Rusland's Expansie

Gestart door ARM-WAP, 30/07/2007 | 13:26 uur

Ace1

Opstand Prigozjin ,,in scène gezet", hij gaat ,,Oekraïne vanuit Wit-Rusland aanvallen"

Zelfs drie dagen na de opstand van Progozjins Wagnergroep zijn er nog veel onduidelijkheden. Op tal van vragen is moeilijk een antwoord te geven. Speculaties zijn er genoeg.

https://www.rd.nl/artikel/1025558-opstand-prigozjin-in-scene-gezet-hij-gaat-oekraine-vanuit-wit-rusland-aanvallen

Helaas zit de rest achter de betaalmuur.

Huzaar1

Russian troops still build battlefield defenses like they did in World War II, and it's one of their rare successes in Ukraine, experts say

-Russian troops have spent the past several months constructing intricate fortifications in Ukraine.

-The engineers building those defensive works are one of the stronger branches of Russia's military.

-Ukrainian troops now have the tough task of fighting their way through those trenches and barriers.

https://www.businessinsider.com/russian-battlefield-defenses-built-like-in-wwii-effective-in-ukraine-2023-6?international=true&r=US&IR=T

Interessante read van alwijs interessante Michael Peck.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 27/06/2023 | 19:47 uurPutin zijn lot was voor afgelopen weekend al verbonden aan het resultaat in Oekraïne. Het beeld van hem als machtig staats leider is al jaren aan het verkruimelen

Die is vergroot en versterkt. Dat is het verschil. Er is nu geen enkele weg meer terug, en gezien de slechte situatie aan het russische front is dat een probleem. Voor de machtstrijd was hij nog de enige mogelijke leider. In dat beeld zijn scheuren gekomem. Zijn gebrek aan leiding heeft dit verergert.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 27/06/2023 | 18:26 uurzie post van me hierboven en negatief, er hebben weldegelijk reguliere rus eenheden zich bij Wagner gemeld en aangesloten. Dit betroffen met name VDV eenheden.

Dat onderschrijf ik ook huzaar, dat is juist het hele punt wat ik maak. Er zijn mensen uit de reguliere strijdkrachten en uit zijn eigen Rosgvardiya die zich hebben aangesloten bij Wagner/prigozhin. Op die mensen zal de komende tijd een heksenjacht ontstaan door mensen uit het Putin kamp. Hiermee verstevigd hij zijn positie in mijn ogen alleen maar.

Citaat van: Huzaar1 op 27/06/2023 | 18:14 uurTotale onzin. De positie van Putin is er door verzwakt en ondermijnd. Hij heeft zo laat , onduidelijk en niet effectief gehandeld, zelfs een ander staatshoofd moest interveniëren. Daarnaast is zijn lot nu nog meer verbonden aan het succes van de oorlog dan voorheen. En dat gaat nou niet bepaald fantastisch daar voor de Russen.


Putin zijn lot was voor afgelopen weekend al verbonden aan het resultaat in Oekraïne. Het beeld van hem als machtig staats leider is al jaren aan het verkruimelen

Huzaar1

We zitten vast en zeker naar een theater te kijken. Wat vast staat is dat dit Putin heeft verzwakt.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Ace1

Ex-generaals waarschuwen voor Wagner-aanval op Oekraïne vanuit Wit-Rusland, waar "kampen worden gebouwd voor duizenden strijders"

Oekraïne kan de 'verbannen' Wagnerbaas maar beter goed in de gaten houden. Enkele voormalige topgeneraals waarschuwen de Oekraïense regering voor een mogelijke Wagner-aanval vanuit Wit-Rusland. Daar zou een groot militair kamp in opbouw zijn voor duizenden Wagnerstrijders, op 200 kilometer van de Oekraïense grens.

In de nasleep van de kortstondige muiterij van de Wagnergroep in Rusland kunnen nog gevaarlijke naschokken volgen, vrezen enkele westerse ex-bevelhebbers.

Prigozjin had de opmars van zijn troepen naar Moskou zaterdagavond abrupt beëindigd. Volgens een overeenkomst met het Kremlin mag hij naar Wit-Rusland vertrekken.

Maar niets wijst erop dat de huurlingen zullen worden ontwapend en gedemobiliseerd, waardoor de Wagnergroep gewoon als vanouds kan blijven functioneren, zo stellen ook de deskundigen van het Institute of the Study of War (ISW) vast. De huurlingen kunnen gewoon gewapend terugkeren naar hun bases. Bovendien zou de groep ook nog gewoon aan het rekruteren zijn in Rusland.

De 'verbanning' van Jevgeni Prigozjin naar Wit-Rusland vormt bovendien een nieuwe potentiële bedreiging voor Oekraïne. Dat heeft de Britse generaal op rust, Lord Richard Dannatt, verteld aan 'Sky News'.

"Blijkbaar heeft Prigozjin het strijdtoneel verlaten om naar Wit-Rusland te gaan, maar betekent dat het einde van Prigozjin en de Wagnergroep? Het feit dat hij naar Wit-Rusland gaat, is denk ik wel zorgwekkend", meent de voormalige chef van de Britse generale staf.

"Wat we nu niet weten en wat we in de komende uren en dagen zullen ontdekken, is hoeveel Wagnerstrijders daadwerkelijk met hem zijn meegegaan naar Wit-Rusland. Als hij naar Wit-Rusland is gegaan met een grote strijdmacht in zijn kielzog, dan vormt hij opnieuw een bedreiging voor Kiev", legt Dannatt uit. "Oekraïne moet die flank heel goed in de gaten houden en klaar zijn om een nieuwe aanval vanuit Wit-Rusland af te slaan."

Ook de Duitse ex-generaal Roland Kather vermoedt dat er meer achter de vermeende couppoging van Wagner zit en dat het hele gebeuren een maskerade is voor een geheime operatie, zo vertelt hij aan 'Die Welt'. "Prigozjin gaat naar Wit-Rusland, zijn Wagnerstrijders volgen hem en op een gegeven moment zullen ze Oekraïne vanuit Wit-Rusland aanvallen", aldus de ex-generaal.

"Wagner-kampen in Wit-Rusland"
Opmerkelijk in dat kader is ook dat de Wit-Russische autoriteiten de opdracht zouden hebben gekregen om een groot militair kamp te bouwen voor zo'n 8.000 Wagnerstrijders in Osipovichi, op 200 kilometer van de Oekraïense grens. Er zouden zelfs meerdere kampen worden gebouwd, meldt de onafhankelijke Russische nieuwssite 'Verstka'. De informatie dat de huurlingen naar Wit-Rusland zullen worden gestuurd, zou volgens 'Verstka' ook worden bevestigd door enkele familieleden van de Wagnerleden.

Het is vooralsnog onduidelijk wat er precies in de de-escalatieovereenkomst staat die zaterdagavond tussen het Kremlin en Prigozjin is gesloten. Er is sinds de nacht van zaterdag op zondag ook niets geweten over de huidige verblijfplaats van Prigozjin, die volgens het Kremlin dus weldra naar Wit-Rusland zou verhuizen. Via zijn Telegramkanaal heeft hij maandag wel voor het eerst van zich laten horen sinds hij zaterdagavond zijn mars op Moskou abrupt afbrak. Hij postte een audioboodschap van 11 minuten en 23 seconden lang. Hij benadrukte dat het de bedoeling was om Wagner te redden, niet om de overheid omver te werpen. "We marcheerden niet om het Russische leiderschap omver te werpen", zegt hij. Volgens hem toonde de opmars van Wagner richting Moskou "ernstige veiligheidsproblemen" aan in Rusland.

Biden: "Te vroeg om definitieve conclusies te trekken"
Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken na de opstand van de huurlingengroep Wagner in Rusland. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag gezegd.

De Verenigde Staten waren volgens Biden niet betrokken bij de opstand. "We hebben niets te maken met deze gebeurtenissen", aldus de Amerikaanse president. "Het was een intern probleem in Rusland."

https://www.hln.be/buitenland/ex-generaals-waarschuwen-voor-wagner-aanval-op-oekraine-vanuit-wit-rusland-waar-kampen-worden-gebouwd-voor-duizenden-strijders~a354307e/?cb=1382e004e6b0dd1ea5127a8f222daad8&auth_rd=1

Ace1

Als Poetin zwakker staat, wie staat dan sterker?

Iedereen in het Westen is het erover eens: de rebellie van de Wagner-militie heeft de Russische president Vladimir Poetin verzwakt. Maar niemand heeft een antwoord op de vraag wat vorige zaterdag echt gebeurd is.

In het Frans luidt de uitdrukking: 'à qui profite le crime?' Die vraag blijft tot nu totaal onbeantwoord als het gaat over de korte opstand van de Wagner-militie, het branieachtige optreden van haar leider Jevgeni Prigozjin en diens even abrupte aftocht richting Wit-Rusland. Waarbij iedereen geacht wordt te geloven dat de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko een bijzondere rol gespeeld heeft in de onderhandelingen om een uitweg te vinden uit de interne Russische machtsstrijd.

Vanaf het begin was de onderneming van Prigozjin verdacht en pure zelfmoord. Alles leek perfect voorspelbaar. Maar van wie is het scenario? Er is maar een mogelijke winnaar: een chef van een clan die baat heeft bij het uitsluiten van Prigozjin en het discrediteren van Poetin', zegt een anonieme Franse zakenman in Moskou in de Franse zakenkrant Les Echo

'Dit kan niet in scène gezet zijn omdat ieder scenario een doel moet hebben en hier ontbreekt dat', zegt Andrej Koesnikov in dezelfde krant. Koesnikov is een politicoloog die verbonden is aan de Carnegie-stichting, die nog in Moskou aanwezig is. Voorbij de simpele vaststelling dat Poetin de grootste uitdaging in 23 jaar overleefd heeft, valt iedere duiding stil.

Natuurlijk is duidelijk dat de almacht van de voormalige KGB-agent gebroken is en dat er een probleem is in het Kremlin. Maar als de macht van Poetin afgenomen is, wie heeft dan voordeel gehaald uit deze episode? Zeggen dat Loekasjenko de grote winnaar is en op die manier 'veel Russisch bloed heeft gespaard', is meestappen in het scenario dat Rusland heeft uitgedacht. Om 'bloed sparen' hebben de actoren in het conflict nooit veel gegeven: niet Poetin, niet Prigozjin, niet Loekasjenko.

De reden dat Prigozjin in opstand kwam, is eenvoudig te verklaren: zijn huurlingen zouden vanaf 1 juli verplicht worden dienst te nemen in het Russische leger. Prigozjin was daarmee alle macht kwijt en liever dan in de vergetelheid te eindigen, voerde hij zijn laatste show

Zaterdagavond verdween hij in een SUV uit Rostov. Sindsdien is de huurlingenleider spoorloos. In een audioboodschap herhaalde hij maandag nog eens zijn bedoelingen. De leider van Wagner benadrukte dat hij zijn militie wilde redden. Een staatsgreep wilde hij naar eigen zeggen niet plegen. En ondanks beloftes van het Kremlin is de strafzaak tegen Prigozjin, wegens het oproepen tot gewapende muiterij en verraad, niet van de baan.

Wat met zijn huurlingen moet gebeuren is nog minder duidelijk. Vaak gaat het om ex-militairen die meer konden verdienen bij Wagner, maar het gaat ook om criminelen en ex-gevangenen die de vrijheid kregen op het slagveld te vechten.

Nucleaire dreiging
Hoe zwak staat Poetin nu? Dat is de grote vraag. Sommige westerse inlichtingendiensten rekenen zich rijk en stellen dat de verzwakking zo groot is dat de nucleaire dreiging van Rusland is afgenomen omdat de lagere echelons geen bevelen meer zouden willen uitvoeren. Dat lijkt kort door de bocht, vooral omdat zulke gevoelige commandoketens niet door om het even wie worden bemand en al helemaal niet door soldaten die tegen hun zin zijn opgeroepen om in een oorlog te vechten. Volgens sommige Amerikaanse bronnen is de vrees voor het gebruik van kernwapens juist toegenomen.

Bovendien lijkt de legerleiding - minister van Defensie Sergej Sjojgoe en stafchef Valeri Gerasimov - haar hachje gered te hebben. De eis van Prigozjin om hun ontslag is verworpen. Volgens de Russische propagandamachine dook Sjojgoe maandag op bij zijn troepen in Oekraïne. Dat militaire apparaat heeft de controle over de nucleaire wapens, al beslist Poetin uiteraard of ze gebruikt worden. Maar als de president zwak staat, staan sommige generaals dan sterker? En hebben ze dan meer macht?

Nu deze pion van het schaakbord van de macht is, moet Poetin nieuwe zetten doen. De volgende stap lijkt dat de verschillende clans in het Kremlin zullen strijden om de macht. Of veel van die strijd te merken zal zijn, moet later blijken. Het trauma van de 'mars op Moskou' moet op allerlei niveaus nog verwerkt worden.

Het is zeker niet uitgesloten dat in een eerste fase het gezag van Poetin versterkt wordt. Door de snelle oplossing van het conflict is zijn positie maar een dag in vraag gesteld. China heeft de episode-Progzjin maandag al geminimaliseerd en zijn steun aan Poetin bevestigd. Het kan zijn dat de Chinezen voorzichtiger zullen zijn, maar ze zullen Poetin niet laten vallen.

Wat afgelopen zaterdag vertoond is, is een ongeloofwaardig scenario met een al even ongeloofwaardige afloop. Daarop kunnen vele theorieën gebouwd worden maar houden die stand? De Franse expert in geopolitiek Dominique Moïsi grapte in zijn column in Les Echos dat 'staatsgrepen niet meer zijn zoals ze ooit zijn geweest'. Volgens Moïsi is er sinds dit weekend 'minder Poetin in de wereld'. Maar hij waarschuwt ook: 'Niets is gevaarlijker dan een gewond dier, vooral als het een kernarsenaal ter beschikking heeft.'


https://www.tijd.be/dossiers/oorlog-in-oekraine/als-poetin-zwakker-staat-wie-staat-dan-sterker/10477025.html

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 27/06/2023 | 09:38 uurVoor mij begint dit hele verhaal ook steeds aannemelijker te worden. We zitten ons wel blind te staren op wie Prigozhin nou steunde maar wie heeft zich nou eigenlijk publiekelijk uitgesproken voor putin dan? Niemand schaarde zich achter hem tijdens die hele mars. Hij heeft hier gewoon alle verraders laten bovendrijven. Schijnt zelfs een onder minister van hem in Rostov op die koffie bij prigozhin te zijn geweest. Zal me niks verbazen dat er binnen nu en een maand een hoop "ziekte meldingen" bij de Rosgvardiya en dat die er een wet doorheen drukt waarmee dit onderdeel van flink geld voorziet.
zie post van me hierboven en negatief, er hebben weldegelijk reguliere rus eenheden zich bij Wagner gemeld en aangesloten. Dit betroffen met name VDV eenheden.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Huzaar1

#9342
Citaat van: Enforcer op 24/06/2023 | 22:58 uurInteressante tweet:

Ivdea Delenda Est
@JvdeaDelendaEst
?
2h
This was a psyop orchestrated by Putin and Prighozin designed to identify potential traitors in Russian political class and security services. If this is what it was Putin essentially just neutralized the possibility of any future US-backed coup/colour revolution in Russia.

Totale onzin. De positie van Putin is er door verzwakt en ondermijnd. Hij heeft zo laat , onduidelijk en niet effectief gehandeld, zelfs een ander staatshoofd moest interveniëren. Daarnaast is zijn lot nu nog meer verbonden aan het succes van de oorlog dan voorheen. En dat gaat nou niet bepaald fantastisch daar voor de Russen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Enforcer op 24/06/2023 | 22:58 uurInteressante tweet:

Ivdea Delenda Est
@JvdeaDelendaEst
?
2h
This was a psyop orchestrated by Putin and Prighozin designed to identify potential traitors in Russian political class and security services. If this is what it was Putin essentially just neutralized the possibility of any future US-backed coup/colour revolution in Russia.

Voor mij begint dit hele verhaal ook steeds aannemelijker te worden. We zitten ons wel blind te staren op wie Prigozhin nou steunde maar wie heeft zich nou eigenlijk publiekelijk uitgesproken voor putin dan? Niemand schaarde zich achter hem tijdens die hele mars. Hij heeft hier gewoon alle verraders laten bovendrijven. Schijnt zelfs een onder minister van hem in Rostov op die koffie bij prigozhin te zijn geweest. Zal me niks verbazen dat er binnen nu en een maand een hoop "ziekte meldingen" bij de Rosgvardiya en dat die er een wet doorheen drukt waarmee dit onderdeel van flink geld voorziet.

Benji87

Prigozhin legt opstand uit: 'Was nodig om vernietiging Wagner te voorkomen'

Yevgeny Prigozhin heeft voor het eerst van zich laten horen sinds de Wagner-opstand van afgelopen zaterdag. Volgens de Wagner-baas was de opmars richting Moskou bedoeld om te voorkomen dat zijn huurlingenleger zou worden opgeheven. Prigozhin benadrukt dat er geen plannen waren om de zittende regering in Moskou omver te werpen.

Daarmee is er eindelijk iets meer duidelijkheid over Prigozhins kant van het verhaal. Zaterdagavond verdween hij plotseling van de radar, kort nadat hij een deal met het Kremlin had gesloten om de opstand te stoppen.

De opstand was bedoeld om opheffing van het huurlingenleger te voorkomen, legt Prigozhin nu uit. De groep zou volgens hem op 1 juli worden opgeheven. Prigozhin herhaalde zijn bewering van zaterdag dat de Wagner-troepen, die op het hoogtepunt van de opstand slechts 200 kilometer van Moskou verwijderd waren, terugkeerden om bloedvergieten te voorkomen. De Wagner-baas zegt dat hij niet wilde dat Russische soldaten gewond zouden raken.
Volg het nieuws over de oorlog

Ook benadrukt Prigozhin dat hij er niet op uit was om de zittende regering in Moskou omver te werpen. "We wilden degenen die fouten maakten tijdens de speciale militaire operatie (in Oekraïne, red.) aansprakelijk stellen."

Wel deelt de Wagner-baas in zijn verklaring van maandag nog een steek onder water uit aan het Kremlin. "We lieten een masterclass zien van hoe 24 februari 2022 (de eerste dag van de Russische invasie van Oekraïne, red.) had moeten verlopen."

Ook legt de Wagner-opstand volgens Prigozhin bloot dat er serieuze problemen zijn met de Russische nationale veiligheid. De huurlingen konden zonder veel weerstand eenvoudig oprukken tot dicht bij Moskou.

Nog onduidelijk waar Prigozhin nu is
De oorlog in Oekraïne nam vrijdagavond een bizarre wending toen Prigozhin beweerde dat kampen van zijn huurlingenleger door het Russische leger waren aangevallen. Wagner vocht aan de kant van de Russen mee tegen Oekraïne.

Zaterdag trokken Wagner-troepen terug de grens over naar Rusland, waar ze binnen een mum van tijd de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don innamen. Wagner had al snel controle over alle militaire gebouwen in de strategische stad, inclusief het militaire vliegveld.

Vervolgens begon de opmars richting Moskou. Tegen het einde van de middag was het de Wagner-huurlingen gelukt om Moskou op 200 kilometer te naderen. De burgemeester van de hoofdstad riep de noodtoestand uit en aan de rand van de stad werden verdedigingslinies opgeworpen.

De Wagner-opstand kwam ten einde toen zaterdagavond bekend werd dat het Kremlin en de Wagner Group op bemiddelend initiatief van Belarus (een belangrijke bondgenoot van Rusland) een overeenkomst hadden gesloten. Prigozhin, die tot dan toe alleen maar oorlogstaal had uitgeslagen, gaf aan dat hij een bloedbad wilde voorkomen en daarom zijn troepen terugtrok.

In de deal zou staan dat Prigozhin naar Belarus vertrekt om zich daar te vestigen, maar er is nog geen enkel bewijs dat hij daar is aangekomen. De Wagner-baas schept in zijn verklaring maandag geen duidelijkheid over zijn huidige verblijf.

Nog een hoop onduidelijk

Met de overeenkomst tussen Wagner en de Russische regering leek de chaos in Rusland even gesust. Maar een hoop is nog onduidelijk. Het Kremlin heeft sinds zaterdagavond niets over de opstand gemeld.

Zo is nog niet duidelijk hoe de Russen de oorlog in Oekraïne gaan voortzetten. Prigozhin zou geëist hebben dat de Russische legerleiding, onder wie defensieminister Sergei Shoigu, zou opstappen. De Wagner-baas ligt al maanden overhoop met de Russische bewindspersoon.

Ook is niet duidelijk of en hoe de huurlingen van Prigozhin in het vervolg worden ingezet. Kyiv meldde eerder op de maandag dat de Wagner-troepen nog steeds in de Oekraïense conflictgebieden aanwezig zijn. Volgens deskundigen van het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW) is het goed mogelijk dat de Wagner Group gewoon blijft voortbestaan. Ook is het mogelijk dat het huurlingenleger wel ontmanteld wordt, om opgenomen te worden in het reguliere Russische leger.

Het Wagner-hoofdkwartier in Sint-Petersburg meldde maandag dat het normaal functioneert. Zaterdag werd er in het hoofdkwartier nog een zwaarbewapende inval door de Russische politie gedaan.

Bron: nu.nl

Harald

Germany to deliver Ukraine with 45 more Gepard and two IRIS-T SLM air defense systems

In a recent interview with the German newspaper "Welt", German Brigadier General Christian Freuding, who serves as the Head of the Situation Center Ukraine within the German Ministry of Defense, confirmed Germany's commitment to strengthen Ukraine's air defense. The pledge includes the provision of 45 Gepard mobile self-propelled anti-aircraft gun systems and two IRIS-T SLM air defense missile batteries.

https://www.armyrecognition.com/defense_news_june_2023_global_security_army_industry/germany_to_deliver_ukraine_with_45_more_gepard_and_two_iris-t_slm_air_defense_systems.html


PaxImperator


Ace1

Vijf vragen

Actie Wagner 'klap in gezicht' Poetin: 'Toenemende onrust in Rusland'

Zo snel als iedereen werd opgeschrikt door de militaire opstand van het huurlingenleger van Jevgeni Prigozjin, zo snel was het weer afgelopen. En het laat vele vragen achter: waarom stopte de Wagner Groep de succesvolle opmars naar Moskou? En wat betekent dit voor de macht van Poetin? Verschillende experts analyseren de afgelopen 48 uur.

Het leek even alsof het huurlingenleger van de Wagnergroep gisteren afstevende op een coup. Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin, die al maanden in Oekra?ne vecht aan de Russische kant, had zijn troepen 180 graden gedraaid en op het Kremlin afgestuurd.

Met veel kabaal stormden de huurlingen Rusland binnen. En toen aan het eind van de dag de Wagnertroepen nog maar een paar uur van Moskou verwijderd waren, stopte de opmars.

Vijf vragen over de opstand van Prigozjin.

1. Wat weten we tot nu toe over de opstand?
Wat vaststaat is dat Prigozjin al maandenlang een slechte relatie heeft met de defensietop van Rusland. Dat zijn met name de minister van Defensie Sergej Sjojgoe en de Russische stafchef Valeri Gerasimov.

De Wagnerbaas valt regelmatig tegen deze mannen uit: Prigozjin noemde ze meerdere keren incompetent in het voeren van de oorlog in Oekra?ne. Ook beschuldigde hij de legertop ervan munitie achter te houden, waardoor de Wagnertroepen in Oekra?ne met bosjes neervielen.

Prigozjin zei zelfs dat Poetin onder verkeerde voorwendselen, door misinformatie van de Russische legertop, de oorlog is begonnen. Zijn geklaag stapelde zich op en explodeerde toen Prigozjin zijn troepen gisteren Rusland instuurde. Maar aan het einde van de dag, toen de troepen nog maar op 200 kilometer van Moskou van waren, zette Prigozjin de opmars stop.

Er zou in de loop van de dag sprake zijn geweest van een 'deal' tussen de Wagnerbaas, Poetin en de leider van Belarus, Aleksandr Loekasjenko. Die laatste trad als bemiddelaar op. Wat die deal precies inhoudt, dat weet niemand nog zeker.

2. Waar zou de deal over kunnen gaan?
Poetin moest snel handelen toen de Wagnersoldaten steeds dichter bij het Kremlin in de buurt dreigden te komen. Volgens Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische Geschiedenis en Politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, is het mogelijk dat Poetin de Wagnerbaas tegemoet is gekomen in zijn geklaag. Zijn hypothese: Poetin gaat zijn legertop, de stafchef en defensieminister waar Prigozjin al maanden ruzie mee zoekt, ontslaan.

"Eerste Russische bronnen melden dat dit een denkbare optie is", zegt Van Koningsbrugge tegen RTL Nieuws. "Het zou Poetin ook niet slecht uitkomen om zijn huidige legertop de schuld te geven van geleden verliezen op het slagveld in Oekra?ne. Hij zou ze met die reden kunnen ontslaan."

Tegelijkertijd komt hij daarmee Prigozjin tegemoet, legt de Ruslandkenner uit. "Prigozjin zou als tegenprestatie zijn opstand in Rusland halt toeroepen, en vervolgens zelf in ballingschap leven in Belarus. Zo vormt hij geen bedreiging meer voor Poetin."

3. Wat schiet Prigozjin hiermee op?
De Wagnerbaas krijgt in het geval van zo'n ontslagdeal in ieder geval eindelijk zijn gelijk. "En Prigozjin verdwijnt niet zomaar van het toneel als hij in Belarus zou zitten", zegt Van Koningsbrugge. "Hij is enorm populair, zowel bij zijn eigen troepen als bij het volk in Rusland. En hij heeft heel veel volgers. Hij zou nog steeds zijn stem kunnen laten horen vanuit een andere plek."

Momenteel is overigens nog niet duidelijk waar Prigozjin is, en of hij wel van plan is om naar Belarus te gaan. Daarbij zou het ook kunnen dat de actie averechts heeft gewerkt en het imago van Prigozjin is geschaad, aldus Van Koningsbrugge.

Zo verschijnen er online filmpjes van Wagne-huurlingen die hun leider 'zwak' noemen voor het niet afmaken van de opmars naar Moskou. Naar eigen zeggen heeft Prigozjin 25.000 manschappen, het is nog niet zeker hoeveel van hen bij hem blijven.

4. En Poetin, heeft hij nu gezichtsverlies geleden?
De actie van Wagner was een klap in het gezicht van Poetin. De Russische leider noemde de opstand in zijn eigen land 'verraad'. Maar geheel onverwacht was de escalatie van Prigozjin ook niet. Poetin heeft de grofgebekte Wagnerbaas met iedere beschuldiging of harde uitspraak tot nu toe weg laten komen.

Volgens Helga Salemon, Ruslandexpert bij HCSS, is dat opvallend. "Poetin pakt iedereen die hem tegenspreekt aan. Journalisten, politici, activisten; iedereen wordt gestraft. En dan zou er met Prigozjin niks gebeuren?"

Dit zegt wat over de positie van Poetin, zegt Salemon. "Blijkbaar zit hij niet meer zo stevig in het zadel als eerst." Daarnaast heeft de korte couppoging van Wagner pijnlijk blootgelegd dat het Russische reguliere leger niet is opgewassen tegen zulke tegenslagen.

5. Hoe reageert het volk in Rusland?
Veel van wat er in de oorlog gebeurt, wordt vaak niet genoemd in de Russische staatsmedia. Maar de aanval in eigen land gisteren was een uitzondering. Poetin zond een ongebruikelijke televisietoespraak uit, gericht aan het volk.

De staatstelevisie meldde ook kort de aanval van de Wagnersoldaten. Althans, niet alle omroepen besteedden er aandacht aan. E?n televisiestation zond gewoon een documentaire uit over kaviaar.

Het Russische volk reageert verschillend op de gespannen situatie. Een bekende Russische analist peilde op berichtendienst Telegram dat de meeste mensen nog achter Poetin staan, maar dat toch ook een flink aantal Prigozjin 'een mooie vent' vindt. Prigozjin werd gisteravond omhelsd en toegejuicht toen hij vertrok uit Rostov aan de Don, de eerste door Wagner overgenomen Russische stad.

"Je ziet een toenemende onrust, vooral bij de elite van Rusland", zegt Rusland-specialist Salemon. "Inmiddels is niemand meer blij met de oorlog, is de Russische economie dramatisch en zijn er tienduizenden Russen gestorven."

Rijke oligarchen kunnen door sancties niets meer en worden sinds de oorlog met de nek aangekeken in Europa. Met het oog op die onrust, denkt Salemon: "De actie van Wagner betekent niet het einde van iets, maar het begin van iets anders."

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5392620/wagner-poetin-prigozjin-rusland-moskou-oorlog-oekraine-opstand

Ace1

VS na Wagner-opstand: 'We hebben het laatste hoofdstuk nog niet gezien'

Nog niet voorbij

De rust is nog lang niet weergekeerd in Rusland, ook niet nu het huurlingenleger van Wagner zijn opmars richting Moskou heeft gestaakt en de stad Rostov heeft verlaten. Dat denkt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken.

Volgens hem kan het nog weken of misschien wel maanden duren, voordat de consequenties van de rebellie van gisteren duidelijk worden. "Ik denk niet dat we het laatste hoofdstuk al gezien hebben", zei hij.

Vrijdagavond kwam het machtige huurlingenleger van de Wagner Groep, dat in Oekra?ne vocht voor Rusland, in opstand. Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin, die al maanden overhoop ligt met de Russische defensietop, meldde dat een kamp van zijn huurlingen doelwit was geweest van een Russische raketaanval, met 'veel doden' tot gevolg.

Richting Moskou
Hij zwoer wraak en trok met zijn leger richting de Russische stad Rostov, waar het hoofdkwartier van de zuidelijke legergroep zich bevindt. In de vroege zaterdagochtend hadden Wagnersoldaten de stad ingenomen en het militaire hoofdkwartier overgenomen. Vervolgens trokken ze in hoog tempo richting Moskou.

Over die opmars is niet veel bekend, maar vriend en vijand waren geschokt over het gemak en het tempo waarmee het huurlingenleger kon oprukken. Ondertussen kwamen uit verschillende Russische plaatsen berichten over gevechten.

Pas op enkele honderden kilometer voor Moskou staakte de colonne van Wagner opeens zijn opmars. Achter de schermen zou een deal zijn gesloten. Alle leden van de Wagner Groep zouden niet strafrechtelijk worden vervolgd en konden uitwijken naar Belarus.

Het leek met een sisser te zijn afgelopen voor Poetin, maar volgens Blinken maken de gebeurtenissen van gisteren vooral duidelijk dat 'de Russische fa?ade scheuren vertoont'.   

VS op de hoogte
Amerikaanse media melden vandaag dat de Amerikaanse inlichtingendiensten al op de hoogte waren van de plannen van Prigozjin. Het leidde tot grote zorgen in Washington de afgelopen twee weken over wat er zou gebeuren, met name rond de vraag of president Vladimir Poetin aan de macht zou blijven en wat instabiliteit in het land zou betekenen voor het beheer van Ruslands nucleaire wapenarsenaal.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5392605/wagner-opstand-rebellie-consquenties-toekomst-duidelijk