Rijksbegroting & Politieke toekomst, deel 2

Gestart door Lex, 22/10/2011 | 21:56 uur

KapiteinRob

Citaat van: www.dagelijksestandaard.nl op 03/05/2012 | 23:46 uur
en recht in je gezicht georganiseerde rooftochten van de overheden.

Wat we nu dus mogen ervaren. Gisteren weer de volgende roofmaatregel mogen lezen; eigen risico in de zorg van 220 naar 400 euro. Blijf jubelen voor VVD-CDA-D66-CU-GL die niet bezuinigen, maar roven bij de Nederlandse staatsburger.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Herverdeling van de crisis

Geplaatst door drnomad op 3 mei, 2012 - 23:02

Één van de meest onderbelichte aspecten van de razende economische crisis is, is dat zij werd veroorzaakt door de herverdeling van welvaart door overheden.

Overheden hebben de private sector verplichtingen opgelegd en schulden gemaakt om de welvaart te herverdelen. De Amerikaanse verplichting om hypotheken te verstrekken aan de armen heeft via de subprime markt geleid tot de grootste huizenbubbel ooit. In die context was lenen in zijn algemeenheid veel goedkoper en makkelijker. Krediet ging de wereld over. Burgers, bedrijven en overheden profiteerden maximaal. Toen de subprime markt in elkaar stortte viel het hele kaartenhuis in elkaar.

Overheden staken zichzelf nog verder in de schulden met economische hulp, stimulansen en nationalisaties, terwijl de inkomsten terugvielen. Die klap kwam bij Europese overheden bovenop de normale huishoudboekjes, die van zichzelf al problematisch waren omdat het gewone verdelen van welvaart al duur genoeg is.

Wie zich eerder verbaasd heeft over de keuze van overheden om zichzelf uit de crisis te lenen moet zich dan ook het volgende beseffen:

De herverdeling van welvaart is heiliger dan heilig.

Het is niet voor niets dat een sociaal democraat ieder probleem uitlegt als een herverdelingsvraagstuk. Het is niet voor niets dat Europees pacifisme "gewonnen" heeft waardoor we liever een Euro uitgeven aan een uitkering dan aan Defensie – het geld moet van het ene potje naar het andere potje. Om dezelfde reden krijgen andere concurrenten van de sociale zekerheid kritiek (EU, OS, immigratie, cultuur, PO).

De realiteit is, is dat de machtsbasis van de overheid is gelegen in de herverdeling van welvaart.

Het alternatief voor jezelf uit de crisis lenen is om de uitgaven terug te schroeven. Dat roept niet alleen weerstand op onder de bevolking en dus electoraat. De overheid verliest hiermee ook haar belangrijkste machtsbasis. De gevestigde belangen zijn zo groot, dat zelfs de kaasschaaf methode tot grote weerstand leidt.

De geschiedenis leert dat als de herverdeling van welvaart in de soep loopt, omdat de welvaart op is, dan gaan overheden over tot gevaarlijke handelingen. Meest recente voorbeelden zijn de Argentijnse overheid die Repsol heeft genationaliseerd, en de Griekse overheid die geld incasseert bij belastingfraudeverdachten en pas later hierover een rechtszaak gaat voeren over de schuldvraag en de eventuele hoogte van de boete.

Het is dus niet zo vreemd dat de Europese overheid liever de banken als crisis veroorzaker aanwijst en de eigen schulden bagatelliseert. De overheden hebben geld nodig, en wie fout is moet betalen. Sterker fout zijn is ook niet meer nodig, wie geld heeft moet betalen.

In de afgelopen jaren zijn de overheden vooral bezig geweest om zichzelf en buitenlandse overheden te redden. Hiermee hebben ze ook indirect de banken proberen te redden, want die moeten immers geld lenen aan overheden.

Dat is een vicieuze cirkel die problemen opstapelt, totdat het niet meer kan. En als het niet meer kan, komen we in een destructieve periode van deflatie terecht, en recht in je gezicht georganiseerde rooftochten van de overheden. Dan herverdelen we de crisis.


http://www.dagelijksestandaard.nl/2012/05/herverdeling-van-de-crisis

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ros op 03/05/2012 | 23:08 uur
Als je de garantie hebt dat je niets bijzonders gaat mankeren, niet in het ziekenhuis terecht komt gaat het misschien best. Aan den lijve ondervonden...... ritje van 15 minuten in een gele bus met blauwe lampjes € 660,00. 10 dagen ziekenhuis met twee ingrepen van 30 minuten...€ 15.000,00. Kan je onmogelijk zelf ophoesten, zelfs niet met een redelijk salaris.

Ik ga er vooralsnog vanuit dat een hoger eigen risico tot gevolg heeft dat de premie ook wat lager uit valt  :cute-smile:

Lijkt me een gezonde aanname. Een verzekering is uiteindelijk bedoeld voor risico's die je zelf niet kan dekken.

Ros

Citaat van: mikemans op 03/05/2012 | 22:50 uur
Hmm bijzonder, als het eigen risico nog een beetje stijgt dan wordt de verzekering overbodig omdat je toch alle veel voorkomende ingrepen alsnog zelf betaald.

het risico op een catastrofale medische rekening is volgens mij goedkoper af te vangen, een WA verzekering van 2 a 3 miljoen kost immers ook niet zoveel.

Als je de garantie hebt dat je niets bijzonders gaat mankeren, niet in het ziekenhuis terecht komt gaat het misschien best. Aan den lijve ondervonden...... ritje van 15 minuten in een gele bus met blauwe lampjes € 660,00. 10 dagen ziekenhuis met twee ingrepen van 30 minuten...€ 15.000,00. Kan je onmogelijk zelf ophoesten, zelfs niet met een redelijk salaris.

Ik ga er vooralsnog vanuit dat een hoger eigen risico tot gevolg heeft dat de premie ook wat lager uit valt  :cute-smile:

mikemans

Hmm bijzonder, als het eigen risico nog een beetje stijgt dan wordt de verzekering overbodig omdat je toch alle veel voorkomende ingrepen alsnog zelf betaald.

het risico op een catastrofale medische rekening is volgens mij goedkoper af te vangen, een WA verzekering van 2 a 3 miljoen kost immers ook niet zoveel.

KapiteinRob

Citaat van: RTL Nieuws op 03/05/2012 | 21:06 uur
Het eigen risico in de zorg gaat volgend jaar fors omhoog. Van 220 naar 400 euro.

Blijf jubelen!  :P

Citaat van: RTL Nieuws op 03/05/2012 | 21:06 uur
Voor de laagste inkomens wordt nog gezocht naar een compensatie.

De rest kan wel gewoon betalen aan de tollenaars. >:(

Lex

Spies: loon gemeenteambtenaar toch bevriezen

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken vindt dat de lonen van gemeenteambtenaren alsnog bevroren moeten worden. Ze zal daar volgende week in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten formeel op aandringen.
Een woordvoerder van Spies bevestigt dat. Spies vindt de afgesproken loonsverhoging van 2 procent voor gemeenteambtenaren niet passen in de huidige tijd van bezuinigingen.

Spies' opstelling is een antwoord op klachten van de politiebonden die het niet eerlijk vinden dat voor politiemensen de nullijn geldt, terwijl gemeenteambtenaren wel een loonsverhoging krijgen.

© ANP
03 mei 2012, 20:51

Lex

Eigen risico in de zorg bijna verdubbeld

Het eigen risico in de zorg gaat volgend jaar fors omhoog. Van 220 naar 400 euro. Voor de laagste inkomens wordt nog gezocht naar een compensatie. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws.

De maatregel komt voort uit het crisisakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. De vijf partijen hebben afgesproken dat op de zorg 1 miljard euro bezuinigd moet worden. Hoe de laagste inkomens precies gecompenseerd moeten worden voor de verhoging van het eigen risico is nog niet bekend.

Daarnaast willen de vijf partijen dat de medisch specialisten voor zover mogelijk onder de Balkenendenorm gaan verdienen, ongeveer 185.000 euro.

Eigen risico sinds 2011
Het eigen risico in de zorg bestaat sinds 2011. Wie naar een specialist gaat of medicijnen nodig heeft, betaalt het eerste deel zelf. Vorig jaar was dat 170 euro. En dit jaar is dat verhoogd naar 220 euro. De rest van de medische kosten betaalt de zorgverzekering.

Huisarts
De huisarts valt niet onder het eigen risico. Dat bezoek wordt altijd helemaal vergoed. Dat geldt ook voor hulp bij zwangerschap en bevalling. Ook daarvoor geldt geen eigen risico. Verder hoeft voor kinderen beneden de 18 ook niets te worden betaald.

Chronisch ziek
Mensen die chronisch ziek zijn krijgen wat geld terug. Omdat zij in veel gevallen dagelijks medicijnen gebruiken en een aantal keren per jaar een specialist bezoeken. In 2011 was dat 56 euro en dat is dit jaar verhoogd naar 85 euro.

RTL Nieuws | 03 mei 2012, 19:06

Lex

Kamp wil pensioenakkoord in koelkast

DEN HAAG - Het pensioenakkoord met werkgevers en de vakbeweging moet volgens demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken) in de koelkast .

Hij heeft de Eerste Kamer donderdag in een brief gevraagd om zijn wetsvoorstel over onder meer verhoging van de AOW-leeftijd, zoals met sociale partners is afgesproken, vooralsnog aan te houden.

Kamp wijst de Senaat erop dat hij nu met spoed werkt aan een nieuw wetsvoorstel, omdat VVD en CDA in een crisisakkoord met D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben afgesproken de AOW-leeftijd sneller te verhogen.

Deze vijf partijen willen volgend jaar de pensioenleeftijd al met 1 maand verhogen, om daarna in diverse stappen uit te komen op 66 jaar in 2019.

Volgens het pensioenakkoord gaat de AOW-leeftijd pas in 2020 van 65 naar 66 jaar. De Eerste Kamer heeft de behandeling van wetgeving hierover gepland op 15 mei.

© ANP
3 mei 2012 14:47

Reinier

Ja zonder de Euro, zonder Europa, zonder Brussel zou Nederland het veel beter doen......  :crazy:

UK: begrotingstekort 9-10%, werkloosheid 8,3% en de economie in een recessie.
http://www.bbc.co.uk/news/10604117

Economie van Duitsland stond 10-5 jaar geleden stil toen de rest van Europa wel de wind mee had. Profiteert nu van China.

Zweden heeft een diepe economische crisis meegemaakt in de jaren '90. Heeft toen economie drastisch moeten hervormen o.a.: 'hypotheekrente aftrek' in een keer afgeschaft. Iemand voorstander van dat Nederland dit ook doet?? Huizenmarkt klapte ineen, torenhoge werkloosheid.
Uiteindelijk besloot Zweden zich aan te sluiten bij........de EU
http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Sweden#Crisis_of_the_1990s

Noorwegen barst van de olie en hoeft dit maar te delen met 5 miljoen Noren. Zijn zo slim geweest om deze baten op te sparen voor slechtere tijden en verstandig te investeren.

Zwitserland, verhaal apart, maar zou het niet zo goed doen als het niet omringd was door de EU.

Kortom, uit de EU stappen is niet de oplossing. Ieder land maakt wel eens een recessie/ crisis mee. Hoort bij de samenleving/ economie, geeft ook weer kansen en haalt oude structuren die niet meer werken weg.
Vergelijk het met de herfst en de winter. De natuur heeft ook seizoenen nodig, daarna wordt het wel weer lente en zomer. Het kan niet altijd mooi weer zijn  ;)

Enforcer

Een akkoord in 2 dagen?! Dus toch niet. Een show voor de EU buhne en dus in werkelijkheid voorlopig gebakken lucht. Zou mij niets verbazen als ze uiteindelijk niet in de buurt komen van de 3%, aangezien ze te veel willen houden op posten zoals OSW.

Lex

CPB kan nog niets met begrotingsakkoord

DEN HAAG - Het Centraal Planbureau (CPB) heeft van het kabinet nog niets binnengekregen over de afspraken in het begrotingsakkoord tussen het kabinet met de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

Een doorrekening van de plannen is op dit moment dan ook nog niet mogelijk.

Dat stelde een woordvoerder van het CPB woensdag. Het CPB gaat aan de slag zodra de precieze plannen zijn ingeleverd. Een doorrekening duurt normaal gesproken een dag of 5.

Als het kabinet zijn plannen niet snel inlevert, zal het CPB de doorrekening mogelijk betrekken bij de ramingen die het planbureau half juni bekendmaakt.

Een woordvoerster van minister Jan Kees de Jager van Financiën zegt dat het hoofdlijnenpakket van vorige week donderdag de komende tijd in overleg met de vijf fracties nog nader wordt uitgewerkt.

Volgende week komen de partijen weer bijeen om het akkoord nader uit te werken.

De doorrekening door het CPB kan dan half juni bekend worden gemaakt of anders mogelijk pas bij de miljoenennota op Prinsjesdag.

© ANP
2 mei 2012 15:26

Mourning

Citaat van: onderofficier op 02/05/2012 | 08:13 uur
Men zegt wel dat dat PVV niet betrouwbaar is maar ik vind dit soort opmerkingen / plannen ook niet van betrouwbaarheid getuigen van de CDA.

Het CDA heeft dus dingen gedaan die ze eigenlijk niet wilde om enkel en alleen maar te (blijven) regeren.

Nee, het CDA heeft net als elke ander partij een programma wat ze proberen uit te voeren. Echter, geen enkele partij heeft de absolute meerderheid en door de opzet van ons kiesstelsel is het ook onwaarschijnlijk dat dit ooit zal plaatsvinden. Nederland heeft bijvoorbeeld ook geen "winner takes all" systeem.

M.a.w. wil een partij regeren dan zal deze dat met minimaal een andere partij moeten doen. Die partij heeft uiteraard andere ideeen die botsen met de eerstgenoemde partij. Wat komt er dan uit? Een compromis. Ofwel er wordt een keuze gemaakt die in het midden ligt van wat beide partijen willen. Ofwel op het ene onderwerp krijgt de ene partij en in ruil krijgt op een ander onderwerp de andere partij haar zin.

Nu de PVV is weggevallen als steunpilaar van de minderheidsregering hoeft de regering vervolgens, uiteraard, ook geen steun meer te geven aan een aantal stokpaardjes van diezelfde PVV waar zij eigenlijk uberhaupt al niet zo heel erg voor waren, maar welke als compromis voor de steun van de PVV aan die minderheidsregering waren gegeven. Heeft m.i. niets met onbetrouwbaarheid te maken.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Enforcer

Citaat van: Kapitein Rob op 02/05/2012 | 09:37 uur
Ik heb de indruk dat de Zwitsers helemaal niet zwaar gebukt gaan onder hun positie. Hetzelfde durf ik te zeggen betreffende de Noren. Laten dat nu precies 2 landen zijn die niet in de EU zitten en daarbij dus ook geen euro's hanteren. Blijkbaar is er wel de mogelijkheid van minder "strakke" handelsclubs waar je deel van uit kan maken. Desondanks pleit ik nog maar eens voor een NEA, bestaande uit Duitsland, de Scandinavische landen, de Benelux en onze vrienden aan de andere kant van de Noorzee. We scheiden ons af van de EU en de nationale of NEA-munt begint gewoon met de startkoers van de huidige euro. Hoef je niets om te rekenen.

+1

Wat voor zakkenvullers zitten er nu niet in Griekenland. Spanje komt er ook nog aan. Als ze vandaag beslissen om de 3% norm op te gaan rekken, zullen juist die landen daar misbruik van maken, zoals ze dat in het verleden ook gedaan hebben. Het huidige Europese Rijk zal dan nog sneller gaan vallen, omdat dit niet meer terug te draaien zal blijken. Toestaan per land een iets langere looptijd te nemen terug naar de 3% is nog wel te doen, omdat het dan om bilaterale verdragen gaat tussen de EU en 1 land. Oprekken van die 3% en Frankrijk gaat er dan mede voor zorgen dat dit systeem om zeep geholpen wordt.

KapiteinRob

Citaat van: jurrien visser op 01/05/2012 | 22:17 uur
En Nederland alleen als Europees land in Europa.... ik voorspel een drama!

Ik heb de indruk dat de Zwitsers helemaal niet zwaar gebukt gaan onder hun positie. Hetzelfde durf ik te zeggen betreffende de Noren. Laten dat nu precies 2 landen zijn die niet in de EU zitten en daarbij dus ook geen euro's hanteren. Blijkbaar is er wel de mogelijkheid van minder "strakke" handelsclubs waar je deel van uit kan maken. Desondanks pleit ik nog maar eens voor een NEA, bestaande uit Duitsland, de Scandinavische landen, de Benelux en onze vrienden aan de andere kant van de Noorzee. We scheiden ons af van de EU en de nationale of NEA-munt begint gewoon met de startkoers van de huidige euro. Hoef je niets om te rekenen.