Toch deelname inval Irak overwogen

Gestart door Sproit, 27/01/2009 | 19:08 uur

Enforcer

Citaat van: Elzenga op 22/08/2009 | 02:14 uur
RTL kan lang wachten vrees ik...in ieder geval tot er een nieuw Kabinet zit waar het CDA geen deel van uit maakt...Want dit is volgens mij gewoon explosief materiaal waar verschillende politieke carrières aan vast zitten. En die politici, Balkenende voorop, willen niet dezelfde politieke afgang en schoffering als Bush en Blair hebben ondergaan ten aanzien van met name het "avontuur" Irak.   

Dat is inderdaad glashelder. Als de burgers in NL dat eens zouden beseffen, zouden er toch een flink aantal minder CDA stemmers moeten zijn. Maar ja, helaas is het een christelijke partij met macht, dus de meeste christenen kijken niet veel verder als de C in CDA.

Elzenga

RTL kan lang wachten vrees ik...in ieder geval tot er een nieuw Kabinet zit waar het CDA geen deel van uit maakt...Want dit is volgens mij gewoon explosief materiaal waar verschillende politieke carrières aan vast zitten. En die politici, Balkenende voorop, willen niet dezelfde politieke afgang en schoffering als Bush en Blair hebben ondergaan ten aanzien van met name het "avontuur" Irak.   

Lex

RTL in beroep om Irak-notulen

HILVERSUM - RTL Nieuws gaat definitief in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam dat de notulen van ministerraden over de Nederlandse steun aan de inval in Irak in 2003 geheim mogen blijven.

Het programma overwoog meteen na de uitspraak al hoger beroep en maakte vrijdag bekend naar de Raad van State te stappen. Vorige maand wees de Amsterdamse rechtbank het verzoek om openbaarmaking af. De rechtbank was het met premier Jan Peter Balkenende eens dat de documenten voor intern beraad zijn opgesteld en dat er vooral persoonlijke beleidsopvattingen van ministers in staan.

De uitspraak is volgens RTL Nieuws strijdig met de wet en met jurisprudentie. ,,Het is ons een principestrijd waard", aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein vrijdag. Het nieuwsprogramma probeert al tijden openheid van zaken te krijgen, omdat er volgens de journalisten veel twijfel bestaat over de gronden en informatie waarop is besloten de oorlog in Irak politiek te steunen.

Telegraaf, vr 21 aug 2009, 16:23

Elzenga

Dit stinkt inderdaad steeds penetranter...typisch regenten-gedrag..en dat voor een premier die het over normen en waarden heeft steeds...laat me niet lachen ;D.... net zoals de eraan gekoppelde AIVD-Telegraaf affaire inmiddels. Je plakt op alles wat niet deugt of waar je als Kabinet de fout bent ingegaan het stempel "staatsgeheim"... en elke journalist die het aankaart op basis van lekkende informanten of klokkenluiders begaat een misdrijf en kan voor jaren de gevangenis in. Hoezo tast men het fundament van een democratische rechtstaat aan!!

Lex

Notulen ministerraad Irak blijven geheim

AMSTERDAM - De notulen van ministerraden over de Nederlandse steun aan de inval in Irak blijven geheim. RTL Nieuws had gevraagd de stukken openbaar te maken. Maar de rechtbank in Amsterdam heeft dat verzoek donderdag afgewezen.

Volgens de rechtbank heeft premier Jan Peter Balkenende terecht geweigerd de documenten te verstrekken. RTL had de notulen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) opgeëist om duidelijk te krijgen waarom de regering in 2003 de Amerikaanse inval in Irak politiek heeft gesteund.

Telegraaf, do 09 jul 2009, 11:15

Elzenga

En Halsema denkt echt eerlijk antwoord te krijgen?? ::).... ;D...er wordt weer een heel sterk stoof..uuhh doofpotje gemaakt...en die zal minstens 50 jaar sudderen..uuhh...geheim blijven ;)

Lex

Minister moet zwijgplicht oud-fractievoorzitters over inval Irak opheffen

De leden van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten moeten wat GroenLinks betreft vrijuit kunnen spreken met de Commissie-Davids, die onderzoek doet naar de Nederlandse steun aan de inval in Irak. Daartoe moet minister Van Middelkoop hun zwijgplicht opheffen.
Ten tijde van de inval in 2003 vormden de fractievoorzitters van CDA, PvdA en VVD de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De informatie die is verstrekt over de Nederlandse rol bij de inval in Irak aan Verhagen, Bos en Van Aartsen kan relevant zijn voor de commissie-Davids. Zo bestaan er vermoedens dat Nederland samenwerkte met Amerikaanse veiligheidsdiensten in de voorbereiding van de inval in Irak.
De merkwaardige situatie doet zich voor dat twee van de drie toenmalig fractievoorzitters inmiddels zelf deel uitmaken van het kabinet. Hun collega Van Middelkoop moet nu beslissen of zij al dan niet vrijuit met de Commissie Davids mogen spreken. Wat GroenLinks fractieleider Femke Halsema betreft dient het kabinet duidelijkheid te geven of hen die vrijheid wordt gegund.


Schriftelijke vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de minister-president de minister van Defensie en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over inlichtingen omtrent de inval in Irak, d.d. 26 juni 2009.

1. Bent u van mening dat de Commissie Davids over alle informatie moet kunnen beschikken voor haar onderzoek naar de inval in Irak en de Nederlandse betrokkenheid daarbij?
2. Bent u ervan op de hoogte dat (ex-)Kamerleden die ten tijde van de inval in Irak deel uitmaakten van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten mogelijk informatie hebben gekregen over de inval in Irak die interessant kan zijn voor de Commissie Davids?
3. Bent u zich bewust dat deze (ex-)Kamerleden over gewisselde informatie enkel mogen spreken als zij toestemming hebben van de betrokken ministers?
4. Zijn er met de Commissie Davids afspraken gemaakt over hoe om te gaan met deze zogenaamde zwijgplicht voor fractievoorzitters?
5. Bent u ervan op de hoogte dat twee leden die deel uitmaakten van de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten ten tijde van de inval in Irak nu deel uitmaken van het kabinet, te weten ministers Bos en Verhagen?
6. Bent u bereid de zwijgplicht van deze ministers op te heffen, zodat zij vrijuit met de Commissie Davids kunnen spreken? Zo nee, waarom niet?
7. Bent u bekend met het bericht 'Franse dienst hielp VS met aanval Irak'?
8. Was u er ten tijde van de inval in Irak van op de hoogte dat de Duitse en Franse geheime diensten nauw hebben samengewerkt met de Amerikaanse geheime dienst om inlichtingen te verzamelen over Irak? Zo ja, heeft u deze inlichtingen ook ingezien?
9. Zijn Nederlandse inlichtingendienst- of ambassademedewerkers daags voor of tijdens de inval op de Franse ambassade aanwezig geweest? Zo ja, heeft er toen uitwisseling van informatie plaatsgevonden met Franse en Duitse inlichtingenmedewerkers over het verzamelen van inlichtingen voor de inval?
10. Heeft Nederland in die tijd inlichtingen verzameld en/of verschaft aan de Amerikaanse, Duitse of Franse inlichtingendiensten? Heeft Nederland gefaciliteerd in het verstrekken van inlichtingen aan de VS? Zo ja, hoe heeft dit plaatsgevonden?
11. Bent u bereid om deze verdenkingen van Nederlandse samenwerking met andere inlichtingendiensten door de Commissie Davids te laten onderzoeken?
12. Bent u op de hoogte welke andere landen hebben samengewerkt met de VS om inlichtingen te verzamelen? Zo nee, bent u bereid dit door de Commissie Davids uit te laten zoeken?

1) De Volkskrant, 20 juni; Argos, 20 juni 2009. (http://weblogs.vpro.nl/argos/2009/06/19/20-juni-2009-franse-spionagehulp-bij-inval-in-irak/)

GL, Vrijdag 26 juni 2009, 09:23u

Elzenga

Wat een slap verhaal weer van De Hoop Scheffer...Als het allemaal zo duidelijk en correct is gegaan waarom doet de Regering en met name Balkenende en het CDA dan zo krampachtig over de Nederlandse positie en besluitvorming rond Irak?....natuurlijk heeft het ene tot het andere geleid. De Regering Bush zocht naarstig naar politieke en militaire "bondgenoten" om een illegale invasie van Irak enige legitimiteit te geven. En met name het CDA-smaldeel in de Regering was daar wel voor te porren en geloofden de "bewijzen" (mag ik voor ze hopen) van de Amerikanen. Ondanks het verzet vanuit de bevolking en de vraagtekens bij deskundigen. Als beloning kreeg men de post bij de NAVO aangeboden. En nu blijkt dat die bewijzen ook nog eens gefabriceerd waren en niet klopten. En Nederland, wat altijd zo te koop loopt met haar voorvechtersstatus als het gaat om het internationaal recht, dus een illegale en op leugens gebaseerde invasie politiek en al snel militair heeft gesteund. Bush/Republikeinen verloren hier mede de verkiezingen door. Ook de Labour-regering in de UK krijgt er nu de klappen van.....maar hier proberen de verantwoordelijken de "afrekening" met het middel tijd en vage commissies en rapporten uit te stellen of weg te polderen...En dan maar afvragen waarom de PVV zo groot wordt..   

KapiteinRob

Citaat van: ANP op 14/06/2009 | 13:48 uur
Volgens hem zou het ook van een ''grenzeloze zelfoverschatting'' getuigen om te denken dat Nederland door de Amerikanen en Britten steun te beloven, een post als die van secretaris-generaal van de NAVO zou kunnen regelen.

Dan blijft alleen optie B over; je regelt zo'n post door te kruipen tijdens een vroeg ontbijt op het Witte Huis.

Lex

'Commissie-Davids vindt niets nieuws'

AMSTERDAM - De commissie-Davids zal geen aanwijzingen vinden dat Nederland voor zijn politieke steun aan de inval in Irak in 2003 de benoeming van Jaap de Hoop Scheffer tot secretaris-generaal van de NAVO in ruil heeft gekregen.

De Hoop Scheffer heeft dat zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof.
Hij gaf toe dat zijn kansen om NAVO-chef te worden kleiner waren geweest als Nederland de oorlog in Irak niet had gesteund, maar daaruit mag je niet het omgekeerde concluderen, aldus De Hoop Scheffer.

Volgens hem zou het ook van een ''grenzeloze zelfoverschatting'' getuigen om te denken dat Nederland door de Amerikanen en Britten steun te beloven, een post als die van secretaris-generaal van de NAVO zou kunnen regelen.

Openheid
De Hoop Scheffer denkt dat de commissie onder leiding van voormalig president van de Hoge Raad Willibrord Davids geen nieuwe dingen over de Nederlandse besluitvorming rond Irak aan het licht zal brengen. ''Alles is bij mijn weten in openheid gewisseld.''

De commissie-Davids werd begin dit jaar door het kabinet ingesteld. Ze moet in november rapport uitbrengen. De Hoop Scheffer heeft al eerder zijn volledige medewerking aan haar onderzoek toegezegd.

NAVO-chef
Voormalig CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer legt over enkele weken zijn functie als NAVO-chef neer. Hij heeft die dan ruim vijf jaar vervuld. De Hoop Scheffer zei nog niet te weten wat hij hierna gaat doen.

Hij wilde niet zeggen of hij interesse heeft in de post van EU-minister van Buitenlandse Zaken, die na de inwerking van het nieuwe EU-verdrag van Lissabon ontstaat. Maar hij acht de kans ''niet verschrikkelijk groot'' dat een Nederlander voor deze prestigieuze functie in aanmerking zal komen.

© ANP Uitgegeven: 14 juni 2009 13:37

Elzenga

#72
Er moet hierbij echter niet vergeten worden, voor de inlichtingendiensten als zondebok worden gebrandmerkt en de ware schuldigen wederom vrijuit dreigen te gaan, dat veel van deze informatie, zeker in Amerika, niet vanuit de "klassieke" inlichtingendiensten is gekomen, maar vanuit een politiek gestuurde "nieuwe" inlichtingendienst binnen het Pentagon. Die in opdracht van enkele ministers, onderminister en adviseurs binnen de eerste Regering Bush, met bewijzen "moest" komen waaruit zou blijken dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had. Inlichtingenorganisaties als de CIA wilden die niet leveren omdat die er simpelweg niet waren. Ook in Groot-Brittannië hadden de inlichtingendiensten die bewijzen niet voorhanden. Maar wenste premier Blair en enkele van zijn vertrouwelingen in zijn Regering eveneens dat er hoe dan ook bewijzen werden gevonden of aangedragen. Ook daar heeft de inlichtingendienst, gebruikmakend van het Amerikaanse "bewijs", gehoor aan gegeven.

De vraag ten aanzien van de Nederlandse situatie zou dus mijns inziens niet moeten zijn of de Nederlandse inlichtingendiensten al dan niet de Amerikaanse en Britse informatie direct hebben doorgespeeld en de Nederlandse Regering, ervan uitgaande dat deze informatie juist was, tot haar besluit tot politieke steun voor de invasie van Irak kwam. Maar of ook de Regering Balkenende indertijd een gewenst antwoord wilde van de Inlichtingendiensten, omdat zij hoe dan ook de Amerikaans/Britse invasie wenste te steunen. Meer vanuit steun ook voor de politieke ideologie/strategie die achter deze invasie zat. En na Irak een vervolg zou gaan krijgen elders in de regio. Dat is een fundamenteel andere insteek.

Gezien het felle verzet van met name Balkenende en het CDA tegen een Parlementair onderzoek naar de besluitvorming vermoed ik dus meer de 2e "route"....  een ideologische steun en een gewenste "bewijslast"...zou men immers een besluit hebben genomen op basis van verkeerde informatie dan lijkt me dit geen reden om daar zo krampachtig over te doen.

boekje_pienter

Citaat van: Lex op 28/03/2009 | 08:02 uur
De geheime dienst heeft klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten overgenomen zonder de informatie te verifiëren.

Dit is behoorlijk vreemd. Je mag toch verwachten dat juist zoiets institutioneels als inlichtingendiensten van elkaar op aan moeten kunnen. M.a.w. dat wanneer bijvoorbeeld die van Groot-Brittannie iets constateert, de oberigens daar op moeten kunnen vertrouwen en niet zelf nog eens aan de slag om de aangereikte wederwaardigheden te controleren?

Lex

AIVD faalde rond Irak

DEN HAAG - EXCLUSIEF De AIVD blijkt in de aanloop naar de oorlog tegen Irak het kabinet op het verkeerde been te hebben gezet. De geheime dienst heeft klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten overgenomen zonder de informatie te verifiëren.
Daardoor ontstond de indruk dat het regime van Saddam Hoessein de beschikking had over massavernietigingswapens. Volgens de AIVD ging het voornamelijk om chemische en biologische wapens. Wel werd steeds gerapporteerd dat Irak nog geen nucleaire wapens had. Dit is naar voren gekomen tijdens zeer recente ambtelijke evaluaties over de rol van de inlichtingendienst bij de besluitvorming van het kabinet om politieke steun te verlenen aan de oorlog. De onlangs ingestelde commissie-Davids gaat hier onderzoek naar instellen.

Spoeddebat
De Tweede Kamer houdt woensdag een spoeddebat over de commissie, omdat het kabinet volgens de oppositie de kennisname en openbaarmaking heeft beperkt van staatsgeheime stukken zoals AIVD-rapportages. De AIVD vertrouwde in 2002 en 2003 vooral op informatie van de Britse collegadienst MI6. Achteraf is in de zogeheten 'Butler Inquiry' duidelijk geworden dat de kwaliteit van de MI6-rapporten beneden alle peil was. De Britse collega's, die volgens de AIVD gelden als 'doorgaans betrouwbare bron', steunden te veel op de rapporten van derden. Ook MI6 liet na de bronnen zelf te toetsen.

Premier Balkenende heeft het steeds opgenomen voor de AIVD en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Hun commentaren op Amerikaanse en Britse rapporten waren volgens Balkenende "in het algemeen nuancerend van aard". Ook is volgens de premier steeds alle ontvangen informatie van partnerdiensten door AIVD en MIVD "zorgvuldig getoetst en gewogen".

Telegraaf, za 28 mrt 2009, 05:30

Sproit

#69
Vooral wetenschappers in commissie-Davids

Uitgegeven:    25 februari 2009 11:55

DEN HAAG - In de Irakcommissie van oud-president van de Hoge Raad Willibrord Davids nemen vooral wetenschappers plaats. Onder hen zijn jurist en historicus Cees Fasseur en NIOD-directeur Marjan Schwegman.

In de Irakcommissie van oud-president van de Hoge Raad Willibrord Davids nemen vooral wetenschappers plaats. Onder hen zijn jurist en historicus Cees Fasseur en historicus Marjan Schwegman, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Dat heeft Davids woensdag bekendgemaakt bij de presentatie van de commissie. Die bestaat uit acht personen, onder wie een secretaris.

Inval 2003

De commissie gaat onderzoek doen naar het kabinetsbesluit uit 2003 om politieke steun te verlenen aan de Amerikaanse inval in Irak.

Dat gebeurt in opdracht van Balkenende en de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), Eimert van Middelkoop (Defensie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Geen minister

Er zit geen minister van Staat in. Premier Jan Peter Balkenende had dat enkele weken geleden gesuggereerd toen hij het onderzoek aankondigde.

Davids heeft deze vroegere ministers wel benaderd, maar is met hen tot de conclusie gekomen dat zij niet de juiste personen voor dit onderzoek zijn.

Vooral hun politieke achtergrond is minder gunstig, aldus Davids. ''Zij zijn met hun bestuurlijke geschiedenis niet geëquipeerd voor onderzoek en waarheidsvinding.''

Onafhankelijk

Mede daarom heeft hij gekozen voor onafhankelijke en politiek niet herkenbare personen. Dat zijn naast Fasseur en Schwegman ook politiedeskundige Monica den Boer, staatsrechtdeskundige Tim Koopmans, oud-ambassadeur Peter van Walsum en Nico Schrijver, gespecialiseerd in internationaal publieksrecht.

De secretaris van de commissie is politicoloog Koos van der Bruggen.

Maart

De commissie komt begin maart voor het eerst bijeen. Davids kent niet alle leden persoonlijk. De betrokkenen werden hem aangereikt via zijn eigen netwerk.

''Daarna werd de sneeuwbal groter en kwamen vanzelf andere disciplines en personen naar boven.'' Zelf aanvaardde hij de klus, vlak na zijn pensionering, omdat het zijn nieuwsgierigheid prikkelde.

Davids zei niet te kunnen garanderen dat de commissie op 1 november klaar is, wat Balkenende graag wil. Hij wees erop dat de Eerste en Tweede Kamer tijdens het onderzoek nog steeds vragen mogen stellen, die de commissie meeneemt. Daarbij komt dat de commissieleden pas onlangs aangezocht zijn, zodat zij ook nog andere verplichtingen hebben.

Schrijver

Nico Schrijver, woensdag benoemd in de Irakcommissie, heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de Amerikaanse inval in het land.

De invasie was bovendien slecht voor Nederland, aldus Schrijver, die zich de laatste jaren steeds meer profileert als specialist in de mensenrechten.

Tromp

Samen met PvdA-ideoloog Bart Tromp schreef Schrijver in 2003 in NRC Handelsblad dat de Verenigde Staten samen met het Verenigd Koninkrijk en Australië een ''grove inbreuk op de internationale rechtsorde'' pleegden door met hun inval de VN-Veiligheidsraad te passeren.

''De betekenis van deze ondermijning van het gezag van de Verenigde Naties en de internationale rechtsorde veronachtzamen is politiek onverantwoordelijk en kortzichtig.

Zeker voor Nederland, dat als middelgrote staat voor zijn politieke en economische bewegingsvrijheid is aangewezen op duidelijke internationale regels'', aldus Schrijver en Tromp.

VN

Vorig jaar kwam Nico Schrijver (53) in het nieuws toen hij in New York werd gekozen als lid van een van de mensenrechtencomités van de Verenigde Naties. Schrijver is daarnaast hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit Leiden en lid van het Permanente Hof van Arbitrage te Den Haag.

De mensenrechten lopen als een rode draad door de carrière van Schrijver. De hoogleraar Internationaal Publiekrecht is lid van een Nederlandse instituut voor de mensenrechten en ook bij het Hof van Arbitrage houdt hij zich daarmee bezig.

Behalve aan Leiden is Schrijver als professor ook verbonden aan universitaire instituten in Brussel, Peking en Maleisië. Daar doet Schrijver zijn achternaam eer aan door zijn vele wetenschappelijke publicaties.

Bron: NU.nl
KMar Off:
11-11-08: Gesolliciteerd
19-01-09: PO: Check
03-03-09: OAC: Niet geschikt genoeg

Lex

Ook Eerste Kamer stemt in met Irak-onderzoek

DEN HAAG - Een meerderheid in de Eerste Kamer stemt in met een onderzoek door de commissie-Davids naar de Nederlandse politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak in 2003.

Dat is gebleken na overleg dinsdag van de fractievoorzitters in de Eerste Kamer.
Daarmee kan de commissie onder leiding van oud-president van de Hoge Raad Willibrord Davids worden ingesteld.

Vorige week stemde een nipte meerderheid in de Tweede Kamer al in met het voorstel van premier Jan Peter Balkenende. Het is de bedoeling dat de commissie-Davids in november met een rapport komt.

© ANP Uitgegeven: 10 februari 2009 15:35