur
militairen mogen dus besmet raken omdat ze betaald worden?  

Sterker nog: jouw commandant kan je opdragen in besmet gebied rond te gaan huppelen en bepalen wanneer je er weer uit kan/moet.

Een dienstbevel om jezelf of jouw eenheid in zo'n situatie te begeven waardoor je onderhevig bent aan of groot risico loopt tot (ernstig) letsel is onrechtmatig. Dus dan mag die commandant de nbc-pakken (die bij de kpu in bestelling zijn) maar vast klaar leggen.

Zoals het mij ooit op de SNBCDBV in Den Helder is verteld, "weet" een commandant tot welke dosis hij zijn personeel kan blootstellen aan radio-activiteit en weet jij dat als uitvoerder (bv. ontsmetter) niet. Het lijkt me sterk dat dit onrechtmatig zou zijn, hoewel je dus een sort of risico loopt.

andré herc

#46
Operation Pacific Assist is the Australian Defence Force (ADF) component of a joint effort between the ADF and Emergency Management Australia (EMA). Their mission is to provide an Emergency Services Task Force in the wake of the of the earthquake in Japan and the subsequent devastating tsunami.

NSW Police, Fire and Ambulance services; ACT fire fighters; and, search and rescue dog handlers from Queensland have come together to create the Task Force.

The ADF provided strategic air lift of the Task Force to Yokota Airbase, Japan by Royal Australian Air Force (RAAF) C-17A Globemaster. The Task Force arrived in the early hours of Monday 14 March.

The efforts of the Task Force over the coming days will be focused on Urban Search and Rescue (USAR) and emergency medical support in the vicinity of Minami Sanriku, Miyagi prefecture, about 200 kilometres north-east of Tokyo.

The RAAF C-17A Globemaster and aircrew remain in Japan to assist the Japanese authorities with heavy airlift capability as part of the international disaster relief effort.

defence.cov.au
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Lex

Japan vraagt EU om hulp

BRUSSEL - Japan heeft de Europese Unie gevraagd om steun bij het verlenen van hulp aan slachtoffers van de aardbeving en de tsunami. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie dinsdag gezegd.

Maandag had Japan de EU nog gevraagd voorlopig geen hulpgoederen of experts te sturen, omdat het moeilijk zou zijn hulpverleners in het rampgebied te krijgen.

Het is niet bekend waarom Tokio hulp van de EU nu wel accepteert. Barroso zei dat de EU Japan een gecoördineerd aanbod voor hulp gaat doen.

Ongeveer twintig EU-landen, waaronder Nederland, hebben materieel en personeel aangeboden aan Japan. Het gaat onder meer om veldhospitalen en waterzuiveringsinstallaties.

© ANP 
Uitgegeven: 15 maart 2011 19:12

Laurens

Citaat van: dudge op 15/03/2011 | 17:22 uur
In heel Afghanistan loop je toch dat Risico? Die hele operatie is dus onrechtmatig?  Of moet hier een afweging worden gemaakt tussen het risico en het te behalen doel plus de mogelijke (en genomen beschermingsmaatregelen). Dan zou een opdracht zijn om een nuclaire bron te beschermen wel rechtmatig kunnen.

Oorlogshandelingen tegen een vijandige mogendheid/strijdkrachten staan dan ook specifiek vermeld in het militair strafrecht. Bij een onrechtmatige daad in deze setting moet jij je een situatie voorstellen als;

"Zwem die rivier over!" terwijl je niet (goed) kan zwemmen
"Zwem de Noord Zee over naar het VK!" terwijl je donders goed weet dat jij of ik met ons schooldiploma A en B het dan niet gaan redden.
"Voer reddingswerk uit bij de Fukushima reactor!" Terwijl je binnen 1 minuut aanwezigheid genoeg straling binnen krijgt om binnen 48 uur het loodje te leggen.

Dan zal de baas ervoor moeten zorgen dat jij op een bepaalde manier die opdracht wel kan uitvoeren. Kan dat niet, dan mag/moet(leidinggevende) je een dienstbevel weigeren