internationale ontwikkelingen LUA, SPAAG, luchtafweer

Gestart door Harald, 21/12/2023 | 15:19 uur

Harald

Citaat van: Parera op 06/06/2024 | 12:37 uurDit lijkt mij een hele goede toevoeging als vervanger van de 2 Stingers/Mistrals die er standaard inzitten. Je gaat dan ook van 2 naar 9 luchtdoelraketten, groot verschil is wel dat dit systeem gefocused is op drones en de MANPADS meer doelen kunnen aangrijpen en op meer afstand.

De Enforcer raket van MBDA waar deze op door ontwikkeld is heeft een bereik van 2000m+ t.o.v. 5000 m van de stinger.

Prijs indicatie is ook een stuk lager dan een Stinger. Er wordt aangegeven dat deze ca. 90 a 100k moet kosten tov 1 miljoen voor een Stinger.

Er zal dan een meer gelaagdheid komen kwa range en doel in systemen.

Bij de Duitsers praten ze dan ook naast deze opstelling voor de VSHORAD, de IRIS-T  voor de medium range Air Defence.

Parera

Dit lijkt mij een hele goede toevoeging als vervanger van de 2 Stingers/Mistrals die er standaard inzitten. Je gaat dan ook van 2 naar 9 luchtdoelraketten, groot verschil is wel dat dit systeem gefocused is op drones en de MANPADS meer doelen kunnen aangrijpen en op meer afstand.

De Enforcer raket van MBDA waar deze op door ontwikkeld is heeft een bereik van 2000m+ t.o.v. 5000 m van de stinger.

Harald



Video :
https://twitter.com/i/status/1798295488522801548

https://www.hartpunkt.de/small-anti-drone-missile-integration-in-den-skyranger-30-vereinbart/

Integratie van kleine Anti Drone Missile in de Skyranger 30

De twee bedrijven Rheinmetall en MBDA Duitsland hebben vandaag een overeenkomst ondertekend - Letter of Intent (LOI) - over de integratie van de Small Anti Drone Missile (SADM), ontworpen voor drone-verdediging, in de luchtafweertank als onderdeel van de International Aerospace Tentoonstelling (ILA) in Berlijn Skyranger 30 gesigneerd.

Zoals beide bedrijven in een gezamenlijk persbericht schrijven, is de combinatie bedoeld om "bestaande capaciteitslacunes in de mobiele verdediging van drones op korte en korte afstand" te dichten. Voor dit doel zal de door MBDA Duitsland ontwikkelde SADM op basis van de Enforcer-geleide raketfamilie worden geïntegreerd in de Skyranger 30 (op verschillende platforms) en andere militaire voertuigen van Rheinmetall.

Volgens de bedrijven is de nieuwe MBDA-geleide raket, die gebruik maakt van zogenaamde handhavingstechnologieën, "effectief tegen kleine en middelgrote drones met een hoge trefkans en een dienovereenkomstig groot afstandsvermogen. Het 30 mm kanon op de Skyranger 30 biedt zeer efficiënte, mobiele verdediging tegen luchtdreigingen door vuurkracht, intelligente sensoren en hoge mobiliteit op kortere afstanden te combineren. Dit betekent dat beide actieve ingrediënten elkaar op een ideale manier aanvullen."

Volgens MBDA en Rheinmetall omvat de ondertekende intentieverklaring een samenwerking op lange termijn om de raket te integreren in de Skyranger 30 en andere militaire voertuigen en beoogt zij ook de ontwikkeling, productie en integratie van een draagraket in de verschillende torentjesystemen en in de digitale systemen van Rheinmetall. systeemarchitectuur weg.

"Als hoofdaannemer voor het Skyranger 30-systeem in Duitsland is de Small Anti Drone Missile een ideale en consistente aanvulling op de mogelijkheden van de systemen en voertuigen van Rheinmetall. We betalen vooruitbetalingen en creëren nu al de voorwaarden voor de industriële opzet om de beslissingen van de klant snel uit te voeren", aldus Timo Haas, Chief Digital Officer van Rheinmetall, in de verklaring.

Volgens Thomas Gottschild, algemeen directeur van MBDA Duitsland, laten de huidige conflicten duidelijk zien dat drone-verdediging een van de centrale uitdagingen is voor de strijdkrachten. "Om hiervoor de best mogelijke oplossing te bieden, bundelen we onze krachten en bouwen we voort op de samenwerking met Rheinmetall en hun torenoplossingen om de capaciteitslacunes in de drone-verdediging te dichten met behulp van onze Small Anti Drone Missile", aldus de algemeen directeur van MBDA. .

De verklaringen van de twee bedrijfsvertegenwoordigers wijzen er sterk op dat de SADM aan de Bundeswehr wordt aangeboden als mogelijke toekomstige anti-droneraket. Volgens eigen verklaringen heeft de Duitse krijgsmacht een capaciteitstekort op het gebied van drone-verdediging, dat gedicht zou moeten worden door de aanschaf van een geleide raket tegen onbemande systemen. Volgens een verklaring van een medewerker van het inkoopbureau BAAINBw van de Bundeswehr in een onlangs gepubliceerd specialistisch artikel zal het wapen naar verwachting vanaf 2028 worden geïntegreerd in de luchtafweertank - dat wil zeggen de Skyranger - in plaats van de Stinger. De SADM wordt beschouwd als een potentiële kandidaat om de vaardigheidskloof te dichten.

Het Skyranger 30-koepelmodel dat op de ILA werd getoond, omvatte een draagraket met negen SADM-raketten, wat een aanzienlijke kwantitatieve toename zou betekenen in tegenstelling tot de geplande integratie van vier Stingers. Fabrikanten zeggen dat de launcher indien nodig kan worden uitgebreid met extra pakketten van drie.



De intentie om het in andere torensystemen te integreren kan ook worden opgevat als een indicatie dat de SADM ook moet worden gepositioneerd als een cross-sectioneel drone-verdedigingssysteem. Het zou denkbaar zijn om dergelijke geleide raketten op een breed scala aan platforms te integreren, waaronder gepantserde personeelsvoertuigen naast gevechtstanks.

Skyranger 30
Als eerste stap bestelde de Bundeswehr eind februari 2024 19 Skyranger 30 luchtafweertanks op Boxer-chassis, die vanaf 2026 aan de strijdmacht zullen worden geleverd. Als dubbele bewapening zijn de systemen uitgerust met MANPADS van het type Stinger. Voor dit doel worden volgens berichten Stinger-raketten gebruikt, die eerder zijn aangeschaft voor de Tiger-aanvalshelikopter.

Volgens de fabrikant is het centrale element van de Skyranger 30 het KCE revolverkanon van 30 x 173 mm kaliber met een bereik van ongeveer 3.000 meter en een vuursnelheid van 1.200 toeren per minuut.

Het wapen heeft zijn enorme vuurkracht en precisie bewezen tijdens tests onder de meest ongunstige weersomstandigheden en is in staat zogenaamde Air Burst Ammunition (ABM) af te vuren. Volgens het bedrijf programmeert de 30 mm ABM-technologie van Rheinmetall het projectiel zodra het de buis verlaat, zodat het langs een vooraf berekende route ontploft en een groot aantal wolfraam-subprojectielen vrijgeeft, die in wezen een snel bewegende wolk vormen, inclusief kleine degenen kunnen drones uitschakelen.

Een salvo van 18 schoten, elk met 200 gram subprojectielen, levert een salvogewicht op van 3,6 kilogram. Omdat de afzonderlijke patronen ondanks de moderne productie soms iets verschillende hoeveelheden drijfgas hebben, verschillen ook hun mondingssnelheden dienovereenkomstig. Als alle projectielen zo zouden worden geprogrammeerd dat ze dezelfde theoretische mondingssnelheid hebben, zouden er aanzienlijke afwijkingen kunnen optreden in het gewenste detonatiepunt. Om dit te voorkomen heeft Rheinmetall naar eigen zeggen een technologie ontwikkeld waarmee eerst bij de leidingmonding de werkelijke snelheid wordt gemeten en pas daarna wordt geprogrammeerd. Dit verhoogt de nauwkeurigheid.

Drie Spexer-radarpanelen van Hensoldt fungeren als radarsensoren, die elk een hoekbereik van 120 graden bestrijken. Volgens Hensoldt kunnen per panel ruim 300 doelen tegelijk worden geïdentificeerd en nagestreefd. De detectiemogelijkheid is beschikbaar voor zowel microdrones als gevechtsvliegtuigen en geleide raketten. Met de mogelijkheid om onderweg te scannen, kan Spexer ook onderweg verkenningen uitvoeren. De radar werkt in het frequentiebereik van 9,2 tot 10 GHz (X-band) en kan, afhankelijk van de instelling, doelen tot op 40 kilometer afstand detecteren. Naast de Spexer-radars zal de Skyranger 30 ook beschikken over krachtige elektro-optica.

Kleine anti-drone-raket
MBDA Duitsland is al geruime tijd van plan een brede effectorfamilie op basis van de Enforcer te implementeren. Waaronder een grond-luchtraket die gespecialiseerd is in de verdediging tegen drones.



Vergeleken met de originele Enforcer-raket – geïntroduceerd in de Bundeswehr als "Lightweight Weapon 1800+" – zal de anti-drone geleide raket een groter bereik hebben en worden uitgerust met een speciale zoekerkop tegen doelen in de lucht. Zoals je duidelijk op de foto kunt zien, wordt de bereikvergroting bereikt met behulp van een booster die aan de Enforcer-raket is bevestigd. De actieradius moet ongeveer vijf kilometer bedragen.

Volgens MBDA zal de SADM-raket elementen van de Enforcer bevatten, wat de ontwikkeling en productie aanzienlijk zal vereenvoudigen. Dit moet ook synergieën op het gebied van opleiding en logistiek mogelijk maken.

Harald

BSDA 2024: RAFAEL Unveils the Iron Lance Interceptor of the Iron Dome System

At the Black Sea Defense & Aerospace 2024 exhibition, the Israeli company RAFAEL presented for the first time a segment of its air defense systems, including the IRON SHIELD and the IRON LANCE interceptor. These new systems expand RAFAEL's distinguished portfolio of air defense solutions, which also includes the SPYDER All in One (AIO) and the DAVID'S SLING interceptor. The advanced DRONE DOME, with its counter-unmanned aerial systems (C-UAS) and counter-unmanned aerial vehicles (C-UAV) capabilities, also joins this lineup, providing critical defense against drone threats.



At the Black Sea Defense & Aerospace 2024 exhibition, the company also showcased several systems such as the SPYDER AIO. The latest addition to the combat-proven SPYDER family, this system integrates the main functions of several systems into a single 8×8 vehicle. It deploys within minutes on difficult terrains, ensuring short reaction times and a minimized logistics footprint. This system effectively addresses contemporary challenges by offering a revolutionary solution for air defense.

DRONE DOME, equipped with a comprehensive C-UAS and C-UAV solution, is designed to detect, track, and neutralize hostile UAS and UAV in various operational scenarios. It provides a vital layer of protection against emerging threats using different methods to neutralize targets.

Additionally, RAFAEL presented the SKY SPOTTER, a passive electro-optical (EO) early warning system that detects, tracks, and manages multiple targets simultaneously. This system allows for detailed and persistent 24/7 investigation of selected targets, enhancing situational awareness and target management.

The SPIKE Precision Guided Tactical Missile Family, in service with the Romanian Armed Forces for 25 years, was also showcased at the exhibition. This family is represented by the 6th Generation NLOS exponent, highlighting RAFAEL's long-standing partnership with Romanian defense operators.

RAFAEL's presence at BSDA 2024 underscores its commitment to providing cutting-edge air defense technologies. The IRON LANCE interceptor is unveiled for the first time in Romania, marking another significant milestone in RAFAEL's extensive portfolio. The company, known for the IRON DOME and DAVID'S SLING systems, also showcases other advanced solutions for aerial threats, including drones.

The Iron Dome defense system is used by Israel to protect its territories against threats from rockets, artillery shells, and short-range missiles. Deployed since 2011, Iron Dome is designed to intercept and destroy projectiles in flight before they reach their targets, primarily populated areas. It uses an advanced radar to detect projectile launches and quickly assesses their trajectory. If a threat is identified, the system launches an interceptor to neutralize the projectile.

Iron Dome consists of three main components: a detection and tracking radar, a battle management and control (BMC) center, and launch units with Tamir interceptors. The radars are capable of tracking multiple targets simultaneously and determining which pose a threat to populated areas. The Tamir interceptors, equipped with electro-optical sensors and advanced guidance systems, are designed to operate in all weather conditions, day and night. They can intercept projectiles at distances ranging from 4 to 70 kilometers. The system is mobile and can be repositioned quickly to protect different areas according to operational needs.

https://www.armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/bsda-2024-rafael-unveils-the-iron-lance-interceptor-of-the-iron-dome-system

Harald



Luftverteidigung im Nah- und Nächstbereich  ( De Duitse uitwerking )
https://soldat-und-technik.de/2024/05/bewaffnung/38046/luftverteidigung-im-nah-und-naechstbereich/

Luchtverdediging op korte en korte afstand

Senior directeur technische overheid Harald Albrecht, projectmanager bij het Federale Bureau voor Apparatuur, Informatietechnologie en Gebruik van de Bundeswehr

Om de landstrijdkrachten en kritieke infrastructuur te beschermen tegen dreigingen vanuit de lucht op korte en directe afstand, zullen de inspanningen beginnen om de bestaande capaciteitslacunes te dichten.

Onder de indruk van de gebeurtenissen in de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne, het elementaire belang en de noodzaak van luchtverdediging – vooral luchtverdediging op de grond – voor de bescherming van de eigen strijdkrachten en kritieke infrastructuur, ook tegen soms nieuwe soorten dreigingen , wordt duidelijk gemaakt. Om dergelijke bedreigingen tijdig het hoofd te kunnen bieden, heeft het project "Air Defense System for Close and Near Area Protection" (LVS NNbS) als gevolg van dit conflict ook een nieuwe impuls gekregen. De capaciteitskloof, die al in 2018 werd gedefinieerd als onderdeel van het CPM-fasedocument 'Capability Gap and Functional Requirements' (FFF), zal daarom zo snel mogelijk worden gedicht.

Het doel van het dichten van deze capaciteitskloof is om de Bundeswehr in staat te stellen zeer mobiel te zijn, zowel in een netwerk als onafhankelijk, om het hele spectrum van bedreigingen te bestrijden (inclusief bemande en onbemande vliegtuigen met vaste en draaivleugels, kruisraketten, RAM, raketten, artillerie , mortel) in alle tactische situaties te kunnen.

Vanwege de omvang is het project opgesplitst in twee deelprojecten en zal het in meerdere projectstappen worden uitgevoerd. Als onderdeel van het eerste deelproject wordt de initiële kwalificatie verzekerd, waaronder de ontwikkeling en aanschaf van vier brandweereenheden. Deze eenheden beschikken over inzetbare, stationaire luchtverdedigingseenheden voor korte afstand (bereik groter dan 20 km) en over zeer mobiele luchtverdedigingseenheden voor korte afstand (bereik circa 10.000 meter). Om de ontwikkeltijd van het wapensysteem te minimaliseren, wordt waar mogelijk gebruik gemaakt van componenten die al in de Bundeswehr zijn geïntroduceerd of in ieder geval al zijn ontwikkeld.

In het tweede deelproject moeten de capaciteitslacunes voor mobiele gevechten tegen onbemande vliegtuigsystemen (UAS) kleiner dan 150 kg (zogenaamde UAS Klasse I) en voor de bestrijding van raketten, artillerie- en mortiergranaten (zogenaamde RAM-doelen) worden aangepakt. afgesloten worden als onderdeel van een vervolgkwalificatie. Er zullen ook extra brandeenheden worden aangeschaft met componenten die in het eerste deelproject zijn ontwikkeld.

Sinds de Army Air Defense Force in 2012 werd ontbonden, berust de algehele verantwoordelijkheid voor de luchtverdediging op de grond bij de luchtmacht. Eind 2022 heeft de Inspecteur-Generaal echter op initiatief van Luchtmacht en Landmacht ingestemd met de herverdeling van taken en onderdelen van de LVS NNbS en de gezamenlijke operatie van Luchtmacht en Landmacht. De taken van de lokale gebiedsbescherming worden overgenomen door het leger. De taken van bescherming op korte afstand blijven bij de luchtmacht. Binnen de twee krijgsmachtdelen worden momenteel de noodzakelijke organisatiestructuren opgezet.

Brandeenheden IRIS-T SLM
Kort na het begin van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne heeft het Ministerie van Defensie besloten dat het bestaande capaciteitsgat op het gebied van grondgebonden luchtverdediging zo snel mogelijk moet worden gedicht. Voor dit doel werd de aanschaf van brandweereenheden IRIS-T SLM Infra-Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled – Surfaced Launched Medium Range) geïnitieerd door het bedrijf Diehl Defense GmbH & Co. KG, dat vervolgens halverwege de jaren negentig een contract kreeg. 2023. Elke vuureenheid bestaat uit drie lanceerinrichtingen voor de IRIS-T SLM geleide raket, een TRML-4D radarapparaat, een commandopost, een herlaadvoertuig en een logistieke component. De IRIS-T SLM-vuureenheden die voor de export waren ontwikkeld, konden echter niet 1:1 worden overgenomen omdat integratie in de NAVO-luchtverdedigingsstructuur (NATIAMDS) verplicht was. Voor deze integratie moeten enkele componenten worden omgebouwd en moeten een aantal interne goedkeuringen worden uitgevoerd, onder meer om aan de Duitse wettelijke normen te voldoen. Niettemin wordt dit jaar de eerste brandweereenheid overgedragen aan de Bundeswehr. Na de kwalificatie/operationele test van de brandunit, wat een voorwaarde is voor goedkeuring voor gebruik, kan eind 2025 de ingebruikname beginnen met de levering van de tweede brandunit. De overige brandweereenheden worden vanaf 2026 overgedragen aan de Bundeswehr.

Luchtverdedigingssysteem voor bescherming van dichtbij en onmiddellijk gebied
In het korte bereik van de LVS NNbS worden dezelfde componenten gebruikt als in de IRIS-T SLM-brandweereenheden. De IRIS-T SLM geleide raket wordt gebruikt als effector en de middellange afstandsradar TRML-4D van Hensoldt Sensors GmbH wordt gebruikt voor verkenning. Deze heeft een detectiebereik van ruim 100 km. Een belangrijk voordeel van deze twee componenten is dat ze op afstand kunnen worden bediend vanaf een gemeenschappelijke commandopost en daarom een ��klein aantal bedieningspersoneel vereisen.

Voor het volgende bereik wordt de IRIS-T Surfaced Launched Short Range (SLS) geleide raket van Diehl Defense als effector gebruikt. Dit is de IRIS-T L/L (lucht/lucht) die wordt gebruikt in vliegende wapensystemen (waaronder Eurofighter), maar in LVS NNbS wordt hij vanaf de grond afgevuurd met behulp van aangepaste geleidingssoftware. Deze geleide raket wordt in Zweden al met succes ingezet. Een belangrijk verschil tussen het wapensysteem dat in Zweden wordt gebruikt en de korteafstandsbeschermingscomponenten van het luchtverdedigingssysteem is echter het vermogen van de nieuwe luchtafweerrakettanks (FlaRakPz) van het systeem om zowel doelen te detecteren als ze onderweg aan te vallen. De tanks hebben zowel effecten als de nodige sensoren. Daarnaast kunnen de luchtafweerrakettanks zelfstandig worden ingezet als dit operationeel noodzakelijk is. Om de landmacht ook op moeilijk terrein te kunnen volgen, is het chassis gebaseerd op de GTK Boxer.


Hoofdcomponenten LVS NNbS: TRML-4D radarapparaat, luchtafweerrakettank, IRIS-T SLM-draagraket)

Met de sensoren in de FlaRakPz is het mogelijk om het gehele doelspectrum op een afstand van maximaal 20 km te detecteren, inclusief kleine doelen zoals mortiergranaten of mini- en micro-UAS. De tanks beschikken hiervoor over zowel radar- als optische sensoren. De gebruikte SPEXER 2000 3D AESA-radar (Active Electronically Scanned Array) is zelfs in staat UAS Klasse I (inclusief mini- en micro-UAS) te classificeren. De radar wordt al gebruikt in het stationaire ASUL-wapensysteem van de Bundeswehr. Om een ��dekking van 360 graden te bereiken, zijn de radarantennes geïntegreerd in de koepel van de luchtafweerrakettank. Bovendien is een bijbehorende transponder in het voertuig geïntegreerd om vrienden of vijanden te identificeren.

Om dit wapensysteem te realiseren is in januari 2024 een ontwikkelingscontract gesloten met de ARGE NNbS GbR (Werkgroep voor Near and Near Area Protection), bestaande uit de bedrijven Rheinmetall Electronics GmbH, Diehl Defense GmbH & Co. KG en Hensoldt Sensors GmbH.


Luchtverdedigingssysteem voor brandweereenheden voor bescherming van dichtbij en onmiddellijk gebied

Communicatie zal een van de belangrijkste componenten zijn van de ontwikkeling van het LVS NNbS wapensysteem. De afzonderlijke componenten van het wapensysteem zijn via radio of glasvezel met elkaar verbonden en wisselen luchtsituatiegegevens uit. Het squadron wordt in principe bestuurd vanuit de stationaire commandopost (GefStaat) of de vuurleidingstank (FltPz), die over dezelfde functionele uitrusting beschikt, voor de mobiele strijdkrachten. De communicatieverbinding van het squadron met externe netwerken vindt plaats via de commandopostcommandoondersteuning (GefStsFüUstg). Hierdoor is het mogelijk om b.v. B. naar het thuisland of naar hogere commandoposten. Het vuurgevecht op korte afstand dient primair te worden uitgevoerd door de vuurleidingstank. Voor dit doel kunnen ook de IRIS-T SLM-effectoren van de middellange afstandswapendrager (MBWT) en de middellange afstandsradar op de vuurleidingstank worden aangesloten. De middenbereikradar levert de luchtsituatie voor het gebruik van de IRIS-T SLM. Tegelijkertijd ontvangen de luchtafweerrakettanks een luchtsituatie met een groter bereik om vooraf te worden gewaarschuwd voor relevante doelen. In de directe omgeving wordt het vuurgevecht gevolgd door de brandleidingstank. De verkenning wordt doorgaans uitgevoerd met behulp van de eigen sensoren van de FlaRakPz, met een mogelijke voorafgaande briefing via de middellange afstandsradar (MBR). Voor de beschreven taken kan de FltPz zowel stationair als onderweg worden gebruikt.

Naast het koppelen van het LVS NNbS wapensysteem aan de op het gebied van luchtverdediging gebruikelijke linkverbindingen (Link 16 en Joint Range Extension Applications Protocol, JREAP-C) hebben alle componenten ook de mogelijkheid om te worden aangesloten op de toekomst van het leger gevechtsbeheersysteem "Digitalisering van operaties op het land" (D-LBO). Het wapensysteem maakt gebruik van de grondpositie om de eigen strijdkrachten beter te beschermen en in te zetten. Voor de landstrijdkrachten kunnen geselecteerde dreigingsgegevens uit de luchtsituatie (bijvoorbeeld gegevens over RAM-aanvallen) via D-LBO worden doorgegeven.

C-UAS Klasse I, mobiel
Een centraal onderdeel van het tweede deelproject, een luchtverdedigingssysteem voor bescherming van dichtbij en onmiddellijk gebied, is het dichten van de capaciteitskloof op het gebied van mobiele strijd tegen UAS Klasse I binnen het LVS NNbS wapensysteem. Met het oog op de momenteel steeds meer waarneembare en toenemende dreiging die uitgaat van deze onbemande systemen, die momenteel heel duidelijk blijkt uit de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne, moet de gedeeltelijke mobiele gevechtscapaciteit van UAS Klasse I met aanvullende subsystemen van de LVS NNbS worden bereikt. eerder dan gepland, in tegenstelling tot de oorspronkelijke planning.

Tot op heden beschikt de Bundeswehr al over stationaire C-UAS Klasse I-systemen, zoals: B. het verdedigingssysteem tegen onbemande vliegtuigen (ASUL) en het draagbare elektronische stoorsysteem System HP 47, die onder meer in Mali werden gebruikt. De Bundeswehr heeft momenteel echter niet de mogelijkheid om landtroepen die onderweg zijn tegen C-UAS Klasse I te beschermen.


Luchtafweergeschuttank (Skyranger 30).

Voor dit doel worden voertuigen op basis van het GTK Boxer-chassis met C-AUS-capaciteit aangeschaft voor bescherming van dichtbij. Deze luchtafweertanks (FlakPz) zijn bewapend met een 30 mm automatisch kanon en de Stinger geleide raket. Met de sensortechnologie die in de toren is geïnstalleerd (zowel radar- als optische sensoren) kunnen zelfs kleine drones worden gedetecteerd en bestreden. Met Stinger kan de FlakPz zich indien nodig ook beschermen tegen vliegtuigen met vaste vleugels en draaivleugels. Operationeel zullen de luchtafweertanks later worden geïntegreerd in een vuureenheid van het luchtverdedigingssysteem. Zij zijn hiervoor al uitgerust met de juiste communicatiemiddelen. Het contract voor de ontwikkeling en aanschaf van de tanks werd in februari 2024 ondertekend met het bedrijf Rheinmetall Electronics GmbH.

Om de capaciteitskloof van de C-UAS volledig te dichten, moet een speciale geleide raket tegen UAS worden aangeschaft. De verwachting is dat deze vanaf 2028 in de FlakPz wordt geïntegreerd in plaats van in de Stinger. Het is de bedoeling dat de kloof in de C-RAM-capaciteit zal worden gedicht, aangezien er vanaf waarschijnlijk 2029 extra brandeenheden voor LVS NNbS worden aangeschaft met een beschikbaar systeem.

Nu deze projecten hier worden toegelicht, is het de bedoeling dat de leemte in het luchtverdedigingsvermogen, die wordt beschreven in de genoemde functionele eis, vanaf 2029 volledig is gedicht.

Harald

Army soldiers not impressed with Strykers outfitted with 50-kilowatt lasers, service official says

"They will tell you everything and they're not worried about your feelings," said Doug Bush.

Earlier this year the US Army sent four Stryker-mounted 50-kilowatt laser prototypes to the Middle East for soldiers to test out against aerial threats. Initial feedback is rolling in and it's not overwhelmingly positive, according to Army acquisition head Doug Bush.

"What we're finding is where the challenges are with directed energy at different power levels," Bush told members of the Senate Appropriations airland subcommittee on Wednesday. "That [50-kilowatt] power level is proving challenging to incorporate into a vehicle that has to move around constantly — the heat dissipation, the amount of electronics, kind of the wear and tear of a vehicle in a tactical environment versus a fixed site."

Dubbed the Directed Energy Maneuver Short-Range Air Defense (DE M-SHORAD), the service tasked Kord Technologies with integrating a 50-kilowatt class RTX laser onto a Stryker to down class one to three aerial drones and incoming rockets, artillery and mortars. In total, four prototypes were produced, and Breaking Defense first reported that all four were sent to the US Central Command (CENTCOM) region in February.

Army Vice Chief of Staff Gen. James Mingus said at the time that the goal was to experiment in a live environment complete with weather challenges and dust storms that can alter light particles and degrade beam quality.

"You may have a 50-kilowatt laser, [but] at 10 kilometers can you put at least four kilowatts in a centimeter square because ... that's what you need to burn through a quarter inch steel plate?" the three-star general asked. "But that's really hard to get ... from a big beam to get the small portion of it on the exact spot to be able to burn at that high intensity and any kind of dust particle or that starts to disrupt that."

Fast forward to today and soldiers are delivering some of that feedback, and Bush said results from the lab environment and test ranges is very different from the tactical environment.

"[Soldiers] will tell you everything and they're not worried about your feelings," Bush told senators.

While their initial input is not stellar for those Stryker-based prototypes, other high-energy lasers are proving to be more useful. In late-April, Military.com first reported that the service had also sent a 20-kilowatt Palletized High Energy Laser (P-HEL), overseas.

Bush did not name the P-HEL by name or disclose where it had been deployed, but told lawmakers that those 20-kilowatt class systems "are proving successful" for "some" fixed-site setups. The service has also inked a contract with Lockheed Martin for a 300-kilowatt high energy laser weapon, dubbed the Indirect Fire Protection Capability-High Energy Laser (IFPC-HEL), but that has not yet been delivered to soldiers and tested out, he added.

By The Numbers
The Pentagon has been developing such directed energy weapons for years but is now looking for ways to test them out and get them into the field. That pressure is only growing as the cost of shooting down low-priced drones grows.

At the same time, the Army is grappling with a flat budget next year and opted to make cuts to an array of development coffers, including directed energy one's.

Even before the DE-MSHORAD soldier feedback came in, Army leaders were planning cuts to that 50-kilowatt laser effort. In its fiscal 2024 budget request, for example, the Army included $110 million for DE M-SHORAD development and laid out a plan to spend nearly $126 million the following year. When the service delivered its FY25 budget request to lawmakers in March, though, it asked for $38 million less than anticipated, or $88 million. And it's not just a one year cut. Army leaders now plan to spend $445 million between FY26 and FY28 for program development, or about $186 million less than it projected spending last year over the same three-year stint.

Next year's budget request also takes a swipe at Lockheed Martin's IFPC-HEL development with the service asking for just under $32 million, a sharp decrease from the $86 million it requested for FY24 and the $209 million it received in FY23. However, it noted that this cut is a natural "progression" as prototypes are delivered and the effort transitions to a program of record.

IFPC High Power Microwave (HPM) research and development also takes a hit. The Army's FY25 request asks for just over $4 million for next year, $11 million less than requested in FY24 and $41 million fewer dollars than received for FY23. While that development pot is reduced, the service had previously predicted that spending trajectory would decline. (That is, in part, due to this week's announcement that Epirus has delivered all four IFPC-HPM prototypes to the service.)

As is the case with IFPC-HPM prototype deliveries marking a development milestone, service leaders propose coffer reductions for a variety of reasons, including budget constraints, testing schedules and program transitions out of development and into production. But reductions to the Army's directed energy portfolios have raised the eyebrows of at least one lawmaker, Sen. Angus King, an Independent from Maine.

During a Senate Armed Services Committee hearing in April, those cuts prompted King to say to Army Secretary Christine Wormuth and Chief of Staff Gen. Randy George, "What in the hell are you people thinking?"

"I'd like to start with three data points: $10,000, $4.3 million and $12," he said during a Senate Armed Services Committee hearing. "$10,000 is the high-end estimate of cost of the drones that Iran and the Houthis are using, $4.3 million is the cost of one SM-6 missile, $4 million for the Patriot, [and] $12 [is] the cost of the directed energy shot that can take down one of these drones."

https://breakingdefense.com/2024/05/army-soldiers-not-impressed-with-strykers-outfitted-with-50-kilowatt-lasers-service-official-says/

Harald

Maar even hier geplaatst;  (onderstaande geldt natuurlijk voor alle Anti-drone oplossingen)

High price of Red Sea shootdowns speeds Navy's pursuit of 'cost-effective' solutions

"We're working towards that end, and we have some solutions that I can't go into, but we are going to get after finding more cost-effective ways to address those lower-end threats," said Rear Adm. Fred Pyle, director of surface warfare at the US Navy.

The toll of expending expensive surface fleet weapons to take out cheap Houthi drones, anti-ship ballistic and cruise missiles in the Red Sea has pushed the US Navy to speed its exploration of cheaper alternatives and "disruptive capabilities" like Replicator drone swarms that the service hopes could do the job much more cheaply, according to one of the Navy's most senior officials.

The navy "absolutely" needs to invest in cheaper equipment to down drones, said Rear Adm. Fred Pyle, director of surface warfare, during a discussion at the Center for Strategic and International Studies in Washington on Tuesday.

"We're working towards that end, and we have some solutions that I can't go into, but we are going to get after finding more cost-effective ways to address those lower-end threats," he explained, later singling out the Pentagon's new, secretive Replicator as one example of an initiative developing that "more cost-effective" technology.

In March, the Pentagon asked lawmakers for $1 billion over the next two years for the drone swarm program, aimed at producing thousands of low-cost, autonomous aircraft, and platforms to take down adversary drones. The DoD has since announced that the first tranche of Replicator systems will cover uncrewed surface vehicles (USV), uncrewed aerial systems (UAS) and counter-uncrewed aerial systems (c-UAS) of "various sizes and payloads."

Pyle suggested that the "demand signal" for integrated air and missile defense capabilities in the Red Sea had "never been stronger" and compared the severity of naval threats faced by US forces to those of the Second World War.

US Navy warships were deployed to the Red Sea and the Mediterranean Sea in response to the Oct. 7 attack on Israel by Hamas and later aerial and maritime attacks by Houthi rebels on shipping in the Red Sea. In December the US launched Operation Prosperity Guardian with several allies to protect the shipping lanes.

Since its involvement began, the Navy has used some $1 billion-worth of munitions knocking threats out of the sky and out of the water, Navy Secretary Carlos Del Toro told lawmakers in April.

Justifying that spending and the military power of the surface fleet, Pyle noted that all systems on board ships in the Red Sea are "performing exactly as advertised."

He added, "We are doing great in terms of intercepting a lot of stuff, by numbers and diversity [of threat] ... and yet this is not the big league."

Despite the pace at which Navy weapons have been expended in the Red Sea over the past seven months, Pyle said that stocks remain "in a sustainable position." But as more novel solutions to air defense are a way's away, Navy discussions with industry to rebuild stocks have shifted to address "maximum sustainment rates" for in production systems.

.../...

https://breakingdefense.com/2024/05/high-price-of-red-sea-shootdowns-speeds-navys-pursuit-of-cost-effective-solutions/

Huzaar1

Citaat van: Harald op 13/05/2024 | 18:05 uur:hrmph:  misschien wel idd
Just my 2 cents over wat ik denk  ;)

Het is ook niet mijn specialisme, overleggen waar ik aan deelneem die hierover gaan dwingt iedereen al snel tot stilte. Het is echt heel complex.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Citaat van: Huzaar1 op 13/05/2024 | 17:53 uurJe begeeft je nu op een zeer specialistisch terrein. Vanaf een forum roepen hoe moderne grondgebonden luchtverdediging eruit moet gaan zien is niet wijs.

Just saying
:hrmph:  misschien wel idd
Just my 2 cents over wat ik denk  ;)

Huzaar1

Citaat van: Harald op 13/05/2024 | 17:08 uurKlopt, maar zie toch meer in meer kanonsystemen en AA missile "trucks", zeg maar een mobile IRON Dome.
En dan weer in combinatie met bijvoorbeeld de Thales MG200

Zo iets als hieronder, dit is op een MAN TGS truck, maar zou ook bijvoorbeeld op een Scania Gryphus en/of G5 onderstel geplaatst kunnen worden.


Je begeeft je nu op een zeer specialistisch terrein. Vanaf een forum roepen hoe moderne grondgebonden luchtverdediging eruit moet gaan zien is niet wijs.

Just saying
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Harald

Citaat van: Parera op 13/05/2024 | 16:48 uurHet is een aanvulling op de 30 mm's en in de toekomst op de HEL die er optioneel nog bij kan. Maar voor de grotere hoeveelheden krijgen ze die 4x IRIS-T per boxer.
Klopt, maar zie toch meer in meer kanonsystemen en AA missile "trucks", zeg maar een mobile IRON Dome.
En dan weer in combinatie met bijvoorbeeld de Thales MG200

Zo iets als hieronder, dit is op een MAN TGS truck, maar zou ook bijvoorbeeld op een Scania Gryphus en/of G5 onderstel geplaatst kunnen worden.

Harald

Citaat van: Huzaar1 op 13/05/2024 | 16:40 uurWas sarcastisch. Er wordt niks onderbouwd.
Dacht ik al,  ;)  precies, idd.

Zie ook mijn vorige post, er zijn gewoon meer middelen benodigd.

Eerder en zwaarder aangrijpen is van belang, maar een drone, UAV welke laag over de bossen vliegt kun je niet eerder bestrijden op zeg maar 8 km. Het zal veel op kort bereik aankomen en dan is een kanon systeem beter dan een raket systeem.
Tevens in de lange leste ; financieel, onderhoud en herbevoorrading hou je het met een kanon systeem langer uit.
Natuurlijk hoe verder je een doel kunt ontdekken en aangrijpen is beter, maar daar het je MSHORAD voor.
Maar je direct oprukken eenheden moet je beschermen ter plaatse met een SHORAD, SPAAG paraplu. 
     

Parera

Citaat van: Harald op 13/05/2024 | 16:42 uurKlopt, maar wat is nu 2x Stinger ?  das niet veel.
Over het algeheel zal er flink in SHORAD middelen, zoals SPAAG en andere  Anti-Air middelen (AA missile "trucks") geinvesteerd moeten worden.
Drone's, UAV's, Loitering Munitions zullen een ware plaag zijn in de toekomstige conflicten. Kun je nu al zien in Oekranie. 

Het is een aanvulling op de 30 mm's en in de toekomst op de HEL die er optioneel nog bij kan. Maar voor de grotere hoeveelheden krijgen ze die 4x IRIS-T per boxer.

Harald

Citaat van: Parera op 13/05/2024 | 16:35 uurDe Duitse Skyranger 30's worden uitgerust met 2x Stinger MANPADS in de toren, deze zullen worden ingezet tegen de vliegtuigen en helikopters. Daarnaast komt er ook nog een volledig raket systeem waarschijnlijk met de IRIS-T op de Boxer.

Klopt, maar wat is nu 2x Stinger ?  das niet veel.
Over het algeheel zal er flink in SHORAD middelen, zoals SPAAG en andere  Anti-Air middelen (AA missile "trucks") geinvesteerd moeten worden.
Drone's, UAV's, Loitering Munitions zullen een ware plaag zijn in de toekomstige conflicten. Kun je nu al zien in Oekranie. 

Huzaar1

Citaat van: Harald op 13/05/2024 | 14:59 uurHelder ??  ;)

Ik denk dat de 35mm in de basis wel beter is, maar ....
Alles te maken met keuzes.
30mm is in kaliber grootte kleiner, goedkoper dan 35mm. ook de munitie voorraad van 30mm kan groter zijn dan met 35mm, kleiner formaat, meer aantallen bij gelijke voorraadruimte. Daarbij is er dus bij de Bundeswehr de keuze gemaakt dat Skyranger is tegen drone's en helicopters, vliegtuigen worden bestreden met rakettten, doelen kun je met raketten eerder aangrijpen, omdat deze een groter bereik hebben.
   

Was sarcastisch. Er wordt niks onderbouwd.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"